fredag 6. april 2012

Det danske e-biblioteket "for populært"

"Danskene lånte 47000 e-bøker på biblioteket bare i februar. Nå drar danske forlag i bremsen og mener gratistilbudet utkonkurrerer kommersielt salg. Norske biblioteker tror ikke det samme vil skje her."

Nei, norske biblioteker kommer jo IKKE IGANG I NORGE!!! Så hvorfor i all verden skal det skje her... Ryfylkebiblioteket var ett av foregangsbibliotekene i Norge for utlån av ebøker fra 1. mars 2012. Fremdeles har vi ikke sett snurten av noe som helst...

Her kommer uansett resten av innlegget sakset fra Aftenposten:

""I november fikk danskenes mulighet til å låne ebøker helt gratis, enten de befinner seg i sofaen, på trikken eller på stranden. De trenger ikke lenger bevege seg til biblioteket for å låne bøker, for alt som trengs er et lesebrett, en smarttelefon eller et nettbrett.

Prøveprosjektet eReolen åpnet i Danmark november, men hadde i februar allerede 47 000 utlån. Dette skjer i et marked der det kommersielle markedet for ebøker er lite utviklet, og ebøkene selger generelt dårlig.
– Når jeg ser på våre salgs- og utviklingskurver før og etter introduksjonen av eReolen, så har utlånene hatt en negativ effekt på det kommersielle salget, sier direktør Cliff Hansen i forlaget Lindhardt og Ringhof til Politiken.

Motsatt syn

Ereolen eies av bibliotekene. Forsøksprosjektets leder, Bo Fristed ser helt motsatt på utviklingen. Han er overbevist om at når danskene nå i stadig større grad tar til seg ebøker, er bibliotekene en viktig, medvirkende faktor. Han hevder at forlagenes salg av ebøker har steget jevnt, uavhengig av lanseringen i november. Flere av de store forlagene i Danmark mener ifølge Politiken at man må finne en annen modell som ikke gjør det like enkelt å låne ebøker, når prøveperioden er over.

Omvendt i Norge

I Norge har utlån av ebøker via biblioteket ennå ikke kommet ordentlig i gang, og det kan bli lenge til det blir noe problem for forlagene at bøkene blir for populære. Kulturrådet har satt i gang med et forsøksinnkjøp av 30 eksemplarer som skal fordeles på en håndfull pilotbiblioteker, deriblant Deichmanske i Oslo. Bibliotekene arbeider nå med de tekniske løsningene. Flere biblioteker ventes å være klare med tilbud til høsten.
Ingeborg Rygh Hjorthen er nyvalgt leder i Norsk bibliotekforening, bibliotekenes interesseorganisasjon. Hun har ingen tro på at utlån på bibliotekene vil kannibalisere det kommersielle markedet for ebøker her til lands.
– Jeg tror heller ebøker på biblioteket vil være en driver for å få folk til å oppdage ebøkene. Slik situasjonen er i dag, har vi jo nesten ikke ebøker på norsk. I stedet ender folk opp med å kjøpe engelske bøker. Med ebøker på biblioteket vil det jo fortsatt være forskjell på å låne og eie. Har du kjøpt et eget eksemplar, vil du kunne behandle det på en helt annen måte over tid enn en bok du har lånt. Det vil jo også bli venteliste på bestselgerne på e-biblioteket, akkurat slik det er på papir, sier hun til Aftenposten.no.""

Jeg tror nok, at bare vi kommer igang med e-bok utlån her i landet så vil også dette ta av. Selvfølgelig kommer vi ikke langt med kun 30 eksemplarer (!?!) Jeg kan ikke forstå hvordan Kulturrådet kan tro at dette vil gjøre noe til eller fra - men dersom man ser på økningen i e-bok salg prosentvis fra oktober ifjor til april i år så er det en markant prosentvis økning.

Vi skynder oss saaaaaaakte....


Orkidé i påskevarme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)