onsdag 3. april 2019

Rekordmars 18(!) - oppsamlingsheat

Mars var den mest leste måneden i hele bloggens historie. 18 bøker har slettes ikke vært normalen de siste 25 årene. Kanskje jeg kommer tilbake til barndommens høyder? (eller kanskje årsaken er restitusjon...) Uansett kan jeg takke lydbøkene for resultatet. Av 18 leste bøker har 14 vært lyd! Det er også en heidundrende rekord fra denne kanten. (en annen rekord er 3 ferdigstrikkede gensere i løpet av mars - ja dette henger sammen...) Dette har selvfølgelig også gått ut over noe, nemlig langlisten til Man Booker International som jeg hadde gledet meg til. Av de bøkene eksisterte dessverre kun ei på lyd, som har resultert i at jeg kun har lest 3. Har overbevist meg selv om at jeg for 2019 får spare meg til kortlista. Restitusjonsperioden min er nemlig over 12.april. Hurra!  (hva det har med lesing å gjøre? ikke helt sikker... men da er jeg ihvertfall tilbake i gammelt gjenge)

Så - hva har jeg lest? Ingen hemmelighet. Jeg har forelsket meg i ny kriminaletterforsker, og kan ikke vente med å komme hjem og nyte en episode hver kveld på boksen. Hvem? Bosch fra Michael Connelly.Kriminaletterforskeren i Los Angeles som har gjort meg hjemmekjent i byen. Harry Bosch. Har aldeles fått dilla, og MÅ bare få med meg filmatiseringen. Ifølge en annen blodfan (Ingalill) så har bøkene en dupp rundt 15 boka. Der er jeg forsåvidt nå. Men hei, alle har lov å ha en dårlig dag og to, så jeg fortsetter like optimistisk videre. Jeg fant de første tre fire bøkene (tror jeg det var) på Audible, resten ligger tilgjengelig på Storytel med super innleser, Len Cariou. Stemmen hans er like røff i kantene som Harry Bosch, og han har sålangt lest alle bøkene som ligger på Storytel. Audible har en annen innleser, men overgangen var smertefri. Heldigvis. Jeg er svært 'ømfintlig' på innleserstemmer og irriteres (altfor) lett. Bøkene over her er nr. 9-14 i serien. The Lincoln Lawyer tilhører en annen serie med Mickey Haller som hovedperson, men han er halvbror til Bosch, så boka er forsåvidt innafor. Connelly har skrevet en egen serie om Haller, som jeg skal ta for meg etterpå. Denne gang leses det ihvertfall kronologisk innenfor én serie. Det får holde for meg ;-) Om bøkene anbefales? hahaOg så har jeg tatt fram ungdomsfavorittadventurehelten min igjen, Dirk Pitt. Clive Cussler skrev lette, spennende og små-historiske røverromaner med Dirk Pitt i hovedrollen. Disse er veldig gode. Dessverre falt han i pengefella og har skrevet flere serier 'sammen med' andre forfattere, sannsynligvis for å pumpe markedet for mest mulig pæng til seg selv. Flere av disse seriene syns jeg er svært mye dårligere enn originalserien. Skal jeg anbefale ett av samarbeidene må det være de første bøkene i serien med navn NUMA-files som han skrev sammen med Paul Kemprecos. Eller rett og slett bare lese de sytten første i Dirk Pitt serien som er skrevet kun av forfatteren selv.
FunFact: De siste bøkene i Dirk Pitt serien har Clive Cussler skrevet sammen med sønnen. Og sønnen heter... Dirk :-)Jeg har fullført to 1001-bøker nå i mars. Det er februar-boka The Crying of Lot 49 av Thomas Pynchon (stor tommel ned, hvorfor?) - omtale HER - og Agnes Grey av Anne Bronte (stor tommel opp, hvorfor?) omtale HER. Jeg liker 1001-lesesirkelen. Det er vel igrunnen den eneste lesesirkelen jeg har klart å holde meg 100% til sålangt i år...Jeg har også funnet meg en ny favorittforfatter i mars, og det er ingen ringere enn Samanta Schweblin. Hun ble kortlistet til Man Booker International med romanen Fever Dream i 2017 (omtale HER) og er foreløpig blitt langlistet til samme bokprisen nå i 2019 med novellesamlingen Mouthful of Birds (omtale HER). Svært gode begge to!De siste tre bøkene for mars måned har vært The Great Zoo of China av Matthew Reilly (god actionthriller), One Kick som er førsteboka i Kick Lannigan serien fra Chelsea Cain (spennende, men ikke helt på høyde med seriemorder Gretchen Lowell bøkene) - og, tadaaaa - Farmor har Kabel-TV! Ei søt lita bok fra Stavanger-lokale Tore Renberg = kosenostalgi :-)  Så helt krim/action har det ikke blitt, selv om tyngdepunktet ligger der.


