tirsdag 16. august 2016

Bookerkandidat "The Sellout" av Paul Beatty

DER tenker jeg den satt, ja. Boka som garantert havner på Booker-kortlista. Jeg sier det bare først som sist. Kommer ikke The Sellout på kortlista i 2016 så skal jeg forever boikotte alle Booker-langlister!

Boka handler kort fortalt om en ung mann som vi først treffer i fengsel. Han venter på saken sin som nå er oppe i Høyesterett. Hva han er dømt for, vites ikke ennå. Det blir rullet opp i resten av historien. Og for en historie.. Vi følger bokas hovedperson, som går under navnet Sellout eller Bonbon, i tilbakeblikk fra barndommen og ungdommen parallelt med nylig fortid forut for fengslingen. Bonbon har vokst opp i den sørlige utkanten av Los Angeles, på et lite middelklassested som kalles Dickens. Gutten ble oppdratt av en enslig far, en temmelig spesiell og kontroversiell sosiolog, som brukte sin eneste sønn som forsøkskanin i et uttall rasistisk ladde psykologiske studier. Bonbon holder ut det han blir utsatt for fordi hans far mener at dette banebrytende arbeidet han er deltaker i vil resultere i en biografi som vil løse familiens økonomiske utfordringer en gang for alle. Selvfølgelig blir det ikke slik. Faren blir istedenfor uforklarlig og uheldigvis drept av politiet, og alt som er igjen etter regningene er betalt går til det de kaller en drive-thru begravelse. Bonbon begraver faren selv i hagen, i den enden som er minst fruktbar på gården og sitter nå alene igjen, kun med selskap av Hominy Jenkins - en svart arbeider på gården som ønsker slaveriet tilbake, og som ansetter seg selv om slaven til Bonbon. Han krever å bli pisket en gang i uka og insisterer på å kalle Bonbon "master". Her starter galskapen, og den er gjennomgående i hele boka.

Paul Beatty
Bildekilde: theguardian.com
Dette er nemlig en bitende satirisk roman som utfordrer alle de hellige prinsippene man kan utfordre i USA - det urbane livet, borgerrettsbevegelsen, far-sønn forhold, og det de kaller den hellige gral av rasemessig likeverd, nemlig den svarte kinesiske restaurant... Ingen blir spart for Beatty's kritiske øye. Boka er svært morsom, gitt at man har denne typen humor, that is. Jeg flirte meg grønn flere ganger, og når Hominy og Bonbon starter med gjeninnføring av slaveriet og segregering av den lokale ungdomsskolen for å sette Dickens tilbake på det amerikanske kartet, da bikket jeg nesten over. Beatty har rett og slett skrevet en særdeles brilliant historie. Den er like opprørende som den er original. Karakterskildringene og typene er aldeles i en klasse for seg, språket er intelligent og utrolig nyansert og humoren og ironien i særklasse. Tørr humor? Ja kanskje litt, men mer absurd komisk og ironisk enn noe annet. En innertier for mitt vedkommende, og jeg krysser det jeg har for at boka havner så langt opp som overhode mulig på lista. Til topps? Jatakk! Boka starter så her, og etter dette avsnittet var jeg fullt og helt solgt...
"This may be hard to believe, coming from a black man, but I've never stolen anything. Never cheated on my taxes or at cards. Never snuck into the movies or failed to give back the extra change to a drugstore cashier indifferent to the ways of mercantilism and minimum-wage expectations. I've never burgled a house. Held up a liquor store. Never boarded a crowded bus or subway car, sat in a seat reserved for the elderly, pulled out my gigantic penis and masturbated to satisfaction with a perverted, yet somehow crestfallen, look on my face. But here I am, in the cavernous chambers of the Supreme Court of the United States of America, my car illegally and somewhat ironically parked on Constitution Avenue, my hands cuffed and crossed behind my back, my right to remain silent long since waived and said goodbye to as I sit in a thickly padded chair that, much like this country, isn't quite as comfortable as it looks."
Skal du lese ei av bøkene på langlisten, forsikre deg om at det er denne. Som Sarah Silverman så treffende sa det: "The Sellout is brilliant. Amazing. Like demented angels wrote it." Nemlig! :-)


Kilde: Egen bok - Utgitt: 2015 - Forlag: Farrar, Straus & Giroux - Sider: 289 - Språk: Engelsk
Utfordring: GoodReads, Booker prize


Bonbon på stranda - etter han har surfet i pot-rus... :o)

(eller ukjent mann på stranda i Puerto Plata, Den Dominikanske republikk :D


.

