torsdag 6. juni 2013

Bokomtale - "Worth Dying For" av Lee Child

Så starter man på bok 15 i en serie... Hold ut! Boka var min første Lee Child, og jeg SKAL lese nr. 1 neste gang, bare så det er sagt! Jeg begynte på boka like etter jeg så den første Lee Child boka filmet med Tom Cruise i hovedrollen og bare måtte lese! Man kan si hva man vil om personen Tom Cruise, men jeg liker ham veldig godt som action skuespiller! Worth dying for var et godt valg, selv om det sies den er veldig knyttet til bok 14 i serien...joda...

Jack Reacher - helten i boka - er hva man på godt norsk kaller en one-man-army. I tillegg til at han er mer enn nevenyttig viser det seg at han også har høy moral. Vi møter Reacher et lite sted i Nebraska idet  han går ut av bilen som han nettopp har haiket med. Hvorfor han er her på dette gudsforlatte stedet med kun et shabby motell i nærheten vites ikke, men han roter seg fort opp i problemer når han insisterer på at den lokale, dritings legen som befinner seg i motellets bar bør hjelpe en kvinne som helt tydelig er mishandlet av sin mann. Før Reacher vet ordet av det har han rotet seg borti Duncan-familien, en gjeng som har klart å skremme hele fylkets bønder til underkastelse. De krever at alle gårdene skal benytte seg av deres biler for transport av avlingene, og det til en meget høy pris. For å beholde monopolet har klanen ansatt tidligere fotballspillere som skremmer bøndene til lydighet. Det viser seg imidlertid etterhvert at det ikke kun er bøndenes avlinger Duncan-familien transporterer. De handler også med andre varer, og Reacher's ankomst er både et hår i suppa og en hendig unnskyldning når Duncans' siste levering til kundene i sør er uforventet forsinket.

Reacher kjemper her mot flere fronter. For det første mot mannen som mishandler sin kone, Eleanor Duncan. Han blir også veldig engasjert i transportmonopolet som Duncan-familien har klart å karre til seg. Men det som etterhvert opptar all Reacher's tid er det som viser seg å være Duncans' hovedbeskjeftigelse nr. 1, nemlig trafficking av mindreårige jenter fra østblokkland som blir solgt videre til en kar i Las-Vegas. Kan dette også ha noe med den 25-år gamle forsvinningssaken hvor en av døtrene til en lokal bonde forsvant? Saken ble aldri løst.

Lee Child
Bildekilde: Ruth Grant

Det første som slo meg da jeg leste denne boka var at jeg skal lese flere Reacher-bøker. Dette var en helt jeg kunne like! Reacher er en ensom ulv, en streifende good guy som ikke ser ut for å være nevneverdig interessert i å knytte noen sterke bånd til menneskene han treffer og hjelper på sin vei. Han er kald, men ikke følelsesløs. Han har høy moral og blir motivert av rettferdighet, men kvier seg ikke et øyeblikk for å kvitte seg med "uønskede elementer" - selv om han nødvendigvis ikke dreper dem...med det samme. En menneskelig, ressurssterk helt dette her. No magic attached! Reacher minner meg ikke så rent lite om Bruce Willis' rolle som John McClane i Die Hard filmene. Og når jeg tenker tilbake til Lee Child filmen som jeg nettopp har sett - One Shot - så kunne faktisk Bruce Willis gjort samme rollen som Tom Cruise (ok, Willis noe gammel, but still!). Worth Dying For føles også som om den er skrevet for film, og jeg blir ikke forundret om også denne boka blir filmet en vakker dag. Dette er en thriller, men ikke av den creepy sorten. Den er faktisk mer som en litt stillegående action-film i bokform, en bok tenåringer som ikke liker å lese sannsynligvis ville falle for dersom de gadd å åpne boka.. Selv er jeg veldig glad i thrillere, og Lee Child skriver overbevisende bra. Det ligger en troverdighet bak historien hans, et autentisk rammeverk som thrilleren er bygget over. Dette var bra! Jeg har lest at dette ikke er hans aller beste bok. Stemmer det, ja da er det duket for nok en forfatter som har beveget seg opp på favorittlista mi. Anbefales!

Kilde: egen bok
Forlag: Bantam, Reprint edition
Utgitt: 2012
Språk: Engelsk
Sideantall: 416
ISBN:  9780345541604
Utfordring: GoodReads


Utah - sørvest for Nebraska
Close, but not quite :-)


.

8 kommentarer:

  1. Tom Cruise er glimrende i actionroller, men filmatiseringen av denne boken har jeg ikke fått med meg. Apropos, det minte meg om at jeg fremdeles ikke har skaffet meg The Pledge som du nevnte var så bra (hvor fant du den?). Men boken; ensomme ulver liker jeg å lese om, og action-thrillere liker jeg godt på film så hvorfor ikke også i bokform! Notert, men ikke på en prioritert liste - til det har jeg altfor mange bøker på vent :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ordla meg kanskje litt klønete.. Det er ikke boka jeg har lest som er filmet. Tom Cruise filmen er basert på boka "One Shot" som er bok 9 i rekken av Jack Reacher bøker :) Når det gjelder The Pledge så kjøpte jeg pocketversjonen av den på Amazon. Se link nederst!
      Det er mengden av gode bøker der ute som er litt utmattende, enig i det. Jeg har mye jeg virkelig har lyst å lese, men kan ikke sette bøkene på ei liste - for den er full i uoverskuelig framtid. Dessverre. Nå prioriteres det med hard hånd her. Jeg har jo så mye KJEKT i hyllene allerede!!!
      The Pledge Amazon:
      http://www.amazon.com/Pledge-Friedrich-Durrenmatt/dp/0226174379/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1370548254&sr=1-3&keywords=the+pledge

      Slett
    2. Ah, så kanskje du hadde skjønt mer av hvorfor helten er på det gudsforlatte stedet om du hadde startet med bok en? Hehe, men den filmen har jeg lyst til å se ja. The Pledge - jeg tenkte på filmen du nevnte, eller var det Suspicion? Den gang det var Dürrenmatt i lesesirkelen.

      Slett
    3. Det var The Pledge som ble filmatisert med Jack Nicholson i hovedrollen :-)
      Og, faktisk nei! Jeg ville ikke ha visst hvorfor helten er på det gudsforlattet stedet i Nebraska, MEN jeg ville visst hvorfor han var i så fysisk dårlig form og hvorfor han haiket rundt i ødemarken. Så jaaaa, jeg tar jo POENGET ;o) hehe...

      Slett
    4. Ja, det var den filmen jeg har lyst til å se - jeg googlet den og ser at det er flere steder som har den. Satser på å få sett den i løpet av sommeren :)

      Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Jeg har lest alle Jack Reacher bøkene. De er kjempespennende alle sammen (ikke alle er like gode selvfølgelig). Anbefales på det sterkeste.
    Alle er gitt ut som e-bøker.

    En ting som er interessant er at han beveger seg i ulike deler av USA. Man blir mer interessert i USA etter å ha lest bøkene.

    Tror flere vil bli filmatisert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Turen går til Houston på torsdag. Jeg lurer jammen meg på om jeg skal ta med en Jack Reacher til USA :o) Jeg har også stor tro på at flere blir filmatisert. Den første filmen med Tom Cruise var jo veldig bra! Ebøker er genialt på flytur, så jeg får se hva jeg finner på amazon.com Kjekt å høre at de falt i smak hos deg! Forstår selvfølgelig at alle ikke kan være like gode. Hvilke anbefaler du som de beste?

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)