søndag 11. januar 2015

"Thaimani" av Terje Ommundsen.

Ja hvem skulle trodd det, at jeg skulle skrive en overstrømmende hyldningstale over ei kokebok? Like fullt er jeg bare nødt til å dele denne diamanten av ei thai-kokebok med allmuen. Nå kan det være mange allerede kjenner til denne kokeboka, så bevandret er jeg ikke i kokebok- og gourmetmatmarkedet, men Ommundsens Thaimani var fullstendig ukjent for meg.

Boka er skrevet av Terje Ommundsen som startet og driver PLAH Bar og Restaurant i Oslo i 2004. PLAH skal være en av Norges beste restauranter og kombinerer norske råvarer med krydder og råvarer fra Thailand på (ifølge reklamen) en innovativ måte. Akkurat det kan jeg ikke uttale meg om, jeg har aldri visitert PLAH, men nå har jeg lest kokeboka fra perm til perm - og når gjør man nå egentlig det med ei  kokebok? - og jeg har allerede prøvd ut 5-6 av oppskriftene. Uttrykket "to die for" er håpløst svakt med tanke på det jeg sitter igjen med av kulinariske opplevelser og ren lykkefølelse etter å ha smakt meg gjennom flere retter.

Foruten å ha veldig enkle og forståelige oppskrifter så får man i introduksjonsdelen av boka forklaring på de forskjellige krydderurter, grønnsaker og annet "dilldall" man trenger for å gå igang. Her blir intet overlatt til tilfeldighetene. For en novise som meg på thaikokkeleringsområdet er kokeboka utrolig fornuftig pedagogisk lagt opp. I tillegg har den flotte bilder, et nydelig design og en enkelhet over seg som gjør at jeg nesten ikke tror hva jeg selv klarer å trylle fram. Ungene (eller, de voksne ungdommene) elsker maten, og jeg fikk nettopp idag beskjed om å lage kvadruppel dose vårruller å fryse ned. Altså 60 stk... Mine første 15 sklei ned på høykant.

cdon.com skriver
Terje lager fenomenal thaimat av det beste av våre hjemlige råvarer; østers med chilisaus, betelblad med marinerte reker, norsk kveite i kokossaus og créme brûlée med ingefær og sitrongress. I tillegg får du tips om hvordan du kan sette sammen en buffet med thai-inspirerte retter, og hvordan du kan lage lekre smaksbomber inspirert av thailandsk streetfood. Terje kommer også med vinforslag som passer godt til de ulike rettene.
Terje Ommundsen
Bildekilde: linkedin.com
Terje Ommundsen skriver selv i boka si
Gleden og stoltheten thailenderne viser når de lager mat, er fascinerende og beundringsverdig. Når jeg får servert en godtom yam goongi Thailand, så er den veldig sterk, men jeg ikke kan få nok av den. Jeg spiser, svetter i pannen, det er så sterkt, og likevel så utrolig godt! Når svettetoktene gir seg, må jeg ha litt til og litt til. Det er dette jeg opplever med thaimat. Jeg har alltid lyst på mer! Kall det mani, kall det thaimani!
Selv spiser jeg gjerne sterk og veldig sterk mat, men det fine med oppskriftene er at du får en føre-var melding før du går igang. Man får alltid et hint om hvor sterk maten er på en skala fra 1-3. Og så kan man jo i starten (som jeg - pingla - gjorde) prøve seg med litt mindre chili enn opplyst. Det har imidlertid vist seg at anbefalt mengde så absolutt  er spisende for normale, norske smaksløker. Og hvilke smaker!! Som eksplosjoner av Bangkok-ferie i munnen, og det på eget kjøkken... Jeg fikk boka til jul av ungene. Vi har spist thaimat siden 01.01.2015. Det er vel anbefaling godt nok, tenker jeg :o)


Kilde: Egen bok (takk Pål og Trude for fantastisk flott julegave!)
Forlag: Versal
Utgitt: 2012
Sideantall: 221
Språk: Bokmål
ISBN: 9788281881273
Utfordring: Norske forfattere, GoodReads


mmmm...

.

4 kommentarer:

 1. Jeg har ikke hørt om denne, men så er jeg ikke så opptatt av kokebøker heller , egentlig… Men jeg var ute og spiste Thaimat i går da.:) Brant meg på å spise middels sterk sist jeg var der, så nå gikk jeg ned til litt sterk (en av tre chili), og det var sterkt nok.:) Bon apetit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) Ikke spesielt opphengt i kokebøker jeg heller, ser du - så derfor ble denne en stor overraskelse. Utrolig mye god mat å lage på lettvindt vis (og sikkert veldig påvirket av matopplevelsene vi hadde i Bangkok i høst). Kjekt å kunne variere i maten. Jeg takler 3/3 i Norge. I Bangkok klarer jeg såvidt styrke 2/3...

   Slett
 2. Spennende! Dette er en av flere kokebøker vi har solgt mange av på Ark i tiden før jul. Så heldig du er som fikk en under juletreet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det mange nye hjem som kan lage god og sunn mat i 2015! :-) Jeg er egentlig svært lite interessert i kokebøker, så for meg var denne rett og slett GULL!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)