søndag 8. juli 2012

Bokomtale - "Song for Eirabu 1"

Litt sent kastet jeg meg med på samlesingen av norsk fantasy i regi av Elisabeth på bloggen "Bokstavelig Talt". Jeg er veldig glad i fantasy, så dette var rett i min gate, men jeg har alltid vært någet skeptisk til norsk fantasy forunderlig nok.

Skepsisen er imidlertid parkert - en gang for alle - bare så det er klarlagt med en gang!Min evaluering

Jeg bøyer meg i stum beundring! Dette er et storverk, og attpåtil en debut. Er dette virkelig mulig? På norsk? Og ikke nok med det, men - nynorsk? Aldri hadde jeg trodd at nynorsk kunne være en så utrolig perfekt innramming av en fantasy-historie som språket er her. Sier jeg, som alltid(!) har proklamert at sci-fi og fantasy bøker utelukkende bør leses på engelsk... Språket er som fløyel og balsam for sjelen på en og samme tid og fanger tiden og ånden i historien fullstendig perfekt. Det blir ikke bedre enn dette!

Og så historien i seg selv - om jordas kommende undergang - om den gamle volva som får tre barn med den eldste av gudene for å gå imot den gamle spådommen - om de sterke søstrene med viljer av stål og evner utenom det vanlige - om makt og begjær og egne valg - og om gammel overtro og norrøne myter. Dette er en fantastisk blanding av fantasi, kjente element og sterke karakterer, og man veves sakte men sikkert inn i historien, mytene og livene til Ragna og Berghitte.

Personkarakteristikkene er grundige og troverdige og bygger opp rundt det fantastiske universet Eirabu som Kristine Tofte skaper her. Med Ragna som offerprestinne og søsteren Berghitte som dronning på hver sin side i slaget er det duket for et skikkelig oppgjør. Jeg gleder meg stort til bok nr 2 som jeg skal lese så snart jeg kommer hjem fra ferie! Dette er fantastisk bra norsk fantasy, og skulle noen fremdeles være i tvil - så er...


Min rating

 av 5. Faktisk en klokkeklar 5 blank!Kilde: Egen e-bok
Forlag: Tiden
Utgitt: Januar 2011
ISBN:  9788205416116
Språk: Nynorsk
Antall sider: 555
Ixia, Rhodos - samlebåndssoling :-)


.

4 kommentarer:

 1. Fin omtale. Føles ut som om jeg er den eneste som ikke har lest den boka ennå:( Jaja, får håpe det blir en gang i nærmeste fremtid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sett av tid... Den tar tid! Men verd hvert eneste øyeblikk :)

   Slett
 2. Jeg har begynt på boken, men det har vært så mange forstyrrelser at jeg måtte lese noe lettere først. Så fort jeg får tid til å slappe av med boken, gleder jeg meg virkelig til å lese videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja denne krever konsentrasjon. Mye pga språket synes jeg. Det er umulig å skumme gjennom sidene når nynorsken er så fantastisk nydelig. Det er ikke en strandbok nei, heller en "høst-og-regn-ute-med-finvær-inne"-bok :)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)