Omtale / test av Amazon's Kindle Touch lesebrett, Norge

PS! Dette bildet - fra Amazon.com - lyver!
Da har jeg fått gjort meg kjent med Kindle Touch, det nye tillegget til Kindle-familien her i huset. Det har vært en (nesten) udelt positiv erfaring! :-)  Fakta følger...


Hardware
Kindle Touch har - heldigvis - beholdt det solide, fysiske rammeverket som også Kindle Keyboard er bygget på. Selv om Kindle Touch er lettere og fysisk mindre enn tastaturvarianten så føles materialet kompakt og godt. Dette tåler en støyt! VELDIG BRA!

Til forskjell fra Kindle Keyboard så har Kindle Touch kun én knapp, og det er Home knappen. Alt annet er nå touch-styrt fra skjermen. Det betyr imidlertid at også bla frem/bla tilbake i e-boka nå ligger som touch-funksjon direkte på skjermen. Du kan touch'e til høyre i skjermbildet for å bla videre i boka og til venstre i skjermbildet for å bla tilbake. Man skal imidlertid være lett på hånd, for man blar fort et par tre sider for langt! Eventuelt, man holder nede fingeren for lenge på ett sted - da får man istedenfor ny side et oppslag av ordet man holder fingeren på fra ordboka... Dette er en tilvenningssak, og det eneste negative jeg har å si med touch'en. Jeg savner bla frem/tilbake tastene VELDIG! :-(  GREIT NOK!

Amazon logoen er fjernet fra lesebrettet - det eneste gjenkjennelige merke er teksten "kindle" med diskret bokstaver øverst over skjermen. E-inc kvaliteten er den samme veldig gode som på Kindle Keyboard. Jeg kan ikke med mitt blotte øye se noen forskjell, kanskje enda krispere på Touch'en? På undersiden finner man også en mini-USB port, inngang for høretelefoner og en sleep/on-off knapp. Baksiden har 2 stk høyttalere, fysisk noe mindre enn Kindle Keyboard.Fargen på lesebrettet er mellomgrå og stilig. Det er et "rent" brett nå når kun Home-knappen er det eneste fysisk bevegelige på fronten. VELDIG BRA!

Disken har plass til 4Gb med bøker. Burde holde for de fleste. Skal man derimot legge inn lydbøker og musikk så ville jeg nok med fordel ønsket at det var mulig å legge inn et micro SD kort med 32Gb i tillegg slik man kan på bl.a. Sony's modell PRS-T1. Batterikapasiteten holder med normalt høyt lesetempo 3-4 uker. Jeg leste 6 bøker på ferie uten å måtte lade innimellom med wi-fi avskrudd. VELDIG BRA!

Den lille videosnutten under viser den fysiske forskjellen på Kindle Keyboard og Kindle Touch!

 

Programvare
Her ble jeg først noe skuffet! Etter å ha tjuvlånt en Nook Touch så så jeg virkelig frem til å få Kindle Touch med mulighet for å liste cover på bøkene i mappene og ikke bare forfatter og tittel. Dette er ikke mulig til tross for bildet over til venstre sakset fra Amazon's egne sider. Det man ser her er amazon.com webshop skjermbilde. IKKE BRA! (noe villedende markedsføring her ja...)

Kindle Touch kan fremdeles bare viser bøker i 2-nivå's listefunksjon. Følte meg igrunnen en smule snytt... men det gikk fort over. Med allerede 100+ e-bøker på brettet blir cover-listing fort veldig uoversiktelig. Dette klarer jeg å leve med. For de av dere som absolutt VIL bla i cover på e-bøkene deres - sorry, ikke mulig på Kindle Touch! GREIT NOK!

Home-skjermbildet gir oss noen nyheter. Siden Kindle Touch er uten fysiske knapper så har man her ikon for å "bla tilbake" i menyer. Et ikon tar oss direkte til Amazon e-book shop. Man har et søkefelt med fritekst (hvor det virtuelle tastaturet popper opp automatisk når man trykker på ikonet) og et ikon for Menu. Denne menyen varierer litt alt etter hvor man befinner seg i menysystemet. Uvant å trykke på skjermen på lesebrettet mitt, men enkelt - ja det skal jeg innrømme det er. VELDIG BRA!

Det er ikke mulighet for å lage undermapper for bøker ennå. Jeg kunne tenke meg å sortere på eks. sjanger for så å legge forfattere i egne mapper under sjanger. Ikke mulig. Man kan lage ett nivå med mapper. That's it! GREIT NOK!

