mandag 6. januar 2014

"The Tournament" av Matthew Reilly

Etter den fantastiske prestasjonen av Magnus Carlsen da han ble verdensmester i sjakk så kom min gamle "idrett" plutselig veldig i fokus igjen i Norge. Ikke så rart kanskje, Carlsen er vår eneste verdensmester ever i grenen, så her er det bare å ta av seg hatten. Da jeg ble tipset om The Tournament fra en kompis og så det var Matthew Reilly som var kommet med ny bok så ble jeg imidlertid noe forundret. The Tournament handler nemlig om et sjakkmesterskap på 1500-tallet, og ingenting kunne vel vært fjernere fra Reilly's vanligvis så over the top James Bond action thrillere på stereoider enn nettopp en sjakkturnering? Jeg ble mildt sagt nysgjerrig, deretter forundret og endte opp med å sitte igjen rimelig imponert!

Vi er i England, året er 1546 og vi møter en ung og usikker prinsesse Elizabeth - datteren av Henrik VIII og Anne Boleyn. Hun er ikke tronarving, for hun har både en eldre bror og en eldre søster, men hun er fremdeles en potensiell trussel som arvtaker etter kongen. Midt oppi det britiske kongeveldets monarkiske puslespill kommer det en enestående invitasjon fra Sultanen i Konstantinopel. Han søker de beste sjakkspillerne fra hele den siviliserte verden til en heidundrende sjakkturnering i sitt eget palass. Roger Ascham, som er Elizabeth's lærer og mentor når det kommer til kunsten å håndtere makt og politikk, får lov av kongen å bringe Elizabeth med seg når han reiser sammen med Giles - Englands deltaker - til den fantastiske ottomanske hovedstaden hvor turneringen skal avholdes. Elizabeth får ta med seg sin noe eldre venninne Elsie og sammen med et større reisefølge reiser de østover. Det lurer imidlertid større farer i Konstantinopel. En morder går løs og en katolsk kardinal er allerede blitt tatt av dage, innenfor murene i sultanens palass. Ascham blir spurt av Sultanen å etterforske mordet, men etterhvert som undersøkelsene fører ham og Elizabeth videre så dukker det opp mørke hemmeligheter som de overhode ikke hadde forventet å finne. Katolske prester som forlyster seg på unge gutter, småjenter som blir solgt både til Sultanens harem og de rikere innbyggerne i byen, Sultanens dronning viser seg å ikke bare å ha sansen for sin ektemann, og Elizabeth's venninne får mer enn hun ber om når hun flørter seg inn under dyna til Sultanens sønn. Sultanen har også et fryktsomt bakenforliggende motiv når det gjelder sjakkturneringen i seg selv, for hvilken informasjon har alle sjakkdeltakerne med seg i forseglede konvolutter som de må levere før turneringen starter?

Her er det intriger på løpende bånd, og det geniale med historien er at Reilly fletter inn reell og historisk korrekt informasjon både når det gjelder steder, personer, politikk og seksuelt maktspill på høyt nivå. Dette er virkelig et eventyr med sus over hvor kjente historiske figurer blir satt i en fiktiv setting på en så overbevisende måte at det kanskje kunne ha vært sant? Historien og de fryktelige hendelsene fortelles gjennom prinsesse Elizabeth, og det er hele tiden hennes synspunkt vi forholder oss til gjennom boka. Turen til og oppholdet i Konstantinopel vil komme til å prege Elizabeth gjennom hele livet, og kunne svært gjerne vært med på å forme henne som den dronningen hun faktisk ble i voksen alder. Dette er et finurlig sjakktrekk fra Reilly's side (pun intended), nemlig å bygge opp under dronningens kjente personlighetstrekk, manglende ekteskap og barn og på denne måten gjøre historien enda mer troverdig.

Matthew Reilly
Bildekilde:

matthewreilly.com
Det er et flott bilde av en ung prinsesse Elizabeth Reilly gir oss her. Som motvekt møter vi også Elsie, Elizabeth's eldre venninne som er med på turen. Hun er et viktig motstykke til den korrekte, omtenksomme og fornuftige prinsessen. I historien representerer Elsie den bekymringsløse seksuelle eventyreren som altfor seint lærer at seksuelle relasjoner kan handle om noe mye mer enn enkel, flyktig nytelse. Kunne den tragiske historien om Elsie vært sann og preget dronning Elizabeth såpass sterkt at det avholdt henne fra å gifte seg og gå i sølibat? Hvem vet, for det finnes etter sigende liten informasjon om unge prinsesse Elizabeth's tid på denne jord før midten av tenårene. Roger Ascham er heller ingen fiktiv figur. Han var en engelsk lærd og didaktisk forfatter som var kjent for sin prosastil. Han var også kjent for sine teorier om utdannelse, og fungerte faktisk som prinsesse Elizabeth's lærer i gresk og latin mellom 1548 og 1550!

Dette var en utrolig god, og ikke minst uforventet, bok fra Reilly's side. Det skal ikke stikkes under en stol at jeg i flere år har vært fullstendig fascinert av fortellerstilen hans, og jeg simpelten elsker action thrillerne han har skrevet. Dette var imidlertid en mye voksnere Reilly. Selv om tempoet i The Tournament er et helt annet enn hva jeg er vant med fra hans side, så oser fortellergleden og fortellerevnen ut mellom boksidene. Det er liten tvil om at forfatteren har gjort hjemmeleksen sin i forkant av denne historien, for den var overbevisende veldig, veldig bra! Reilly mistet sin kone i 2011 og har derfor naturlig nok hatt en stans i forfatterskapet sitt. Han forteller i et intervju at han nå er tilbake, om enn ikke for fullt, så har han fått skrivegleden igjen. Jeg gleder meg til fortsettelsen! Anbefales definitivt!


Kilde: egen ebok
Utgitt: November 2013
Forlag: Orion
Språk: Engelsk
Sideantall papirbok: 432
ISBN: 9781409134237
Utfordring: GoodReads, Andre landWhistler/Canada - ikke ennå, men veldig snart!

2 kommentarer:

  1. Jada, her var kindlefingeren i aksjon allerede etter 2 avsnitt. Til tross for at den overhode ikke passer inn blant årets lesermål, som hovedsaklig skal bestå av prisvinnende, klassisk og faktisk. Kanskje jeg kan lure den inn som en crossoverbiografi?

    SvarSlett
    Svar
    1. Rask på avtrekkerfingeren forstår jeg. Kan man like. Finner ikke noe mer perfekt som crossover til kongelig bio for februar enn denne! Jeg funderer ennå på om jeg skal snike den inn på biolista, som februar lesesirkel-alibi ;-) Neida. Skal ikke jukse! Har bare ikke helt landet på hvilken kongelig, men any konge will do??

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)