torsdag 31. januar 2013

Jeg sprakk !!!

Med stil! Ingen skal komme her og beskylde meg for at jeg gjør ting halvgjort... En hel måned ut i lesemålsetningene for 2013 så har jeg innsett ihvertfall én ting: Det er ikke vanskelig - men derimot umulig- å lære gamle hunder og gjø!

Den enes død den andres brød osv... Antar at alle har fått med seg den trasige nyheten om at endetiden for Notabene-kjeden nå er skremmende nær. I den forbindelse så har Notabene i Stavanger 50% salg på hele butikken, samt noen enda bedre tilbud i tillegg. Jeg som hele livet har viet mine papirbokkjøp i Stavanger til gamle Gardum bokhandel (nå i Notabene-kjeden) kunne derfor ikke unngå og ta en titt inn dørene idag. To titter inn dørene, for å være ærlig. Resultatet var like oppløftende som nedslående. Oppløftende, fordi jeg klarte å karre med meg et fantastisk utvalg meget bra bøker til en særdeles bra pris. Nedslående, fordi jeg sprengte punkt 11 på lesemålslista mi med et BRAK.

Målsetningen om å kjøpe i gjennomsnitt kun 4 bøker pr. måned er herved skrinlagt, en gang for alle. Det var jo lov å være entusiastisk og optimistisk på egne vegne ved inngangen av året, men når resultatet første måneden er 33 - trettitre - nye bøker, ja da sier vel saken seg selv...

Jeg har på søndagsskolen lært i rimelig ung barndom at dersom man bekjenner sine synder så blir man tilgitt. Derfor...: Foruten de seks første bøkene i lista, som jeg hadde klart å begrense meg til i januar fram til idag - siste dagen i måneden- så kom følgende med meg hjem fra boksalget...

  1. Inferno - Dan Brown /ebok bestilt Amazon, levering mai... 
  2. Engel i Paris - Elin Husebø /papir
  3. Profitøren - Tom Kristensen /lydbok 
  4. Hvitvasking - Tom Kristensen /lydbok 
  5. Tysteren - Jan Erik Fjell 
  6. Storm i Juni - Iréne Némirowski, 1001-bok

    Rimelig flink sålangt - så kom Notabene salget...

  7. Kjærlighet ved første blikk - Ian McEwan
  8. Den uskyldige - Ian McEwan
  9. Solar - Ian McEwan
  10. The white road - John Connolly
  11. The Black Angel - John Connolly
  12. Flommens År - Margaret Atwood
  13. Martin Misunderstood - Karin Slaughter
  14. Hypothermia - Arnaldur Indridason
  15. Single & Single - John le Carré
  16. Robinson Crusoe - Daniel Defoe, 1001-bok
  17. Terrorjegerne - Tom Bakkeli
  18. Øya fra dagen før - Umberto Eco
  19. The Catcher in the Rye - J.D. Salinger, 1001-bok
  20. The Pearl - John Steinbeck
  21. Three Plays - Strindberg
  22. Gift - Alexander Kielland
  23. Charles Darwin - Thomas Hylland Eriksen
  24. Mørke midt på dagen - Arthur Koestler
  25. Herr Prokhartsjin - Fjordor Dostojevskij
  26. Hjerterått - Chelsea Cain
  27. To The Lighthouse - Virginia Woolf, 1001-bok
  28. Pygmalion - Bernard Shaw
  29. Store Forventlinger - Charles Dickens, 1001-bok
  30. Worth Dying For - Lee child
  31. Gone Tomorrow - Lee Child
  32. Much Ado About Nothing - Shakespeare
  33. Humor e Heile Vitsen - Per Inge Torkelsen

Kan jeg forsvare meg med at det var ganske så mange 1001-bøker samt flere forfattere fra 1001-lista i tillegg? Mulig... Jeg kan imidlertid slå fast følgende: Kjøpsbegrensningen for 2013 er herved opphevet!

HURRA!!!
:o)


Min kjære sønn i svevet - Whistler/Canada 2012


.

onsdag 30. januar 2013

Bokomtale - "Allah's Tårer" av Rikard Spets

Det var boka si det! Debutbok til og med, og umulig å legge fra seg! Og nå har jeg allerede brukt to utropstegn! Tre... Rikard Spets er fra Sandefjord og debuterte med denne thrilleren i 2011. Handlingen er som Aslak Nore's En norsk spion lagt til Afghanistan, men til forskjell fra Nore så har ikke Spets samme bakgrunn fra Midtøsten. Dette var derfor en stor overraskelse!

Allah's Tårer er en thriller som utspiller seg i Afghanistan, og ikke uventet handler den om kampen mot terror. al Qaida planlegger en storstilt terrorhandling som vil utslette hele USA og Europa med, og muldvarper er allerede plassert i større, ledende selskap i verden som jobber innenfor teknologi for å skaffe til veie våpnene som al Qaida planlegger å bruke. En gruppe spesialsoldater, ledet av den norske marinejegeren Angus Storm, blir håndplukket for å avverge terrorhandlinger over hele verden. Gruppen, som får kallenavnet Herkules, får ansvaret for å eliminere trusselen - en trussel som vil rykke grunnlaget vekk for tre verdensreligioner og dermed endre den eksisterende maktbalansen i Midtøsten. Osama bin Laden er nemlig ikke død, og han skal stå i spissen for dette terrorangrepet som vil bli den største politiske krisen i moderne tid om det blir gjennomført.

