onsdag 21. november 2012

Bokomtale - "Det Grovmaskede Nettet" av Håkan Nesser

Da var min aller første komplette lydbok gjennomgått, dvs. lyttet til - uten å falle i søvn that is... - så den må nødvendigvis ha vært god! :o) Valget falt på Håkan Nesser, og boka ble lest av Nicolai Cleve Broch med en fortellerstemme som passet øret mitt veldig godt. Det ble en trivelig opplevelse!

En morgen våkner Janek Mitter uten å huske verken hvem han er eller hvor han er. Han vet bare at han er, og at han har vært der han nettopp våknet tidligere. Hukommelsen kommer ikke tilbake før han bryter seg inn på det rommet han antar er badet, hvor han finner sin kone Eva Ringmar druknet i badekaret. Hukommelsen kommer brått og brutalt tilbake. Mitter melder mordet til politiet i Maardam, og så starter problemene. Janek Mitter blir raskt dømt for mordet, for ingen kjøper forklaringen hans om hukommelsestap. Ingen tror på ham bortsett fra politibetjent Van Veeteren, men han kan lite gjøre med bevisene. Mitter havner bak lås og slå.

Så blir Mitter drept, og mordet på Eva Ringmar settes i et nytt lys. Det må være sammenheng mellom mordene. Men hvilken? Og hvordan kan Mitter ha blitt tatt av dage, innelåst som han var? Van Veeteren og hans medarbeidere tar saken, og det detaljerte arbeidet med å nøste i alle løse tråder begynner. Arbeidet blir mer enn møysommelig, men etterhvert så tar en plausibel forklaring form. I Van Veeterens hode, ihvertfall. Alle detaljene som dukker opp etterhvert blir imidlertid nødvendigvis ikke meddelt, verken til oss lesere eller til Van Veeterens egne medarbeidere. En selsom oppbygning av en krim, men den fungerer faktisk.

Boka veksler mellom tredjepersons fortellerstemme og mange direkte dialoger. Vi får være med på opprullingen av saken møysommelig steg for møysommelig steg. Og Van Veeteren gir oss akkurat så mye, eller så lite, som han ønsker av detaljene. Jeg tror at dersom jeg hadde lest boka så ville jeg funnet den litt langsom og kjedelig. Her er det lite direkte spenning, bare mange uvissheter på løpende bånd og traust politiarbeid. I så måte synes jeg denne boka minner litt om Jørn Lier Horst sin fortellerstil, selv om jeg syns Horst gjør en mye bedre jobb med å engasjere meg. Nicolai Cleve Broch klarer imidlertid å holde på interessen min. Ikke en liten bragd, spør du meg, så om det var det litt spesielle med at dette var min første lydbok, eller om det var oppleseren sin fortjeneste, eller - sannsynligvis - likevel forfatterens fortellerstil som fanget meg, er litt vanskelig å avgjøre i dette tilfellet.

Håkan Nesser
Boka er den første Håkan Nesser skrev om Van Veeteren og politietaten i Maardam. Den kom ut allerede i 1993. For første gang på veldig lenge har jeg altså klart å starte med første boka i en serie. Det er skrevet totalt 10 bøker med Van Veeteren i hovedrollen. Dette var ikke min siste. Selv om Van Veeteren også (dessverre) følger den skandinaviske standardoppskriften med politietterforsker med sære trekk og forsoffen fremtoning, så blir han likevel interessant nok. Det er fordi han er sær nok. Sær nok til ikke å dele all informasjon med seg, verken med medarbeiderne eller leserne. Til å begynne med irriterte det meg at Nesser valgte den fremgangsmåten, samtidig så satte det meg i samme situasjon som Van Veeterens kollegaer. Det gjorde meg mye mer delaktig i selve saken.

Historien er ikke hva den helt i starten ser ut for å være, og jeg ble positivt overrasket etterhvert som jeg forstod mer og mer av bakgrunnen - både til Eva Ringmar selv og morderen. En god krim vel verd å lese! Den kommer likevel ikke helt til topps hos meg. Kanskje fordi lydboka var et uvant medium å forholde seg til eller fordi det ble litt vel mye langsom dialog og sein oppbygning av krimsaken. Samtidig så forstår jeg at det jo sannsynligvis er slik det er å rulle opp en større mordsak med mange forgreininger. Boka bikker litt over midt på treet for min del, men likevel interessant nok til at jeg ønsker å lese mer om politietaten i Maardam fra Håken Nesser!


Kilde: egen mp3-lydbok
Tid: 6t 49min
Lest av: Nicolai Cleve Broch 
Utgitt: 2003
Boka første gang utgitt: 1993
Språk: Norsk bokmål
ISBN: 9788242129017Det nærmer seg :o)


.

6 kommentarer:

 1. Jeg har lest alle bøkene om Van Veeteren, og for meg er denne serien "kose-krim": en fin pause mellom andre bøker. Nesser skriver godt nok til at historien og hovedpersonen blir interessante - uten at man overskrider vilepulsen under lesingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Der traff du spikeren rett på hodet. Kosekrim, rett og slett! Og med fortellerstemmen til Cleve Broch så ble det enda hyggeligere. Kjekt å treffe på en Nesser-fan! Jeg har lest litt forskjellig fra forfatteren og jeg liker det jeg leser. Ikke for komplisert, ikke for krevende, rett og slett enkel og grei underholdning - uten at jeg tar bølgen av den grunn. Jeg tror også jeg skal kategorisere Van Veeteren som "innimellom-kosekrimbok". Da vet jeg hva jeg skal kikke etter når flere lydbøker innkjøpes. Hoppet rett over på lydboka Korsbæreren av Tom Kristensen. DEN er det høypuls og hjertebank i! Helt annerledes, og veldig god. Jeg tror lydbøker utrolig nok vinner frem hos meg nå. Fantastisk :o)

   Slett
 2. Så bra! Eg er lydboktilhengar og Nesser-fan, så eg misunner deg nesten som har ni Van Veeteren-bøker "på vent". Ei av bøkene er forresten ikkje tilgjengeleg som lydbok, i farten hugsar eg ikkje kven av dei. Lurt å ta dei kronologisk, sjølv las eg dei hulter til bulter..
  "Rosen, katten, svalen, døden" og "Carambole" likte eg best.
  Anbefalar forresten Barbarotti-serien!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye godt tilgode forstår jeg. Bra :o) Har notert meg tipsene dine bak øret. Barbarotti-serien kommer nok etterhvert. Nå skal jeg prøve å konsentrere meg om en serie - om gangen ihvertfall ... :-) Gleder meg til å ta fatt!!

   Slett
 3. Fantastisk bokomtale!! Og tusen takk for kjempekoselig kommentar hos meg i går! 85 eBøker, jeg bøyer meg i støvet :) Er kjempespent på om jeg når målet mitt på 10, tror nok det skal være et overkommelig mål denne gangen :) Når det gjelder lydbøker har jeg faktisk ikke hørt en eneste, så det kan jo være en utfordring for 2014! Ha en super dag, klem fra Anette :)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)