onsdag 16. januar 2013

E-bok salget flater ut i USA

Klassekampen kan fortelle at salgstall fra USA viser at papirboka likevel ikke er utrydningstruet. Veksten i e-boksalget flater ut, og det overveldende flertall foretrekker fortsatt papir.

"Etter flere år med sterk vekst går e-boksalget i USA saktere. Det viser salgstall fra 2012. Bare for to år siden var USAs teknologieksperter enige om at 2015 ville bli året for papirbokas endelikt. Nå er papirbokas lenge omtalte død utsatt på ubestemt tid.
- Mange har rappkjeftet påstått at papirboka vil forsvinne. Men i forlagsbransjen har vi sett denne salgsutviklingen i USA lenge: Papiret kommer grusomt tilbake, sier Bjarne Buset, informasjonssjef hos Gyldendal Forlag.

USA regnes som det best utviklede e-bokmarkedet i verden, og utviklingen der følges nøye av en global bokbransje. Siden 2008 har salget av e-bøker økt med over 100 prosent årlig. De nyeste tallene viser at i 2012 er økningen redusert til 34 prosent. Undersøkelsen fra Bowker Market Research viser også at bare en sjettedel av den amerikanske befolkningen har kjøpt en e-bok i sitt liv. Over halvparten uttrykker overhodet ingen interesse for å gjøre det.

Bjarne Buset mener det amerikanske markedet er spesielt, og at det norske bokmarkedet heller må sammenlikne seg med andre europeiske land:

- Norge og resten av Europa har hatt en helt annen utvikling i e-bokmarkedet enn USA. Det er mangelen på et fastprisregime som har drevet den amerikanske digitalbokutviklingen såpass raskt fram - sammen med Amazons priskrig, som har presset ned verdien på e-bøker, sier han.

Tror vi når taket i Norge

Digitalkonsulent i Aschehoug, Thomas Betram Nilsen, er enig med Buset og påpeker at det kommer til å ta lengre tid i Norge enn det har gjort i USA. Men at vi også her vil nå et tak hvor e-boksalget slutter å vokse og stabiliserer seg, er han sikker på:

- Disse tallene fra USA er ikke uventede. Papirboka og e-boka kan leve side om side. Jeg tror bruken er ulik - det handler om hvilke lesesituasjon du er i, om du sitter i sofaen hjemme eller står på T-banen på vei til jobb. Undersøkelser fra det amerikanske markedet viser at de fleste som leser e-bøker, fortsatt leser papirbøker. Det er også min erfaring her hjemmefra, sier Nilsen.

- Papirbøker har noe mer

Bjarne Buset mener det likevel er vanskelig å spå bransjens framtid.

- På tross av råkjøret rundt e-bøkene, så ser det interessant nok ikke ut til at folk vil forlate papirbøkene. Jeg personlig tror folk vil bruke disse to formatene om hverandre også i framtida. Det er sånn det er med mange av de teknologiske nyvinningene. Når tv-en kom, trodde jo mange at folk kom til å slutte å gå på fotballkamp. Det er trygt å si at det ikke skjedde, sier han.

Buset mener utviklingen i USA er en indikator på at det er noe mer ved papirbøkene enn bare et romantisk oppheng.

- Bøker er jo så mange forskjellige ting. Det er mange som tenker at papirbøkene og papir generelt, skal vekk. Reklame, aviser, bøker - alt skal gjøres digitalt. Der ligger det en kortslutning. Det er en liten skjerm hvor alt skal slåss om oppmerksomheten. Men bøker et helt unikt tredimensjonalt objekt som kan møblere rommet rundt oss."

Ville nå vært noe rart om ebok-salget ikke flatet ut da.. USA har hatt en ekstrem vekst, mye fordi Amazon med deres Kindle-familie har vært heftig og veldig godt markedsført. Ebok-biblioteket deres er jo også eksepsjonelt bra, og prisene er utrolig spiselige. At ebok-bruken i Norge ikke har tatt av i samme hastighet skylder jeg på flere ting - ingen enighet innad i bokbransjen for hvordan angripe dette sannsynligvis skremmende og fremmede fenomenet, ekstremt høye priser på e-bøker i forhold til USA, lite utvalg i ebøker, elendigheten Bokskya og dårlig tilgang på kvalitetslesebrett som tar EPUB-formatet. Her kan mye forbedres.

Jeg tror likevel også at papir og ebøker kommer til å gå hånd i hånd i uoverskuelig fremtid. Noen bøker egner seg fremdeles best på papir, selv om de begynner å bli få...As if I care ... :o)

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)