fredag 23. november 2012

Confessions fra en bok-a-holic...

:o)
T-skjorta kan kjøpes HER
Jeg må beskjemmet komme med en innrømmelse... De siste månedene har jeg nemlig klappet meg selv fornøyd på skulderen og tenkt: "Du er flink denne høsten du, Marianne - kjøper veldig få bøker og leser nesten utelukkende off the shelf (der er det litt å ta av...) og de få leseeksemplarene du tar imot fra forlagene." Jada...

Skryte er som kjent veldig lite heldig, spesielt når selvskrytet også når andres (les: min datters) ører... Jeg ble tatt litt på sengen her igår da jeg kom med et fornøyd lite sukk og utbrøt "der fikk jeg jammen et par e-bøker til på salg, gitt"... Hvorpå det kom kontant fra lekselesingen i sofakroken: "Hvor mange bøker har du EGENTLIG kjøpt denne måneden da mamma? Du kjøper jo hele tiden!!!"

Gjør jeg? Jeg er jo så flink! Er jeg ikke? Begynte å tenkte litt over saken, og begynte å telle. August - magert med innkjøp. September - enda bedre! Oktober - ikke helt så verst den heller. Så kom november, og confession day - igår...

Jeg har lært - at for å være istand til å kurere en mental fiksering så må den først innrømmes. Problemet mitt er at jeg ikke helt er sikker på om jeg ønsker behandling... Likevel, jeg skal fullføre Steg 1 i behandlingsprosessen, og listen følger derfor her:

Kjøpt
Kvinnen i Buret av Jussi Adler-Olsen / ebok
Det Grovmaskede nettet - Håkan Nesser / lydbok
Pistolen på Plenen - Hans Olav Lahlum / ebok
Satellittmenneskene - Hans Olav Lahlum / ebok
En Bønn for Owen Meany - John Irving / ebok
Beatles - Lars Saabye Christensen / ebok
Sukkerdøden - Unni Lindell / ebok
Appelsinpiken - Jostein Gaarder / ebok
Tempelridderen - Jan Guillou / ebok
Riket ved Veiens Ende - Jan Guillou / ebok
Veien til Jerusalem - Jan Guillou / ebok
Doppler - Erlend Loe / ebok
Allah's Tårer - Rikard Spets / ebok
Korsbæreren - Tom Kristensen / lydbok
Mottatt leseeksemplar
Kane og Abel - Jeffrey Archer / pbok 
Gratis!!! (norsk ebok fra fra Amazon faktisk)
Sult - Knut Hamsun / ebok

Jeg har altså kjøpt FJORTEN BØKER i november, og måneden er ikke over... Rett skal være rett, de fleste av disse bøkene har kostet 29,- og 49,- pr. stk. Men likevel. FJORTEN BØKER?!? Her må det en alvorlig skjerpings til! Likevel sitter jeg her og lurer på om jeg i tillegg skal anskaffe meg de siste e-bøkene av Jørn Lier Horst, de tre som jeg mangler i serien, for det er jo 40% på dem på Ark! Tilbudet varer kun ei uke. Å hellige jul... Så dyre som norske e-bøker normalt er så får jeg helt bakoversveis når tilbudene raser inn på skjermen. E-bøker er altfor lett å kjøpe! Egentlig et luksusproblem?

HJELP!!! Jeg håper jeg har likesinnede der ute, ihvertfall noen få, som kan nikke gjenkjennende og ikke bare riste medlidende på hodet. Jeg kan kun bli bedre... Ikke sant?


 .

22 kommentarer:

 1. Jaja...her tidligere i år kjøpte jeg 29 bøker på 1mnd,denne måneden har jeg kun kjøpt 1 ....frem til i dag, gavekort på 100 kr resulterte i 3 bøker og så har ark.no Black Friday som ga 2 bøker til i hyllen min og på en tidliger morgentime hadde jeg kjøpt 6 bøker....sånn kan det gå... men den tskjorten der var jo dritkul da!...Hmmmm....må inn å sjekke....takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. TJUENI? Hah.. Da har jeg ennå mange å gå på! :o) Det ante meg at jeg ikke var alene, men å kjøpe 14 bøker på rappen i løpet av 14 dager er ikke normalen for meg, selv om jeg leser 7-10 bøker i måneden. Jeg falt for T-skjorta jeg også. Kanskje sambo'en skal få en til jul? For det gjelder jo ikke meg?!? hehe..

