torsdag 3. januar 2019

1001-boka "Lost in the Funhouse" av John Barth

Hadde jeg tenkt meg om kunne jeg kombinert Yale-studiets første bok i 2019 med Elida's 1001-lesesirkel, men så langt tenkte jeg ikke. Lost in the Funhouse er nemlig på bare 203 sider (kravet i lesesirkelen 'under 250'), men siden jeg nå skal lese 1001 bøker fra denne lista før jeg dør så er det bare å henge i stroppen...

Denne boka er nemlig en håndfull, til tross for sitt noe begrensede sideantall. Jeg ser jeg skrev følgende på Bookstagram om novellesamlingen: "..den skal være både ekstremt selvbevisst og selvrefleksiv. Personlig mener jeg at mesteparten som idag kalles 'ekstremt' ikke akkurat er særlig ekstremt." Jeg tok sørgelig feil - den ER ekstrem! Eksempel? Det er for eksempel svært vanskelig å vite hvem fortelleren er, for den veksler frem og tilbake mellom - ja, hva skal jeg si - forskjellige subjekter, om jeg kan kalle dem det? Som i første novellen Night-Sea Journey, der det er en sædcelle som står for storyen og i novellen Ambrose His Mark hvor et ufødt spebarn har litt han/hun(?) vil si.

John Barth
Bildekilde: Soylent Communications
Lost in the Funhouse sender meg boms tilbake til litteraturstudiene og metafiksjonen, og er et svært godt (alternativt grelt?) eksempel på skjønnlitteratur som er mest opptatt av selve skriveprosessen og hvor fokus er hva som ligger mellom teksten og virkeligheten, ikke nødvendigvis på selve (i dette tilfellet) innholdet i novellene som presenteres. For å være ærlig? Jeg leste boka, men skummet jammen fort etterhvert, for tekstene var rett og slett kjedelige, repeterende, om en forfatter som skriver en tekst om en forfatter som skriver en tekst som handler om en forfatter som skriver en tekst. Henger du med? Ok, rett skal være rett - det var et par noveller som var fornøyelige, og har man lest sine klassikere så er det pekere i flere retninger. Moro når man oppdager dem og kan nikke gjenkjennende, men i all hovedsak ristet jeg på hodet. 

Not my cup of tea! Men, metafiksjonen er en del av hele romantradisjonen, og forekommer derfor også blant postmodernistene, så derfor. Lyst på noe sært, spesielt og annerledes, med en god dose ironi, parodi og intertekstualitet? You're welcome :-)


Kilde: egen ebok - Forlag: Anchor (Amazon) - Sider: 203 - Språk: Engelsk
Utfordring: GoodReads, Yale-studiet, 1001


Dagdrømmer...


.

12 kommentarer:

 1. Om man ikke blir "Lost in the funhouse"så er det fare for å bli litt lost underveis i lesingen kan det virke som. Her gjelder det visst å ha tungen i rett munn når man leser. Jeg ble i all dens absurdhet nysgjerrig på boken og noterer meg den til senere lesing, må bare bli litt mer bevandret i 1001 bøkenes verden først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Glemte å si: Wow, har du lest og skrevet om 2 bøker fra 2019 allerede? Det er bra jobbet, selv har jeg begynt på 5 bøker og ikke all verdens lesing de første dagene av året - da går det noe trått med fremgangen...men jeg kommer nok dit i løpet av helgen skulle jeg tro.

   Slett
  2. Har småjukset litt og startet i 2018, men det som fullføres i 2019 ender i 2019. Denne boka kan du med fordel skippe, så jeg ikke skremmer deg bort i 1001-jungelen. Det finnes SÅ mange andre gode bøker, at denne kan få bli din bok nr...907?... :) Er godt igang med en Murakami-bok på øret også, så jeg har fått en pangstart på året. Måtte det, for å få gnisten opp. Du blir med i 1001-sirkelen til Elida forstår jeg?

   Slett
  3. Ja,men jeg skal lese flere enn de 12 jeg skal lese der. Mindre fokus på nye norske betyr at flere andre typer bøker for mer oppmerksomhet fra meg,blant annet bøker fra 1001-listen. Det er på tide å ta fatt på bøker jeg "burde" ha lest for lenge siden og jeg har "et par" uleste bøker i hyllene som trenger å bli lest. Godt å høre at du er godt i gang med leseåret!

