torsdag 1. januar 2015

Nytt år, lavere limbo stick = høyere måloppnåelse (hvis mulig)

Ikke for det. Jeg er såre fornøyd med hva jeg klarte å oppnå av målene mine for 2014. Tallenes tale er nå klar, og 2015 bygges over (nesten) samme lest. Mer lystlesing, mindre tvangslesing (bortsett fra på kafé), færre bøker, men høyere kvalitetskrav. 2014 endte opp med følgende statistikk:

 • 12 bøker fra 1001-lista. Det ble 15!
 • 5 debutanter fra inn og utland. Endte på 3. Jaja...
 • 10 nye (for meg) norske forfattere. Halleluja i heimen, det ble ikke mindre enn 20!
 • Lese samtlige norske bøker på shortlisten for BBP. Her strøk jeg på Roy Jacobsen, gitt. Prøvde meg 3 - TRE - ganger på boka, da ga jeg opp. Sånn erre med den saken...
 • Lese forfattere fra 10 land utenfor Skandinavia, England og USA. Ping! Det ble 10 med et nødskrik og siste boka fra Marguerite Duras fra Frankrike lest ut lille nyttårsaften. Og den stod til full score på alle hold! (I og for seg et under, for av en eller annen grunn har jeg aldri likt franske forfattere... men så vokste hun også opp i Indokina, så det er nok derfor ;o).
 • 4 fagbøker innenfor litteraturfaget. Dette målet visste jeg var for lavt. Jeg studerer jo... Det ble 7!
 • Totalt 85 bøker for året. Her endte jeg på 80. Ikke helt i mål, men med tanke på hendelser i heimen på privaten så var det faktisk en bragd.
 • Den siste - Gi bort 100 bøker fra bokhylla mi - satt langt inne gitt. Jeg fikk likevel gitt bort 63. Det er ca. 63 flere bøker enn hva jeg har gitt bort fra egne hyller sålangt i livet - regner da ikke med gaver (som å rive av seg en arm). MEN, gleden av å gi har nå overskygget skrekken jeg fikk med å kvitte meg med bøker. Skal se jeg klarer å gi bort noen i 2015 også! :o)
Alt i alt har jeg grunn for å være riktig så fornøyd! Uten blygsel så har jeg "lånt" litt av oppsettet til BokBloggBerits årskavalkade som jeg syns var riktig så stilig. Noen bøker har nemlig skilt seg ut:

Årskavalkade


Årets høydepunkt
Virginia Woolf: To the Lighthouse 

Årets mest oppskrytte
Roy Jacobsen: De Usynlige
 
Årets beste grøss
Lars Kepler: Stalker (som var årets eneste grøss, ikke fullt så god som Sandmannen av samme forfattere, synes jeg).

Årets tregeste
Roy Jacobsen: De Usynlige

Årets verste
Nei jeg kan ikke skrive den boka en gang til...

Årets koseligste
Ruth Lillegraven: Urd

Årets poesi
Frøydis Sollid Simonsen: Hver morgen kryper jeg opp fra havet

Årets høydepunkt innen sakprosa
Ingvild Tennfjord: Bobler!

Årets kjedeligste
J.L. Austin: How to do Things with Words (pensumbok)

Årets oppfølger
Nathan Farrugia - The Phoenix Variant

Årets Satire
José Saramago - Kain 

Årets desidert fjerneste
Franz Kafka: Prosessen 

Årets skuffelse
Vigdis Hjorth: Et norsk hus

Årets barnebok
Rørvik & Moursund: Bukkene Bruse på badeland

Årets Stavanger
Tore Renberg: Vi ses imorgen

Årets mest forstyrrende og urovekkende
Sara Stridsberg: Drømmefakultetet

Årets store positive overraskelser
Tomas Espedal: Imot Naturen
Ørjan N. Karlsson: Huset mellom natt og dag 

Årets desidert mest leste bokomtaler på denne bloggen
Carl Frode Tiller: Innsirkling (3882 hits)
James Dashner: The Maze Runner trilogien (3359 hits)

Årets desidert beste innleser
Ivar Nergaard!
...closely followed by årets forfatterinnleser:
Tore Renberg!