Det første som slo meg når jeg begynte på boka var at den minnet meg sterkt om bøkene fra en annen thriller-forfatter som jeg rett og slett elsker å lese. Nemlig australske Matthew Reilly. Til forskjell fra Reilly så er Spets mye mer "down to earth", men skrivestilen er nokså lik likevel. Dagbladet kaller Allah's Tårer altfor informasjonstung. For min del er det dette jeg elsker med gode thrillere, sålenge informasjonen er troverdig og viser kunnskap og kompetanse om både teknologien, lokasjonen og menneskene det handler om. Det gjør den definitivt her! Angus Storm er imidlertid mer jordnær enn Reilly's helt Scarecrow, og det gir Allah's Tårer et mye mer seriøst preg enn thrillerne til Reilly. Der blir det mye James Bond på stereoider, og så mye galskap at man absolutt ikke tror at det kunne vært mulig i virkeligheten. Likevel har forfatterne mye til felles i skrivestil - hvordan bygge opp persongalleriet, gruppedynamikken mellom dem, troverdige detaljer både når det gjelder landskap, utstyret og transportmidlene som brukes og oppbygningen av selve plottet.

Rikard Spets
Bildekilde: Wikimedia Commons
Dagbladet skriver i tillegg at "Denne typen bøker skrives av menn, for menn". Det viser hvor liten peiling Dagbladet egentlig har når det gjelder kvinner og thrillere! Hvorfor i all verden skulle jeg som kvinne være mindre interessert i "..høyt kunnskapsnivå når det gjelder militære operasjoner, utstrakt bruk av fagterminologi og en forkjærlighet for detaljer"...??? Jeg føler meg rett og slett provosert av Torbjørn Ekelund i Dagbladet her, for jeg digger slike bøker! Nuvel, nok om det. Det er ei utrolig kompetent skrevet bok av en debutant. Plottet er troverdig, karakterene er troverdige, spenningen bygger seg jevnt og trutt opp gjennom hele boka, en stor nok dose "James Bond" er tilstede for å lage god action og den endelige terrorhandlingen som planlegges av al Qaida er like overraskende som skremmende og tankevekkende!

Jeg kan ikke annet enn å anbefale denne boka sterkt til thriller-avhengige og spenningssøkende lesere, og jeg ser veldig fram til neste bok med Angus Storm i hovedrollen!!


Kilde: egen ebok
Forlag: Juritzen
Språk: Bokmål
Antall sider: 601
ISBN: 9788282051590
Utgitt: 2011
Utfordring:  Norsk debutant, Ny norsk forfatter, OffTheShelf, GoodReads



Gribb i flukt...



Ebok-salget øker drastisk

Med tanke på Norge's rimelig fomlete start på salg av e-bøker og lesebrett kan mange være lurt til å tro at eboka egentlig ikke har noen fremtid. Salget i 2012 var ikke som forventet, biblioteker og forlag blir ikke enige om ebok-utlån og økningen i selve utvalget av ebøker er ikke akkurat å skrive hjem om. Det er herlig da å lese, at resten av verden raser framover på området.

Lykkelig er jeg som leser engelsk og kan knytte meg mot dem som virkelig satser på eboka's fremtid, både når det gjelder utvalg, priser og kvalitets"dingser" å lese dem på!  (..nei, jeg syns definitivt ikke digi-kortet var en kvalitets-idé!) Nå må Norge få nisselua ut av hendene og kikke fremover. Det er ingen som vil fjerne papirboka, men eboka må kunne leve parallelt på samme vilkår!

Good-E-Reader kan si følgende om utviklingen til Amazon for 2012...

Amazon'z eBook Sales Up 70% Over 2011

""Can’t say it better than Jeff Bezos in the release on Amazon’s earnings: “We’re now seeing the transition we’ve been expecting,” said Jeff Bezos, founder and CEO of Amazon.com. “After 5 years, eBooks is a multi-billion dollar category for us and growing fast – up approximately 70% last year. In contrast, our physical book sales experienced the lowest December growth rate in our 17 years as a book seller, up just 5%. We’re excited and very grateful to our customers for their response to Kindle and our ever expanding ecosystem and selection.”

According to the release Amazon’s Kindle Fire DD was the best selling item at Amazon and at year-end the Kindle Fire HD, Kindle Fire, Paperwhite and Kindle held the top four slots on Amazon worldwide. 23 KDP authors sold over 250,000 copies of their books in 2012, and over 500 KDP Select books have reached the top 100 Kindle best seller lists around the world. Kindle stores have been opened in Brazil, Canada, China and Japan.""

