onsdag 1. februar 2023

1001-lesesirkel: Woman at Point Zero av Nawal el Saadawi (Egypt)

I Elidas 1001-lesesirkel for januar skulle vi lese ei bok med forfatter fra Afrika. Jeg valgte meg egyptiske Nawal El Saadawi. 

Jeg kan like gjerne starte med å si at denne boka med stor sannsynlighet vil ligge på topp tre av de beste leste bøker i 2023. Woman at Point Zero er nemlig et stykke fantastisk feministisk, arabisk litteratur!

Saadawi skrev boka tilbake i 1975 og den ble utgitt på arabisk i 1977 - på engelsk i 1983. Romanen er basert på forfatterens eget møte med en kvinnelig fange i det egyptiske Qanatir-fengselet og er skrevet som en førstepersonsberetning om Firdaus, en kvinne som dagen før sin egen henrettelse omsider har sagt ja til å fortelle sin egen livshistorie. Firdaus er dømt til døden. Men hvorfor?

"All the men I did get to know filled me with but one desire: to lift my hand and bring it smashing down on his face."

Slik starter historien fra Firdaus' munn, en historie som tar for seg viktige hendelser fra barndommen gjennom livet som voksen og frem til hun nå forsåvidt ennå ung sitter i fengsel og venter på sin egen henrettelse. Selv om boka er kort og skrivestilen lett å lese, så er kontrasten til det faktiske innholdet stor. Dette er nemlig ingen lett historie å fordøye, for Firdaus blir utsatt for gjentatte overgrep fra ulike typer menn fra hun er veldig ung. Overgrep som starter med hennes egen onkel, som hun i og for seg tross alt ser opp til. Deler av livet tilbringer Firdaus som prostituert og føler seg faktisk mer i kontroll over sin egen situasjon som kvinne i det egyptiske samfunnet da enn når hun jobber som sekretær i et større firma. Firdaus har nemlig klart å få seg en lavere utdannelse, men det hjelper lite i datidens Egypt hvor patriarkatet står stødig og trygt.

"I knew that my profession had been invented by men, and that men were in control of both our worlds, the one on earth, and the one in heaven. That men force women to sell their bodies at a price, and that the lowest paid body is that of a wife. All women are prostitutes of one kind or another.
Because I was intelligent I preferred to be a free prostitute, rather than an enslaved wife."

Denne semi-biografiske historien som El Saadawi har skrevet gir oss et svært nært innblikk i livet til Firdaus. Til tross for de forskjellige typene liv hun har levd var hun først og fremst en kvinne som kjempet mot de utfordringene og begrensningene kvinner hadde i det erkekonservative Egypt. Firdaus hadde virkelig 'balls' og stod opp mot de forskjellige mennene som forsøkte å styre livet hennes. Vi blir vitne til hennes glede og smerte, kamper og øyeblikk av innsikt og erkjennelse. Dette er sterkt!

Nawal El Saadawi
Bildekilde: BBC

Nawal el Saadawi selv var en svært så interessant kvinne. Boka starter med en innledning fra forfatteren hvor hun forklarer hvorfor og hvordan hun kom i kontakt med - og  kjente at hun bare måtte få skrevet historien til - Firdaus. Saadawi har skrevet mange bøker rundt temaet 'kvinner i islam' og legger spesielt vekt på kjønnslemlestelse i eget samfunn. Mange beskrev henne som 'Simone de Beauvoir fra den arabiske verden' og som 'Egypts mest radikale kvinne'.

Saadawi ble selv kastet i Qanatir-fengselet av Anwar Sadat i 1981. Hvorfor? 

"Jeg ble arrestert fordi jeg trodde på Sadat. Han sa at det er demokrati og at vi har et flerpartisystem og du kan kritisere. Så jeg begynte å kritisere politikken hans og havnet i fengsel" (oversatt)

Forfatteren er like interessant som objektet som hun intervjuet. Boka er fantastisk! Til tross for kun 160 lettleste sider så grep virkelig denne historien meg. Både historien om Firdaus og Saadawis eget liv. Forfatteren døde i 2021, men har etterlatt seg en rekke noveller, romaner, short stories og sakprosa.

"The most influential feminist thinker in the Arab world over the past half-century". -Financial Times

Og jeg? Har definitivt funnet meg en ny forfatter å fordype meg i!
Boka er oversatt til norsk: Firdaws: en kvinne på nullpunktet av Nawal el Sa'dawi

Kilde: egen ebok - Utgitt: 1983 - Sider: 160 - Medium: lydbok - Utfordring: Elidas 1001-lesesirkel

 


Nydelig belysning utenfor et av favorittspisestedene
The Brewhous
e21 kommentarer:

