fredag 18. september 2015

Kapittel - torsdag og fredag

Selv om jeg egentlig kunne tenkt meg å campe på Kulturhuset fem dager til ende så var vel ikke det en helt realistisk mulighet. Jeg fikk likevel med meg to innlegg torsdag og tre fredag.

Torsdag

Torsdag startet jeg med en bestefar i Amerika.. Edvard Hoem kom og pratet om boka Slåttekar i Himmelen, en bok som er inspirert av historien til forfatterens olderfar som emigrerte til Amerika. Hoem er en lun og raus kar som fortalte om hvordan boka ble til, all research'en som lå bak og kom med morsomme anekdoter og historier underveis. Riktig underholdende, og en herlig type. Jeg hadde egentlig bestemt meg på forhånd at Hoem ikke var for meg, men her sitter jeg...med boka på pulten :-)

Andre arrangementet jeg måtte få med meg torsdagen var Gro Dahle. Jeg valgte ei av novellene hennes som eksamensoppgave på UiS i forfjor (heldig valg, viste det seg) så jeg måtte jo bare oppleve henne "live". Hun var akkurat slik jeg hadde forventet meg. Gro Dahle leste fra den nye novellesamlingen sin "Amerika" og tittelen passet jo Kapittel-festivalen perfekt. Siden Toril Brekke ikke stilte sammen med henne som planlagt leste forfatteren to av novellene sine fra samlingen og småpratet litt underveis. Det som slo meg var at de to var veldig forskjellige fra novellen Ønskesneglen som jeg fordypet meg i. Dahle skriver både romaner, noveller og poesi og er en allsidig forfatter.

Fredag

Så til ei bok jeg har vært veldig nysgjerrig på, og som jeg ikke har lest (men nå fått kjøpt og signert). Det er Bienes Historie av Maja Lunde. Maja har igrunnen skrevet barnebøker, og dette er hennes første voksenroman. Forfatteren har bakgrunn som manusforfatter for TV og har en helt spesiell måte å angripe skriveprosessen på. Mer om dette i bokomtale senere på bloggen. Bienes Historie tar utgangspunktet i bienes død - the colony collapse disorder - og er skrevet på tre tidsplan. Fortiden handler om William i 1852 som er naturalist/biolog, George som er birøkter i Ohio i 2007 og Tao som bor 160 år frem i tid i Kina og som driver med håndpolinering. Dette er ei utrolig spennende bok som har krevet massiv research fra forfatterens side. Det interessante med boka er at den tar utgangspunkt i den reelle akutte biedøden som er forårsaket av både klimaendringer, hardkjør for biene i pollineringsesongen og sprøytegifter. Maja Lunde leste flere små avsnitt fra boka fra alle tidsepokene, og jeg må si - denne skal leses. Særdeles spennende tema! Selv om dette er fiksjon så er historien på alle måter basert på reelle fakta. Anbefales ulest :-)


 Fredagens andre innslag var den prisvinnende japansk-amerikanske Julie Otsuka som har skrevet bøkene When the Emperor was Divine og Buddha in the Attic. Jeg har ikke lest noen av dem, men de ble sporenstreks bestilt fra Amazon på engelsk. Sistnevnte ble utgitt i 2013 og fikk mest oppmerksomhet. Boka handler om de japanske picture brides som ble skipet med båt til Amerika i håpet og troen på at de nå kom til rike ektemenn og skulle leve the american dream. Således gikk det ikke.  De aller aller fleste endte ute på markene som hardtarbeidende bondekoner i et liv langt fra den luksusen de var forespeilt. Japanerne var heller ikke velkomne i det amerikanske samfunnet og hadde det særdeles vanskelig. Mer om dette i bøkene som skal leses og omtales på bloggen. Begge to utrolig interessante, og Brita gjorde igjen en formidabel intervjujobb. Jeg er sikker på at ikke en gikk fra salen uten planer om å lese ei om ikke begge to av bøkene. Otsuka var særdeles kunnskapsrik og har en helt spesiell og minimalistisk måte å skrive sine fortellinger på. Bokomtaler to be continued :-)