Internett-tilgangen ligger fremdeles under valget "Experimental" på Menu. Hvorfor? Ja si det. Når det er sagt så er Kindle Touch himmelsk å bruke på nettet i forhold til Kindle Keyboard. Det sier seg selv. Og nå er det enda lettere å kjøpe bøker direkte fra lesebrettet. VELDIG BRA! (for alt annet enn lommeboka...)

Kopling mot Amazon e-book store
Enkel og genial som alltid. Ett ikon-klikk fra Home vinduet så er man på Amazon sine sider. Har man ikke koplet seg opp på internett først popper det automatisk opp et spørsmål om å kople seg til nettet. Det virtuelle tastaturet har store nok "knapper" til at skriving ikke blir klønete, så her er det "shop til you drop" med den superbe One-Click-Buy som bare Amazon har klart å få til å fungere. Jeg ELSKER den funksjonen!!! :-) VELDIG BRA!

Overføring av bøker mellom PC og Kindle Touch
Man installerer en pitteliten gratis programvaresnutt på PC som heter "Send to Kindle for PC". Det tar 1 min.! Når denne er på plass kan man høyreklikke på ethvert dokument, enhver bokfil og .jpg eller .pdf fil man ønsker overføre fra Filbehandling, velg "Send to Kindle" og voila - filen er på plass på Kindle'n på 30 sek! DET er en hendig funksjon det. Ikke engang nødvendig å starte mail! VELDIG BRA!

Man kan også sende e-bok filer og andre filer direkte fra mailsystemet og til Kindle. Man må da først finne sin egen Kindle-mailadresse (som ligger fra Home vinduet her: Klikk Menu-ikonet, Velg Settings, Velg Device Options og her finner du Send-to-Kindle-Email). Send filen som vanlig vedlegg til denne mailadressen og filen kommer også da til Kindle'n din. Jeg anbefaler varianten over :-) BRA!

 Lydbok
God og klar lyd fra headset og høyttalere! Ikke min foretrukne måte å fortære bøker på, men dette fungerer veldig godt - det kan til og med jeg se/høre :-) Musikkavspilling fungerer også da selvfølgelig helt flott. VELDIG BRA!

Konklusjon
Dette er et meget bra, solid og driftssikkert lesebrett. Det gjør nettopp det det skal gjøre, nemlig gir deg muligheten for like enkelt å lese e-bøker både ute i sollys som inne under sterke lamper uten gjenskinn og irriterende lysforstyrrelser. Personlig skulle jeg ønske grafisk grensesnitt istedenfor tekstbasert grensesnitt til bøkene mine, samt muligheten for en mappestruktur for lagring av e-bøkene. Jeg savner også knappene på sidene for å bla frem og tilbake i e-bøkene mine som jeg kan gjøre på Kindle Keyboard. Men - dette er et lettere lesebrett, det er også mindre og mye enklere å håndtere for browsing på internett. Kan absolutt anbefales!!! Nesten helt VELDIG BRA! ;-)

Link til Kindle Touch hos Amazon.com


Komplett review av Kindle Touch og fysisk sammenlikning med noen av konkurrentene .

Kommentarer

 1. Takk for fin gjennomgang! Jeg har bruk Touch'en min flittig i ferien, og den er, som du skriver, veldig enkel å bruke! Det er utrolig lettvint å søke og handle på Amazon med den, og det er som et lite mirakel hver gang en bok lastes ned på 15 sekunder. Jeg er i alle fall fornøyd med min lille dings!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Touch'en er en elegant liten sak! Jeg har nettopp bestilt meg et cover til den fra www.oberondesign.com De har nydelige håndlagde skinncover som i tillegg til å være pene har utrolig god beskyttelse og er lett gjenkjennelige (om man legger dingsen fra seg i huset) Nesten litt for enkelt å handle bøker nå :-) Kjekt å høre at du er veldig fornøyd med din også! Den er jo en nytelse å dra med på ferie! :D

   Slett
 2. Jeg får kindle'n min i MORRA!!!! Æ GLEDA MÆ =) . . . Jeg leste det innlegget med norske bøker på kindle, jeg har leita oppe og i mente, men din var en billion enklere å kjønne! TAKK TAKK, =)

  SvarSlett
 3. Husk ogsaa at med siste firmware har du faktisk muligheter for oversetting hvis det er ord du ikke forstaar, faktisk kan du oversette en hel side av gangen.

