tirsdag 10. juli 2012

Bokomtale - "The Web of the Chozen" av Jack L. Chalker

Registering av bøker i bokhyllene gav uante resultater. Jeg har funnet meg nye, interessante sci-fi forfattere som har stått like foran nesa i over 10 år! (*kremt* Sier vel mer om meg og oversikten jeg har hatt, men skylder på det er sambo'en sine gamle gullkorn :-) En av forfatterne er nå avdøde Jack L. Chalker.


Først litt om boka

Bar Holliday blir betalt for å finne nye planeter som kan terraformes, med andre ord planeter hvor menneskeheten kan tilpasse seg - og firmaet hans kan plyndre... Bar tror ikke det finnes nye verdener å okkupere til en dag han kommer over "Peace Victory", et forlatt stjerneskip som svever for seg selv over en definitivt beboelig planet.

Det eneste livstegnet han finner inni det forlatte stjerneskipet er de store bokstavene DON'T skrevet på en av veggene ved utgangen. Bar Holliday kan imidlertid ikke dy seg og lander på planeten. Det burde han selvfølgelig ikke ha gjort. Livet som han kjenner det forandrer seg totalt, og Bar blir - i ordets rette forstand - aldri den samme igjen. Livet tar imidlertid nye veier, og man kan faktisk finne lykken i å se ut som en krysning mellom ei geit, hest og menneske med en ekornhale...


Min evaluering

Jack L. Chalker
Denne boka er lett sci-fi. Den er morsom og fullstendig urealistisk på ett vis. Sett fra et større perspektiv ikke så umulig som man først skulle tro. Dersom man tror på at det kan finnes liv på andre planeter, om enn ikke direkte mennesker.. Historien er tankeutfordrende, selv om dette er lett sci-fi.

Hva om jorda blir så overbefolket at vi må flytte ut i verdensrommet? Hvordan håndterer vi så andre levenede vesener? Hvordan tolker vi deres eventuelle intelligens? Og ikke minst, hvor tilpasningsdyktige kan VI gjøre oss for å overleve? Og - det evige spørsmålet - hvor flinke vil vi være å akseptere fremmede kulturer?

Dette er igjen ei bok for dem som ønsker å angripe sci-fi sjangeren, men som ikke ønsker å dykke ned i en komplett space opera på 1100+ sider. Personkarakteristikkene er ikke dype, men likevel troverdige nok gitt settingen. Verdenen Chalker bygger er ikke detaljrik, men effektiv. Dette er absolutt ei lesbar bok, faktisk over gjennomsnittet alderen på boka og coveret til tross :-)


Min rating

(-) av 5Kilde: Pocketbok - egen bokhylle
Forlag: Del Rey (April 12, 1978)
Språk: English
ISBN-10: 0345338383
ISBN-13: 978-0345338389


Humlebilla - den lurte meg :-)


.

2 kommentarer:

 1. Så skummel de krysningene så ut!Grøss!:O (Fikk gådehud og frysninger). Kan nok ikke lese denne boken, får nok sikkert noen rare drømmer etterpå:)

  Så morsomt du fant en ny og spennende forfatter, alltid morsomt det:)Men tror jeg hadde klistret på noen fine glansbilder på bokomslaget for de vesnene der freaks me out!:)

  Ha en flott dag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Coveret er helt fryktelig ugly, og bærer definitivt preg av at boka er skrevet på 70'tallet. Godt at jeg ikke henger meg opp i cover når det gjelder bokutvalg... :)

   Det fine med sci-fi er imidlertid at bøkene er aktuelle utrolig lenge. Noen fremtidsvisjoner fra 60- og 70-tallet er realiteter idag, andre ideer er fremdeles langt frem i tid - men kanskje ikke så utopiske som de var den gangen i 1978? Jeg finner sci-fi både spennende, utfordrende og litt skummelt på en gang. Det er utrolig mye sci-fi som ikke lenger er fiction, men science...

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)