Norge's fomlete start til tross - jeg er evig optimist, har lånt mine første ebøker på det lokale biblioteket (selv om prosjektet skal legges ned mer eller mindre før det er kommet igang) og kjøper norske(!) ebøker over en lav sko. Digitalbok har forstått og adoptert Amazon og har etter min mening det absolutt beste lesebrettet på markedet - Digitalbok Touch - som knytter leseren direkte til deres ebok-nettbutikk. Bokkilden har ett-klikks-kjøp for e-bøker som er nesten like elegant som Amazon sin nettbutikk-løsning og Ark begynner virkelig å dra seg til med ebok-salg fra kr. 29,- og oppover. Jeg krysser det jeg har og vet at heldigvis så er det kun én vei å gå og det er OPPOVER! :o)


Fra ifjor, men det er jo lov å være optimist ;o)




lørdag 26. januar 2013

Bokomtale - lesesirkelboka "Kafka på Stranden" av Haruki Murakami

Hmm.. Ikke ofte jeg sitter igjen med et så ambivalent forhold til en bok som jeg gjør med Murakami's Kafka. På den ene siden vil jeg rose forfatteren opp i skyene, for dette var ei bok som jeg nøt å lese. Virkelig! Likevel så drypper irritasjonsmomentene jevnt som en utett vannkran, og jeg tenker nok engang når det gjelder ei bok av Murakami - "Hva er det egentlig som gjør denne forfatteren så umåtelig populær?"

Kort fortalt handler Kafka på Stranden om to menn - en ung og en gammel. Kafka er en tenåringsgutt på 15 som rømmer fra sin egen far for å lete etter sin savnede mor og søster. Han rømmer også fra en fryktelig profeti som faren har innprentet ham - at Kafka i løpet av sitt liv kommer til å drepe faren samt å ligge både med sin egen mor og sin egen søster! Nakata er den andre hovedpersonen i boka - en enfoldig, eldre herremann som aldri har kommet seg etter en spesiell hendelse under krigen. En hendelse som fjernet hele hans hukommelse og etterlot hjernen hans tom. Nakata blir nå dratt mot Kafka av årsaker han ikke kan forstå. Det er imidlertid lite Nakata forstår av den vanlige verden, bortsett fra at han vet at han går på sosialen og får pengene sine derfra og at han kan snakke med katter.

Ukjente krefter påvirker både Kafka og Nakata i denne selsomme vandringen et sted mellom fantasi og virkelighet. Hendelsene foregår definitivt i vår verden, i så måte er ikke dette totalt fjernt, men den som forventer en tilnærmet realistisk historie her har kommet til en noe feil adresse. Murakami bruker parallelle historier som fortellerteknikk gjennom hele boka, og historiene beveger seg langsomt mot hverandre til de såvidt møtes. Det er i leserens eget hode at konklusjonene – dersom noe kan kalles konklusjoner her – dannes etterhvert. Boka er ikke kun bygget opp av parallelle historier, men også med parallelle og rimelig elastiske univers hvor sjelen fra ett univers like gjerne kan oppstå som fysisk form i et annet univers.

De to fundamentale temaene i boka er enkle nok: a) man kan flykte, men ikke unnslippe – med andre ord ta livet som det er, eller gjøre noe med det selv og b) hvert enkelt menneske har et mening på jord og en skjebne å oppfylle. Kafka flykter fra sin far i Tokyo, likevel innhenter ødipus profetien ham. Han finner sin mor – kanskje - og går til sengs med henne. Finner han sin egentlige søster? Han har et seksuelt forhold til henne! Kafka’s far blir drept, men av hvem? Ødipus profetien komplett? Historien kommer egentlig ikke med noen konkrete svar, igjen så er det på et vis opp til leseren å trekke linjene og de eventuelle konklusjonene. Nakata på sin side blir drevet mot stedet Kafka befinner seg, uten å verken vite eller forstå hvorfor. Nakata flykter også, men har han drept noen? Unnslippe ønsker han ihvertfall, og får en trailersjåfør som medhjelper etterhvert. Nakata snakker med katter, får fisk til å regne ned fra himmelen og åpner dører inn til parallelle univers. Skjebnen til Nakata henger på ett vis sammen med skjebnen til både Kafka og Kafka’s mor, selv om Nakata aldri egentlig møter Kafka. Denne historien handler med andre ord i veldig utstrakt grad om det ubevisste, det uforklarlige og diffuse. Jeg føler likevel ikke at historien er overdrevent surrealistisk. De urealistiske delene sklir enkelt ned, nettopp fordi hele boka er Murakami’sk fjern.. – gitt at man liker Murakami’s drømmeaktige skrivestil that is...