MÅL FOR 2015
 1. 12 bøker fra 1001-lista. En flott utfordring til å lese eldre og nyere klassikere
 2. Ytterligere 10 nye (for meg) norske forfattere
 3. Utforske forfattere fra 10 land utenfor Skandinavia, England, USA
 4. 4 fagbøker innenfor litteraturfaget
 5. Delta i følgende lesesirkler: Biografisirkelen, Bøker fra Bokhylla sirkelen, Lines Lesesirkel 1001 bøker: PS! Når det passer... 
 6. Delta på samlesingen av Bokbloggerprisen
 7. Totalt 75 bøker for året
 8. Gi bort flere bøker fra bokhylla mi!
 9. Fortsette mitt ikke-eksisterende mål også i 2015: Ingen begrensninger for bokkjøp! HAH!
  Godt Nytt Leseår til dere alle!


  Årets inspirasjonsutsikt

   

  25 kommentarer:

  1. Så flink du har vært til å nå mange av målene dine. Å lese bøker fra land utenfor Norge, USA og England hørtes lurt ut, tror jeg skal prøve å gjøre dette i år. Godt Nyttår! :)

   SvarSlett
   Svar
   1. Tidligere har jeg hatt en tendens til å lese skandinavisk krim og sci-fi/klassikere fra USA og England. Det er jo gøy det, men det er også kjekt å komme seg litt ut av komfortsonen og lese bøker fra andre verdensdeler. De gangene jeg har dristet meg utpå så har jeg ofte blitt positivt overrasket. Spesielt om jeg klarer å komme meg ut av Europa... Jeg har nå startet med en forfatter fra India hvor deler av handlingen ligger i Bombay. Spennende! Godt nyttår til deg også Elena! :-)

    Slett
  2. Flott oppsummering og flotte mål for 2015, Marianne! :-)Likte årskavalkaden og måten den var satt opp selv om jeg er uenig med deg ang De usynlige,men nok om det. 75 bøker med studier og jobb er slett ikke verst. Gi vekk bøker var et flott tiltak og sikkert noe jeg skulle gjort også, men jeg har vanskelig for å kvitte meg med bøker jeg har bare et eksemplar av, så det er noe jeg ikke tar stilling til helt enda.Jeg er bare hjemme om dagene så mine mål for året skal være overkommelig og jeg gleder meg til å lese både Bookerpris bøker og 1001. Blir spennende å følge deg i året som kommer og jeg skal bli flinkere til å gi lyd fra meg når jeg er innom. Ønsker deg en fin kveld:-)

   SvarSlett
   Svar
   1. Likte årskavalkaden til BokBloggBerit jeg også, så jeg lånte oppsettet. Fikk meg til å tenke litt nøyere gjennom de bøkene jeg leste i 2014. Nå blir det å tenke over BBP og hvilke jeg skal nominere av norske forfattere. Gi bort er vanskelig, som å fjerne en kroppsdel, men vi kan ikke sitte på alle disse bøkene (over 2000 i heimen, og det er plasskrevende selv om vi faktisk har et bibliotek å putte dem i). Jeg har sluttet å bare motta forlagsbøker, så nå blir det mye færre som dumper inn dørene. Kjøper også det aller meste nye i ebok-form, så jeg skal nok klare å få begrenset hyllene mine noe. Jeg ønsker å sitte igjen med klassikere og de gode bøkene i papirform til slutt (om jeg finner noen som vil ha de andre ;-) Booker-pris bøker har jeg ikke vært så flink med frem til nå. Jeg får se hvor langt jeg kommer når det gjelder dem. Ønsker ikke å låse meg til så mye for 2015, men heller ha få og åpne mål. Det viktigste er jo å kunne klare å plukke de gode bøkene blant alle uleste der ute.

