mandag 6. august 2012

Sommerferielitteratursamlebokomtale :-)

Jeg har måttet innse min begrensning. Tilbake til hverdagen ser jeg at det ikke blir anledning til de grundige bokomtalene fra sommerferie-lesingen min. Nedenfor følger derfor komprimert utgave, bortsett fra boka "Insignia" som var så god at den allerede er blitt omtalt for seg selv her.


"The Passage" av Justin Cronin

Dette er historien om Amy som blir forlatt av sin mor i en alder av 6 år. Noen nonner tar seg av Amy en kort periode, men plutselig kidnappes hun av uante årsaker og blir satt bak lås og slå av personer i regjeringen som driver med heller grusomme eksperimenter av apokalyptiske proporsjoner. Amy ender til slutt opp som et ledd i et krigføringsprosjekt som går fullstendig skeis for menneskeheten og som gir henne selv uante kommunikasjonsmuligheter.

Interessant setting, og de første 200 sidene er virkelig både spennende, drivende godt skrevet og med et veldig troverdig og godt utviklet persongalleri. Dette lover utrolig bra! Men, så kommer nedturen. De neste 350 sidene er fullstendig på siden av historien. Man blir presentert et helt nytt persongalleri som er mye grunnere, lite engasjerende og settingen har tatt helt av i et parallelspor til den opprinnelige handlingen. Amy kommer på banen igjen de siste ca 100 sidene og historien tar seg kraftig opp mot slutten. Dette var en berg-og-dalbane bok som hadde et utrolig lovende potensiale, men hvor jeg syns Cronin ødela det hele da han fylte på med en altfor lang midt-passiar med unødvendig tøv. Dette kunne ha blitt en genial 5'er om Cronin hadde holdt seg til sitt første konsept, istedenfor ble det en ikke fullt så god

 (minus) av 5"The Devil's Gate" av Clive Cussler/Graham Brown

Et japansk fraktskip er på tokt øst i Atlanterhavet nær Azorene når det plutselig tar fyr. En gjeng med pirater ser sitt snitt i å dra fordel av ulykken, men så eksploderer også deres båt! Hva i all verden er det som skjer? Når Kurt og Joe og resten av NUMA's team kommer for å undersøke hendelsen så blir de dratt inn i de overambisiøse planene til en afrikansk diktator som har planer om utpressing av verdens største nasjoner. Dersom de nekter å samarbeide truer han med å destruere nasjonenes største byer.

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Clive Cussler og hans menasjeri av co-forfattere gir meg en litt emmen smak i munnen, MEN - Graham Brown står seg her også. Han er den eneste som kan holde Cussler's gamle nivå sånn noenlunde. Etter beste standardoppskrift mesker man seg her i destruktive våpen, action over og under havet, vennskap og stormannsgalskap. Dette er den perfekte strandboka - den gir action og fart, har et noe begrenset persongalleri, krever få fungerende (sol)celler og har et (nesten) troverdig plot. Som feriebok under ei palme nærmer denne seg høyeste action-karakter ;-)

(pluss) av 5"Midnight at the Well of Souls" av Jack L. Chalker

Nathan Brazil eier og flyr et stjernefraktskip som han leier ut til høystbydende. Under en av turene sine må han ta en omvei pga et nødsignal som kommer fra en ukjent planet. På planeten befinner det seg imidlertid ikke mennsker i nød. Her er istedenfor en portal som sender Nathan og passasjerene hans til "The Well World", mesterhjerneplaneten for et kosmos som ble skapt av den nå utryddede, gudeliknende rasen som designet og skapte universet som vi kjenner (deler av) det. Nå ønsker noen å finne selve mesterhjernen for å ta kontroll over det totale kosmos, og det er opp til Nathan å stoppe dem.

En ny sci-fi bok av Chalker. Lettlest og grei. Her kan man ikke snakke om troverdighet og sannsynlige konsepter. Heller kreativitet og noenlunde plausible forklaringer på alt det underlige Nathan og hans venner blir utsatt for. Boka ble første gang utgitt i 1977. Det er noe spesielt å lese slik en gammel sci-fi. Nostalgisk på ett vis, skremmende på et annet vis i og med at noe av det som var sci-fi dengang er faktiske forhold idag. Den teknologiske utviklingen har definitivt gått fremover de siste 35 år. Det er dette som gjør det så utrolig spennende med sci-fi litteraturen. Dette er ei god bok! Tung? Nei. Revolusjonerende? Kanskje i sin tid, nå er man mer vant med ideen av å lande på og utvikle andre planeter. Ref. den nylige suksessfulle landingen som ble foretatt på Mars. Boka kan anbefales, og jeg vil faktisk gi den - tross alderen -

av 5"Den Som Skal Våkne" av Øystein Tranås Kristiansen

Amar er født til huset Kaysit. De kaller det slangens hus. Bare en mann står i veien for arven hans. Hundari, den verste slåsskjempen som noensinne har vandret ned fra fjellene. I forsøket på å overvinne sin læremester, og slik bli erklært som voksen, må Amar ha hjelp. Fra sin venn Nanniya, som har sin egen politiske agenda. Fra Mahdi, en gammel mann som liker unge gutter litt for godt. Fra sin lillebror Shulgi, som er lojal fremfor alle. Og fra sin mor, som elsker ham så mye at hun vil sluke ham. Det sies at verden står stille når slangen slår til. Amar og Hundari møtes til kamp!