Så over til irritasjonsmomentene og det som gir meg dette ambivalente forholdet til hele boka. Her skjer det altfor mye! Det dukker opp stadig nye personer (flere skrevet inn med forskjellige, norske dialekter – noe jeg misliker sterkt), hendelser, mentale utfordringer og tanker uten stans. Vel og greit hadde disse blitt plukket opp igjen og brukt til noe fornuftig, men det som skjer er at disse blir droppet like kjapt som de ser dagens lys. Som leser sitter jeg igjen med «hva i all verden hadde dette med boka å gjøre?» De fyller side opp og side ned. Karakterene Colonel Sanders fra Kentucky Fried Chicken og Johnnie Walker whiskey-typen fra flaska er også noen sære absurditeter. Her syns jeg Murakami definitivt beveget seg på andre siden av den berømmelige grensen. Johnnie Walker har flere pekere mot faren til Kafka? Er dette en virkelig referanse til at faren, som faktisk var kunstner, drakk mye? Og hvor kommer den bestialske kattedrepingen til Johnny Walker inn i bildet? Den kunne jeg absolutt vært foruten. Traumer fra Kafka’s yngre barndom? Her er det bare å spekulere, for «referansene» er dypere enn dypest. Colonel Sanders presenteres som hallik for luksushorer, men har ingen fast form så han kan ikke gjøre noe som krever fysisk tilstedeværelse. Likevel er det Colonel Sanders som er ansvarlig for at Steinen til den andre siden blir funnet slik at Kafka og hans mor Saeki kan ta et indre oppgjør med seg selv gjennom en mental reise til et annet (og bedre?) sted og gjøre livsvalgene sine. Det er ingen utpreget mangel på abstrakte konsepter her, for å si det slik!

Jeg har ennå ikke kommet inn på bokas fokus på seksuell identitet og intellektuelle kriser, for her er det så inderlig mye å ta tak i. Og det er dette, blant mye annet, som vipper meg tilbake til genialiteten til historien om Kafka. En gutt som ser på seg selv som utrolig tøff og mentalt sterk, som elsker bøkenes verden og nyter musikk, kunst og kultur. Likevel blir han enkelt vippet seksuelt av pinnen i flere situasjoner, noe som viser at han er en like usikker og lite kontrollert tenåring som de aller fleste andre. Homoseksualitet, incest, transseksuelle og horevirksomhet - you get it all... Det virker som ikke et eneste eksistensielt spørsmål er utelatt, og det gjør Kafka på Stranden til en rimelig overveldende bok å lese. Den fikk meg til å le, tenke, grøsse og fundere - både på egne valg og eget ståsted sålangt i livet. Kan boka leses på en overfladisk og enklere måte? Jeg vet ikke. For meg var den et skikkelig dypdykk som stilte meg flere spørsmål enn den egentlig besvarte. Den trigget like mye underbevisstheten min som mitt bevisste jeg, og derfor endte Kafka på Stranden for meg som en stor og ikke så rent lite utfordrende leseopplevelse. Boka inneholder en komplett absurd blanding av hendelser, allegorier, symbolisme og metaforer som gjør Kafka på Stranden like genial som gal. Om jeg vil anbefale den? Så absolutt og definitivt! Men forbered deg på en underlig reise! :o)


Kilde: Egen bok
Forlag: Pax
Utgitt: 2010
Språk: Norsk
Antall sider: 575
ISBN: 9788252575910
Utfordring:  1001-bøker, Andre land, GoodReads



Den berømmelige knaggen/spikeren å henge ting på - 
...som ikke nødvendigvis er direkte synlig hos Murakami ;o)



ENDELIG!!! Kindle Paperwhite selges til Norge!

(Oppdatert 4.2.2013 - omtale/test av Kindle Paperwhite ligger HER)

Jeg ble idag gjort oppmerksom på at Amazon nå selger sin Kindle Paperwhite til Norge. ENDELIG! Og takk til pskatoy på bloggen VamPus' verden for oppløftende informasjon :o)

Kindle Paperwhite kan bestilles HER. Husk i feltet "Important Information" å sette leveringsland Norge, og off you go!

Litt ironisk da, at jeg bestilte Kindle Paperwhite for levering hotellet i Houston mandag neste uke. Men hei - jeg klager ikke !!!  Test/review av dingsen kommer veldig snart!

Løp og kjøp :o)


.

fredag 25. januar 2013

Lydboksalg !!!

For dere som liker lydbøker på CD så har nå Lydbokforlaget storsalg på en rekke titler.

Prisene starter på kr. 50,- og stigende. Mange forskjellige forfattere, både barne-, ungdoms- og voksenbøker.

Jeg nevner i fleng til kun kr. 50,- pr lydbok:

  • Philip Pullmann
  • Roald Dahl
  • Håkan Nesser
  • Alexandre Dumas

Sjekk ut billigsalget HER.


Stavanger by night...


.

onsdag 23. januar 2013

Bokomtale - "Engel i Paris" av Elin Husebø

Jeg leste en omtale av denne nye boka om Alexander L. Kielland i Stavanger Aftenblad for noen uker siden og kunne ikke la være å kjøpe den. Det er noe med Kielland og meg og tiden min på Kongsgård videregående skole. De henger sammen de tre - Kielland, Kongsgård og jeg nemlig. Og limet, det er norskfrøkna mi - igjen. Hun gjorde både ubotelig skade på lesegleden min og åpnet øynene mine for norsk litteratur, kan man trygt si. Ei norskfrøken på godt og vondt. Vondt dengang da, men i ettertid ser jeg hvor klok hun egentlig var. Er det ikke slik det ofte er, tro..?

"Engel i Paris" er ei lettlest, enkel bok om livet til Alexander L. Kielland i perioden like før og da han var i ferd med å få gjennombrudd som forfatter. Vi får høre om livet hans i Stavanger der han er gift med Beate og har tre barn. Og vi får høre om hans oppbrudd og reise til Paris hvor han blir i flere måneder for å følge forfatterdrømmen sin. Det er her han blir kjent med bl.a. Fritz Thaulow, Bjørnstjerne Bjørnson og Camilla Collett og det er i denne tiden han skrev ned de første novellene sine som førte til at Kielland ble forfatter og gav ut sitt første verk i 1879.

