torsdag 31. juli 2014

"Huset mellom natt og dag" av Ørjan N. Karlsson

Dette har jeg savnet - en skikkelig god, norsk sci-fi forfatter! Jeg har lest Huset mellom natt og dag og virkelig latt meg begeistre! Jeg skal ærlig innrømme at jeg var skeptisk i utgangspunktet. Med ca. 1000(!) sci-fi/fantasy bøker i hyllene (jepp, dette er et nerde-hus) så er jeg blitt kresen og lar meg ikke bli revet med av hva som helst. Sci-fi er en vanskelig sjanger, for selv om teknologien skal være framtidsrettet og fiksjonær så skal den heller ikke tippe over og bli lite troverdig, noe den raskt kan bli dersom ikke forfatteren har et klart grep om eget konsept og hva han vil med historien - noe jeg syns Karlsson har lykkes godt med. Men først, kort om innholdet:

"Marko Eldfell, en norsk desertør på flukt, lever i skjul i Tiranas livsfarlige gater der han livnærer seg av strøjobber for lokale kriminelle. Etter en konflikt med en lokal mafioso, finner militæret ut av hvor han befinner seg, og han har ikke lenger noe sted å flykte. Idet alt håp synes ute, tilbyr en eksentrisk forretningsmann seg å hjelpe, men det er en hake. For å vinne tilbake sin frihet må han spore opp sin tidligere troppssjef og gode venn, Jack Stenthon. Problemet er bare at Marko så Stenthon dø på slagmarken i Tblisi."

Avsnittet jeg har referert over her er et utdrag fra teksten bakpå boka. Det snedige her er at ingenting av innholdet indikerer at dette er ei sci-fi bok. Det eneste som forteller oss at vi ikke befinner oss i vår egen samtid er innledningen: "I Huset mellom natt og dag blir du tatt med til en dyster fremtid." Riktignok blir boka reklamert med at dette er "en vaskeekte, actionpreget norsk science fiction-roman", men om innholdet altså intet. I utgangspunktet syns jeg dette er litt underlig all den tid jeg ihvertfall ville forventet å finne hint om historien er basert på space-/earth-, techno- eller biologisk sci-fi, men det er nå meg da. Jeg digger bio sci-fi og finner veldig raskt ut at modifiserte mennesker er kjernen her.

Tilbake til innholdet: Det de lokale mafiosoene nemlig ikke er klar over er at desertøren vår - Marko Eldfell - er et resultat av et militært forskningsprosjekt. Alle mennesker har fra de er små fått operert inn en bioelektrisk reseptor bak øret. Ved hjelp av reseptoren kan man få tilgang til det vi i våre dager kaller internett direkte på netthinnen. Alle har også tilgang til en mer privat inner-Sfære, og det er her Marko kan aksessere de militære bioappene som er koplet direkte til nervesystemet hans og som lar ham for korte perioder øke styrken sin i bein og armer, skjerpe den kognitive evnen, forbedre nattsynet og forhøye oksygenopptaket. Her får jeg definitivt Universal Soldier vibber :-)

Ørjan N. Karlsson
Bildekilde: dagbladet.no
Mer av innholdet og om hovedpersonen Marko vil jeg ikke røpe, for dette er virkelig en spennende røverhistorie basert på en fremtidsrettet teknologi som jeg overhode ikke har problemer med å svelge. Allerede idag er det gjort flere tester på å operere chip under huden på mennesker for bruk i forskjellige øyemed - (bare google "chip under the skin" og se hva du finner...). Det jeg syns Karlsson også er veldig heldig med er miljøskildringene. Han klarer å presentere oss for en troverdig utvikling av et østblokkland som vi på mange måter kjenner deler av idag samtidig som vi blir presentert for et samfunn som er på et mye høyere teknologisk nivå. Plottet er veldig bra, det dryppes flere hint gjennom boka - og hvem eller hva er egentlig Ildbæreren? Historien er spennende, den er fylt med action samtidig som den krever tankegang og språket flyter veldig godt uten noen gang å bli altfor teknologisk. Man trenger langt fra være en garvet sci-fi leser for å glede seg over denne boka! Jeg har funnet at forfatteren nå er avdelingsleder for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Han har også tatt Hærens befalsskole og tjenestegjort syv år i Hæren, bl.a. i Makedonia. Senere har han også arbeidet i Forsvarsdepartementet. Ikke rart at miljøskildringene er troverdige og militærsjargongen brukt i boka flyter helt naturlig og ikke virker påtatt! Dette var virkelig en veldig god start på en spennende sci-fi serie! Boka avslutter nemlig med en gedigen cliffhanger, og den som kommer til å stå først i køen når neste bok skal utgis - ja det er meg!

Særdeles bra, Karlsson - Huset mellom natt og dag stod til 10 i stil!


Kilde: Lesekopi fått fra forlaget
Utgis: 27.08.2014
Forlag: Vendetta
Språk: Norsk
Sideantall: 351
ISBN: Ikke tilgjengelig ennå
Utfordring: GoodReads, Norske forfattere


.


1 kommentar:

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)