søndag 26. juni 2016

Sannsynligvis årets nydeligste bok

Brageprisvinnende (2014) Ensomheten i Lydia Ernemans liv av Rune Christiansen var en så stor og så stille nytelse at jeg allerede nå vil påstå at den kommer til å toppe listen min over leseopplevelser i 2016. Er det mulig å si at ei bok er vakker, ja da er denne vakker. Stillferdig og nesten begivenhetsløs grep historien tak i meg. Rett og slett en poetisk nytelse. Slike ord kommer sjeldent fra denne kanten.

Boka handler som tittelen sier om Lydia Erneman, et enebarn som vokste opp på et småbruk i Jämtland. Etter å ha utdannet seg til veterinær flytter hun fra Skåne til et lite tettsted i Norge for å jobbe. Vi følger Lydia som dyrlege, i det noe variable forholdet mellom henne og foreldrene, blant venner, i kjærligheten og ikke minst hennes forhold til naturen og de vekslende årstidene. Dette er en roman uten store bokstaver, den roper aldri, finnes ikke hektisk, ei heller sørgelig eller trist, opprivende eller ubehagelig. Melankolsk er ordet som kanskje passer best, med tittelen på boka som en hånd over det hele. For en språklig eleganse, for et særpreg, for en fantastisk litterær opplevelse! Hva mer kan jeg si? Til en forandring er jeg ordløs. 
Artemisias Verden: en lesenytelse fra første til siste side.
NRK Kultur og Underholdning: Uvanlig vakker roman.
Stavanger Aftenblad: Sjelden skjønnhet
Klassekampen: Nær perfeksjon 


Kilde: Egen bok - Forlag: Oktober - Utgitt: 2014 - Sider: 249
Utfordring: GoodReads, Norske Forfattere, Prisvinnere 


En stille kveld ved Bjørheimsvannet

.

14 kommentarer:

 1. Ja. Riktig vakker denne. En stund siden jeg leste den. Burde ha skrevet om den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ganske så frustrert over at jeg ikke fikk lest denne tidligere. En klokkeklar nr 1 og toppen av lista på Bokbloggerpris-nomineringen. Man kan ikke få med seg alt når det skjer. Heldigvis er ikke bøker ferskvare, og takk for det :)

   Slett
 2. Denne har jeg også lest, jeg er helt enig i din "dom", den er utrolig fin :)

  SvarSlett
 3. Så enig Marianne.:) Takk for link..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Nå har jeg fått bestilt meg Fraværet av musikk og Samlede dikt av Christiansen også. Bokkilden selger Samlede dikt til den hyggelige sum av 119,-. Alle diktene fra ni diktsamlinger. Passer veldig godt til det lyriske hjørnet jeg befinner meg i for tiden. Har du lest Fraværet av musikk som kom ut i 2008?

   Slett
  2. Jeg har ikke lest noe annet av Christiansen, dessverre- men det ønsker jeg å gjøre. han leste noen av sine nye dikt på Lillehammer i år, og det var veldig fint å høre på.:) Og Miriam B. (bokblogger også) har nettopp skrevet en bok om RCs forfatterskap på Oktober. Har du fått med deg det? Den må jeg også skaffe meg en dag,,

   Slett
  3. Oopss. så under her at du absolutt har fått med deg Miriams bok..

   Slett
 4. Herlighet, jeg MÅ jo ut og skaffe meg denne! Med denne ordløse omtalen din som sier alt, klarer jeg ikke la være! Elegant av deg også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Pia. You're in for a treat :) Du finner boka bla. på Norli i Søregata. Kjøpte min der i forgårs og kan ikke vente på de to nettopp bestilte bøkene fra forfatteren som jeg fant på bokkilden.no. Blogger Miriam Stendal Boulos har skrevet bok om Rune Christiansen, sjekk link:
   http://www.dagsavisen.no/kultur/boker/vellykket-om-lykke-1.739813

   Slett
 5. Hmm, og altså.
  Dette var en av de jeg valgte bort under nominasjonsinnspurten ifjor, til tross for at jeg hørte og skjønte og gikk ut fra at den var god, og egentlig forventet at den skulle karre seg inn, ihvertfall på langlista, uten min hjelp. Derfor, hmm og alså og skjønte jeg det ikke.

  Dette er forøvrig den andre 2015boka du leser i sommer som jeg nå føler jeg heller burde lese enn Lunde og Vatne. Friele og Rune, men det sier jeg sikkert fordi jeg har kjørt meg fast og bare vil se tv.

  SvarSlett
  Svar
  1. You and me both klarte å unngå denne ifjor. Jeg fordi jeg rett og slett ikke fikk den med meg i tåka. Så hva har vi lært? Ingen bøker klatrer til topps på BBPlista av seg selv. Lese. Nominere. No short cuts.. Når det er sagt - du har to gode bøker tilgode. Det er jo noe. TV ja. Nettopp pløyd Sherlock-serien på Netflix og er i bøkene igjen. Februarværet utenfor gir mange gode lesetimer til dagen...

   Slett
 6. Har ikke lest denne eller noe annet han har skrevet, men jeg lånte den på ebokbib i går og den kommer til å bli lest så sant jeg ikke glemmer at jeg har lånt den. Har nemlig en lei tendens til å glemme at jeg låner bøker og plutselig er de vekke.

  SvarSlett
  Svar
  1. På ett eller annet tidspunkt må du lese denne. Høres ut som en dårlig floskel, men den er rett og slett en litterær berikelse. Og kort. Og lettlest. Og...trenger du flere argument? ;-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)