Diktsirkelen "Her er huset som Per bygde" av Jan Erik Vold

Diktsirkelen er igang for 2019, og sirkelgenerøse Anita på Artemisias Verden har bestemt at vi starter året med lyriske humorister. Jeg er ikke så bevandret i diktenes verden, men har alltid hatt en svakhet for Jan Erik Vold. Spesielt en Jan Erik Vold som leser diktene sine selv, for han har en særdeles besnærende og svært karakteristisk innleserstemme. Da jeg fant denne samlingen på Storytel, hvor forfatteren leser og i tillegg er akkompagnert av Egil Kapstad (piano), Nisse Sandström (tenorsaks), John Pål Inderberg (barytonsaks) og Terje Venaas (bass) så var jeg solgt. Fullstendig!

Samlingen ble skrevet i 1996 og er en samtidsbeskrivelse med svært så humreverdig snert mellom alvorsordene. Politikk, kultur, rasisme og krig er alle tema som blir berørt uten at det blir tungt av den grunn. Jeg følte tidlig at tittelen peker tilbake på Det Norske Hus, Jagland-regjeringens politiske slagord da den ble innsatt i 1996. Jeg måtte google for å se at jeg husket, og jammen - i tiltredelseserklæringen står følgende:

"Grunnmuren i Det Norske Hus er den samlede verdiskapningen innenfor et økologisk bærekraftig samfunn. De fire søylene som bærer huset er:
 • Nærings- og arbeidslivspolitikk.
 • Velferdspolitikk.
 • Kultur-, forsknings- og utdanningspolitikk.
 • Utenriks- og sikkerhetspolitikk."

Ikke mye humor her, tenker du kanskje. Men vær du sikker, her får de fleste passene påskrevet med skråblikk. Brundtland-regjeringen og Willoch-regjeringen slipper heller ikke unna.

"Willoch, Willoch 
- hvor har du gjort av pengene
Willoch, Willoch 
- gjemt dem under sengene
Willoch, Willoch 
- vet din mamma om...
hvem det var som klipte hull i pappas store pengepung

Brundtland som vil ha Norge ut av Norge
Brundtland som vil ha mere OL-gull
Brundtland som angrer på sitt løfte om mindre arbeidsløshet
Stem Høyre, sier Brundtland"

Jan Erik Vold
Bildekilde: wikipedia.org
Jeg smiler meg gjennom diktsamlingen og nikker gjenkjennende til det aller meste som kommer opp. Flirer godt av hvordan forfatteren snur og vrenger på ord og fakta, og så er det denne musikken da. Jazz'en som smyger seg rundt ordene. For i tillegg til at tekstene tar for seg Norge, så er musikken nostalgisk norsk. Alt fra ventetonen til nyhetene på radio før kl ble 06:00 om morgenen på 60- tidlig 70-tallet via Erik Bye til juletoner og gamle norske slagere. Og så passer de så forunderlig bra til tekstene!

Dette var rett og slett en herlig lytteopplevelse. Det er muligens en fordel å ha levd litt lenge i landet, for det å huske hendelsene Vold har diktet rundt tror jeg er et must for å få med seg de humoristiske poengene. Jeg har også "gjennomlevd" musikkvalgene, og disse løfter samlingen ytterligere.

Dagbladet sa dengang: "Satt inn i Volds hverdagsrabulistiske perspektiv blir det en forbannet og provoserende nytelse. «Her er huset som Per bygde» kriger mot støyen - og vinner"


Jepp - godt valg av lyrikksamling til årets første kategori!


Kilde: Storytel - Tid: 1t10 - Utgitt: 1996 - Språk: Norsk - Utfordring: GoodReads, Diktsirkel


Lille kontorkroken min her borte vest i fjellom


Kommentarer

 1. Herlig Marianne.:)
  Vold er best når han leser selv. Det er noe med rytmen, stemmen, og bare Vold er Vold.
  Godt valg. Og nå er du langt foran skjema (dvs meg)- men neste helg håper jeg å få lest Arild Nyquist og venner. Skjønt nå ble jeg veldig fristet til å ta en lydbokvariant, men da må jeg vel på bib.
  Var det Gro som startet salget av Norge? Hm, det var vel det.

  Legger inn linken i samleinnlegget!