Elin Husebø
Bildekilde: Facebook
Boka var ikke revolusjonerende i seg selv, dette var igrunnen kjent stoff, men den var innsiktsfull og enkelt skrevet. Ei bok jeg svært gjerne heller ville ha lest om Kielland på Videregående Skole... Lettlest og grei bok om Kielland i perioden der han var usikker på seg selv og forfatterskapet sitt, gjennombruddet han fikk da han ble introdusert til Gyldendal Forlag i København samt en fin skildring av storbyen Paris på slutten av 1800-tallet. Kan anbefales om du ønsker deg en kort introduksjon til Kiellands streben mot å bli en anerkjent forfatter.


Kilde: egen papirbok
Forlag: Wigestrand
Utgitt: 2012
Antall sider: 144
ISBN: 9788281401327
Utfordring: Nye norske forfattere, GoodReads



Fleeeecing cold... Snart går turen hit igjen !!!


.

mandag 21. januar 2013

Litt stolt...

Jeg har de siste par-tre årene vært behjelpelig med å redigere bøkene til en etterhvert rimelig kjent sci-fi/fantasy forfatter fra USA, Michael R. Hicks. Jeg begynte først som beta-leser, men pirket såpass mye på de to første bøkene at jeg plutselig fikk æren av å bli en av 4 personer i hans såkalte "editorial team". Stor var overraskelsen da jeg idag ble gjort oppmerksom på at jeg faktisk er blitt nevnt i de to siste bøkene hans - Bitter Harvest og From Chaos Born. Litt festlig da, at lille meg fra Norge blir satt pris på :o)

Kanskje unødig å nevne at bøkene hans er fantastisk bra, og samtlige finnes på Amazon hjemmesiden hans HER.



 


Juhuu... Og nå sitter jeg og venter på hans neste bok i "The First Empress" trilogien - Forged in Flame - som jeg sannsynligvis får utkastet til neste uke. Gleder meg stort :o)

.

Vinnerne av gi-bort'en er kåret

Da har jeg hatt en kjapp runde gjennom random.org og fått kåret vinnerne til de to bøkene i gi-bort'en min. De heldige vinnerne må sende meg en mail med postadressen sin til mailadressen min: mykindlejoy@gmail.com Jeg skal få sendt bøkene avgårde senest imorgen.

Den som stakk av med Kafka på Stranden ble: Mary Anne
Den heldige eier av The Twelve - bok 2 i The Passage-serien ble: MoonStar

Gratulerer til dere begge! :o)




søndag 20. januar 2013

Minner om gi-bort'en min

Imorgen trekker jeg hvem som overtar mine ekstra eksemplarer av 1001-boka "Kafka på Stranden av Haruki Murakami og "The Twelve" av Justin Cronin. Dersom du vil være med i trekningen må du gi lyd i kommentarfeltet HER.

Er snart i mål med "Kafka på Stranden" av Murakami selv. En veldig positiv overraskelse !!!

Fortsatt flott og solfylt vintersøndag! Hilsen fra Røldalsfjellet :o)





.

torsdag 17. januar 2013

Bokomtale - 1001 boka "Foundation" av Isaac Asimov

Jeg er ikke i tvil om hvorfor denne boka havnet på 1001-lista. Snakker meg om samfunnsprosjekt! Her må rett og slett litt bakgrunnsinformasjon til for å sette scenen for denne utrolig interessante del 1 i sci-fi trilogien som går under fellesnavnet "Foundation".

Foundation-serien er som nevnt skrevet av Isaac Asimov. Forøvrig samme mann som skrev den kanskje mer kjente boka "I, Robot" som ble filmatisert i 2004 med Will Smith i hovedrollen. Asimov var født i Russland i 1920, men levde hele sitt voksne liv i USA. Karrieren hans startet allerede i 1939, og han har siden vunnet Hugo Award fire ganger og Nebula Award en gang. Asimov ble regnet som en av "The Big Three" science fiction forfatterne da han levde - sammen med Robert A. Heinlein og Arthur C. Clarke. De aller fleste mener han regjerte på toppen av lista. I løpet av forfatterskapet skrev han ikke mindre enn nærmere 500 bøker og flere hundre artikler. Dette var en mann som både kunne - og elsket - å skrive! Asimov's mest berømte verk er "Foundation"-trilogien.

Bok 1, "Foundation", markerer den første av en rekke historier satt så langt inn i fremtiden at Jorden ikke lenger er husket av menneskeheten som nå er spredt utover et gigantisk antall planeter over hele galaksen. Alt går ikke akkurat på skinner for det store imperiet - det er nemlig i ferd med å bli kvalt av sin egen størrelse. Dette går spesielt ut over det administrative senteret for styring og kontroll som etterhvert er blitt så sårbart at det står i fare både for angrep utenfra og å bryte sammen fullstendig på egenhånd grunnet interne problemer. I dette miljøet lever den høyt respekterte matematikeren Hari Seldon.

