torsdag 1. november 2012

Oktobermål - lesegnist, funderinger og utfordringer

Oktober ble en flott lesemåned! Ikke bare bestemte jeg meg for å hive meg på 1001-lesesirkelen hos Line, men jeg fikk også lest et veldig varialbelt utvalg bøker i flere sjangere. Det beste var imdlertid at alle bøkene bortsett fra ei fikk godt over gjennomsnittlig score! *klapper meg selv på skulderen* - gode valg!  Jeg merker at jeg de siste 1,5 årene etter jeg begynte å klore ned boktankene mine i en blogg så har jeg blitt veldig mye flinkere å fokusere på hva jeg leser, hvorfor jeg leser det jeg leser og i hvilken retning jeg vil utfordre meg selv på lesefronten. Bevisstgjøring er en prosess, og innspill/utfordringer fra bokbloggere har definitivt hjulpet meg på vei. Jeg har også erfart at jo dypere jeg dykker ned i bøkene desto mer får jeg ut av dem. Ikke en bombe, men jeg trenger å bli påminnet med jevne mellomrom. Jeg har igjen fjernet meg litt fra behovet for å sluke bøker til å sette pris på det å nyte ei bok. Hvem skulle trodd, men nå koooser jeg meg med Ann Radcliffe og "The Mysteries of Udolpho" skrevet (les: malt med nydelig palett) på slutten av 1700-tallet...

To av bøkene i oktober har jeg gjort dypdykk i. Jeg har vært veldig i tvil om jeg ønsker å starte med å virkelig analysere bøker her på bloggen, men har funnet ut at det kan være kjekt innimellom. Jeg liker veldig godt selve analyseringsprosessen, spesielt nå når jeg er i (nok en) avvenningsprosess fra å sluke til å virkelig lese. Jeg har en tendens til å "ta av" i perioder... Resultatet kommer sannsynligvis til å bli en blanding av begge. Jeg syns ikke alle bøkene jeg leser verken krever eller trenger like mye oppmerksomhet, uten at de nødvendigvis er dårlige av den grunn. Følgende bøker er lest i oktober, og jeg er som sagt veldig fornøyd med utvalget:
Det ble lest 9 bøker i oktober, og jeg er dermed tilbake på normalen for en vanlig lesemåned.


Oppsummering
 1. Jeg har ikke lest en eneste debutant, uten at det gjør noe. Jeg har allerede sprengt debutantmålet med stil :o)
 2. Jeg har lest tre, nye, norske forfattere. Det er Heidi Linde, Hans H. Skei og Christian Valeur. Alle tre bøkene var bra! Norske forfattere slutter ikke å overraske meg. Hvorfor har jeg ikke vært flinkere å lese norsk tidligere? Forundrer meg stadig...
 3. Av sjangere så har jeg vært innom det meste! Jeg har lest grøsser (The Ring), krim (Jakthundene og SwitchBitch), humor (Agnes i senga og Pusling), sci-fi (I, Robot), thriller (Inferno), krigsdrama (Catch-22) og så har jeg av alle ting lest ei fagbok (Å lese litteratur)! Jammen ikke rusk en rufsen høstmåned.

Statistikk

Språk: 4 bøker på engelsk, 5 på norsk
Land representert: 5xNorge, 2xUSA, 1xNorsk/Britisk, 1xRussland, 1xJapan
Antall klassikere: 2 (ny rekord by far!!)
Kvalitet: 1x3'er, 5x4'er, 3x5'er. Veldig bra!


Målsetninger?
 • Jeg skal være forsiktig med å slå fast målsetninger, har jeg lært... Men, jeg skal forsøke følgende: Å planlegge 1 måned på forhånd hva jeg skal lese! Dette i håp om å unngå å impulskjøpe så mange bøker. Det stresser meg nemlig å ha for mye på TBR-lista. Jeg ønsker å ha rom for impulsivitet, og det må det være plass til i planen.
 • Jeg har også intensjoner om å lage meg en mer konkret målsetning for hva jeg skal forsøke å få lest i 2013. Antall bøker kan være en del av målet, men antallet skal være justerbart. Målsetning skal gå mer på variasjon og kvalitet enn hva som har vært tilfellet til nå. Med krav følger plikt, og på den måten håper jeg å få utvidet horisonten min ytterligere i 2013. Kjenner jeg gleder meg allerede :o)
 • Og til slutt skal jeg forsøke å holde en litt mer kontrollert oversikt over hvilke nye bøker som havner i hus slik at målsetning nr. 1 blir lettere å nå. Jeg bruker LibraryThing som biblioteksoversikt, men har vært dårlig på å oppdatere den siste par månedene. Det er kommet mange nye bøker i hus...

Alt i alt en flott oktober, 1001-lesesirkelbok for november allerede påbegynt. Det kan ikke bli noe annet enn en nok en god mørkemåned :o)


Nei, ikke sjokolade! Gulvet på "The Venetian Hotel" i Las Vegas!


.

14 kommentarer:

 1. WOW, for en måned! Selv leser jeg tykke bøker om dagen (på Kindelen selvsagt), så det går treigt med nye bøker på "har lest"-listen min :) Men jeg elsker tykke bøker når historien er god, så da får det være som det er! Mitt mål er i alle fall kvalitet foran kvantitet!

