"Ny Grunnlov" av Are Kalvø


På tampen av min gjesteopptreden på lydbok-tjenesten Fabel fikk jeg med meg ei bok fra Are Kalvø. Han pleier å være temmelig humreverdig, så også denne gang. Ny Grunnlov er ei kort lydbok -  omgjort til papirsider 191, men en perfekt start på leseåret 2019. GoodReads sier derfor allerede at jeg har lest 1 bok i år, og er foran skjema. Det bør jeg ta kopi av, for det er vel første og siste gang før jeg gjør en durabelig innsats på tampen av året...

Viktig å gå optimistisk og pedagogisk riktig til verks
ved starten av nytt år med nye mål...

Tilbake til boka. Som sagt går Kalvø grundig til verks når han skriver Norges nye grunnlov, og tar derfor også utgangspunktet i den gamle grunnloven fra 1814. Boka er faktisk lærerik. Jeg fikk utdrag fra vår egen grunnlov som jeg med hånden på hjertet "aldri" hadde hørt før (ihvertfall ikke husket...kan være alderen, men det er beside the point) og Kalvø hadde også besøkt byer både nord og sør i landet vårt og intervjuet Folket og hva de/vi mente om den eksisterende grunnloven. Hva synes vi for eksempel om monarkiet, norske politikere og stemmeplikten - hvem skal få lov å stemme, hvilke 4 ord kan best beskrive Norge og det samfunnet vi ønsker å leve i og ikke minst - hvordan kommer Kardemommeloven inn i det hele.

Are Kalvø
Bildekilde: wikipedia.no
Joda, humreverdig dette, og Kalvø leser selv. Det er ALLTID et pluss. Han er ironisk på egne og andres vegne, språket er krydret med nordnorske hjelpeverb og det var noen hyggelige 5 timer på øret mens jeg strikket. Kan absolutt anbefales som lett bakgrunnsstøy, evt som gå-bok.

Jeg er som nevnt på vei ut av lyttetjenesten Fabel igjen. Jeg hadde en mnd gratis-abonnement, og har betalt for ytterligere 2 måneder. Men, jeg savnet Storytel og de engelske bøkene der, selv om jeg også via Amazon har gjesteopptredener på Audible. Hvorfor Storytel er bedre? Vel - ideelt burde jeg hatt begge, fordi det er interessante forfattere på begge plattformer, men det får holde men en - om gangen. Så da går jeg inn i 2019 med Storytel på øret igjen. For der ligger jo Outlander! Jeg maktet ikke flere uker uten Jamie på øret. Noen valg er enkle...

Ha en flott start på året alle!

Kilde: Fabel - Utgitt: 2013 - Forlag: Samlaget - Sider: 191 - Utfordring: Nye Norske, GoodReads


Mimrebilde fra julepynten 2018
Pr 1.1 2019 er den allerede pakket bort her inne i fjorden,
La det nye året begynne!
Kommentarer

 1. Så herlig å komme godt i gang allerede første dag. Jeg har begynt på tre bøker så det tar nok et par dager før jeg blir ferdig med de. Denne høres jo unektelig artig ut og jeg syntes jo at jeg hører ham. Har endelig knekt lydbok-koden så jeg vurderer sterkt å abonnere på Storytel så jeg slipper å være "avhengig" av lytteeksemplar fra Lydbokforlaget☺ Her ryker alltid julen ut 1 jan,godt å få det gjort og julen er jo over.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja her er det full fres i starten på det nye året. Viktig å gå høyt ut, så kan man heller .. eehh .. jevne det til litt utover, hehe. Lydbokkoden knakk jeg for noen få år siden selv, og etterpå ble det så mye kjekkere å strikke! For da følte jeg ikke jeg "kastet bort" lesetiden. Jatakk begge deler, og god hobbykombo!
   Vil du også lytte til engelsk er Storytel valget. Fabel har et godt utvalg av norske bøker, men jeg liker variasjonen, og at bøkene ligger ett sted (så man slipper å betale på flere abonnementer). Anbefaler Storytel ja.
   I år begynte vi i julepynten nullte-søndag-i-advent, så det er en befrielse å rydde klart til nytt år. Nissene forsvant igår, treet og lysende lenker/stjerner/7-arma lysestaker røk opp på hemsen idag. Nytt år, blanke ark - men, med EI bok lest ;-) Godt nyttår Beathe!

   Slett
  2. Jeg hadde et prøve-abonnement på Fabel med det samme det kom og har prøvd Storytel flere ganger og liker det best selv om jeg egentlig har hørt for det meste norske bøker der også.

   Slett
 2. Leste også Kalvø i desember. Den nye. Herregud har glemt hva den heter, men handler ihvertfall om å gå på tur i grønn jakke. Humret. Synes ikke han er blant de morsomte, mange selvfølgeligheter, men plutselig så smiler man og kjenner seg igjen litt likevel. Lun humor. Egentlig er jo det bedre enn sånn slå-seg-på-låra-greier - sist jeg lo på den måten var den siste netflixspesialen til Trevor Noah. Anbefales. + den forrige + bio'n.

  Lydbøker? Storytel all the way..
  Outlander? Gjorde jeg meg ferdig med 8 i desember og har abstinens. Eneste som hjelper litt er at jeg ennå ikke har sett sesong 4, men det jo likevel langt fra det samme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg, ikke blant de morsomste, men han er svært humreverdig til tider. Nettflix-spesialen notert! Sist jeg skrattlo av ei bok var ei av de eldre Per-Inge Torkelsen bøkene jeg fant fram fra glemselen. Husker da jeg leste den boka første gang, foreldrene mine kom ned på rommet og lurte på om jeg lå og hylgrein og hadde det trist og fælt. Kl var over 12 på natta, og skoledag etterpå. Det var tider det, hehe..
   Jepp og ja, Storytel all the way, med et innslag av Audible i ny og ne når jeg har credentials etter Amazon-kjøp. Outlander har jeg spart på, kan ikke tenke meg å ikke ha noe tilgode?! Jeg har sett sesong 3, ikke 4, men nå drar vi jo til Canada hvor vi har både HBO og Netflix på boksen (pga leietakerkrav..) så da blir det nok sus i Jamie-serken skal du se! Må sjekke opp siste Kalvø. Trenger noe humor på flyet..

   Slett

Legg inn en kommentar