tirsdag 25. juni 2013

Bokomtale - "The Chimera Vector" av Nathan M. Farrugia

Action/Thriller
Det kommer jevnlig dumpende forespørsler til innboksen min om å lese bøker fra amerikanske/engelske debutanter for review. Det er sjelden jeg hopper på disse. Det er jo så mye annet bra å lese. Denne forfatteren derimot hadde gjort grundig forarbeide før han kontaktet meg, og det liker jeg. Via den gamle nedlagte engelske bloggen min hadde han fått med seg at jeg er storfan av forfatteren Matthew Reilly. Hans egen debutbok blir nettopp sammenliknet med de første bøkene fra Reilly, så han lurte på om jeg var interessert i å skrive en omtale. Det viste seg å være en svært så hyggelig fyr så jeg lot meg overtale. Jeg angrer definitivt ikke! Dette var spenningsthrilleren sin, gitt - og slike bare elsker jeg. Til å være debutboka til Farrugia var den særdeles bra!

Historien handler om Sophia, en operativ agent for den private militære organisasjonen "5th Column". Organisasjonen benyttes av land over hele verden til bekjemping av terroristproblemer. Under en av Sofia's operasjoner går ting skeis og hun blir i tumultene separert fra resten av teamet sitt og fanget av tidligere "5th Column" vitenskapsmenn. Der får hun høre noe skremmende. Det viser seg at istedenfor å bekjempe terrorisme så har organisasjonen "5th Column" et helt annet mål. Et mål som krever et 100% lydig personell. Et personell som ikke bør tenke selv og ta beslutninger på egen hånd. Hvordan kan dette gjennomføres? Det viser seg at alle de operative soldatene er stjålet fra sine foreldre som barn og blir deretter hjernevasket. De får implantert falske minner og den første testen på om hjernevasken er optimal er når de blir sendt på sitt første oppdrag - et oppdrag som går ut på å drepe sine egne foreldre og søsken. Soldatene tror selv at de har utslettet en terrorist celle. Er oppdraget en suksess vet ledelsen at soldaten er klar for oppdrag i "5th Column"...

Nathan M. Farrugia
Bildekilde: nathanmfarrugia.com
Jeg vil ikke skrive så mye mer om handlingen for da blir omtalen kun full av spoilers. Det jeg imidlertid kan si om boka er at den er veldig så troverdig skrevet selv om det finnes sterke elementer av fremtidsrettet teknologi som ennå ikke er mulig (? - ja hvem vet da, sånn egentlig...?). Forfatteren har et sterkt grep om denne historien som inneholder alt fra DNA behandling for å forbedre mennesker via prinsippfaste kvinnelige ledere til grådige menn som søker makt. Ikke minst er historien aktuell i en verden som allerede er påvirket av terrorisme. Historien utspiller seg i rasende fart, og er man først hoppet på så er det vanskelig å legge boka fra seg. Den er som en  James Bond film med action rundt ethvert hushjørne. Farrugia har bakgrunn fra militæret og det vises godt. Han skriver realistisk om våpen, kampsport, overlevelse og sporing av mennesker. Ikke at jeg har særlig erfaring på området, men jeg har min gode dose sci-fi og action thrillere i ryggsekken. Og dette er bra! Farrugia skaper noen av de beste action scenene jeg har lest i ei bok. De er detaljerte og så rå som de må - og selv om det finnes ett og annet futuristisk element i boka forblir både atmosfæren og historien troverdig. Ja, dette minner meg sterkt om favorittforfatter Matthew Reilly - men, skrivestilen er enda mer lik vår dyktige, norske debutant Rikard Spets og hans Allah's Tårer. Farrugia og Spets er begge to mer troverdige og "down to earth" enn Reilly, som har en tendens til å være James Bond på stereoider and then some.

Dette er definitivt en forfatter jeg kommer til å følge videre. Farrugia har nettopp kommet ut med bok 2 i serien om Sophia & 5th Column - The Seraphim Sequence. Den kommer til å bli lest i løpet av sommerferien. Prioriteres høyt opp på lista som strandlektyre :o) Anbefales sterkt til action/thriller avhengige!!

Kilde: ebok - fått av forfatteren
Forlag: Momentum
Utgitt: 2012
Språk: Engelsk
Sideantall papirbok: 362
ISBN: 9781743340394På lading - Hyatt Regency Hotel, Houston


.

11 kommentarer:

 1. Jeg liker mest framtidsrettet teknologi i forbruksøyemed i krimsammenhenger blir det så skummelt, egentlig, når jeg tenker nøye, liker jeg ikke fancy forbruksteknologi eller, windows8 feks, hva skal vi med det. Høh, det tok meg helt til 2012 og aller nådigst gå med på touchscreen, og jeg skulle ihvertfall aldri kjøpe cd-plater.

