lørdag 7. april 2012

Bokanmeldelse - "Paktens Voktere" av Tom Egeland

Ja det må jeg virkelig si - denne boka var helt annerledes enn Egeland's første bok om Bjørn Beltø - "Sirkelens Ende"! Jeg var noe engstelig for repetisjon av både oppbygning og type gåte, men der ble jeg jammen tatt på senga, gitt!


Først litt om boka

Beltø blir kontaktet av en venn på Island, sira Magnus. Det viser seg at han har funnet noen papyrusruller i en boksamling hos en nylig avdød kamerat. Papyrusrullene er av alle ting en Snorre-kodeks fra vikingtiden, også kalt Thingvellir-rullene, som opprinnelig ble funnet i en hule på Island flerfoldige år siden. Sira Magnus stjal Snorre-kodeksen fra sin kamerats dødsbo da han innså den enorme viktigheten av papyrusrullene.

Like etter blir sira Magnus drept, og Beltø blir satt på sporet av hvem - og hvorfor - ved å løse en runekode som sira Magnus har etterlatt ham. Og her starter virkelig jakten på det som etterhvert viser jeg å være en mumie, en skatt og et annet sett med papyrusruller som Olav den Hellige i sin tid stjal i Egypt da han var på vikingtokt. Historien tar Bjørn Beltø på kryss og tvers i Norge, tilbake til Island, via Grønland og Den Dominikanske Republikk før ferden ender opp igjen i Egypt.

Hvem er imidertid den "usynlige" sjeik Ibrahim som gjentatte ganger prøver å drepe Beltø underveis? Hvordan kan det ha seg at en egyptisk magiker ender opp på Island med Olav den Hellige? Hvem er grupperingen det hele tiden vises til under navnet "Vokterne"? Og sist men ikke minst, hvem er egentlig den egyptiske mumien og hvilken betydning har papyrusrullene som følger med denne og Vokterne verden rundt?


Min evaluering

Denne boka var det jammen et vikingehistorisk sus over! Til forskjell fra "Sirkelens Ende" er denne andre boka om Bjørn Beltø bygget helt annerledes opp. Boka hopper nemlig frem og tilbake i tid mellom Olav den Helliges vikingetokt til Egypt, beskrevet av kongens høyre hånd og væpner Bård, og Beltø's jakt på hva vikingene røvet med seg fra Egypt. Hele kapitler i boka er dedikert væpneren Bård, som gammel mann sitter i en borg og skriver sine memoarer. Dette gjør boka ganske så spesiell samtidig som det gir oss lesere et innblikk i begge verdener og hvordan historien henger sammen.

I denne boka er det mindre dialog enn i "Sirkelens Ende". Du finner desto mer historisk informasjon, konspirasjonsteorier og et historisk sammensurium av oldtidens myter som mikser sammen flere religioner. Boka er til tider så detaljerik på historiefronten at det kan være vanskelig å henge med  hvilken retning historien tar, men Egeland klarer likevel å holde den røde tråden - og interessen - veldig ved like. I "Paktens Voktere" er det usedvanlig mange flere runer å tyde, gåter å forstå og utfordringer for Beltø å overkomme.

Vil blir også enda bedre kjent med Bjørn Beltø. Egeland finpusser videre et par personlighetstrekk som jeg virkelig begynner å sette pris på. I tillegg til at han har en skikkelig festlig og av og til besk humor og er fryktelig pedantisk er Bjørn også - som han selv sier "...en sær satan ... og sta så det holder"  I kontrast til dette er han likevel utrolig pysete når det er snakk om smerte og tåler lite og ingenting før han besvimer. Bjørn Beltø - helt og antihelt i en og samme person :-)

Dette er ei bok for de av dere som liker puslespill, gåter og utfordringer. Ikke minst for dem som i tillegg har interesse av å lære mer om Olav den Hellige og hvordan vikingene hadde det på tokt ute i verden.

"Lik enhver roman i gråsonen mellom fakta og fantasi, er Paktens Voktere i sum ene og alene en tankelek - et eventyr som fortsetter der virkeligheten og vitenskapen slutter". 

Hva er fakta og hva er fantasi? Les boka! Jeg syns den var utrolig bra!


Intervju med Tom Egeland

Nedenfor følger et intervju med Egeland der han snakker litt om sin nye og fjerde bok i serien om Bjørn Beltø, Nostradamus' Testamente. Vel verdt å få med seg :-)


 


Min rating
 
En annerledes, men likevel solid

av 5 fra Egeland!Tittel: Paktens Voktere
Sideantall: 528
Innbinding: Heftet
Målform: Bokmål
ISBN: 9788203193880
Utgivelsesår: 2008Det nærmer seg vår !!!


.

2 kommentarer:

  1. Kjempefin bokomtale:) Så flott du likte boken:) Har boken liggende, gleder meg å lese den. Spennende at den var andeledes, blir spent å se om den faller i smak like godt hos meg som hos deg:)Kos deg videre:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Ja denne var spesiell. Litt uti boka ble jeg litt ... engstelig ... men så tok den seg opp, og etterhvert så fant jeg spenningen i all den gamle informasjonen, vikingene og alt det rare Egeland surret inn i historien. Den hørtes fullstendig autentisk ut til slutt, og det er en bragd når han balanserer slik på kanten. Annerledes og bra! Finn den fram fra hylla :D

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)