  Flott kontor..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vold er definitivt best når han leser selv. Helt utrolig den stemmen der. Gjennkjennelig gjennom århundrer, vil jeg tro :)
   Det var Jagland-regjeringen som hadde det norske hus som politisk slagord, men mulig det var Gro som startet? Noe usikker der.
   Her borte har jeg tid og anledning til å lese, så planen er å ligge langt foran skjema til vi kommer hjem igjen før påske. Ser av leselistene de siste årene at det er her jeg må gjøre det om jeg skal nå lesemålene mine (i antall, ihvertfall).. Og takk, en liten pult på 80x55 cm er bedre enn ingen ;)
   Jeg kjenner ikke Arild Nyquist, så ser jeg fram til omtale av din og andres dikterhumorister. Vold har flere liggende på Storytel, så kanskje jeg plukker frem en ny en ved anledning!

   Slett
  2. Var ganske opptatt av Vold på 90tallet. Var det da han reiste rundt og underholdt studenter (og andre selvfølgelig), eller kanskje det var Saabye Christensen, eller muligens begge. Rart hvordan jeg har glemt han bort. Eller satt rett ved siden av han på pinnestol på et kritikerseminar på Lillehammer for noen år siden. På samme rad. Kan hende var det Solgunn som satt ved siden av. Spiller ingen rolle da setting tilsa at vi lot som om vi aldri hadde sett han før.

   (Gleder meg at du holder koken)

   Slett
  3. Lett å holde koken her borte i vest. Et sted som gjør meg både optimistisk og glad. Herlig! (Kommer kanskje bare av at det gjør godt å skifte stue - har sittet inne hjemme siden 7.september...)
   Haha til hukommelse. Samma det. Vold er Vold, og jeg traff på ham på ett av mine første bokbloggertreff i hovedstaden. Plukk ham fram igjen du. Han er like festlig nå som før ;)
   Blir du med i diktsirkelen?

   Slett
  4. Gyldedal gir ut en bok om hans første dikt; Historien om Mor Godhjerta fra 1968: https://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Essays-lyrikk-og-skuespill/Historien-om-Mor-Godhjerta

   Synes det var litt morsomt. Likte dette sitatet i omtalen:
   "Diktsamlingen med den forbløffende tittelen Mor Godhjertas glade versjon. Ja ble øyeblikkelig en klassiker, kjent for sine folkekjære dikt om loffen, trikken og furukonglen, og for sin glade versjon av modernismen."

   loffen, trikken og furukonglen..;)

   Slett
  5. ;-) til furukonglen! Fine Vold - han har noen interessante refleksjoner. Hva med mauren som klatret opp på et strå, snudde og klatret ned igjen? Mye god livsvisdom der, hehe.. Takk for tipset. Det er notert!

   Slett
 2. Med skam å melde så har jeg ikke lest et eneste kløyva ord av denne forfatteren, men jeg har kanskje gått glipp av noe. Jeg fikk i hvert fall lyst til å lese denne.
  Det var en fin liten kontorkrok du hadde der :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vold er svært svært spesiell. Gå inn på Storytel og bare lytt til utdraget av denne boka. Stemmen hans er en aquired taste, men liker du den så får du en aldeles annerledes lytteopplevelse ihvertfall. Jeg har også omtalt samlingen Kykelipi på bloggen her om du vil lese utdrag fra den. Enda mer sær enn denne! Her har du noe å bryne deg på ;)
   Kontorkroken er fin den. Sambo har okkupert det ene soverommet til kontor. Det er plass til meg der også, men han kakler så mye i telefonen når han jobber at jeg ikke klarer å konsentrere meg. Flere år siden jeg flyttet ut til kroken i stua :)

   Slett
 3. For et morsomt valg av dikt denne måneden, sier som Beathe jeg kjenner ikke Vold (annet enn fra tv... tror jeg)
  Nydelig arbeidsbord, skulle gjerne stuet meg selv vekk der i noen uker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. De gamle er eldst - og nå tenker jeg på Vold ;) Må ikke la dem gå i glemmeboka ennå, selv om det kommer ut mye nytt. Alle burde lyttet eller lest noe av Vold. Spesielt lyttet, tenker jeg. Spe-si-ell :D

   Slett

Legg inn en kommentar