   Slett
 2. Ha ha! Dette var morsom lesning! Bare være fornøyd med at bøker tross alt er meningsfullt å kjøpe. Du blir klok og et bra menneske. :o)
  Jeg kjøper også ganske jevnt - kanskje omtrent fire-fem bøker i måneden. Ikke e-bøker altså. Sånne med papir.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh.. sånne med papir? ;o) Jeg leser mye papirbøker jeg også, men prøver å begrense kjøpene til e-bøker pga. plassmangel..
   Jeg adopterer sporenstreks påstanden din om at jeg blir et klokt og bra menneske av å kjøpe bøker! Når jeg tenker meg om så skal jeg faktisk bruke påstanden i enhver sammenheng der bokkjøp blir nevnt. Så ingen er i tvil :-)
   Normalen min er også 4-5 bøker i mnd. Jeg har masse bøker (fra sambo og "arv" fra kompis) ulest i bokhyllene, så strengt tatt burde det jo holde...

   Slett
 3. Uff... Ja det er så alt for lett og trykke kjøp når det gjelder ebøker.. Og jeg som nesten ikke leser ebøker.. Eier nok godt mot 200 ebøker :O
  Skal si de fleste er gratis fra Amazon el. utrolig billig sånn 2 pound :) Så da kan jeg ikke la være. klikk så er den min.. og du merker det ikke en gang..

  Kjøper alt for mye i forhold til jeg leser.. Og tror jeg må si stopp nå.
  Det sa jeg egentlig desember i fjor også.. Men får se om "nyttårsforsette" holder bedre denne gang..

  Lykke til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sjekket litt, og ser jo - at jeg EGENTLIG (!) ikke kjøper mer enn jeg leser. Men så får jeg jo bøker, og mottar ei og annen interessant bok fra forlagene - og har et hav ulest i bokhyllene pga sambo og andre årsaker. Nyttårsforsettene mine blir derfor konkrete i år, og skal synes her på bloggen. Jeg skal nemlig skrive ned ALT jeg kjøper på en egen side, slik at jeg har det foran meg daglig. Og håpe, at jeg ihvertfall holder innkjøpene UNDER antall leste bøker pr. mnd... :o)

   Slett
 4. He he, du er definitivt ikke alene - jeg har veldig vansker med å kontrollere meg til tider. Nå er det ikke så mye e - bøker jeg kjøper, siden de går via amazon kontoen til mannnen min så prøver jeg å begrense meg litt. Men papirbøker.... ja, det er en annen sak ;-)

  Jeg synes du skal kose deg med alle de herlige nye bøkene dine, jeg, det er aldri helt feil med bokkjøp! Og så må jeg bare si at du har flotte og herlig fulle hyller!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Silje, ja jeg koser meg virkelig med bøkene. Jeg fikk igrunnen bare en liten åpenbaring da jeg begynte å telle hva jeg hadde handlet på 14 dager... Jeg mener, flesteparten av bøkene ble faktisk kjøpt ila en 10 dagers periode - og det uten at jeg egentlig hadde registrert at jeg hadde kjøpt dem... Kos er det lell, og jeg nyter hver side - ebok som pbok. Amazon og norske ebokhandlere på nett er fantastisk for meg som bor inni en fjord på vestlandet. Ikke akkurat storveis med bokhandlere rundt meg, kan du si :o) Når det gjelder bokhyllene, så er de sprengt. Hylla på bildet er ei av 3, så du ser jo problemet. Med 2 som leser og som ikke har hjertet til å kvitte seg med ei eneste bok så måtte det bli ebøker her i huset :o)

   Slett
 5. Som vanlig i slike innlegg får jeg komme å være motvekt og gledesdreper.
  I november har jeg kjøpt INGEN bøker. (tror ikke jeg kjøpte noen i oktober heller). Hunden gjør at jeg ikke kommer meg på loppis/freetex. Min egen feil fordi jeg suger på hjemmealenetrening - og bor så kronglete til at enhver utfart betyr 6-8t alene for dyret. Jeg kunne selvfølgelig kjøpt e-bøker men har god kontroll over den fingeren, dessuten er jo de fleste klassikere gratis, og da er det bare å styre lystene inn i gamledager.

  Off for å pusse glorien.
  , men hvis du virkelig vil ha noe å sammenlikne med får du ta en titt på noen av Elikken og Lines shoppeinnlegg. Da vil du forstå at 14 er ingen verdens ting.
  God helg, hva var det forresten jeg skulle igjen?
  Joda, PUSSE GLORIEN.