Siste innlegget jeg fikk med meg idag var I den kanadiske villmark. Det viser seg nemlig at to norske forfattere gir ut bok i år der handlingen er lagt til den kanadiske villmarken. Spesielt interessant for meg som studerer kanadisk litteratur dette halvåret (året). Lajla Rolstad har gitt ut boka Ulveøya, som er en slags crossover biografi selv om hun egentlig kaller det en roman. Boka tar for seg en periode i livet hennes hvor hun tilbringer lang tid alene i den kanadiske ødemarka. Hvorfor? Les boka! Høres interessant ut. Jeg velger meg denne å lese av de to. Hilde Kvalvaag gir ut boka Lev Vel Alle i disse dager. Hun er tidligere brageprisvinner og har skrevet flere ungdomsbøker. Hennes bok tar utgangspunkt i en olderfar som reiste fra sin kone og 6 barn - rett og slett emigrerte fra alle plikter i Norge . Det viste seg i ettertid at han levde alene i 33 år i Canada. Kvalvaag sier også at mye i bøkene hennes er basert på egne erfaringer og følelser, også ungdomsbøkene. Dessverre gikk det et parallellarrangement samtidig med dette, så den kanadiske villmarken fikk ikke den oppmerksomheten den fortjente, synes jeg. Men jeg koste meg uansett.

Nok en flott dag på Kapittel, og jeg er blitt flere bøker rikere. Sådan kan det gå med ebokhylla, som får mer papir i hyllene for hvert år som går... Klager jeg? NIKS :-)

Lørdagen er jeg dessverre overbooket i plikter, så da får jeg ikke med meg et eneste arrangement. Dessverre. Jeg forsøker å fortrenge, og ser fram til søndagen istedenfor. Da skal jeg ihvertfall ha med meg Beate Grimsrud. Kanskje flere. Dette er gøy!



.

6 kommentarer:

  1. Rart det der du hvor lett man lar seg forføre av forfattere på festival. Løp og kjøp, alt må vi ha… Kjenner igjen den der, og har signerte bøker enda ulest i hylla fra år tilbake, hehe… Men det er nok gode bøker du har kjøpt. Bienes historie har jeg liggende på vent, og den ser jeg frem til. Ulveøya er jeg på venteliste til på bib. Og Gro Dahle, - har jeg vært på skrivekurs med i Oslo, og kjøpte boka om skriving hun skrev sammen med Kjersti Wold (velkommen til språket). Artig dame. Nyboka til Beate Grimsrud virker og leseverdig.. For en bokhøst, du.. God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja jeg lar meg lett forføre, men denne gang hadde jeg valgt arrangement der jeg visste jeg ville komme til å kjøpe bøker (har spart noen av dem til nå for å få dem signert ;-) Ja dette er beste bokhøsten ihvertfall for min del på veldig lenge. Har du ikke lest Julie Otsuka så ville jeg notert meg henne bak øret. Spennende! Og fortsatt god helg!

      Slett
    2. Lurt det da.:) Å velge bøker man skal kjøpe til signeringsmuligheter.. Julie Otsukas Buddha har jeg lest (lyttet) og blogget om. Jeg likte den veldig godt. Takk i lige så.. Blir nok lesing her, siden jeg meldte avbud på en 40årsdag på Frøya i kveld, siden jeg ikke er helt frisk enda etter en redusert uke.. men man har da nok bøker å fordrive tiden med.;)

      Slett
  2. Takk for kjempespennende oppsummering av festivaldagene dine! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig å høre :) Jeg storkoste meg. Det er den beste Kapittel (og også litteraturfestivaler ellers) jeg har vært på. Mange interessante forfattere, arrangementer og konstellasjoner. Fikk ikke med meg alt jeg ønsket pga en far som havnet på sykehus, men likevel veldig mye av det jeg ønsket. Kan så definitivt anbefales til neste år!

      Slett
  3. Kjempeinteressant å lese fra disse forfattemøtene! Flott å komme seg på slike, men dessverre altfor sjelden jeg har anledning. Da er det fint å lese referat fra dere som deltar!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)