 1. Det rykket slik i impulskontroll knappen, eller det vil si at den hengte seg opp, for før jeg var ferdig med innlegget ditt hadde jeg vært inne på Bokkilden og bestilt boken til tross for kjøpestopp. Denne kjente jeg at jeg måtte lese!
  Høres tøft og brutalt ut dette, og jeg har ikke hørt om forfatteren (tror jeg) I hvert fall ikke lest noe, så tusen takk for omtale og tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å kunne inspirere! Jeg hadde ingen forkunnskaper om verken forfatteren eller objektet før jeg plukket opp boka. Søkte meg bare fram til første og beste afrikanske forfatteren jeg fant på lista som jeg ikke hadde lest tidligere. At jeg fant denne boka var bare ufattelig flaks! Sånn kan det gå når man tar ting på sparket :-) Firdaus var en spennende og prinsippfast kvinne, Saadawi kjente seg nok svært igjen i henne. Jeg skal ikke spoile slutten av boka, men den var fin. Forfatteren er synlig både i starten og i slutten av historien. Det er et flott tillegg. Ja denne boka gjorde noe med lesegleden og interessen min. Nå har jeg et nytt forfatterskap å grave litt i.

   Slett
 2. Jeg er så enig med Beathe, denne vil jeg lese, men finnes den på norsk montro? min engelsk er litt vell håpløs ang å lese bøker. Den er notert, Takk for fint tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg googlet litt og fant ut at Tiden har gitt ut boka på norsk. Om den er å få tak i nå vet jeg ikke. Boka er oversatt til: Firdaws - en kvinne på nullpunktet. Jeg fant ikke boka på bokkilden.no på nett, ei heller på Tiden sin egen webside. Men det går jo an å sende dem en henvendelse. De gav den ut i 1984 med Bente Christensen som oversetter.

   Slett
  2. Hurra - Jeg fant boka nå på Sølvberget, biblioteket i Stavanger. Så da kan du garantert finne den/bestille den på et bibliotek nær deg :-)

   Slett
 3. Omtalen din oser av begeistring, så jeg bestilte den på biblioteket uten å ha lest nøye. Må fly har en date med Lars Norèn på teateret, forventer ikke lystige saker :)
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du og Lars og Stillheten? Nysgjerrig på hvordan den var :)
   Må si Beathe og du har vært kjappe på nett her. Så fint du fant den på bib. Jeg finner den nemlig ikke for salg på norsk noe sted, men engelsk versjon er enkel å få tak i ser jeg.

   Slett
 4. Oj, må sjekke om de har den på bib- selv om jeg lånt fire Coetzee-bøker. men hun kan jo gå som kvinnelig forfatter.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Går ikke an å reservere den her. Sjekket Bookis, og la inn en varselbeskjed hvid de får den inn der.

   Slett
  2. Ikke mulig å reservere på bib? Er det begrensning på bestilling av bøker? Det var jeg ikke klar over. Kan definitivt gå som kvinnelig forfatter, og som wildcard.

   Slett
  3. Anita, den ligger på nasjonalbiblioteket, men da må den leses på nettbrett /pc.

   Slett
  4. Marianne: Nei, ikke den boka. Fikk den opp som ikke ledig og at den ikke var mulig å reservere. Hvorfor vet jeg ikke. Har ikke noe med begrensinger å gjøre, sikkert med tilgang- kanskje de ikke har den likevel eller at den vurderes makulert e.l.

   Beathe: Takk for tips, men orker ikke lese bøker på nett, før jeg må;) Kan hende den dukker opp på annet vis...

   Slett
  5. Oj, se der, sjekket mailen og fikk varsel om at boka er tilgjengelig på Bookis for 20,- Måtte bare fortelle det med en gang. Må lese litt mer og tilstand, og så kommer jo porto i tillegg da..

   Slett
  6. Ja, de hadde to tilgjengelig. Har sendt forespørsel til den ene, og lagt inn kort, så blir den godkjent , såfremt hun fortsatt har den, så har jeg den i løpet av et par uker.

   Slett
  7. Fant boka på Finn også. OBS! Billigere frakt på Finn enn på Bookis.. https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=251912881

   Slett
  8. Vet du hva - jeg har aldri tenkt på at det går an å finne bøker på Finn !!!

   Slett
 5. Du og du, årets beste bok allerede i januar/februar. Eg liker entusiasmen din, og skal definitivt notere meg denne. Ikkje var den spesielt lang heller ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hørt en gang at det ikke er lengden det kommer an på ;-)
   Ja jeg kan nesten si med en gang at denne kommer til å rangere helt der oppe i toppen. Av og til bare vet jeg det. Selvfølgelig passer ikke boka for alle, men både historien OG forfatteren her - synlig i historien - var så sabla bra at jeg nå har kjøpt meg min neste bok fra Saadawi: Memoirs of a Woman Doctor. Amazon er gull!

   Slett
  2. Tvangsleser lett eit par korte 1001-bøker i året ;-) Amazon er bra, rekner med det er til Kindle du kjøper?

   Slett
  3. Ja det er til Kindle. Her borte kjøper jeg ikke bøker. For tungt å dra med hjem :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)