For å referere Cicero i parateksten i boka:
"For meg har avfatningen av denne boken vært så gledelig at den ikke bare har utslettet alt ubehag ved alderdommen, men til og med gjort den hyggelig og innbydende."
Kanskje det er fordi jeg nettopp er blitt femti selv og er inne i et heftig renn av 50-årsdager som absolutt setter fokus på at jeg har kommet meg helskinnet gjennom ihvertfall halvparten av livet at jeg fant boka interessant. For det er den, men jeg tror kanskje man bør ha fått noen år på baken før boka har sin virkning? Jeg vet ikke. Jeg fikk plutselig lyst til å referere noen få kapitteloverskrifter fra boka og litt av deres innhold for å skissere hva denne boka egentlig inneholder.
- Vi blir alle gamle, hvis vi lever lenge nok
Hvordan hver periode i livet har sitt særpreg - Voksen - eldre - gammel?
Hva ligger egentlig i disse begrepene? Hva insinuerer de og hvordan påvirker de oss - Mye er annerledes nå enn før
Nei, dette er ikke et "alt var mye bedre før" kapittel... - Fra fattigdommens dager til velferdsstaten
Et blikk på utviklingen av samfunnet vår - Fjernsynet og bøkene venter på oss
Til forskjell fra fotturer i fjellet, utforske verden og være aktive på mange arenaer? - Våre formødre og forfedre
Sies best med Kolbein Falkeid's ord: "Et menneskes røtter er en liten melankolsk sang på bunnen av hjertet" - Og saligheta var et bæssmorfang
Hvordan barn og barnebarn kan være både til glede og sorg - Korte dager - endeløse netter
Når alderen legger tungsinnet over den mest optimistiske - "Jeg skulle så gjerne ville forføre deg"
...sa Aksel Sandemose til forfatteren og vennen Margareta Strømstedt kort tid før han døde, "men jeg orker ikke". Om å få en kjæreste eller venn i voksen alder.
Tordis Ørjasæter Bildekilde: lydbokforlaget.no |
Boka er, som det står bakpå, "boken for dem som er blitt gamle, men også for dem som er yngre og erkjenner at de selv skal bli gamle en gang." Det har jeg erkjent og følt spesielt sterkt på de siste par årene. Så er det jo opp til hver enkelt hvordan man møter alderdommen - i panisk stress for å holde seg evig ung, eller å akseptere livets realiteter og gjøre det beste ut av hver alder. Jeg vet hvor jeg har landet. Boka anbefales derfor rett og slett for dem som "er blitt gamle, men også for dem som er yngre og erkjenner at de selv skal bli gamle en gang." :-)
Kilde: Leseeksemplar - Forlag: Kagge - Utgitt: 2015 - Sider: 154 - Utfordring: GoodReads/Norske forfattere
En flott, gammel dame jeg traff på det flytende markedet utenfor Bangkok |
Med bare litt over et år igjen til jeg fyller femti så Må jeg innse at det går den veien med meg også som med alle andre, vi blir jo gammel om vi får fortsette å leve. Jeg har bestemt meg for at jeg skal bli 99 bare på pur f.... :-) Veldig fin omtale av en fin bok om det å bli gammel. Ha en fin søndagskveld, Marianne:-)
SvarSlettTakk for det Beathe, og god uke til deg! Du vet, alternativet til gammel er ikke å foretrekke :)
SlettJeg er helt enig med det Beathe sier her, bare jeg har tenkt å bli 100 :) Kom fra besøk hos min gamle farmor på 95 i dag og kan med hånden på hjertet si at det ikke alltid er lett å bli gammel. Når både kroppen og hodet gir slipp, mens bevisstheten på hva som skjer fremdeles er skjerpet, da er det ikke enkelt. Høres ut som dette er en fin bok, uten de traurige tankene jeg sliter med nett no.
SvarSlettHehe...jeg har også sagt til ungene at jeg skal plage dem i minst 50 år til :) Situasjonen med din gamle farmor er vanskelig, det kan jeg forstå. Ørjasæters bok var realistisk optimistisk. Faktisk ganske fin, om ikke akkurat en litterær høydare. Bøker som får meg til å tenke liker jeg, og det gjorde denne. Det gode er at man ikke vet hvordan det går - før etterhvert. Ennå en trøst for oss midt-på-treet :)
Slett