lørdag 25. juni 2016

"Ren Poesi" av Ellen Wisløff (red.)

Hva gjør man en fredag formiddag i pøsregnet i Stavanger når sambo går amok i fotobutikken og tester fotoutstyr? Man tager inn på nærmeste bokhandel - Norli, i mitt tilfelle tvers over gågaten - og finner seg en stor handlepose. Det gjorde ikke noe at det var boksalg (når er det ikke boksalg?) og at jeg er på hils med de fleste butikkansatte. Alltid svært god service, og kompetente bokofile bak disken. Det var dagens reklame :)

Ei av bøkene jeg kom hjem med har jeg kikket på flere ganger. Idag ble dagen. Ren Poesi startet nemlig som en Instagramkonto - @renpoesi - eid av Ellen Wisløff. I boka har hun samlet en del av de diktene som betydde mest for henne i en tidsperiode hvor livet stod noe på hodet. Diktene er hentet fra kjente diktere, instagramdiktere samt upubliserte poeter som deler egne dikt på sosiale medier. Samtlige av dem gav tillatelse til å gi ut boka og overskuddet går til "Ferie for alle" i regi av Røde Kors og Flyktningehjelpen.

Selv syns jeg samlingen var utrolig bra. Her er kjente favoritter som Kolbjørn Falkeid, Inger Hagerup, Hans Børli, Frode Grytten, Helge Torvund og Ruth Lillegraven i god mix med andre, mer ukjente - som instagrampoetene @ole.horvli, @heddalilleng og @usagteord.

Et pittelite utvalg fra 108 dikt og 69 ulike poeter:

lyset
du treng
finst
Helge Torvund


Jeg puster
Det er en god start
@usagteord


NOTAT FRÅ HELSESØSTER
Penisen hans er skeiv
truleg fordi han har sete
attmed den fagraste jenta på skulen
i tre år
utan å seie eit ord
Hans Sande


Les mer om Instagram-poesien hos NRK, Kultur og underholdning
Ha en fortsatt god helg! :-)


Kilde: Egen bok - Utgitt: 2015 - Forlag: Cappelen Damm - Sider: 110 - Utfordring: GoodReads, Poesi


Survival of the fittest
Blomstrer utrolig nok blant stein og stein, Utah10 kommentarer:

 1. Denne boka har jeg også sett på mange ganger, men siden jeg også følger instagramkontoen harjeg ikke brydd meg med å kjøpe den.
  Kos deg med poesi og annet i helga Marianne:)
  Jeg prokastinerer vaskingen, men nå må jeg til pers, etter å ha lest aviser og blogginnlegg et par timer..

  SvarSlett
  Svar
  1. Vasking? lalalalaaa... hørte ikke hva du sa... Har ligget på terrassen i halvsola idag og lest. Ei av de andre bøkene jeg kjøpte da Ren Poesi havnet i posen. Ensomheten i Lydia Ernemans liv av Rune Christiansen. Besnærende god, og understreker - at innimellom skal man faktisk høre på de bokofile bak disken hos Norli...

   Slett
  2. Ja, sol er sol, "heldigvis" er det vaskevær her i dag, bare å får det gjort.

   Ensomheten i Lydia Ernemanns liv var en av mine desidert beste leseopplevelser i fjor. Jeg satt den øverst på nominasjonslista til Bokbloggerprisen.
   (så du kunne hørt på meg i fjor også, ikke bare de bak disken.;) ) Har blogget begeistret om den..

   Slett
  3. Den har gått meg hus forbi hos deg. Jeg måtte sjekke, og ser - at jeg ikke har registrert omtalen din som kom like over nyttår. Jeg må har vært i sjampis-svima fremdeles ;) Veldig lavmælt og god. Skal lese hele omtalen din etter jeg er ferdig. Definitivt ei bok jeg ville satt på BBP-lista ja!

   Slett
 2. Man får ikke med seg alt, vettu ;)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg ikke hørt om før, artig da! Men kan ikke tenke meg at Hagerup har gitt sitt samtykke :D

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe... nei jeg tenkte vel igrunnen på de nålevende sådanne ;) Det var faktisk en stemningsfull blanding, og ifølge Bokkarete kommer det sannsynligvis en bok 2 på ett eller annet tidspunkt. Jeg likte spesielt godt at overskuddet av boka går til et veldig bra formål.

   Slett
  2. Hehe, ja ser den :) Supert at overskuddet går til et godt formål!

   Slett
 4. Etter de mange poetiske samtalene på fredag, fant jeg frem Jan Erik Vold sin nye bok Kànon/kannon/kanòn fra hyllen, og vil prøve meg på den. Ser ut som du har holdt deg i det poetiske hjørnet i helgen du også :) Jeg er ikke en racer på poesi, men har lest litt som jeg har likt, og en del jeg ikke har likt (forstått...) Øvelse gjør mester, heter det jo så fint.

  SvarSlett
  Svar
  1. Morsomt med Jan Erik Vold! Jeg fikk sansen for ham på Videregående og brukte faktisk igår diktsamlingen hans Kykelipi for å lage en bokryggpoesi til en av de kommende fredagene. Hadde et kreativt øyeblikk igår og laget et knippe. Kjenner ikke den nye samlingen hans, så jeg kan ikke helt uttale meg. Syns ikke Vold er den enklest tilgjengelige poeten, men morsom er han. Er du i det nostalgiske hjørnet, prøv Kolbein Falkeid eller Hans Børli.
   Jeg er heller ikke noen særlig racer på poesi. Spesielt ikke når det kommer til å kommentere og omtale dem. Men det er noe med kortformen jeg liker. Den passer innimellom lengre og tyngre bøker. Øvelse gjør virkelig mester, og så liker jeg godt å utfordre meg selv iblant og innimellom den "vanlige" litteraturen. Kjekt du blir med :)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)