  SvarSlett
 4. Går det an å laste ned ebøker frå Amazon til andre lesebrett?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er fullt mulig! Følg oppskriften fra websiden min nedenfor. Der finner du hvordan du kjøper en amazon e-bok, fjerner "låsen" på denne og konverterer den til hvilket som helst ønsket ebok format:

   http://ebokhyllami.blogspot.no/2012/04/hvordan-fjerne-drm-fra-amazon-sine-e.html

   Lykke til :-)

   Slett
 5. Noen som har bestilt Kindle fra Amazon.uk? Blir vel ganske dyrt med mva og tollbehandling?
  Ser det er mulighet til å oversette. Det gjør den fra engelsk til norsk?
  Og er det langt bedre å lese på Kindle enn vanlig nettbrett ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan,
   Jeg har ikke importert fra Amazon.uk - men har importert min første fra Amazon.com i USA. I tillegg til den opprinnelige prisen måtte jeg legge på ca. kr. 500,- for å få den importert og fortollet til Norge. Prisen på min Kindle Keyboard var dengang $139.

   Den innebyggede ordlisten forklarer engelske ord på engelsk. Fungerer helt flott :-)

   Alle e-ink lesebrett er mye bedre å lese på enn nettbrett pga at de ikke er bakgrunnsbelyste. Det er som å lese ei veldig god papirbok med veldig bra kontraster. Kindle er i tillegg et fysisk veldig solid og godt lesebrett. Jeg er veldig fornøyd :-)

   Slett
  2. Takk for svar, hvordan er det med de lesebrettene som selges i Norge. Har dem oversettelses funksjon?

   Slett
  3. Hei, det må du sjekke med de forskjellige leverandørene om. Det er flere brett som selges i Norge. Jeg har dessverre ingen av dem :-)

   Slett
 6. Er over dammen nå, men ser ut som de er utsolgt overallt, og at det er Kindle Fire som butikkene har fått tilsent for og selge for tiden. Så ble med en generation 4 kindle på meg da.
  Det som til slutt vippet meg av pinnen til og kjøpe kindle var nok bloggen din, begynte og lese min første bok på kindle i går, og det var overaskende behagelig, lettere og holde i enn en stor bok var jo et pluss også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer med ny Kindle! Godt valg :o)
   Årsaken til at du ikke finner Kindle Touch er sannsynligvis at den nye Kindle Paperwhite er annonsert og rett rundt hjørnet. Jeg tror den kommer til butikkene ca midten/slutten av oktober. Antar at Kindle Touch blir litt nedprioritert en kort periode ifm lanseringen av Paperwhite, men at den vil komme tilbake. Alt står og faller på kvaliteten på Paperwhite sin nye skjerm. Det ryktes at frontbelyster skjermer er skjørere enn den solide skjermen til Kindle 4/Touch..
   Kjekt du liker følelsen av lesebrettet. Det er jo såå mye mer praktisk å dra på enn en bok, og skjermkvaliteten samt kvaliteten på hele brettet er solid, gjennomtestet og utrolig behagelig. Der er vi helt enige!
   Happy read :o)

   Slett
 7. Vurderer Kindle i bursdagsgave til min kjære, og da har bloggen din vært et nyttig innspill! :) Er det slik at Kindle Touch ikke kommer med 3G, men kun Wi-Fi? Trenger man 3G?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt bloggen min har vært til nytte :o)
   Når det gjelder Kindle Touch så må jeg si at jeg jammen ikke er sikker på hva den kommer med nå. For tiden står Kindle Touch som "currently unavailable" på Amazon sine sider. Det KAN bety at det er planlagt at den nye Kindle Paperwhite kommer til å erstatte Kindle Touch. Du kan sannsynligvis ennå finne Kindle Touch i butikk-kjedene.
   Kindle Paperwhite kommer til å komme med Wifi eller både 3G og Wifi. Om du egentlig trenger 3G er helt opp til deg selv. Personlig har jeg ikke hatt 3G verken på min gamle Kindle Keyboard eller på Kindle Touch'en som jeg har nå. Jeg har kjøpt de aller fleste e-bøkene mine via PC. Det har hendt at jeg har kjøpt direkte fra Kindle Touch, men da har jeg alltid hatt Wi-Fi tilgjengelig. Mao, for meg har 3G vært uaktuelt. Du er jo også avhengig at det faktisk er 3G dekning der du er for å benytte deg av 3G valget. Ikke like utbygd over alt i Norge (bl.a. akkurat her jeg bor, men så jeg har jo Wi-Fi likevel da :o)
   Dersom din kjære har geburtsdag litt fram i tid så ville jeg vel kanskje ventet på Kindle Paperwhite, den nye modellen. Personlig er jeg superfornøyd med Kindle Touch og ser ikke (ennå) behovet for frontbelyst skjerm som Paperwhite kommer med.
   Lykke til med valget! :o)

   Slett
 8. Kindle er ganske fint da, sjekk ut min kindle blogg, den oppdateres støtt. http://kindle-touches.blogspot.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar