søndag 4. november 2012

En smakebit - "The Mysteries of Udolpho"

Idag blir jeg med på Mari's Smakebit på Søndag og vil gjerne dele med meg et maleri av Ann Radcliffe, forfatteren av 1001-lesesirkelboka "The Mysteries of Udolpho" som jeg nettopp er kommet igang med. Jeg deler et maleri, for det er nettopp slik det føles å lese denne 1700-talls romanen. Her følger ett - av et uendelig antall - landskapsmaleri av den sørlige delen av Frankrike.
"Emily could not restrain her transport as she looked over the pine forests of the mountains upon the vast plains, that, enriched with woods, towns, blushing vines, and plantations of almonds, palms, and olives, stretched along, till their various colours melted in distance into one harmonious hue, that seemed to unite earth with heaven. Through the whole of this glorious scene the majestic Garonne wandered; descending from its source among the Pyrenees, and winding its blue waves towards the Bay of Biscay."
Jeg ser fram til resten av boka, men tror den kanskje kommer til å bli drøyt tung etterhvert. Tiden vil vise. Jeg håper ikke at det kun er de fantastiske landskapsmaleriene som har lagt grunnlaget for at boka har havnet på 1001 bøker man må lese før man dør-lista... Foreløpig, etter å ha kommet til starten på kapittel 4, er det ikke den store framdriften, for å si det sånn :o) Jeg krysser fingrene!En hyggelig, gammel Thai-kone på det flytende markedet utenfor Bangkok

22 kommentarer:

 1. Denne har jeg hatt lyst til å lese en stund siden det er en av bøkene som blir ertet litt i Jane Austens Northanger Abbey. Får håpe spenningen øker etterhvert. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle gjerne likt å visst hva den ertingen gikk ut på. Jeg har ikke lest Northanger Abbey av Jane Austen, nemlig :o)

   Slett
  2. NA gjør litt narr av det overdramatiske i Udolpho og andre lignende gotiske romaner fra den tiden. Veldig morsom bok. :)

   Slett
  3. Ahh.. akkurat ja :o) Da skal jeg holde øynene oppe for akkurat det, og noterer meg Northanger Abbey bak øret!

   Slett
 2. Det där är nog inte en bok för mig, jag tröttnar på en bok med för detaljerade miljöbeskrivningar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg holder ut en del, Monika. Men det må ikke bli så altfor mye, for boka er på 470 sider. Det kan trøtte meg også ut :)

   Slett
 3. Så kjekt at du ble med på smakebit,Marianne!Håper det tar seg opp litt etterhvert og jeg må sjekke ut den 1001-listen en dag for det hadde vært artig å sett hvilke bøker som stod der og om jeg har lest noen av dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan sjekke listen på nettet, Beathe. Litt kjekt å gå gjennom, bare for nysgjerrighetens skyld :o)

   Sjekk her:
   http://1001beforeyoudie.com/
   ...og velg Books

   Slett
 4. Nydelig smakebit, nå ble jeg nysgjerrig ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen tvil om at Ann Radcliffe skriver nydelig. Det er et fantastisk malerisk språk hun bruker. Liker man denslags så er sikkert boka midt i blinken. For meg som egentlig foretrekker sci-fi fremfor det meste, så er det en utfordring. Men det var jo derfor jeg ble med i 1001-lesesirkelen også. Utfordre seg selv er ikke så dumt :o)

   Slett
 5. Jeg hadde sett frem til å lese denne boken, men fant at tiden ikke strekker til så jeg leser ferdig Forsytesagaen og kommer sterkere igjen i desember. "The Mysteries of Udolpho" ligger klar i bokhyllen til senere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gjorde helt motsatt. Kunne startet på 1001-lesesirkelen forrige måned, men prioriterte Udolpho framfor Forsyte :o)

   Slett
 6. Jeg fikk lyst til å lese denne boken nå! Spesielt siden den er på 1001 listen! Da MÅ det jo nesten være noe spesielt ved den! :) Håper det blir mer spennende senere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg satser på at den tar seg opp. Jeg er kun 10% uti boka (leser på Kindle). Håper også på at noe mer dukker opp underveis, og regner jo med det også da. Har jo ikke sett snurten til noen Udolpho ennå :o)

   Slett
 7. Takk for flott smakebit! Så flott at du er med i lesesirkelen også, blir spennende å lese omtalene som kommer. Håper boken blir bedre etterhvert. Bare naturskildringer blir jo bare kjedelig i lengden, men det er sikkert noe mer med boken. Kommer til å hoppe over denne, og konsentrere meg om Forsytesagaen jeg også. Holder på med bok nummer 1 ennå og det går ikke akkurat radig unna med lesningen for tiden, tiden strekker ikke til. Men koser meg da med historien. Interessant familie man blir kjent med ihvertfall. Ha en herlig søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Forstår flere koser seg med Forsytene. Kanskje jeg hoppet på lesesirkelen 1 mnd for seint likevel? :o) Jeg ser tempoet mitt fra oktober blir nokså parkert nå i november. Tror jeg kommer til å slite litt med denne, men krysser som sagt fingrene for at det tar seg kraftig opp. Sålangt er det landskapsmalerier og en far+datter+reisekamerat som reiser med muldyr og kjerre langs de franske landeveiene. Dag etter dag etter dag etter... ;o)

   Slett
 8. En fin smakebit! Jeg har også boken her men er litt usikker på om jeg får lest den. Det var en malende beskrivelse i smakebiten din og i seg selv var den jo fin :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Et tips tror jeg er å la denne boka bli en "lese-innimellom"-bok. Jeg opplever ihvertfall at den krever full konsentrasjon når jeg leser, men jeg klarer kun å lese en halvtime om gangen. Det kan selvfølgelig ha noe med min egen tålmodighet med maleriene å gjøre... Radcliffe skriver aldeles nydelig! Misforstå meg rett. Overgangen fra PUSLING! til Christian Valeur ble imidlertid riiimelig stor :o)

   Slett
 9. Tack för smakbiten. Jag är oftast lite för otålig för att kunna njuta av långa beskrivningar av den typen. Tyvärr.

  SvarSlett
 10. Denne er sikkert leseverdig! Ikke ei bok jeg leser med det første, men takk for smakebiten! :)

  SvarSlett
 11. Jag har den här i hyllan men har inte vågat mig på att läsa den än. Känns som att det kommer ta lång tid ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Den tar VIRKELIG lang tid, Marika... :-/

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)