    Slett
  3. Flott oppsummering. Jeg likte også kavalkaden til Berit og din.. artig den. :) Enig med Beathe som sier at det å gi bort bøker er flott tiltak.. Jeg har selv forsøkt, men det er så vanskelig.. Jeg låner dem bort og har en del jobb men jeg får dem tilbake..Er veldig ambivalent mht til å kvitte meg med bøker..prøver stadig vekk, men får abstinenser av det. Men hvis jeg flytter i en enda mindre leilighet i løpet av 2015, så må jeg bare.. Mye bra på listen din, Marianne. Jeg tror jeg skal ha som mål å lese minst en bok av Tomas Espedal i 2015. Nå skal jeg skrive min oppsummering. Telte opp tidligere i kveld, det er nå om å finne noe fornuftig å skrive om det. Jeg skal ikke delta i flere lesesirkler, heller færre. Bokhyllesirkelen faller derfor ut, hvis det da ikke klaffer med noe jeg leser samtidig.. Har faktisk lest 26 fra hylla i år, og det er jeg ganske fornøyd med. Ha et riktig godt nytt år !

   SvarSlett
   Svar
   1. Jeg kjenner til abstinensene ja, men om man starter i det små så går det nok. Jeg begynte med å gi bort 50 bøker... Det reiv! Men det gikk til en god sak, de havnet nemlig på et nyoppstartet skolebibliotek på skolen hvor min bror jobber - for vanskeligstilt ungdom. Jeg håper noen av dem blir bladd i, ihvertfall :-) Tomas Espedal blir en stor del av dette halvåret mitt, bacheloroppgaveforfatteren min. Så får jeg finne en problemstilling å skrive rundt også. Han har et overkommelig "univers" samtidig som han er underfundig selvutleverende skrue. Må si jeg gleder meg til den! 26 fra hylla i 2014? Jøss! Målet mitt er ihvertfall 9 i år (den ene lesesirkelen, om jeg kan kalle det det). Burde være overkommelig...

    Slett
   2. Ja, det er lettere å gi bort til viktige formål. Jeg har gitt en del til Fretex i frobindelse med flyttesjau, og må sikkert det igjen.. Lettere å lese fra hylla, når man kun følger lystprinsippet.;)

    Slett
  4. Artig at du vart inspirert av oppsettet - det er ei ære å bli "kopiert"!
   Me er aldeles på bølgelengde når det gjeld Årets grøss og Årets lydbokstemmer, men ikkje når det gjeld Roy Jacobsen. Av ein eller annan mystisk grunn tykte eg at De usynlige var fin. Kanskje det var lydboka som var avgjerande; ho er så fint opplest av Nils Johnson.

   Ha ein fortsatt fin kveld og eit godt nytt leseår. Eg kjem til å kikka innom bloggen din med ujamne mellomrom i løpet av 2015 også!

   SvarSlett
   Svar
   1. Ja den årskavalkaden likte jeg! Og så kan man bygge den ut etter hva man har lest og vil sette et lite fokus på. Adopteres "på livstid", tenker jeg. Veldig gøy å lese din - komprimert, fokusert og humoristisk. Likte den veldig godt! Roy Jacobsen ja.. Jeg ville så gjerne, men jeg fikk det ikke til. Litt spesiell familiesituasjon gjorde ikke saken bedre, så jeg får skylde på at jeg ikke var helt bokfokusert da Jacobsen stod for tur... Jeg var heldigvis ikke alene om å være lunken til boka, men sånn er det vel iblant. Godt nytt leseår til deg også! Jeg svipper innom bloggen din med jevne mellomrom (spesielt når du leser krim jeg skulle ønske jeg kunne fått tid til). Kommenteringen min kan kun bli bedre :-)

    Slett
  5. Jeg er imponert! Jeg kommer til å låne årskavalkade-lista en dag.

   SvarSlett
   Svar
   1. Be my guest! Jeg lånte den av Berit :-) Herlig lesevær ute, og jeg begynner ikke på skolen før fredag neste uke. Jeg får lade opp med ... ei bok, hehe... Godt nytt leseår Heidi!

    Slett
   2. Herlig lesevær her i Nord-Trøndelag også. Gikk jeg med pliktskyldig en tur i sted. Regn, grus og mørkt. Jobber ikke før mandag og før det bare husarbeid (det vanlige) og LESE. Kos deg videre. :-D

    Tusen takk, masse godt nytt leseår til deg også!

    Slett
  6. Godt nytt år Marianne! Jeg har også en liten kavalkade som kommer senere i dag, og der er De usynlige årets skuffelse. Den boken var veldig treg...

