lørdag 10. november 2012

Når er det lov å plukke gratis e-bøker fra nettet?

Det finnes tusenvis av gratis e-bøker på internett bare man vet hvor man skal lete. Ikke trenger man være spesielt nett-kyndig for å finne disse heller. Men er det egentlig lov å forsyne seg av alle godbitene som bare ligger og roper på en ihuga ebok-leser? Hvilke retningslinjer finnes egentlig? Og hvilke skal/bør/må man forholde seg til? Svaret på det er like vanskelig som det forsåvidt er enkelt.

Opphavsrett reguleres i Norge av åndsverkloven, og den sier følgende når det gjelder opphavsretten til bøker/ebøker:
Bøker skrevet av forfattere som har vært døde i minimum 70 år er det helt greit å laste ned og lese om du finner gratiskopier av disse på nettet. 
For å finne ut om opphavsretten til den gratis e-boka du har funnet på nettet er gått ut og den er fritt tilgjengelig så er det da bare å sjekke forfatteren på Wikipedia og regne seg bakover i tid. Enkelt nok.

Når det gjelder andre land så blir det mer interessant. Her har jeg lest til øyet ble både stort og vått, side opp og side ned. Jeg har imidlertid konkludert med følgende...


USA er "nokså" konkret
"Typically, the duration of copyright is the whole life of the creator plus fifty to a hundred years from the creator's death, or a finite period for anonymous or corporate creations." Dette har jeg tolket tilsvarende den norske lovgivningen. Dette kan umulig være helt feil. 

MEN - lovgivningen sier også
These books may not be free of copyright in other countries. Readers outside of the United States must check the copyright laws of their countries before downloading or redistributing our ebooks.
Spørsmålet jeg da stiller meg er - hva om jeg er på ferie i USA? Kan jeg da fritt laste ned bøker fra en forfatter som har vært død i 51 år lovlig? I Norge må man vente ytterligere 19 år på samme forfatter... Om man skal gardere seg for å være på rett side av loven så bør man vente...


Andre land

Det finnes også en internasjonal copyright avtale, utferdiget i Bern/Sveits. For å unngå oversettelsesfeil/-variasjoner refererer jeg denne også på engelsk:
"The Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works (also referred to as just the Berne Convention) requires protection for all creative works in a fixed medium be automatic, and last for at least 50 years after the author's death for any work except for photographic and cinematographic works. Photographic works are tied to a minimum of 25 years. Cinematographic works are protected for 50 years after first showing, or 50 years after creation if it hasn't been shown within 50 years after the creation. The Berne Convention also allows for the rule of the shorter term, stating that "unless the legislation of that country otherwise provides, the term shall not exceed the term fixed in the country of origin of the work". Not all countries have applied this rule however."
Ikke overraskende viser ovennevnte at norske regler er blant de strengeste. Som igjen betyr, at dersom man forholder seg til de norske reglene så kommer man ihvertfall ikke feil ut! Og det er, for å være helt ærlig, godt nok for meg

Takk til Iselin Vevik som tipset meg om ta problemstillingen opp på bloggen min :o)Kkkald solnedgang..


4 kommentarer:

 1. Takk for innholdsrikt innlegg, godt å vite:) Har ikke tenkt over det:)

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Greit å vite dersom spørsmålet dukker opp og man ønsker å følge norsk lov :)

   Slett
 2. Liker bloggen din!

  Har et spørsmål angående Kindle`en min:)

  Når jeg legger inn bøker på Kindle, via oppskriften du har laget, så kommer bøkene inn som "Docs" og ikke som "books" i menyen. Er det noe forskjell på dette? Kun bøker som originalt blir kjøpt hos Amazon som kommer opp som Books, med x-ray og disse ekstrafunksjonene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Ole,
   Kjekt du finner bloggen interessant! :o)
   Når det gjelder spørsmålet ditt så har jeg et par motspørsmål først..
   Er det en Kindle Fire du har? Dersom ja, ny eller "eldre" modell?
   Og spm to: hvilket format er det på bokfila? .mobi?
   På min Kindle Fire kommer bøkene inn som "books" (dette er en den første/eldre Kindle Fire), på Kindle Keyboard og Touch er det ikke slike kategoriseringer.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)