  Jeg har også en slags TBR-liste, men jeg velger lesestoff veldig etter innfallsmetoden. F.eks leser jeg romanen Shantaram nå. Den har stått på TBR-listen lenge, og selv om jeg egentlig skulle gått videre til neste bok på listen så vil jeg heller lese flere bøker med India som kulisse. Slik går det i evige sirkler - og etter at jeg begynte å følge med på andre blogger så kommer listen aldri til å bli tom!

  SvarSlett
  Svar
  1. Definitivt kvalitet foran kvantitet! Det er ikke mengden om å gjøre, men gleden! Kindle er en flott dings å lese mursteiner på! Totally agree :o)
   Jatakk til fulle leselister, der er vi helt like! Ingenting er bedre enn å ha flere bøker på vent (bare det ikke tar fullstendig overhånd)... ;)

   Slett
 2. Eg er så misunnelig på leselysten din, eg leiter til tider etter min. Som deg så er eg og i tenkeboksen i forhold til det å sluke litteratur og kose med litteratur. Eg klarte det veldig bra då eg leste "Anna Karenina", men så flater det ut og eg sluker eit par bøker. Foreløpig har eg tre mål til neste år: Agatha Christie, klassikere og sakprosa. 1001 bøker må og på den lista, så får eg sjå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Leselysten min varierer også. Sommeren som normalt er fyllt med bøker ble helt motsatt i år. Skikkelig boktørke. Jeg tror det da er viktig å ikke presse seg til å lese "bare fordi". Lysten kommer tilbake til en ekte lesehest :) Sluke bøker kan være greit om de er ren, pur underholdning. Jeg klarer imidlertid nå å roe tempoet når jeg bør, og det er et fremskritt :)

   Slett
 3. Flott oppsummering og jammen har du fått lest mange bøker :) Jeg har lest 6 bøker denne mnd, og er godt fornøyd med det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg pendler for tiden og har ofte kvelder for meg selv, og da blir det god tid for bøker. Spør du meg om hva som foregår på TV så er jeg derimot helt grønn... ;)

   Slett
 4. Skulle ønske jeg var en like produktiv leser som deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går jo ut over noe annet da... (men jeg er flink til å lukke øynene for akkurat det faktum :o) Jeg pendler med ferje over 1,5 t hver dag, så jeg får ganske mye gratis lesetid der. Det gjelder å utnytte de små tidsvinduene!

   Slett
 5. Haha, jeg trodde det var sjokolade!

  "Jammen ikke rusk en rufsen høstmåned" Hi hi, bra sagt! Du er en flink leser og jeg er enig i mye av det du skriver som det å få mer ut av bøkene nårman dypdykker i stedet for å sluke, problemstillingen din om i hvor stor grad du skal analysere bøkene på bloggen (jeg har/er i en sånn tankeprosess selv, vanskelig!! Virker som du har funnet en god løsning) og at du blir stresset av å ha for mange bøker på leselista. DET blir jeg også. Jeg prøøøøver å sitte mindre foran PC og sitte oftere med nesa i bøkene men akk! Det er svært vanskelig. Vil avslutte med å si at oppsummering slik du har gjort er ikke dumt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flere har trodd det var et kreativt sjokoladebilde ja :o)
   Ser ut som vi er enige i flere ting! Felles for oss alle er vel at vi skulle hatt flere timer i døgnet.. PC spiser mye tid om man ikke er obs, det er garantert sikkert! Her i huset går lesing mest ut over TV tid. Jeg er temmelig uvitende på det meste som går på boksen. Ungene mine er også store og krever myyye mindre tid enn tidligere. Alt er en prioritering, og den går i bølgedaler hos meg også. For tiden blir det tilfredsstillende mye lesing, og det er herlig. Det viktigste er å ikke gå på akkord med seg selv. Lesing skal være kos - ikke stress. Hadde forøvrig sans for ganske så mange av "dillene" dine :)

   Slett
 6. Den der Agnes i senga har jeg lyst til å lese. Har du skrevet om den på bloggen din?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Knirk, ja du finner Agnes i senga si her:

   http://ebokhyllami.blogspot.no/2012/10/bokomtale-agnes-i-senga-av-heidi-linde.html

   :-)

   Slett
 7. Jeg falt også i sjokoladefella.
  Er innom for å la meg inspirere til leselyst
  Litt artig at jeg har motsatt prosjekt av deg.
  Istedet for nærlesing vil jeg opp i sluketempo, så slitsomt med all denne tenkingen -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det blir litt (vel) mye tenking med nærlesing. Veldig enig! Både lesegnist- og sluke/nærlese periodene mine kommer og går. Det har de alltid gjort. Jeg syns imidlertid alltid at det har vært mye tyngre å gå fra sluke til nærlese enn omvendt. Et par thrillere fra favorittforfattere er nok til å kaste meg ut i tempo. Det går mye på type bøker hvordan jeg ender opp. 1001-bøkene egner seg (så langt jeg har erfart) ikke som slukebøker - sci-fi, fantasy og krim derimot kan sparke meg igang. Akkurat nå sliter jeg litt med "The Mysteries of Udolpho". Startet veldig bra, men det er tung materie, spesielt språkmessig. Leser jeg andre bøker innimellom så kommer jeg nok i mål :o) Kanskje en mix av sluke/nærlese er det beste. Jeg tenker litt på det nå når jeg setter meg mål for 2013.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)