tirsdag 3. februar 2015

For en januar!

Jeg må tilbake til før 2012 for å finne en bedre lesestart på året. Ikke bare i antall bøker, men også i oppnåelse av antall 1001-bøker og andre lesemål. Dette henger selvfølgelig sammen med at jeg har tatt meg et semesteropphold på universitetet og har tid til å lese det jeg vil når jeg vil (nesten da, man har visst jobb og familie også..). Januar er måneden jeg omsider startet Storytel abonnementet mitt, og det har sålangt vært en suksess. Jeg har også meldt meg opp til ikke mindre enn 3 lesesirkler, og sålangt er jeg ajour. Oversikten ligger her. Bokhyllelesing er et kjærkomment nytt bekjentskap, samtidig som jeg fortsetter (og skal være litt mer streng med å delta i) Lines Lesesirkel 1001-bøker og Ingalill's Biografisirkel. Alle tre lesesirklene får meg til å ta tak i bøker jeg enten burde ha lest tidligere, klassikere som bare må leses og biografier av kjente og kjære, men også kanskje litt mindre kjente mennesker som har betydd noe spesielt. I tillegg har vi tvangslesekafé den 12. i hver måned, og der deltar jeg i Stavanger-gruppa. Utrolig hyggelig og sosialt etter endt leseøkt. Ikke små mål for 2015, det er sikkert.

Så hvordan ligger jeg an? I januar har jeg lest ikke mindre enn 12 bøker. Til å være meg så er det et ekstremt høyt antall. Jeg har også skrevet om de aller fleste av dem (mangler Austen's Persuasion, men den kommer ila uka). Her er bøkene som ble fortært foregående måned:


I tillegg til ovennevnte så leste jeg også en barnebok fra Twinsy, Sandviks forlag. En kombinert lyd-, e- og papirbok som jeg har skrevet mer om her.

Mest fornøyd er jeg med mine 4 stk 1001-bøker. Halvparten av disse skled elegant i boks fra Storytel - Edgar Allan Poe bøkene. Ellers så er Ishiguro's Gå aldri fra meg månedens desidert høydare. På plassen for dårligste boka konkurrerer Allegiant og Troll Mountain. Sistnevnte gadd jeg ikke lese ferdig engang, det ble for mye troll og eventyr og absolutt veldig annerledes enn testosteronbombene Reilly pleier å skrive. Likevel tror jeg at jeg putter Allegiant av Roth som dårligste leseopplevelsen for januar. Den ble ferdiglest, men jeg hadde SÅ store forventninger til avslutningen av Divergent-trilogien at denne falt i bakken med et enda større brak. Thaimani ble sporenstreks favorittkokeboka mi etter jeg fikk den til jul - ingen over, ingen på siden sålangt når det gjelder gourmetmåltider thai style. av Espedal var hakket dårligere enn Imot-bøkene hans som jeg likte utrolig godt. Dødspakten av Kristensen var nok en god, men likevel annerledes "krim" fra forfatteren og Austen er Austen. Persuasion ble etterhvert nyydelig, og omtale er i ferd med å skrives. Den vanvittige av Gibran var den underligste boka jeg leste i januar - rare og underfundige historier om livets mangfoldigheter. God og spesiell! Den verden vi fant fra Umrigar går imidlertid inn i historien kun under fanen lest..

Tallenes tale når det gjelder målsetninger er veldig positive første måneden ut i 2015:
 • 4/12 1001-bøker!
 • 1/10 nye (for meg) norske forfattere
 • 3/10 bøker av forfattere fra 10 land utenfor Skandinavia, England, USA
 • 0/4 fagbøker innenfor litteraturfaget
 • 2/2 lesesirkler i januar: 1001-bøker og Bokhyllelesing
 • 1/1 tvangslesekafé i Stavanger
 • 12/75 bøker for året
Ellers
 • 4 engelske, 8 norske
 • 4 damer, 8 menn
 • Ingen bøker gitt bort
 • Altfor mange kjøpt - bruktbutikk for bøker er farlig!
 Særdeles fornøyd med egen innsats i januar og godt igang med bok 2 i februar. Litt andre bøker valgt denne måneden, bla. biografien til Ernest Hemingway. Kan bli spennende!

Denne måneden blir det kun snøbilder :o)

 .

