tirsdag 7. februar 2023

1001-lesesirkel: Sexing the Cherry av Jeanette Winterson

I Elidas 1001-lesesirkel for mars skulle vi lese ei bok fra en kvinnelig forfatter. Jeg tyvstartet litt og valgte meg britiske Jeanette Winterson som er kjent for å skrive romaner som utforsker grensene for kroppslighet og fantasi, kjønnspolariteter og seksuelle identiteter. Hun har vunnet flere litterære priser og jeg har likt svært godt de to bøkene jeg har lest fra henne tidligere.

Denne boka er en nydelig miks av fantasi og humor, historie og filosofi og utfordrer virkelig leseren til å utforske egne forestillinger om mangt og mye. Historien er lagt til en fantastisk verden som samtidig både er og ikke er England på 1800-tallet. Et barn blir funnet flytende i Themsen av en kvinne som går under navnet Dog Woman. Hun er fysisk svær, virker skremmende på de fleste og livnærer seg ved å drive med  hundekampsport. 

Kvinnen redder gutten fra elven, gir ham navnet Jordan og tar ham etterhvert med på turer i bånd som en annen hund. Til tross for dette er hun en noenlunde kjærlig mor med føttene solid plantet i virkeligheten. Hun er praktisk og jordnær og strever med å takle det å være svært overvektig. Fantasi og følelser har hun ikke behov for.

Jordan derimot er langt fra jordnær. Han gjør fantastiske reiser til imaginære land, og som leser blir vi invitert til å oppleve både Dog Womans og guttens virkelighet. Når Jordan vokser opp reiser han som Gulliver, verden rundt, men finner ut at de merkeligste opplevelsene har han spunnet fram i sitt eget hode. Han - og Dog Woman - har et underlig forhold til tid. Eller, Winterson gir dem et svært spesielt forhold til tid.

"Thinking about time is to acknowledge two contradictory certainties: that our outward lives are governed by the seasons and the clock; that our inward lives are governed by something much less regular -- an imaginative impulse cutting through the dictates of daily time, and leaving us free to ignore the boundaries of here and now and pass like lightning along the coil of our time, that is, the circle of the universe and whatever it does or does not contain."

Historien skifter ofte fortellersynsvinkel, går frem og tilbake i tid, slører til virkeligheten med drømmer og beveger seg på kryss og tvers over grensen mellom fortelling og eventyr. Her må jeg virkelig følge med, og ofte tar det litt tid før jeg finner ut både hvem og hvor i tid jeg er. En reise skjuler en annen reise, men kanskje i forskjellig tid, og rom? Her møter vi Jordan på attenhundretallet i en liten, sliten seilbåt og Nicholas Jordan som kadett på et krigsskip i nåtid. Dog Woman dukker plutselig opp som vakker klimaaktivist, og oppi det hele beveger det seg tolv dansende prinsesser. Drømmende atmosfære veksler med fryktelig nærhet, mord og død. Og uansett hvor jeg befinner meg i fortellingen, i og mellom tid, rom og versjoner av hovedpersonene så beskriver Winterson dette med et nydelig, nesten poetisk språk. Oh yes. Dette er virkelig noe for meg.

Jeanette Winterson
Bildekilde: Imdb

Virker boka usammenhengende, noe uoversiktelig og spesiell? Det er den. Er du avhengig av kronologisk tilnærming til en historie og fysisk vite hvor du befinner deg til enhver tid, for ikke å snakke om at karaktene skal være tydelige - da er ikke denne boka for deg. Er du som meg nysgjerrig på og finner glede i å utforske annerledes bøker, aller helst så nær grensen til egen komfortsone som mulig, ja da må du lese denne.

Alternativt...

Syns du denne boka høres litt vel spesiell ut? Da kan jeg anbefale å starte med den første av de to andre bøkene jeg har lest fra forfatteren :-)

  • Oranges are not the only fruit - er historien om ei lesbisk jente som vokser opp i et engelsk pinsesamfunn. Svært god crossover biografi og lettere tilgjengelig.
  • The Stone Gods - er historien om jorden som blir oppdaget på ny, slik den var for 65 millioner år siden før menneskene drev planeten mot ødeleggelse, men som viser seg å ... nei det sier jeg ikke. Kose sci-fi :-)

Anbefales. 

Kilde: Amazon - Utgitt: 1989 - Sider: 192 - Format: ebok - Sjanger: Roman
Utfordring: Elidas 1001-lesesirkel



Vårtendenser... fra i fjor :-)


4 kommentarer:

  1. Det er kjekt med bokanbefalinger som kommer med en tydelig advarsel. Jeg har lest Ikke bare appelsiner og Et gap i tiden, likte begge bøkene godt, men tar advarselen din til etterretning :) Et gap i tiden er Shakespeares Vintereventyr gjendiktet med Wintersons penn, kanskje den er noe for deg?
    Noterer meg denne til jeg trenger noe uoversiktlig med utydelige karakterer :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Av og til kan det være greit med en aldri så liten 'heads up' når bøkene ligger og vibrerer på grensen til komfortsonen. Spesielt når jeg vet at egen komfortsone er temmelig vid i utgangspunktet :-) Jeg likte boka veldig godt, men man må like å bevege seg helt i grenseland.
      Jeg har notert meg The gap of Time/Vintereventyret av Winterson. Du minnet meg nemlig på - at selvfølgelig - det var hun som sparket igang Hogarth sin Shakespeare-serie der også Nesbø er med! Jeg som skulle lese hele "serien" og så har jeg glemt det ut. HAHA, ja der kan du se. Atwood er også med, med boka Hag-Seed, som jeg har i hylla hjemme. Se der - nå har jeg et prosjekt for 2023 :-) !!!

      Slett
    2. Hogarth var flott, jeg tror jeg leste de fleste. Tror ikke jeg vil anbefale Nesbøs bidrag til denne serien, den var for rå, til og med for meg :)

      Slett
    3. Såpass - nå tenker jeg Nesbø. Jeg har bare skummet en omtale og den mente at boka var noe lang?

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)