   Fine lesemål du har satt deg opp, likte godt den siste - ingen begrensninger for bokkjøp :)

   SvarSlett
   Svar
   1. Godt nyttår til deg også :-) Ja den siste der er jeg temmelig fornøyd med! Den gikk jo strålende i 2014, hehe... Og så er det godt å lese (igjen) at jeg ikke var alene med Jacobsen. Jeg gjorde tapre forsøk, det skal jeg ha, men jeg fikk den ikke til. Sånn er det bare av og til. Nå leser jeg ei bok fra India - ikke veldig litterært sterk, men med en litt annerledes historie. Sånne liker jeg!

    Slett
  7. (Først bare fordi, jeg også har lest Duras-innlegget, stor fan av den boka, og dama, de franske er så eksotiske, og innlegget om boblene, som nesten overbeviste meg om at champis er godt. Nesten. Men man kan ikke spamme ihjel en stakkar bokblogger så tidlig på nyåret, derfor holder jeg meg i et kommentarfelt. All the eggs in samme kurv. Svært lurt det har jeg hørt.)

   Første innskytelsen min var æhhh, 63 bøker
   , men så tenkte jeg på at jeg ikke aner hvor mye jeg selv gir bort, det drypper bare ute litt etter litt, bookcrossing, naboer etc etc, ikke like mye i 2014 som tidligere men det kommer av at jeg har kjøpt mindre fysisk/loppis + vært strenger med mottaket. Med div. streamingtjenester og e-bøker som en viktig komponent blir det naturlig nok mindre. Jeg liker tanken på bokhyller fylt av bare gull, men har selv en merkelig attachment til bøker kjøpt i gamle dager. Derfor står det også både ræl og harlequin i hyllene mine. Må tenke litt på dette.

   Helt enig med deg ang. De Usynlige - og jeg hørte lydboka.
   Helt enig også ang. Woolf, selv om jeg måtte tenke litt på Lighthouse sammenliknet med Elskeren, leste begge rundt samme tid så de er linket i hjernen min - (studierelatert). Og nå har jeg lest i 2 oppsummeringer at Nergaard er årets beste oppleser. Hvilken bok er det han har lest jeg ikke har fått med meg? Nekter å tro at han er bedre enn Renberg - som minner meg på at du må ikke somle meg oppfølgerboka så lenge at du ikke rekker å nominere. Tore trenger deg.

   Jeg boikotter fremdeles Keplers - just reminding, reminding you...

   SvarSlett
   Svar
   1. Duras var virkelig oppe der og snuste på Woolf. Der er vi enige. Det var noe med stemningen begge to skapte. Følelser og diffuse mennesker. I like! Selv om jeg ikke syns de franske er eksotiske generelt sett, mer slitsomme. Men det kommer kanskje av at vi har ei inngiftet i slekta. Nuff said.. Og ja, 63. Skal flere papirbøker inn, må først papirbøker ut. Gir heller ikke fra meg gammelt "ræl", selv om Harlequin- og Stjerneromanpocket ble kastet i søpla til fordel for en eller annen serie jeg engang kjøpte komplett i papirformat. Hylleplass talkes.. Alle mine andre gamle hardcopies har jeg, og kommer aldri til å skille meg av med. Må innrømme jeg gav vekk de jeg ikke var særlig interessert i selv som forlag trykket ned i postkassen min som jeg ikke ba om..
    Når det gjelder Nergaard så er han fantastisk bra på krim! Jeg har lyttet til ihvertfall 5 Tom Kristensen øko-krim bøker og nå sist Stalker fra fyren, og han har en skikkelig god stemme for krim og thrillere. Tore (Tang) fra Stavanger var fantastisk bra som innleser av egen bok. Den passet meg godt i øret. Er likevel noe usikker på om han hadde gjort seg som innleser av andres bøker. Det får vi vel kanskje ikke anledning til å høre. Tore-angrep blir ikke hørt nå før fristen. Her går det på lystlesing om dagen, og lydbok står ikke øverst. Dessverre..
    Når det gjelder boikott så har jeg ikke glemt. Jeg mener ennå du har gått glippa av Sandmannen -)