Noen tall fra mars
 • Totalt: 18 bøker
 • Kjønnsfordeling: 14 menn, 4 kvinner
 • Totalt antall sider lest: 6353
 • Format: 14 lyd, 2 papir, 2 ebøker

Mars måned er blitt tilbragt i mitt andre hjem i Canada. Nå er det snart dags for å returnere til Norge og påske. Og finne aprilboka i 1001-lesesirkelen :-)


Beste Starbucks-utsikten :-).

5 kommentarer:

 1. (Putter all applausen inn i denne parantesen)

  Ble så inspirert av Agnes Grey lesinga di at jeg plukket opp Persuasion igjen. Har vært stuck på 11% i evigheter. Startet opp i gjen på 7%. Ikke lov å gi seg før det hadde gått en time, eller 20% nådd. Vel, kom første til meg selv igjen ved 30% og da hadde jeg snoozet uten å legge merke til det.
  The magic is back. (Passer også ypperlig at Persuasion går inn i de flete 1001kategorier. England, Kvinne etc).
  Takk til deg og Agnes.

  Yay. Bosch.
  Kronologislavisk er du ikke, men bedre enn tidligere, så jeg holder munn og gleder meg over at vi er flere på kjøret.. Du skulle sagt fra at du ville lese One Kick, har den liggende på kindle. Kom aldri noe toer. Googlet meg fram til (dengang da) at det var noe rot med forlag og/eller rettigheter.

  Den Renbergboka likte jeg godt.
  Hvordan var den å lese etter Teksas. Kjente du dem igjen? Husker jeg synes de var litt skumle, Rudy og gjengen. Mye mer enn i fortsettelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. (putter Persuasion-applaus inn i denne! - godt jeg kan være til litt inspirasjon :)
   Så fint at Persuasion brought the magic back. Disse 1800-talls romanene sklir inn i hvilken som helst kategori, 1001 og/eller ei. Og så er de så befriende annerledes enn de norske samtidsromanene våre (som jeg er temmelig lei, men det er det ikke lov å si..) Versågod fra Agnes og meg.
   Ikke sant jeg kommer meg på kronologien! Jeg leser jo kronologisk både Bosch og Pitt. Bosch har mest for seg kronologisk, men har du sett at det er kommet bøker inn i lista skvist mellom bok 14 og 15, feks. Hvordan går det i kronologihodet ditt. Krasj? Bosch-historisk er du jo da ute av kronologien, selv om du ikke er det tidskronologisk?!
   Åhh.. til etterfølgeren av One Kick! Jeg skulle igrunnen kaste meg over bok nr 2 i påsken og finne den på Amazon. Kjipt da! Jeg lånte One Kick på biblioteket her borte, så kjøpte den ikke. Tenkte faktisk på å spørre om du hadde lest den, men glemte det helt ut etter jeg kom hjem fra biblioteket.
   Ja ikke sant den Renberg-boka var bra? Kjente dem definitivt ikke igjen, og tenkte ikke over sammenhengen før etterpå. Da jeg leste at det var en sammenheng. Men, selvfølgelig. Hadde jeg lest Kabel-TV boka først så hadde jeg sett koplingen, men ikke et par år i ettertid. Rudy og gjengen var skumle, som smågutter var disse to bare søte :)

   Slett
 2. Woao, slutter meg til jubelkoret! Har lest over gjennomsnittet mye krim denne måneden, men ikke noe av "dine" forfattere. Lydbok er gull, når en vil restituere, og uten strikketøy går det ikke.
  Skulle gjerne hatt den Starbucksutsikten, kos deg videre, du skal vel hjem snart?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjem om ei uke. Uff, plutselig kom det litt brått på :)
   Strikk og Lytt er ny regnværsdagsfavorittkombo til hjemmebruk. Der er det nok regn, hehe.. Krim er lett på øret, det er derfor det blir mye krim og adventure når jeg er i lydbokmodus. Liker egentlig ikke å lytte til annen type romaner, som Man Booker bøker, favorittforfattere når det kommer til tekst-/ordbruk osv på øret. Da må jeg SE teksten for å kose meg optimalt. Men plottdrevne bøker? De sklir rett inn øregangen uten forbehold :) Og nå har jeg strikket så mye at det holder for en stund... Kjekk hobby da!

   Slett
 3. Hyggelig å høre at du har fått sansen for Bosch og Michael Connelly. Jeg har lest Bosch siden 90-tallet og derfor ikke fått de så tett, men noenlunde kronologisk.
  Kommer her for tips til påsken.
  Jeg har begynt på Pierre Lemaitre, Blood wedding, litt bloddryppende for meg. Jeg vet ikke hvordan hans andre bøker er?
  Av krim er en annen stor favoritt, Lawrence Block som har flere serier, jeg liker vel særlig om Bernie Rhodenbarr og Keller.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)