onsdag 31. desember 2014

1001-boka "Elskeren" av Marguerite Duras

Helt på tampen av året fikk jeg lest ei nydelig lita bok, Elskeren av Duras. Historien utspiller seg i førkrigstidens (1930-årenes) Indokina i utkanten av Saigon i løpet av den aller siste perioden av Frankrikes kolonirike. Dette er en uforglemmelig fortelling om en stormende affære mellom en femten år gammel fransk pike som lever i stor fattigdom i kolonien og en styrtrik kineser. De møtes på en ferge over Mekong-elva, og hun blir hans elskerinne. Dette skaper stor skandale i kolonien og det blir hvisket høyt om barneprostitusjon. Og jenta, ja hun blir selvfølgelig utstøtt.

Fortelleren i boka er navnløs, men vi forstår allerede i starten av boka at det er en aldrende forfatter som forteller sin livshistorie der hun ser tilbake på sin oppvekst i Indokina og hva det stormfulle forholdet til kineseren har betydd for henne. Ved å presentere livet sitt i korte glimt av minner og ideer som av og til er kronologisk fortalt og andre ganger presentert i tidløse brokker som er isolert fra hverandre, men likevel henger sammen, så skapes en tåkelagt verden som kun holdes sammen av følelser snarere enn logikk og kronologi. Denne følelsen kjente jeg hang igjen også etter boka var ferdiglest. Det var en underfundig, varm og smertelig ærlig bekjennelse av en håpløs kjærlighet som aldri kunne bli fullbrakt. Kineseren kunne nemlig aldri gifte seg med piken - hans rike far nekter ham å gifte seg langt under sin stand.

Samtidig som vi gjennomlever forholdet mellom piken og kineseren så er Elskeren så mye mer enn kun en kjærlighetshistorie. Det er også en fortelling om en forkvaklet barndom med en tidvis mentalt forstyrret mor som favoriserer sin ene sønn på bekostning av sine to andre barn, om ansvarsfraskrivelse og omsorgssvikt. Det er også ei bok om håp og om det å tro på at man får til det man virkelig vil. Og at kjærligheten kan overleve det meste.

Marguerite Duras
Bildekilde: youtube.com
Franske Marguerite Duras var både forfatter og filmskaper. Hun var født og oppvokst i Indokina og la ofte handlingen i verkene sine til dette området. Mange av romanene hennes, deriblant Elskeren, har selvbiografiske trekk, men hvor mye som er sant og hva som er fiksjon skal imidlertid være usagt. Boka ble utgitt i 1984 og ble hedret med Goncourt-prisen. Dette er Frankrikes gjeveste litterære utmerkelse. Boken ble også årets mest omdiskuterte og leste i Frankrike dette året, og siden den gang har romanen befestet sin posisjon som en av europeisk litteraturs moderne klassikere. Boka kan anbsolutt anbefales, og bør leses i ro og mak - fortrinnsvis med noe godt og varmt i koppen og med fyr på peisen. Dette er nemlig ei velskrevet stemningsbok av de sjeldne.

Godt nyttår! :o)


Kilde: Egen bok
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 1985
Sideantall: 137
ISBN: 9788205376373
Utfordring: GoodReads, Utenlandske Forfattere
.

12 kommentarer:

 1. Denne las eg i min spede begynnelse som 1001-fantast, og med min kronologiske hjerne passer den ikkje. Når eg skrur av den så er det ei nydeleg bok :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så faktisk at dette var første boka i Lines 1001-sirkel, om jeg ikke tar feil. Så det etter jeg hadde lest og skrevet om boka. Kan godt forstå at denne ikke var for din kronologisk innstilte hjerne, for den hopper - ikke akkurat sømløst - mellom tidsepoker og fortellervinkler. Noe jeg syns er spennende, og passer min ikke kronologiske hjerne istedenfor :-) Har lest noen omtaler av Elskeren nå. Enten liker man den, eller så får man ikke grep på boka. Kjekt med slike litterære utfordringer synes jeg. Det gir noe for alle. Det blir nok flere 1001-bøker på meg i 2015 ja. Elsker veldig mange av disse underfundige gamle perlene jeg, ser det ut for. Hvem skulle trodd det om den tidligere sci-fi fantasten meg...

   Slett
 2. Ja!!!!
  Og godt nytt år, Marianne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi enige Silje! Og godt nyttår til deg også :-)

   Slett
 3. Denne likte jeg også godt. Hørte den på lyd i fjor samtidig med lesing i bok.. Ønsker deg et riktig godt nytt år Marianne.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Stemningsfull bok ja, godt å se at flere likte denne godt. Det var ikke bare halleluja-stemning da boka var i 1001-lesesirkelen til Line så jeg :-) Godt nyttår til deg også - kos deg ikveld!

   Slett
  2. Jeg deltok ikke i Lines lesesirkel da, jeg

   Slett
  3. Ikke jeg heller - men jeg smugtittet litt idag da jeg så flere hadde skrevet om boka :-)

   Slett
 4. Jeg fatter ikke hvorfor jeg aldri får meg selv til å lese denne. Boken er liten, klassiker, alle liker den og jeg har hatt den i bokhyllene mine i mange år. Arg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi to! Jeg bare var litt kjappere enn deg å plukke den ut av hyllene igjen. Kanskje dette var et spark i rumpa til å ta den fram? Nytt år, nye muligheter, nok bøker å velge fra :-)

   Slett
 5. Nydelig omtale, denne boken er sikkert noe for meg. Handlingen virker utrolig bra, og jeg elsker bøker som er litt annerledes lagt opp. Det er nok fordi jeg også har en ikke-kronologisk hjerne (fikk en liten aha-opplevelse av kommentarene til deg og Alida litt lenger oppe her, he he). Ønsker deg et riktig godt nytt år, hilsen Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dersom du liker annerledes bøker og ikke er kronologifantast så tror jeg du vil like denne boka. Den klarer å skape en helt spesiell stemning som ihvertfall traff meg. Med tanke på at Duras sine bøker har en tendens til å være selvbiografiske så kan man jo undre seg over om hun har opplevd dette. Eller noe som likner?

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)