Seldon har brukt hele sitt liv på å utvikle en gren innenfor matematikken kjent som psykohistorie, et konsept innenfor matematisk sosiologi. Ved å bruke disse matematiske lovene samt ideer innenfor masse-psykologien kan Seldon forutsi fremtiden, men bare i stor skala. Teorien arbeider ut fra prinsippet om at reaksjonen til en menneskemasse er forutsigbar dersom massen bare er stor nok! Jo større masse, desto mer forutsibgar er fremtiden. Seldon ser det kommende sammenbruddet til imperiet som inkluderer alle planetene i Melkeveien og en mørketid på flere ti-tusen år dersom noen ikke bryter inn og forsøker å endre parametrene. Basert på psykohistorie ser imidlertid Seldon en mulighet for å begrense den mørke perioden for menneskeheten til kun 1000 år. Med sine matematiske kunnskaper i bunn legger derfor Seldon en plan som strekker seg langt utenfor hans egen levealder. En plan som blant mye annet innebærer at ved gitte tidspunkt i denne 1000-års perioden så vil et hvelv automatisk bli åpnet. I dette hvelvet vil man finne henvisninger til hvordan menneskene kan takle de forskjellige krisene som Seldon har forutsett vil oppstå underveis. For å forsikre seg at et nytt og sterkt imperium oppstår etter den kommende krisen så skaper Seldon to Fundament/Foundations - to små, bortgjemte og sikre havner som hver inneholder all mennskelig kunnskap samlet i et Encyclopedia Galactica i hver ende av galaksen. Hvordan det går med den vidstrakte, galaktiske planen til Seldon? Les selv og bli imponert!

Dette er nemlig litt av et forskningsprosjekt! Og litt av et plott for en sci-fi serie! Utrolig spennende konsept, og en veldig interessant tankegang. Selv om psykohistorie er en fiktiv vitenskap, skapt nettopp av Asimov i denne trilogien, så har likevel teorien vært debattert heftig i mange forskjellige fora siden den baserer seg på kjente teorier innenfor historie, psykologi og statistikk. Psykohistorie har faktisk fått sine tilhengere og motstandere, til tross for at dette ikke er anerkjent vitenskap. Ganske så stilig, spør du meg, om enn kanskje ikke helt uventet av en forfatter med en IQ på over 170... Om innholdet er spesielt, så er også oppbygningen litt annerledes enn vanlig. "Foundation" - er nemlig ikke en sammenhengende historie med en eller flere hovedpersoner som formidlere. Boka starter riktignok i Hari Seldon's samtid, og de første to kapitlene handler om Seldon selv og starten på det første imperiets fall - med ca 30 års mellomrom mellom kapittel 1 og 2. De neste kapitlene er imidlertid skjøvet enda lenger ut i tid, hvor eksempelvis kapittel 3 er kommet ytterligere 80 år ut i 1000 års prosjektet. "Foundation" er med andre ord en samling historier som viser hvordan samfunnet på planeten Terminus - en av Seldon's sikre havner og opphavsstedet til Foundation - samt resten av galaksen utvikler og endrer seg gjennom tidene. Kapitlene har hver for seg nye hovedpersoner som befinner seg i forskjellige situasjoner og stillinger etter som historien skrider fram og det galaktiske samfunnet endrer seg. Årsaken til denne oppbygningen er faktisk enkel. Opprinnelig ble nemlig "Foundation"-serien skrevet som enkeltstående, likevel sammenhengende, historier for Astounding Magazine!

Selv om jeg elsket denne boka er nok ikke "Foundation"-serien den jeg vil anbefale til lesere som bare er lettere interessert i sci-fi. Dette til tross for at det ligger en eiendommelig, nesten naive enkelhet over fortellerteknikken. Her finner man ikke et godt og grundig utviklet persongalleri, karakterende er nokså flate og utelukkende hannkjønn..! Til gjengjeld finner man mengder av tekniske og vitenskapelige detaljer. Riktignok ikke komplisert forklart, men det kan virke noe forvirrende om man ikke er vant til å lese sci-fi i utgangspunktet. På Asimov vis finnes det forsvinnende lite vold i boka, og enda mindre sex. Plottet er imidertid fantastisk og her er masser av kul teknologi. Dersom du er interessert i et galaktisk samfunnsprosjekt basert på kjente vitenskaper som matematikk, massepsykologi og sosiologi så er dette serien for deg. Historien har til tider en nesten mediterende betraktning på både politikk og fremtidsperspektiver, og det er utrolig å tenke på at "Foundation" ble skrevet så tidlig som i 1951! Den kunne like gjerne ha vært nylig utgitt! Jeg vil absolutt anbefale serien til sci-fi elskere - for dere er den rett og slett et must! Og jeg? Skal lese de to andre bøkene i trilogien rimelig så kjapt :o)


Kilde: egen e-bok
Antall sider: 272 pages
Utgiver: Spectra; Reprint edition (April 29, 2008)
Språk: Engelsk
ISBN-10: 0553382578
ISBN-13: 978-0553382570
Utfordring: 1001-bøker, OffTheShelf, Sci-Fi, Utforske land, GoodReads


Venetian Hotell, Las Vegas - med egne kanaler og gondoler både ute og inne...

onsdag 16. januar 2013

Giveaway 2 bøker !!!

