mandag 20. august 2012

Bokomtale - "Den eneste ene" av Jørn Lier Horst

Omsider en 5-stjernes bok igjen! Det har vært magert med dem siste måneden og leselysten har  definitivt blitt påvirket av dette. Nå er jeg imidlertid full av friskt pågangsmot for høsten. Det skal ikke så mye til :-)


Først litt om boka

Det er sommer og Larvik er steikende varm. I heten forsvinner håndballfavoritten Kajsa en dag på vei til trening. Og det kun i løpet av en få-minutters spasertur fra hjemmet til treningssenteret. Det finnes ingen logisk forklaring, ingen trusler, ingen fiendskap eller misunnelse på håndballaget - heller ingen spor. Hva kan ha skjedd denne blide og positive mediayndlingen?

Noen dager senere finner politiet plutselig et forbrent mannslik lenket fast til et tre i skogen, og like ved siden av en katt med avkuttede poter. Senere dukker en ferdiggravd grav opp, uten innhold. Parallelt er Larvik som sådan utsatt for en rekke innbrudd. William Wisting i politietaten får nok å stri med i tillegg til at Kajsa er forsvunnet. Hans kone er også bortreist med NORAD til Afrika uten å gi lyd fra seg. I varmen klarer likevel politiet å knytte de forskjellige løse trådene sammen, og boka avslutter med et sjokk for William Wisting selv.


Min evaluering

Jørn Lier Horst
Det er noe deilig betryggende i sikkerheten av å vite at Jørn Lier Horst leverer. Dette er nok ei grundig og velskrevet krimbok fra en av mine nye, norske krimforfattere. Jo Nesbø har aldri vært i nærheten av å få meg så engasjert som Horst klarer med enkle håndgrep og sunn logikk. Krimsaken - og de parallelle sakene politietaten i Larvik denne gang blir utsatt for - har en solid troverdighet.

William Wisting er en traust og intelligent politietterforsker med begge beina solid plantet på jorda. Likevel finnes han ikke kjedelig. Historien er detaljrik og fyldig, uten å gå i fellen av å drukne leseren med unødig informasjon. Horst er dyktig på å droppe hint her og der utover i saken uten å avsløre plottet for tidlig. Selv om man tror man har en viss idé av hva som foregår er løsningen likevel et stykke unna. Flott oppbygget krimgåte! Så enkelt. Så vanskelig. Og så elegant gjort!


Min rating

Igjen en solid

 av 5



Kilde: egen e-bok
Utgitt: 2010
Forlag:Gyldendal
Språk:Norsk Bokmål
Sider:261
ISBN:9788205401754



Karibisk sommerfangst :-)



.

20 kommentarer:

 1. Vet du hva, Marianne? Jeg tror rett og slett at Lier Horst skal settes opp på min ønskeliste. Dette høres jo knallbra ut og jeg kan godt tenke meg å lese mer krim.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dersom du liker grundig og troverdig krim så er absolutt Horst'en boka for deg! :-)

   Slett
 2. Lier Horst har lenge stått på listen over krimforfattere jeg skal lese. Kjempefin omtale som virkelig dyttet bøkene lenger frem i lesekøen hos meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har nå lest 2 bøker av Lier Horst, og begge to har fått en 5'er av meg. Det er noe med skrivestilen, grundigheten og ikke minst troverdigheten til miljøene han beskriver som virkelig trigger meg. Vel verd å dytte et par hakk opp på lista :-)

   Slett
 3. Jeg liker Jørn Lier Horst! Jeg har bare lest de fire siste bøkene av han, men i dag satte jeg meg ned og bestilte de tre først fordi jeg virkelig har lyst til å lese alt han skriver. Boken du skriver om har jeg lest og det var flott å lese en så god omtale av den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å se at Lier Horst blir satt pris på. Han er virkelig solid! Jeg har boka "Bunnfall" på engelsk - kalt "Dregs". Den skal jeg lese ved en anledning. Var litt nysgjerrig på om bøkene hans fungerer i oversatt versjon også. Det får bli om en liten stund. Jeg har omsider lært å ikke overdosere på forfattere jeg setter stor pris på. Da blir jeg ikke lei :-)

   Slett
 4. Liker Jørn Lier Horst, men har lest alt for lite av han, men det er jo også veldig positivt for da har jeg så mange fine bøker å se frem til:) Ha en fin leseuke!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å høre at han faller i smak hos deg også! :-) Jeg leser ham innimellom, for som jeg sa til Astrid Terese - jeg vil ikke gå lei :-)

   Slett
 5. Flott anmeldelse! Fikk kjempelyst å lese boka (og jeg er ingen krim-fan:)

  Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg. De blir så altfor fort store. Men vi får nyte årene vi har med dem:)
  Ønsker deg en fin ny uke
  Klem Tonje

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt du ble inspirert til å lese bøker fra Lier Horst. Han er virkelig bra, selv om han ikke er så hypet opp som Nesbø. Misforstå meg rett, Nesbø er bra! - men, den godeste Horst'en syns jeg er bedre :)

   Slett
 6. Flott anmeldelse:-) Har lastet denne ned på pc for lenge siden, men blir tungvint å lese på pc syntes jeg så derfor har ikke denne blitt lest, jeg har ikke lest noe av ham før men har store planer om å begynne:-)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Beathe,
   Du får ønske deg lesebrett til jul ;-)

   Slett
 7. Da har jeg gitt etter for "presset" :) Jeg har begynt å lese siste bok av ham, "Jakthundene", som jeg fikk som leseeks på jobben. Jeg har ikke kommet så langt, men jeg liker virkelig måten han skriver på! Takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg var nettopp inne på DigitalBok og fant den der. E-bok 319,- !!! *river meg i håret* Det BURDE jo gå an å få den NOE billigere da, når vi som kjøpere GJØR HELE JOBBEN SELV...!!!
   GRRR...!!! Jeg får snart hjertestans av prisen på norske e-bøker...

   Slett
  2. Ja, det er faktisk helt uforståelig! Jeg skjønner argumentene at det koster å utvikle en ny tjeneste som DigitalBok (og blablabla), men så lenge nye norske titler i e-bokformat har en slike pris...ja, da hopper de fleste enkelt over til billigere alternativer (Amazon etc.)

   Ja, denne debatten er jo like gammel som e-boka:) Tenkt hvor flott, og ikke minst miljøvennlig, det ville vært om en ny norsk bok i e-format hadde kostet under 200-lappen. Da hadde jeg nok for alvor blitt interessert i ebøker på norsk.

   Slett
  3. Det er et stykke mellom mine norske ebøker også, kan du si - og det er KUN pga. prisen. Jeg NEKTER å la meg styre... Fant imidlertid Jakthundene på norli.no til kr. 279,- Noe bedre, men dog... :-/

   Slett
 8. Da har du herved vært med på å bestemme MIN neste bokopplevelse. Har den på ebok, men har klarer ikke helt å venne meg til å lese på brett/PC/telefon. Må bare ha den boka i hendene....bla i sidene fysisk....
  Men...altså. Nå skal jeg forsøke, nok en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til! Samme innholdet ;-) Det er en vanesak.. sier jeg som i utgangspunktet er en papirbokelsker av rang! :-)

   Slett
 9. Jepp, Lier Horst er dyktig! Jeg har lest flere av bøkene hans - i helt tilfeldig rekkefølge - og skal begynne på "Felicia forsvant" nå snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har jeg ikke lest! Har ennå noen tilgode, heldigvis :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)