Dette var en annerledes bok. Jeg er noe usikker på hva jeg vil kalle den, men har endt opp med historisk roman fra bronsealderens Irak med innslag av Fantasy. Det jeg sitter igjen med etter lest bok er kampscenen mellom Amar og Hundari, den fryktesløse læremesteren. Kampscenen var lang. Fryktelig lang. I ettertid føles det som den var hele boka, selv om ikke det er tilfellet. At denne boka er skrevet av en norsk forfatterdebutant er nokså utrolig, så veldig annerledes enn alt annet norskprodusert jeg har lest er den. Og av den grunn bør den faktisk leses! Likte jeg boka? Her er jeg mindre sikker. Den ble lest i én setting i steikende sol, og fra det perspektivet så må den jo ha fenget meg nok. Men i ettertid? Jeg ser ikke helt poenget med boka, og det er vel den følelsen jeg sitter igjen med. Likevel var her noe udefinerbart interessant. Boka får en veldig god

(pluss) av 5


"Brotherhood of Piaxia" av Michael Drakich

År har gått siden monarkiet ble avskaffet og "The Brotherhood of Warlocks" overtok styringen i det fredelige Piaxia. Nå er imidlertid krefter igang for å gjeninnsette monarkiet samt interne maktkamper innad i brorskapet for å kaste gjeldende styresett. I grensebyen Rok blir Tarlok og hans eldre bror Savan innblandet i intrigene og maktkampen. Tarlok er iferd med å tre inn i brorskapet og Savan er sjefen over vokterne av byen. Tessia, datter av den mektigste handelsmannen i hovedstaden, har også sine hemmeligheter og utfordringer å stri med. Hun blir nemlig beilet til av en av brorskapet heller mindre interessante og voldelige menn. Boka handler om disse tre unge menneskenes påvirkning på hendelsene i Piaxia, og hvordan de til slutt ender opp med å påvirke hverandres liv og styringen av Piaxia selv. Sentralt i historien finner vi også 12 trollmenn med ufattelige krefter, hvor en av dem er mektigere enn de alle.

Tja... Ideen bak boka er ikke dårlig. 12 trollmenn styrer hver sin by i landet Piaxia. Iblandet stridigheter og maktkamper, en dose kjærlighet og usannsynlige krefter så kunne dette blitt en god historie. Istedenfor blir den langtrukken. Her har Drakich rom for å bygge gode karakterer, men utenom Tarlok er det ingen jeg får noe troverdig forhold til. Det verste eksempelet er Tessia som på kun kort tid går fra å være en usikker handelsmannsdatter til dronning over Piaxia uten noe som helst mellomspill eller erfaring. Hun gir plutselig krigsordre på liv og død og tar beslutninger med store konsekvenser uten å basere det på noe som helst vettugt grunnlag. Nei dette blir for dumt. Jeg leste boka ferdig, og for det får den stå-karakter. Heller ikke mer.

av 5


Sommerferien er dessverre over. Hverdagen har kommet og tatt meg igjen. Men det er vel det som er meningen? Alltid kjekt å ha noe godt å se frem til :-)


En av de fantastisk lange og øde strendene på Barbuda.

4 kommentarer:

 1. Det enkle er ofte det beste, og jammen er det godt å ha litt bloggefri i ferien også. Her var det mange gode lesetips med flotte begrunnelser, noen av disse skal jeg absolutt titte nærmere på! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var deilig med bloggfri. Bare slappe av til en forandring er herrrrlig :-) Litt blandet drops i ferien når det gjelder bøkene. Ikke helt fornøyd med eget utvalg, selv om et par tre falt veldig godt i smak. Det er det som er så fint med bøker, det er nok av dem der ute, og bommer man - ja så er det bare å gyve løs på en ny :-)

   Slett
 2. "Midnight at the well of souls" skal definitivt leses :) Tusen takk for omtaler. Kjempekjekt med tips til bøker jeg ikke nødvendigvis ville funnet frem til av meg selv :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er det som er så fint med bokbloggene! Kjappe gjennomganger av bøker man ikke har verken hørt om eller kjenner forfatteren til. Har funnet meg utrolig mange kjekke nye etter jeg begynte å blogge :-) Håper du liker boka "fra gamle dager". Innimellom er slike bøker veldig kjekke å lese! Holder på med en skikkelig pirat-action bok utenfor den Somaliske kysten akkurat nå. Etterpå blir det Hamsun's Peer Gynt. Hurra for mangfoldet ;-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)