   Slett
 2. Tror dette blir min nr.907 også. Gisper litt til at du er igang allerede. Er sirkelen også i gang. Må sjekke. Strever sånn med å koble meg på igjen at alt bare suser forbi. Yalestudielesinga blir interessant å følge med på. Er Murakami også med der?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja her er jeg igang så det suuuser! Freser inn i 2019 med stort overmot. Fallhøyden blir stor, men det ... jeg i !!! Sirkelen er så smått igang ser jeg rundtforbi, mens jeg har en annen bok jeg vil lese til sirkelen. Du ser, her kliner jeg til med to stk 1001-bøker i januar. To be on the safe side. Yale-studiene er strålende, men Murakami er ingen amerikansk modernist, så han fikk ikke værra me ;)

   Slett
  2. Hehe, sikker på at Murakami ønsker han var amerikansk modernist.
   (ikke rart godtfolk blir lurt)

   Slett
  3. Hehe.. han ønsket kanskje han VAR en amerikansk modernist, men idag vil vel knapt noen frivillig innrulleres i amerikanerenes rike før den oransjes tid er over i styrende stilling. Vi skal en svipp til Houston ila Canada-turen, sambo må jobbe og jeg blir med som støttekontakt. Hva man IKKE diskuterer der over er styresett, men litteratur er safe - enn sålenge.. (godtfolk blir lurt hele tiden, det er ikke noe å lure på)

   Slett
 3. Not My Gode Gnu.
  Absurd er Magnus på nrk også. (ny humorkrimserie)
  Stemmer med de andre, du suser jaggu meg på fullt fart inn i 2019.
  Her går det, tregt..med lesing av bok, mer surfing på fb-grupper, og aviser.
  Men jeg har brukt en del tid på å finne 1001-bøker i hyller og kjeller. Det er mange å ta av.
  God helg Marianne:

  SvarSlett
  Svar
  1. HAHA til Gnuen. Morsomt at det ikke bare er jeg som fremdeles lar den surre rundt i toppen :) Magnus på NRK, absurd? Hvem Magnus, dra-meg-på-ferie-Magnus som jeg ikke har sett? (er ikke så flink med tv, så ha meg unnskyldt).
   Jeg har som prioritet å surfe på fb-grupper og blogger i 2019. Det ble det altfor lite av ifjor. Savnet å følge med etterhvert. Nå er hodet skrudd rett på kroppen igjen, så jeg regner med at 2019 blir en laaaang og god oppoverbakke!
   Kom plutselig på at jeg faktisk har en god del 1001-bøker i en svær pott med gamle e-bøker jeg fikk av en kompis for noen år siden. Der må jeg jo lete! Har jo kvittet meg med det aller meste av papir da vi flyttet. Kjenner jeg savner flere av dem nå, de uleste that is. Var litt 1001-kos innimellom der nemlig, men det ble gitt bort/kastet/solgt med hard hånd. Nå kommer straffen. Men, kan det egentlig være straff og skaffe seg flere bøker? LOL (som vi gamlisene sa i gamle dager, ifølge min datter på 22...)

   Slett
 4. Herlig, jeg kjenner energien din helt hit! Har vært å hentet min 1001januarbok på biblikken i dag, skal ta fatt i kveld, må bare skrive ferdig et innlegg om boken jeg har slukt i dag :) Ha en fortreffelig lørdagskveld Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det strikkes i den søilandske heimen denne lørdagskvelden. Jeg har allerede pakket, men sambo er i pakkepanikkmodus, så jeg har stua for meg selv. På øret har jeg nostalgi, første Isfolket-boka fra Sandemo. Kos! Sist jeg leste serien var jeg gravid med førstemann, han er 25 nå i januar. Tiden går, litteraturen består :)
   Jeg har også funnet fram bibliotekskortet mitt igjen. Det kanadiske. Drar ikke med meg bøker over pytten, og i Whistler er det et flott bibliotek. Det gleder jeg meg til å besøke igjen. Har lånt flere bøker der enn på biblioteket i Stavanger...
   Herlig å være på oppadgående! Fortsatt fin helg - du har ennå tid til en topp og to til ;)

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...