torsdag 21. mars 2019

"Fever Dream" av Samanta Schweblin

Ok, så fant jeg meg en ny forfatter å studere i andre boka jeg leste på årets Man Booker International Longlist. Likte så godt novellesamlingen Mouthful of Birds jeg leste av Schweblin forrige uke at jeg like greit skaffet meg Fever Dream også. En helt annen sjanger, samme forfatter og du verden så forskjellig stemning!

Fever Dream er nemlig akkurat det tittelen tilsier, en springende, men ikke direkte usammenhengende drømmeliknende fortelling. Hovedpersonen er en kvinne - Amanda - som tilsynelatende ligger i en sykehusseng. Hun har en datter - Nina og mann, men selv om hun etter sigende skal ligge på dødsleiet så er dialogen hennes/historien hun forteller en samtale mellom henne og den 7-8 år gamle nabogutten...

Samanta Schweblin
Bildekilde: Goodreads.com
Familien er på sommerferie i et hus de leier på landet et sted i Argentina. Mor og datter er allerede installert, mens far skal komme etter når han er ferdig å jobbe i Buenos Aires. De er kommet i kontakt med nabokvinnen Carla og hennes sønn David som er jevngammel med lille Nina på 6 år. So far so good? Niks. For historien starter kjapt å bevege seg i flere rare retninger. Jeg skal ikke fortelle verken hva, hvem eller hvordan, men kan si såpass at denne boka virkelig er som en feberdrøm. Jeg satt hele tiden med en intens følelse av at ingenting var helt som beskrevet, ting hang ikke på greip og det er utkast til ideer i flere forstyrrende retninger. Er dette sant? Noe av det? Utslett, gift, dyr som forsvinner, vandrende sjeler - og alle ungene i landsbyen - hva, om noe, er skjedd med dem?

Jeg ble nemlig grepet av en kvelende følelse da jeg leste, en uggen tone ligger over hele fortellingen. Historien blir fortalt i dialog, men det virker ikke som om noen av karakterene er helt forbundet med virkeligheten som vi normalt kjenner den. Ingenting er forklart helt ut, og man klarer heller ikke helt fylle ut det som mangler på egenhånd. Eller, man tror kanskje man har en slags kontroll for en periode, men nei. Og slutten, den var så åpen som bare jeg elsker det. Null forklaring, ingen konklusjon. Er ikke dette som en typisk feberfantasi, så vet ikke jeg.

Unødvendig å si, kanskje, men jeg elsket boka! Ingen deprimerende samtidspresentasjon, ingen dystopisk fremtidsprofeti, ingen dysfunksjonell oppvekstroman og verken action, thriller eller krim. Bare en ren, uggen feberfantasi med et språk og en nerve som hele tiden holdt leseren i ubalanse? Eller faktisk basert på en av Argentinas store naturkatastrofer? For det er den!
Fantastisk innlest av Hillary Huber, funnet på Audible.

Jepp! Dette va mad for mor! :-)

Les gjerne den svært så skremmende bakgrunnen for boka HER...!

Kilde: Egen bok - Format: Lydbok - Forlag: Audible - Sider: 192 - Språk: Engelsk
Utfordring: Andre land, GoodReads


Stemning


.

8 kommentarer:

 1. Jeg er så glad for at du har lest og ikke minst LIKT/ELSKET boken! :-) Nå når du også har skrevet om den håper jeg at den rekker ut til mange flere. Ja,det er en skremmende bakgrunn for boken og ikke minst viktig at forfattere skriver om det. Nå fikk jeg lyst til å lese boken på nytt, men aller først - årets novellesamling som jeg håper kommer inn dørene i løpet av morgendagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker spesielle bøker, best dem som ikke ender forutsigbart lykkelig/ulykkelig. En ting som er garantert er at Schweblin definitivt ikke skriver forutsigbart, verken i denne boka eller forrige novellesamling som jeg leste. Jeg skal garantert følge med på denne forfatteren fremover. Du kan glede deg til novellesamlingen Beathe! Den er ikke fullt så uforutsigbar som denne, men viser likevel at forfatteren har en noe skrudd fantasi i måten hun får frem poengene sine. Jeg datt helt av Man Booker langlisten her jeg, men jeg har oppnått ihvertfall én ting med å delta i år - en ny favoritt er notert :) Fortsetter selvfølgelig på langlisten nå, og konstaterer at jeg så langt liker Schweblin mye bedre enn Alharthi...

   Slett
 2. Skjønner at det ikke er noen vei utenom. Må se til å få lest Schweblin. Akkurat denne tror jeg også ligger oversatt på eBokBib. Hadde lastet den ned da den var på kortlista, men valgte bort pga oversatt, trodde den var opprinnelig skrevet på engelsk. (vet ikke hvorfor).
  Har bommet litt med lydbøkene i det siste (valgt lyd der jeg burde tatt papir osv), så kanskje jeg skal gå mot egen strøm, og lese norsk denne gangen. (forhåpentligvis snart)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vil anta at denne boka er like god på norsk, siden den i hovedsak er skrevet i dialogform. Du bør teste Schweblin ja. Leste du linken til bakteppet for boka? Hvis ikke, gjør det! Ingen spoiling av innholdet, bare en interessant forklaring som gav meg godt med kjøtt på beina i forhold til hvordan boka ble skrevet. Jeg forstod nemlig ikke før etterpå hvor forfatteren fikk ideen(e) sine fra.
   Jeg er desperat avhengig av lydbok for tiden, så alt jeg finner i formatet som jeg vil lese lytter jeg til. Begynner å bli altfor god i foten og klarer ikke hvile den nok om jeg ikke har flere ting å holde på med på en gang. Lydbok/strikking er favoritten denne vinteren. Begynner å kjede meg når jeg 'bare' leser akkurat nå. Trenger å gjøre NOE. Desperasjonen nærmer seg. Det skal igrunnen bli godt å komme hjem etterhvert og gå litt bananas i hagen. Her er alt på G, og for mye snø til at det er noe annet å gjøre ute enn å være fysisk aktiv = no no for mer enn et par timer pr dag. Klager ikke, foten fungerer strålende, men det var det der med å sitte i ro da. Når man må er det ikke fullt så spennende...
   Ser at flere skal på krimfestivalen. Den får jeg heller ikke med meg. Jaja.. ingen bombe. Får håpe det kommer mange gode referater å følge med på. Jeg er ikke så veldig flink på norsk krim for tiden. Jeg går fort lei. Bosch derimot... Måtte ta en pause så jeg ikke går lei. Men er redd for at det kommer en ny en på øret idag :D

   Slett
  2. Herlig å se at du har flere luxusproblemer å velge blant :) Denne boken høres ut som en utfordring for meg, men etter å ha lest et par vanlige krimbøker og noen heller klassiske romaner, så er jeg klar for en utfordring. Fortsatt deilig helg til deg!

   Slett
  3. Slettes ingen utfordring for deg som leser så mye og variert. Boka er spesiell, og fin som stopp mellom mer vanlige romaner.
   Luksusproblemer ja.. jeg er så utrolig rastløs for tiden at jeg allerede ligger 15 bøker foran skjema til antall bøker jeg normalt leser i løpet av ett år(som er ca 100). Klager ikke da :) Ha ei fin uke Tine.

   Slett
 3. Så bra at denne falt i smak. Den står på min liste, vettu. Som det meste fra Argentina...

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommer til å skille seg ut som spesiell uansett hvor mange bøker du leser fra landet, vil jeg tro. Tidsriktig og velskrevet, av en kvinnelig forfatter. Du kan ikke gå glipp av denne nei ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)