  Jeg noterer meg deriomot at du hadde en englesk blogg, dette må jeg ha gått glipp av, er det lenge siden?, og at du blir kontaktet av utenlandske forfattere. Imponerende!
  (tror kanskje jeg hopper over boka)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke så imponerende Ingalill. De finner meg fremdeles på en amerikansk versjon av vår bokblogger.no. Gudene vet hvordan egentlig, for jeg sluttet med den engelske bloggen min april 2012... (www.lostinebooks.blogspot.com) Det var gøy å blogge på engelsk, men det tok jo så altfor mye tid i tillegg til den norske. Det ble etterhvert halvgjort alt jeg gjorde begge steder, så derfor la jeg den ned. Begynte også å blogge mye om norske bøker, og det var lite interessant på den engelske bloggen. Valgte å bli her, og her er jeg ennå :)
   Til forskjell fra deg så elsker jeg fremtidsrettet teknologi. Spesielt i action thrillere og psykologiske grøssere. Helst en combo av disse to. Bør vel kanskje ikke innrømme dette for en psykolog - er redd det blir en diagnose og to på meg dersom de virkelig begynner å grave i psyken min, hehe.. Liker du ikke fremtidsrettede action thrillere så er ikke dette boka for deg. Det er lenge siden jeg kom ut av macho-skapet og har måttet innrømme at jeg har kanskje i overkant mye testosteron surrende i toppetasjen ihvertfall ;)

   Slett
  2. Fremtiden er for skummel - og ferdig med det -)
   Nå har jeg vært å lest på den engelske bloggen din og synes fortsatt det er imponerende - er likevel glad for at du holder deg her!
   Etter at det ene tantebarnet mitt var til psykolog for noe fysisk og bestemte seg at dette var dagen da vi slutter med blomster i duse pasteller, og begynner å tegne sinte mennesker med svart tjukke fargeblyanter - og psykologen trodde karrieren var made, har jeg vært meget skeptisk til psykologer.

   Slett
  3. Er også skeptisk til psykologer. Jeg liker ikke helt ideen av å bli satt i boks.. Hormonella på 17 skal utdanne seg innen psykososial helse sier hun - say no more..

   Slett
 2. Hei Marianne

  Fysjon Fysh, etter enmeldelsen maatte jeg rett paa Amazon og kjoepe denne, det ble den 22 boken kjoept i Juni (LOL). Har du lest noe av Jeremy Robinson, hvis ikke anbefaler jeg ham sterkt, spesielt de enkeltstaaende boekene.

  Johnny

  SvarSlett
  Svar
  1. Uffda - shoppinggal? ;) Godt å høre at jeg ikke er alene med å gå amok i (e)bokhyllene!!! Ikke lest noe av Jeremy Robinson såvidt jeg kan huske. Skal notere meg forfatteren! Har imidlertid en haug på leseplanen etter jeg selv gikk amok på boksalg i feb/mars. 100 uleste er nok - nå må jeg jobbe meg nedover i bunka :)

   Slett
 3. Denne skal jeg definitivt lese! Etter at jeg leste Allahs tårer som jeg fikk av deg fant jeg ut at slike thrillere liker jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å høre at du har funnet action/thriller sjangeren! Jeg syns det kan være svært spennende å lese slike bøker innimellom. Variasjon er nøkkelen til lesegleden min. Håper du liker Farrugia også. Og om du vil ha superspennende action/thrillere på stereoider så bør du sjekke ut Matthew Reilly! Jeg har skrevet et par omtaler av bøkene hans på bloggen her.

   Slett
  2. Ja, variasjon utvider horisonten og når du skriver at denne boken har en troverdig historie og at skrivestilen er lik Spets så høres det absolutt ut som noe for meg.

   Jeg har Kamp i isødet på leselisten, og mener det er fordi jeg leste om forfatteren her hos deg :)

   Slett
  3. Nå måtte jeg virkelig klø meg i hodet her. Kamp i Isødet - og JA, selvfølgelig en Reilly-bok!!! Jeg leser Reilly på engelsk (har fått bøker fra en kompis) så jeg gjenkjente ikke tittelen. Den boka er SUPER! Veldig Reilly/Spets'k!
   Er omsider på nett igjen. Har hatt en skikkelig off-nett/off-lesing periode her. Mange andre greier på gang. Nå er det imidlertid orden på sakene og jeg får tid til meg selv igjen. Igrunnen på tide ;o)

   Slett
  4. Hehe, ja sånn er det med de titlene! Hm, jeg merker at det er på tide med en skikkelig thriller etter hvert og denne skal definitivt bli den neste!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)