4 kommentarer:

  1. Hehe, for din egen skyld håper jeg boken ikke går videre, så har du for evig frigjort lesetiden din fra Booker-listene! Men den høres unektelig briljant ut, og nøyaktig som en bok vi ikke finner maken til i den norske bokhøsten, dessverre. Jeg stålsetter meg med dobbel dose Atwood, og det er ikke så galt, det heller.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja du sier noe ang frigjøring av lesetid.. Jeg hadde håpet at Booker-kandidatene ville gi meg kommende 1001-liste kandidater. Sålangt er det kun The Sellout her som har stukket seg særdeles positivt ut for egen del. Snakker meg om intelligent og velskrevet bok. Herlig på kornet når det gjelder det amerikanske samfunnet, både fra før-i-verden og nå. Vi (sambo og jeg) har tilbragt en del tid her borte (er i Houston nå) og har diskutert med amerikanske venner og bekjente mange av temaene som Beatty så aldeles glimrende ironiserer over. Vi er jo langt fra enige om mangt å mye amerikanerne og jei..kan du sei..hehe..

      Jeg har mange bøker igjen å lese fra Booker-lista, så det er bare å kaste seg rundt. Med det er jo alt annet jeg bruker tiden på.. Det er nesten som jeg gruer litt for den norske bokhøsten.. men det sa jeg heldigvis ikke høyt.. Og når alt annet feiler: Atwood-medisin!

      Slett
    2. Den skarve oversikt jeg har over Booker-kandidatene som har kommet seg inn på 1001-listen, tilsier at det er få langlistebøker som tas med. Vinnerne har en sterk sjanse, og et par til fra kortlisten. Men helst når ikke-vinneren heter McEwan, Coetzee eller Atwood til etternavn.

      Min erfaring med USA er liten, i og med at jeg aldri har vært der. Men fordelen med kulturimperialismen deres og engelskstudiene mine, er at jeg har noenlunde oversikt over de store temaer likevel. Og de var jo et samfunn som skapt for satire allerede før Trump startet sirkus.

      Er det 3 av 13 Booker du har lest hittil? Jeg leste innleggene dine om mor-datter-bøkene, og har ingen problemer med å stå over dem, nei. Da leser jeg heller norsk bokhøst! Som jeg forresten synes virker ganske bra, tro det eller ei. Vi må bare huske å sile, aldri lese på måfå.

      Slett
    3. Øyestraks ferdig med fjerdeboka, Hystopia av David Means. Mye bedre enn mor/datter-bøkene, men jeg kjenner jeg kjeder meg fort. Når det er sagt, så er Hystopia sannsynligvis ei av de jeg sålangt ville lagt på kortlista. Men så har jeg jo ennå ikke mottatt Coetzee m.fl...
      Trump ja. Det emnet der ligger dødt når vi er her borte. Man kan jo aldri vite om man treffer den ene, store supporteren. Og jeg orker ikke mer Trump nå. Hadde en halvtime på ellipsemaskinen på hotellet her, med TV-skjerm på og greier. Trump på alle kanaler. Som om han var noe å trene etter? Djeez.. Jeg unngår også å diskutere våpenlover og frasene The American Dream og The Land of the Free... (og går heller inn på youtube og sjekker videoene på tema "Walmart people watching" når jeg har en bad hair day).
      Norsk bokhøst ja. Jeg tror jeg skal la bokbloggere sile litt for meg. Jeg har sluttet å tro på bokhandlerpalleveltere og de større avisene for lenge siden. "Bloggere" leser jeg når jeg skal le litt, rosavarianten that is. Fikk med meg ei Atwood-bok fra Barnes & Noble idag, forresten. The Penelopiad. Ser fram til å lese om kona til Odyssevs fra Atwood's penn :)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)