MBIL-2019: "Mouthful of Birds" av Samanta Schweblin

Det mange kanskje ikke vet er at jeg er temmelig stor fan av maleren Salvador Dalí. Det betyr ikke at jeg har prints av ham på veggen over alt, selv om jeg har et par liggende. Hvorfor Dalí? Fordi jeg rett og slett elsker surrealistiske bilder - bilder der du tror du ser én ting, men ser man nøye etter så ligger det skjulte budskap over alt i bildene hans. Og det fine? De kan tolkes på flere måter. Men hva har Dalí med Samanta Schweblin å gjøre? Nemlig. Surrealismen.

Mouthful of Birds er en novellesamling som argentinske Schweblin gav ut i 2009, men som ble oversatt til engelsk tidlig i år. Den havnet sporenstreks på Man Booker langlisten. Jeg var noe tilbakeholden til boka i utgangspunktet, for jeg er ikke så veldig begeistret for novellesamlinger, men da det viste seg at dette var den eneste (!) boka på lista som faktisk er utgitt i lydbokformatet så ble valget enkelt. Gjett hvem som ble overrasket?

Samanta Schweblin
Bildekilde: Goodreads.com
Jeg likte nemlig denne novellesamlingen svært så godt! Novellene beveger seg hele tiden rundt mellommenneskelige relasjoner, moral, eller mangel på sådan og hvordan mennesker i forskjellige livssituasjoner håndterer livene sine. Her er det bruder i hopetall som forlates på kirketrappa, døtre som spiser levende fugl, dverg-servitører i dødelig krise, hundemishandlere, gravere, håndtering av sorg etter dødfødsel, regnbuesorterte lekebutikker, barn som graver hull i bakken og menn som bærer myrdede koner i koffert. Hva de alle har felles? Novellene altså. En slags moral. Av og til skjult. Andre ganger tydelig. Felles for dem er at de er forbausende engasjerende og tankevekkende. Det var ikke en eneste av dem som jeg ikke fant noe jeg likte i, som jeg ikke fikk noe ut av. Alle hadde ikke like dyp mening, men samtlige fikk meg til å undres over hva som foregår i menneskesinnet, og ikke minst hvor forfatteren har fått alle de svært så spesielle ideene sine fra...?!

Jeg trodde ikke jeg kom til å skrive dette, men denne novellesamlingen bør du ikke la passere. Den er god, tankevekkende og - ja, sær. Men ikke så sær at den tipper over. Dalí er ikke for alle, jeg vet det. Men Samanta Schweblin? Hun kan du trygt bryne deg på! Lydboka fra Audible er svært god også. Det benyttes en rekke innlesere, og samtlige er dyktige!


Kilde: Audible - Utgitt: 2019(2009) - Språk: Engelsk - Sider: 240
Utfordring: MBIL-2019, Utenlandske forfattere, GoodReadsGod, surrealistisk elg... ;-)


.

Kommentarer

 1. Ehm, hundemishandling?
  Du hadde meg, overbevist, helt til du nevnte hunder. Synd for resten høres bra ut, (og det er den eneste ute i lyd), selv om jeg alltid sliter med noveller på lyd. Mister tråden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Neinei. HundemishandlERE, ikke ING. Det er noe annet, men det var den 'verste' novellen rent følelsesmessig likevel. Samlingen er god, ikke la den detaljen sette deg ut. Hopp over novellen om du vil. Novellene er enkle å følge på øret, så her er det bare å plugge seg inn. Fine å spa snø til, om du har mer å ta av?

   Slett
  2. Kan jo ikke det når jeg er går/løper og plutselig kommer feil novelle. Må i såfall lese på papir/brett.

   Slett
  3. Novellene har overskrifter. Lær deg denne ene, og skipp den når den kommer. Det starter ikke med hundedrap og jævelskap på linje 1 ;)

   Slett
  4. Ok da.
   (men det kommer til å bli veldig vanskelig hvis jeg løper, og det er regn og mørkt og jeg kobler ut og plutselig har jeg misst overskrifta, og befinner meg midt i hundegreiene.)
   Just saying..
   , men ok, avskriver den ikke helt.

   Slett
 2. Denne skal jeg lese når den kommer på norsk. Hun har jo en som er oversatt; Feberdrøm, som også ble nominert i MBIL.

  Virker interessant denne. Liker både Dali og Argentinske forfattere.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenkte at Dalí ville trigge interessen din ja :) Var ikke klar over at Feberdrøm var MBIL og oversatt? Kanskje jeg skal plukke den opp ved en anledning. Jeg likte skrivestil og det utrolig varierte innholdet. Ofte synes jeg det kun er et par noveller i en hel samling som har noe for seg, men her ble jeg svært positivt overrasket. Hun traff ihvertfal meg.

   Slett
  2. Ja, det er en kortroman:
   https://www.cappelendamm.no/_feberdrom-samanta-schweblin-9788202497972

   Synes det var noe kjent med forfatteren, og det var det jo.. Har nok lagt merke til denne boka før.

   Dali, ja- jeg gikk jo hans fotspor på Costa Brava sommer..:)

   Slett
  3. Nifs lesing om bakgrunnen for boka: https://www.forlagsliv.no/litteraturavdelingen/2017/09/13/feberdrom/

   Slett
  4. Oi... Denne havnet rett på Audible på telefonen, gitt. Skal lytte til den som neste lydbok ut. Jeg hadde noen credits tilgode på Audible siden jeg handler en del på Amazon, så nå er Schweblin Fever Dream i boks. Takk for tips og linker!!

   Slett
 3. Bok bestilt,likte veldig godt Feberdrøm som jeg har lest både på engelsk og norsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg kjøpte meg nettopp Fever Dream som Audible lydbok. Måtte bare ;)

   Slett
  2. Så bra! Håper du liker den og faller novellesamlingen hennes i smak her så skal jeg ta for meg flere av bøkene hennes, som oftest skriver hun noveller og gjerne litt absurde etter det jeg har lest.

   Slett

Legg inn en kommentar