11 kommentarer:

 1. Utrolig lesemåned.:) Mye engelsk, og lite jeg har lest her, gitt..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye lest, en del "ukjent" for meg også... selv om mange av dem har stått i bokhylla en tid. Jeg har for 2015 planer om å gjøre et voksent innhugg i uleste bøker. Har flere av dem med meg på ferie nå. Utrolig hva jeg får lese når jeg ikke studerer gitt... eller, jeg leser vel like mye, men nå blir det bare lystlesing til en forandring. Eller - er egentlig ikke studiene mine lystlesing også? Jeg MÅ jo strengt tatt ikke studere ;-)

   Slett
  2. Har samme mål selv om å lese en del fra hylla..:)

   Slett
 2. Med denne farten er målene oppfylt før juni, du må nok oppgradere frøken. Ihvertfall dobbelt så mange 1001 og 2 biografier pr. runde. Nå minnet du meg også på at jeg kjøpte den forrige Reillyboka, eller ivhertfall ei Reillybok (Tournament) på din anbefaling, den har helt forsvunnet i kindlemylderet, der stadig nye anskaffelser presser han lenger ned på lista. Synd med Allegiant, men når hun leverer fra seg slike makkverk, får hun takke seg selv. Noen burde fortalt henne at ikke alt trenger å være trio - noen ganger er det bedre å avslutte on top og la ting henge - spesielt hvis man har skrevet seg inn i et hjørnet. Muligens var det derfor Fosnes Hansen aldri kom med noe oppfølger til den boka alle elsker - og jeg aldri husker hva heter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Klok av skade Ingalill... jeg vet jeg ikke kommer til å klare å holde trykket hele året. Og august er det studiestart igjen. Jeg får sprenglese nå.. Tournament-boka bør du forsøke. Den er faktisk både interessant og god. Fin vinterferielektyre! Jeg har nettopp startet på en ny dystopi-serie, førsteboka ut er Silo (Hugh Howey). Samboen har lest hele på engelsk. Førsteboka var bra - den likte jeg også. Så gikk det bare feil vei... Irriterende det der. Men nysgjerrig som jeg er skal jeg prøve meg på bok 2 på engelsk. Norsk oversettelse av 2ern - Skift - kommer ikke før 2016. Tror det er lurt å gjøre som Fosnes Hansen, stoppe etter ei suksessbok om man ikke er helt sikker på om man klarer å holde trykket på fortsettelsen. Ingenting er mer irriterende enn å lese dårligere og dårligere bøker etter ei god førstebok!

   Slett
 3. Så bra!
  Jeg har også startet et Storytel abonnement, men jeg visste ikke at det lå 1001 bøker der. Så nå ga du meg en fin, ny ide! :-) Jeg har også blitt med i bokhyllelesingen for å utfordre meg selv litt. Med de bøkene jeg har valgt fremover kan den utfordringen muligens bli vel stor, men vi får se :-)
  Ha en fin dag på ski! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Astrid Terese. Her går det i snowboard (knærne mine er for gamle for ski ;-) Det ligger 1001-bøker gjemt innimellom alt det andre på Storytel. Jeg syns bare det er litt vanskelig å finne fram, søkefunksjonen er ikke den beste. Med tålmod så er det imidlertid ganske så mange perler tilgjengelige. Bokhyllelesingen min tar av nå i år. Jeg har bestemt meg for å gjøre et voksent innhugg i bøker jeg jo engang kjøpte av en årsak! Holder på med Anna Gavalda nå. Veldig god! Tok med 9 papirbøker på ferie i tillegg til Kindle, så det er nok å ta av..hehe..

   Slett
 4. Godt du ble fornøyd med lesemåneden som var. Jeg ble ikke det for jeg leste altfor lite. Vet jeg kan lese mer, så jeg må ta meg sammen. Den eneste boka du har lest, leser jeg nå, nemlig "Dødspakten". Ha en god, ny lesemåned:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den eneste boka jeg har lest (av de du har lest), mente jeg å skrive. Dårlig ordleggelse der gitt. Beklager det:)

   Slett
  2. Forstod deg :-) Dødspakten var bra syns jeg. Jeg har likt alt jeg har lest av Kristensen faktisk. Han skriver annerledes en gjennomsnitts-krimforfattere. Jeg liker faktisk Kristensen mye bedre enn Jo Nesbø. Hva syns du om Dødspakten sålangt?

   Slett
  3. Er snart ferdig med Dødspakten og liker den godt så langt. Hardbarket og det har jeg sansen for:) Og godt å høre at ikke alle fan av Nesbø. Han er oppskrytt syns jeg. Har lest 3 - 4 bker av ham og likte bare Snømannen og Marekors, men ellers syns jeg han er standard krimforfatter. Syns Horst f.eks er mye bedre enn ham:)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)