torsdag 8. november 2012

Bokomtale - "Angus Drømmebæreren" av Alexander McCall Smith

Etter 8 bøker fra samme forfatter i serien "Damenes Detektivbyrå nr. 1", en fantastisk "feelgood krim" plassert i Gaborone/Botswana, så jeg virkelig fram til å lese denne boka som jeg fikk av Line - en helt annerledes bok av Alexander McCall Smith basert på den keltiske myten "Angus the Celtic God of Dreams". Boka er forøvrig bok nummer 6 i Myteserien. Myteserien er en internasjonal bokserie som kommer ut i over 30 land. En rekke anerkjente forfattere fra forskjellige deler av verden har skrevet sin egen versjon av en myte som betyr noe for dem. Ved denne gjenfortellingen settes gamle myter i et nytt lys, samtidig som noen av dagens beste forfattere får tilføre mytene sin egen vri. Blant forfatterne i serien i tillegg til Alexander McCall Smith er Karen Armstrong, Margaret Atwood, David Grossman, viktor Pelevin, Ali Smith og A.S. Byatt.

Angus Drømmebæreren bringer menneskene drømmer. I tillegg er Angus også Eros - kjærlighetens, ungdommens og skjønnhetens Gud. Myten forteller at Angus leter etter en ung kvinne som har vist seg for ham i drømme. Han finner henne til slutt, men hun er forhekset og må leve et år som en fugl. Angus forvandler seg da til en svane og de flyr av sted sammen.

Bokas første kapitler starter med hvordan myten sier Angus ble unnfanget, litt om hans foreldre (der faren viser seg å være en stor overraskelse) og hvordan Angus leter etter en ung kvinne som han har sett i drømme og som han ønsker å tilbringe resten av livet med. Angus er alltid fulgt av fugler, hvor hver av dem er et kyss, og han har evnen til å oppsøke deg i drømme og vise deg din sanne kjærlighet i livet. Det vil si, om han selv vil da.

Boka inneholder 5 små visjoner, hvor samtlige er plassert i nåtidens Skottland. Disse korte historiene knytter McCall Smith løselig til den eldgamle myten om Angus. Alle 5 handler om fem forskjellige, unge menn ved navn Angus, hvor hver av dem lever ut sin egen versjon av drømmebærer-myten.

Alexander McCall Smith
Bildekilde: http://www.famousauthors.org
Jeg kjenner McCall Smith som en fantastisk historieforteller fra "Damenes Detektivbyrå Nr. 1" serien. Denne gang syns jeg imidlertid ikke han holdt mål. Myten i seg selv er spennende nok, og starten av den lille boka lover godt. De fem historiene fenger imidlertid ikke. De blir altfor korte, de forskjellige Angus'ene blir ikke beskrevet godt nok til at vi får noe forhold til dem, og det er rett og slett altfor lite kjøtt på beina til at historiene griper meg - kanskje med unntak av historien om Angus dyrepasseren der vi kommer litt mer innenfor huden på akkurat denne Angus'en. Jeg syns de korte visjonene er altfor løst koplet til drømmebærermyten til at de yter myten noen rettferdighet eller legger til særlig spennende innhold. Jeg føler fortellerstilen til McCall Smith, som tidligere fikk meg til å humre for meg selv og engasjere meg i menneskene han skrev om, distanserer meg mer fra historien enn å fange meg inn. Jeg er litt skuffet, faktisk.


Kilde: Bok vunnet fra Lines bibliotek
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2008
Antall sider: 171
ISBN: 9788202262396






.

2 kommentarer:

  1. Så leit å høre at boken ikke levde opp til verken forventninger eller McCalls øvrige forfatterskap, men likevel godt å høre at jeg ikke gjorde en fatal feil da jeg ga den bort. Jeg satte meg ikke inn i hva boken handlet om først, og syntes det var veldig interessant å lese om det her, selv om gjennomføringen ikke funket. Og så lurer jeg på om Margaret Atwoods bidrag til serien muligens er The Penelopiad, som jeg har tenkt å lese etter Odysseen og Ulysses. Jeg krysser fingrene for at hennes versjon er mer gjennomført og interessant enn McCalls, for Atwood har jeg stor sans for.

    Og så må det sies: Du skriver veldig gode innlegg, Marianne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Line! Man gjør så godt man kan :)

      Atwood's bidrag har jeg ikke lest. Dette var første boka mi i Myteserien. Drømmebæreren var forøvrig en søt, keltisk myte. Min irske samboer kunne fortelle meg mer om den :o)

      Det kan være fordi jeg har vært så veldig glad i Damenes Detektivbyrå serien at McCall Smith falt noe gjennom her. Den serien er virkelig herlig og har en fantastisk autentisk beskrivelse av menneskene og miljøet i Botswana. Drømmebæreren er noe helt annet, og det blir kanskje litt urettferdig å sammenlikne. Det sier seg selv at med 171 sider fordelt på 5 (+1) historier å fortelle så krever det at boka er veldig stramt oppbygget for å få med seg det budskapet som forfatteren ønsker å formidle. Drømmebæreren var imidlertid lettlest, og god pausefisk fra "Udolpho" uansett :)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)