Hva er det med disse nynorskbøkene? Et skriftspråk jeg var hellig overbevist om at jeg ikke skulle lese etter endt utdannelse. Nok engang har språket omfavnet meg, og nok engang må jeg gå tilbake på egne ord. Kanskje jeg rett og slett burde komme ut av skapet og innrømme først som sist - nynorsk er et vakkert skriftspråk - til sitt bruk (moderering nødvendig!).
Finne Ly av Basso handler om en ung kvinne av romanifolket som søker tjeneste hos en enkemann med to sønner som bor på Finnskogen. Året er 1849, omreisende slekter blir like dårlig tatt imot da som nå og Hanna kan ikke fortelle hvem hun er og hvor hun kommer fra. Ingen bonde med forstanden i behold vil ta ei fantejente som taus i huset. Bonden er en stille og forsagt gammel mann som nettopp har mistet sin kone og er bare glad for litt hjelp. Den yngste sønnen Johannes forelsker seg tidlig i Hanna, men storebror og odelsgutt Harald forhindrer så godt han kan Johannes i å prøve seg. Han blir selv interessert i jenta. Gamle fordommer blusser opp mellom brødrene og sjalusien blir påtagende. Det blir også følelsen av at Johannes sliter med egen psyke og at det er ett eller annet med ham. En grunn til at han ikke fungerer sosialt, ikke har noen nære venner, var unaturlig knyttet til sin egen mor som nå er død og har noe som kribler i hodet. Hanna prøver å unngå å være gjenstand for bråk mellom brødrene samtidig som hun slites mellom å holde på jobben som tjenestejente og den indre drivkraften som gjør at hun savner sitt eget folk og livet på landeveien. Et liv i stor fattigdom, men hvor hun følte seg fri.
|
Aina Basso Bildekilde: bok365.no |
Jeg forstår hvorfor denne boka ble nominert og er kommet seg videre på kortlista til Bokbloggerprisen. Dette er nemlig en nydelig stemningsskildring, både av kjærlighet og savn, men også av vanskelighetene som hele tiden har fulgt det rotløse romanifolket på deres stadige vandringer.
Finne Ly beskriver livet på Finnskogen på midten av 1800-tallet og forteller om Hanna's forsøk på å tilpasse seg et liv på en gård og i fast jobb, noe hun aldri har hatt tidligere. Boka er pakket inn i et aldeles nydelig poetisk språk med en særegen ro over det hele. Her fråtses det langt fra med ord. Likevel gir Basso helt klare og tydelige bilder over forgangen tid samtidig som man kan trekke klare paralleller til hvordan romanifolket blir behandlet idag. Selv om leseren lulles inn i et vakkert lyrisk språk så føler man som leser likevel på en underliggende dissonans, en murrende, mørk skygge som ligger bak hele historien. En forutanelse av at noe vondt og vanskelig er i ferd med å skje. Slutten av boka er ikke overraskende på noe vis. Den følger bare historiens gang, og slipper leseren der - med en indre følelse av å ha hatt en spesielt god leseopplevelse. Anbefales uten forbehold!
Kilde: Egen ebok
Utgitt: 2014
Forlag: Samlaget
Sideantall papirbok: 251
ISBN: 9788252185362
Utfordring: Nye norske forfattere, GoodReads
|
Like a bird...not on a wire... :-) |
Jeg tror vi er mange som har fått en aha-opplevelse etter å ha lest bøker på nynorsk. Det er rett og slett vakkert, og jeg skulle vært flinkere til å lese fler. Denne boken står absolutt på leselisten!
SvarSlettYou're in for a treat :-)
SlettEnig, både ang språk og bok.:) Så vårfrisk layout du har fått på bloggen da.:)
SvarSlettBle inspirert av fuglekvitter i helga. Får se hvor lenge det varer. Det går raskt å endre hvis jeg blir lei :-)
SlettNynorsk er vakkert i bøker ja - også når jeg lytter til boken, men her var det lesing. Språket var absolutt et pluss i denne - skjønt jeg finner ingen forklaring på en del korte, "kryptiske" setninger som jeg har funnet her og der. (?)
SvarSlettForstår ikke helt hvilke kryptiske setninger du henviser til Randi - gi meg et hint om hvor du finner noen av disse i boka. Kan ikke helt huske jeg reagerte på noen. Jeg ble lullet inn i en skikkelig poetisk stemning da jeg leste boka, så det kan jo være at jeg bare overså totalt det du har bitt deg merke i.
Slett