Karin på bloggen Hysj! Lesing pågår minnet meg på med innlegget sitt at jeg har glemt ut en saftig giveaway! Ifjor leste jeg nemlig Justin Cronin's murstein "The Passage" (omtale her). Til tross for litt lunken mottakelse fra min side så kjøpte jeg likevel bok 2 i serien, The Twelve. Plottet var for interessant til bare å droppe etter ei bok, og The Passage tok seg kraftig opp mot slutten.

Rotete som jeg kan være så bestilte jeg papirversjonen fra Amazon, istedenfor e-boka. Da fadesen ble oppdaget var det for seint å avbestille papirvarianten. Resultatet er at jeg sitter med både eboka og papirboka.

Så - er du interessert i innbundet papirvariant av mursteinen "The Twelve" som er bok nr. 2 i serien så kan den bli din! Eneste du trenger å gjøre er å melde din interesse i kommentarfeltet under her.
NB! Boka er i engelsk utgave!







Samtidig så må det bekreftes at jeg har en særdeles omtenksom samboer. Så omtenksom at han kjøpte meg et eksemplar av Haruki Murakami's "Kafka på Stranden" etter jeg selv hadde bestilt meg boka.. Så - den har jeg også to av. Gi lyd i kommentarfeltet om du er interessert i pocket-versjonen av denne 1001-boka! Litt om boka kan du lese her i Lines Bibliotek eller på boksiden hos Bokkilden her.




Trekning av begge bøkene foretas
Mandag 21. januar !!!


.

E-bok salget flater ut i USA

Klassekampen kan fortelle at salgstall fra USA viser at papirboka likevel ikke er utrydningstruet. Veksten i e-boksalget flater ut, og det overveldende flertall foretrekker fortsatt papir.

"Etter flere år med sterk vekst går e-boksalget i USA saktere. Det viser salgstall fra 2012. Bare for to år siden var USAs teknologieksperter enige om at 2015 ville bli året for papirbokas endelikt. Nå er papirbokas lenge omtalte død utsatt på ubestemt tid.
- Mange har rappkjeftet påstått at papirboka vil forsvinne. Men i forlagsbransjen har vi sett denne salgsutviklingen i USA lenge: Papiret kommer grusomt tilbake, sier Bjarne Buset, informasjonssjef hos Gyldendal Forlag.

USA regnes som det best utviklede e-bokmarkedet i verden, og utviklingen der følges nøye av en global bokbransje. Siden 2008 har salget av e-bøker økt med over 100 prosent årlig. De nyeste tallene viser at i 2012 er økningen redusert til 34 prosent. Undersøkelsen fra Bowker Market Research viser også at bare en sjettedel av den amerikanske befolkningen har kjøpt en e-bok i sitt liv. Over halvparten uttrykker overhodet ingen interesse for å gjøre det.

Bjarne Buset mener det amerikanske markedet er spesielt, og at det norske bokmarkedet heller må sammenlikne seg med andre europeiske land:

- Norge og resten av Europa har hatt en helt annen utvikling i e-bokmarkedet enn USA. Det er mangelen på et fastprisregime som har drevet den amerikanske digitalbokutviklingen såpass raskt fram - sammen med Amazons priskrig, som har presset ned verdien på e-bøker, sier han.

Tror vi når taket i Norge

Digitalkonsulent i Aschehoug, Thomas Betram Nilsen, er enig med Buset og påpeker at det kommer til å ta lengre tid i Norge enn det har gjort i USA. Men at vi også her vil nå et tak hvor e-boksalget slutter å vokse og stabiliserer seg, er han sikker på:

- Disse tallene fra USA er ikke uventede. Papirboka og e-boka kan leve side om side. Jeg tror bruken er ulik - det handler om hvilke lesesituasjon du er i, om du sitter i sofaen hjemme eller står på T-banen på vei til jobb. Undersøkelser fra det amerikanske markedet viser at de fleste som leser e-bøker, fortsatt leser papirbøker. Det er også min erfaring her hjemmefra, sier Nilsen.

- Papirbøker har noe mer

Bjarne Buset mener det likevel er vanskelig å spå bransjens framtid.

- På tross av råkjøret rundt e-bøkene, så ser det interessant nok ikke ut til at folk vil forlate papirbøkene. Jeg personlig tror folk vil bruke disse to formatene om hverandre også i framtida. Det er sånn det er med mange av de teknologiske nyvinningene. Når tv-en kom, trodde jo mange at folk kom til å slutte å gå på fotballkamp. Det er trygt å si at det ikke skjedde, sier han.

Buset mener utviklingen i USA er en indikator på at det er noe mer ved papirbøkene enn bare et romantisk oppheng.

- Bøker er jo så mange forskjellige ting. Det er mange som tenker at papirbøkene og papir generelt, skal vekk. Reklame, aviser, bøker - alt skal gjøres digitalt. Der ligger det en kortslutning. Det er en liten skjerm hvor alt skal slåss om oppmerksomheten. Men bøker et helt unikt tredimensjonalt objekt som kan møblere rommet rundt oss."