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig Ingalill! Jeg trenger motvekt, for jeg ser jo at jeg er i veldig deilig og godt selskap når det gjelder bokkjøp. Jeg har ikke sjekket Line og Ellikens shoppeinnlegg, de skal jeg jammen lete opp ved anledning. Jeg vet jo innerst inne at det alltid er noen som er verre enn meg selv :o)
   Jeg har også en aldri så liten utflukt å gjøre dersom jeg skal ha meg papirbøker, med mindre jeg kjøper dem på nett. Det norske vestland er någet kronglete, uten Ark og Norli på annethvert gatehjørne (vi har forresten ikke gatehjørner, vi har en - 1 - rundkjøring..), så jeg forstår problemet ditt - som er nokså likt mitt, selv om jeg forlater hunden hjemme :o)
   Ingen bøker kvalifiserer definitivt til GLORIE!!! Jeg vet ikke om jeg har klart akkurat det stuntet i det siste, men jeg har hatt noen bedre måneder enn november, det skal være sagt. Nå har jeg lagt 3 nye bøker til shoppingen min for måneden og er oppe i 17. Jeg mener, når jeg først har tråkket til og betrodd meg så kan jeg jo gjøre max utav det?
   Off you go og puss i vei - bare vent til desember du, så skal det pusses her også! (ihvertfall i forkant..)

   Slett
 6. Fnis! Jeg trodde ikke e-bøker egentlig ikke telte! Jeg mener, problemet er jo plassmangel, og e-bøker vises ikke og dermed så teller det ikke i den store sammenhengen;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nemlig! TAKK KARIN! Point taken - OG adoptert! Jeg visste jeg kom til å få den støtten jeg trengte til å fortsette i samme spor! Det som ikke synes, det teller heller ikke i den store sammenhengen! YESS! Jeg føler meg definitivt mye bedre allerede :o) WHOAAA...!!

   Slett
 7. Fornøyeleg innlegg, her kan mange kjenna seg igjen :-) Dersom eg hadde hatt god råd og god plass, hadde eg kjøpt mange mange fleire bøker enn det eg gjer. Snusfornuftige meg er ein flittig brukar av biblioteket i staden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var også en ivrig biblioteksbruker da jeg var yngre. Etter jeg flyttet inn i en fjordarm ble det mye lenger vei til biblioteket, og utvalget der var - noe begrenset, for å si det fint :o)

   Slett
 8. Hehe, det er dette som er "faren" med e-bøker. Hvert fall for meg. Jeg bare betaler og laster ned...men de tar ikke opp noe plass i det hele tatt. Det er liksom mye lettere å fortrenge at man har handlet noe i det hele tatt da... :)

  Supert med t-skjorte tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nettopp det som er faren ja. Helt til man går gjennom innholdet på lesebrettet og finner "New" utenfor en hel drøss med bokfiler... Ups... :-)
   Når det gjelder t-skjorta, så kan man få den i forskjellige farger, forskjellige fasonger, til herre, dame, barn osv. Kan også få samme trykket på fleece jakker, hoodies og greier. Det er garantert at sambo'en skal få seg en variant til jul :o)

   Slett
 9. Kjenner meg igjen der ja, og trur ikkje eg vil ha noko behandling for det, iallfall ikkje så lenge eg klarar å lese nesten like mykje som eg kjøper. :-)

  SvarSlett
 10. Ærlig talt, Marianne, det finnes bare to grunner for å begrense bokshoppingen. 1) Plassmangel. 2) Dyre bøker. Når bøker er så billige og ikke tar noen plass, er det bare å shoppe i vei! 29 kr liksom? For en bok? Brødet jeg kjøper koster mer enn det...

  SvarSlett
  Svar
  1. TAKK! Perspektiv er bra! Blås i maten bare boka kommer på bordet :)
   Jeg forstår jeg må rote fram innleggene dine som Ingalill refererer til over her. Antar at de friskmelder meg på rappen. Det er vel egentlig verken pengene eller manglende bokplass som jeg kicker på. Heller det at jeg kjøper og kjøper, TBR lista blir lengre og lengre, men jeg får ikke flere timer i døgnet av den grunn.. Jeg har bare SÅ mange bøker jeg har lyst å lese. Hadde jeg hatt vett til å holde meg til én sjanger og to, men jeg elsker variasjon, og da er det litt å ta av dere ute..
   NOK SYTING NÅ! Jeg har gått fra Udolpho og kysk romantikk til krim/thriller fra finansmiljøet i Oslo/Frisco/Tokyo skrevet av Tom Kristensen. David Namura er en herlig motvekt til Valancourt. Testosteron! Min tur til å SUKKE :D

   Slett
 11. Akk ja, det er en smell det er lett å gå på... Ingen grunn til å være flau over det. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har konstatert - at noen feil må man ha! Jeg er veldig glad for at min eneste feil er å kjøpe for mange bøker... HAHA ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)