    Slett
  8. Så utrolig flott innlegg. Og tusen takk for kommentaren hos meg i dag. Som du har jeg også en sjømann i familien. Dvs onkelen min, som desverre gikk bort i 1987, var sjømann i sin ungdom og seilte på de syv hav som telegrafist. Pappa har fortalt meg mange historier, blant annet om da han besøkte onkel i Antwerpen på sekstitallet, og da jeg leste Skogsmatrosen så jeg flere ganger for meg onkel (selv om han seilte 20 år etter krigen). Ønsker deg en god helg, hilsen Anette :)

   SvarSlett
   Svar
   1. Se der ja, du hadde en sjømann i familien du også :-) Papsen var også mye i Antwerpen på sekstitallet. Haha - skal se de har vært på samme båt! Fortsatt god helg!

    Slett
  9. Godt Nytt År, Marianne!
   Det er inspirerende å lese så flotte kavalkader og det er flere ting jeg er enig med deg i :-)
   Jeg har etterhvert blitt mye flinkere til å gi bort bøker. Etterhvert som jeg leser dem havner de i en av tre kategorier: MÅ stå i bokhylla, Gis bort til familie/venner og Gis til Gjenbruken. Jeg kan på ingen måte få plass til alt så det funker ganske bra for meg å dele dem inn på denne måten. Og familien min er veldig glad for det :-)

   SvarSlett
   Svar
   1. Godt nyttår til deg også, Astrid Terese! Kjekt å høre at andre kan inspirere meg til å gi bort bøker. Det var skrekkelig å gi bort så mange på en gang. Får heller dryppe litt utover året, som Ingalill også gjør, så smerter det kanskje ikke like mye :-) Fordelen er jo at man gjør plass i hyllene til nytt, og DET liker jeg! Selv om jeg prøver å skaffe meg de fleste nye bøker i ebok-format. Kommer nok likevel til å be om et par-tre bøker fra forlag igjen i år. I 2014 leste jeg ikke ei forlag-i-postkassen bok. (Det ble litt dyrt... ;-)

    Slett
  10. Kvalitet fremfor kvantitet :)
   Du har fått lest mye, til tross for studier og alt annet! God grunn til å være fornøyd.
   Godt nytt leseår, Marianne - jeg liker ditt ikke-eksisterende mål "ingen begrensninger for bokkjøp"!

   SvarSlett
   Svar
   1. Det ikke-eksisterende målet kom til etter flere år med målsetning om IKKE å kjøpe så mange bøker. Det morsomme var jo at det ble færre bøker i fjor enn det har blitt de siste årene... Idag gikk jeg imidlertid bananas i bruktbutikk og kjøpte 13 bøker. Fant plutselig mye jeg kunne tenke meg, og så var de så flott innbundet til en slikk og ingenting i pris. Har bestemt meg for å gi bort like mange bøker som jeg kjøper inn i år. Det holder hyllemeterantallet på et kontrollerbart nivå. Her er det prioritering, serru :-)

    Slett
  11. Hei, fin kavalkade og godt du er fornøyd med din egen innsats. Jeg også skal komme med en oppsummering som jeg har gjort de siste årene, men på en annen måte enn det dere har gjort, men kjekt å ha hver vår måte å gjøre ting på:) Godt nytt år:) Blir spennende å følge bloggen din i 2015 også:)

   SvarSlett
   Svar
   1. Takk for dett :-) Da ser jeg fram til oppsummeringen din. Alltid kjekt å se en ny vri på konklusjoner man gjør seg etter et godt leseår.

    Slett
  12. Du har all grunn til å være godt fornøyd med egen innsats. Her var det mange og gode bøker! Jeg er helt enig når det kommer til Roy Jacobsen, makan til oppskrytt bok skal man lete lenge etter. Syntes målet med å gi bort så mange bøker var spenstig. Gleder meg til å bli kjent med nye forfattere på din blogg i året som kommer, kanskje aller mest gleder jeg meg til å lese de 10 bøkene fra forfattere fra andre land enn de vi oftest velger bøker fra.

   SvarSlett

  Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)