Ville nå vært noe rart om ebok-salget ikke flatet ut da.. USA har hatt en ekstrem vekst, mye fordi Amazon med deres Kindle-familie har vært heftig og veldig godt markedsført. Ebok-biblioteket deres er jo også eksepsjonelt bra, og prisene er utrolig spiselige. At ebok-bruken i Norge ikke har tatt av i samme hastighet skylder jeg på flere ting - ingen enighet innad i bokbransjen for hvordan angripe dette sannsynligvis skremmende og fremmede fenomenet, ekstremt høye priser på e-bøker i forhold til USA, lite utvalg i ebøker, elendigheten Bokskya og dårlig tilgang på kvalitetslesebrett som tar EPUB-formatet. Her kan mye forbedres.

Jeg tror likevel også at papir og ebøker kommer til å gå hånd i hånd i uoverskuelig fremtid. Noen bøker egner seg fremdeles best på papir, selv om de begynner å bli få...



As if I care ... :o)

.

tirsdag 15. januar 2013

Bokomtale - "Hvitvasking" av Tom Kristensen

Nå er det rett før ebokhyllami skifter navn til digitalbokhyllami gitt :o) Nok en lydbok er fortært, og oppussing av pendlerbolig går som en lek med krim fra Tom Kristensen på øret. Denne gang fikk jeg meg en overraskelse, for det viste seg at lydboka ikke kun var innlest. Det jeg hadde kjøpt var faktisk en versjon dramatisert for radio! Jeg tror det må være første hørespillet jeg har lyttet til etter den fantastiske "Tordivelen Flyr i Skumringen" av Maria Gripe som gikk på radioen en gang på slutten av 70-tallet... Tiden flyr... Nuvel!

Tilbake til Hvitvasking av Kristensen. Boka handler om Asgeir Müller, en ung mann bosatt i Trondheim med samboer og bonusbarn. Ut av det blå får han vite at han har arvet en kunstforretning etter sin avdøde onkel. En onkel han knapt har møtt i voksen alder. Det følger imidlertid et krav med arven, og det er at Asgeir må drive kunstforretningen i 2 år for å kunne overta både forretningen og leiligheten som følger med. Asgeir sier opp jobben og flytter til Oslo. Disse pengene kan han ikke la gå fra seg. Det å drive kunstforretning når man er grønn i faget er imidlertid ingen spøk, og til tross for hjelp fra onkelens assistent i butikken, en eldre dame, så sliter han snart økonomisk.

Gjennom kontaktene til en gammel venn fra Forsvaret får Asgeir tilbud om et helt ufarlig hvitvaskingsoppdrag av penger som vil gi ham cash nok til å komme over den økonomiske kneiken. Samtidig blir han kjent med Kristin, en TV2 reporter som etterhvert får kontakt med en tyster fra en hemmelig, innvandrerfiendtlig organisasjon med kjente samfunnstopper som medlemmer. Det viser seg etterhvert at hvitvaskingsgjengen har kontakter i den hemmelige organisasjonen. Snart er både Asbjørn og Kristin involvert i både fryktelige drap, hvitvasking av penger og rasisme. Hvem var nå egentlig Asbjørn's onkel? Døde han en naturlig død, eller ble han drept? Til hvilken dør tilhører den ukjente nøkkelen som sitter på nøkkelknippet til kunsforretningen? Hvor kommer nazi-uniformene fra onkelens bod inn i bildet? For ikke å snakke om - hvorfor må Asgeir drive kunstforretningen i 2 år for å kunne motta arven? Her er det  mange løse tråder, og på Kristensen-genialt vis så blir disse nøstet opp i en spennende innspurt i dette hørespillet.

Tom Kristensen
Bildekilde: nrk.no
Dette ble noen fornøyelige timer! Utrolig gøy å ha hørespill på øret! Det ble ikke akkurat som å lese boka, og av en eller annen grunn så tror jeg at boka kunne ha blitt hakket bedre enn hørespillet. Ikke fordi jeg ikke liker hørespill, men fordi det nok er forkortet en god del i forhold til boka - naturlig nok. Historien er spennende, alle "stemmene" flyter veldig bra, her er ikke overdramatisering - ei heller flatt og kjedelig. Det var rett og slett et godt hørespill med en god story, om enn ikke like god som "En Kule" og "Korsbæreren" som er de to favorittene sålangt fra Tom Kristensen. Pluss for storyen var at den ikke er fra finansmiljøet, som de foregående bøkene hans som jeg har lyttet til. Minus til storyen er at den, ihvertfall i hørespillvarianten, ikke var så detaljert som jeg ønsket og som jeg liker ved Tom Kristensen. Det har imidlertid ikke fått meg fra å lytte til flere hørespill. Innimellom å lese og å lytte til innleste bøker så var dette en behagelig overraskende forandring. Anbefales!


Kilde: egen lydbok
Utgitt: 2010
Forlag: Lydbokforlaget
Språk: Norsk bokmål
Spilletid: 2t 25min
ISBN: 9788242141897
Format: MP3
Utfordring: Krim, Lydbok, GoodReads




.