torsdag 9. januar 2014

"Prosessen" - en tegneserie basert på Franz Kafka's roman

Bokbloggertreffet i september førte mye godt med seg, og fordelen med å komme en dag (og to) tidlig var at jeg fikk brukt god tid på Oslo Bokfestival, både som tilskuer til de forskjellige arrangementene på scenene og i bokteltene til forlagene. Sistnevnte ble en heller dyr affære (bokbegrensninger, hvem er det...), men ei av de bøkene jeg fikk med meg hjem var denne heller spesielle tegneserieversjonen av Kafka's Prosessen. Nå har jeg lest litt av Kafka de siste par årene og var igrunnen mettet på absurditeter og følelsen av å gå i ring uten å komme noe sted, men denne tegneserien kan jeg virkelig anbefale! Først kort om selve historien...

Prosessen er (nok) en temmelig surrealistisk roman fra Kafka, og blir regnet som Kafka's hovedverk. Dette til tross for at romanen ble utgitt etter Kafka's død, og den var heller ikke ferdigskrevet. Romanen handler om Josef K som vekkes av politiet en morgen og arresteres uten å få opplyst hva han siktes for. I romanen følges hovedpersonens vei gjennom et absurd og labyrintisk rettssystem. Boka har gitt navn til begrepet "Kafka-prosess" som er en beskrivelse av en umulig kamp mot et ugjennomsiktig og ugjennomtrengelig byråkratisk system. 

Chantal Montellier
Historien kjente jeg forsåvidt fra før, så det jeg var mest spent på var om illustratøren i det hele tatt klarte å nærme seg det kafkaske surrealistiske univers og få dette fram i tegneserieformatet. Her ble jeg særdeles overrasket! Dette er ikke en tegneserie man raser gjennom som med Donald, da går man garantert glipp av veldig mye. Tar man seg imidlertid god tid så er denne Prosessen fantastisk opplevelse! Det hjelper (kanskje?) å ha lest Kafka tidligere, for da vet man på et vis hva man går til rent sjanger- og miljømessig. 

David Zane Mairowitz
Chantal Montellier er en av Frankrikes ledende tegneseriekunstnere. Hennes arbeider har stått på trykk i flere av Frankrikes største aviser og magasiner. Hun har også skrevet og illustrert flere tegneserieromaner. Det tekstuelle står David Zane Mairowitz for. Han er forfatter, dramatiker, oversetter og hørespillinstruktør. Mairowitz har utgitt en rekke bøker, blant annet den populære Introducing Kafka. Blant stykkene han har skrevet for teater er en kritikerrost versjon av nettopp Prosessen til Kafka, og han kjenner derfor Kafka's surrealistiske univers veldig godt.

Det er litt vanskelig å omtale en tegneserie, men denne vil jeg absolutt anbefale til alle dem som vil ha en lett (?) inngang til Kafka som forfatter. Kanskje ikke lett å forstå om man ikke kjenner Kafka og kun leser denne, men bøkene er garantert et mye større lerret å bleke :-) 

Prosessen er også filmatisert av Orson Welles i 1962 med Anthony Perkins i hovedrollen som Josef K. 


Kilde: Egen bok
Utgitt: Norsk utgave 2010
Forlag: Minuskel
Språk: Norsk
Sideantall: 119
ISBN: 9788292796085
Utfordring: GoodReads, Nye land


En noe forvirret og frustrert Josef K...
.

10 kommentarer:

 1. "Prosessen" leste jeg for maaange år siden. Det betyr ikke at den er glemt, langt i fra, den sitter i ennå og jeg har flere ganger vurdert å lese boken (samt de andre Kafka-bøkene) om igjen nå i voksen alder. Kanskje denne tegneserien vil være et godt utgangspunkt, siden du sier at den opprettholder Kafkas ånd/univers. Takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lese Prosessen av Kafka selv, bare deler av den. Har imidlertid lest et par andre Kafka-bøker. Sært univers indeed :)

   Slett
  2. Veldig sært univers! Og spennende nettopp pga det. "Slottet" er den andre boken av ham jeg har lest, den var også bra - byråkratiet satt virkelig på spissen!

   Slett
 2. Interessant Marianne. Jeg er ikke så god på å lese/se tegneserier, fordi jeg leser mye lettere tekst enn bilder, og da er jo vitsen borte. Men jeg får jo lyst å prøve å lese disse tegneseriene da, spesielt etetr at jeg var i Kafkamuseet i Praha i høst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er akkurat lik deg Anita. Tegneserier og meg har aldri vært helt det store, men denne var annerledes. Kanskje fordi jeg kjenner Kafka's "univers" og sære måte å skrive på i utgangspunktet? Jeg følte meg nemlig helt hjemme da jeg åpnet tegneserieheftet. Man kan virkelig se at man er i et kafkask prosjekt, og bare det var festlig i seg selv. Uten at jeg kan verken sammenlikne med andre tegneserier eller andre tegneserie-tekster så vil jeg påstå at Montellier og Mairowitz har gjort en glimrende jobb her. Du som har vært i Kafka-museet og fått Kafka enda nærmere inn på huden enn meg burde lese denne. Jeg skal ta den med til deg på bokbloggertreffet om du ikke har lest den før den tid :-)

   Slett
 3. spennende spennende. Skal si du starter det nye året med et pang. Kafka... ;-) Jeg har faktisk denne tegneserien liggende, men jeg har ikke sjekket den ut ennå. Kanskje nå er tidspunktet?

  Er ferdig med "Pusling" som du nevnte tidligere. Likte den kjempegodt! Tusen takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Starter med et pang - og øker bare på ;-) Kan anbefale tegneserien. Den var - til selv ikke å være spesielt tegneserieelskende - veldig god. Kjenner man det spesielle Kafka-universet så er det enkelt å se hvor dyktig tegneren har vært her! Rett og slett et imponerende stykke arbeid!
   Når det gjelder Pusling - så kjekt at du likte den! Jeg tror ikke jeg har lest noen annen omtale av boka, så jeg ser fram til din!

   Slett
 4. Jeg ble sittende å bla i den Munch tegneserien til Kvernland hos en nabo og greide ikke å legge den fra meg. Den var virkelig besettende god. Før den ferske opplevelsen ville jeg ha blåst av tegnet Kafka - men nå er jeg mer åpen til sinns. Det er jo nok absurditeter å ta av i mannens hode og univers. Maybe one day!
  , og Munchboka anbefales!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah.. Munch-tegneserie? Den har jeg ikke vært borti! Er som sagt ikke noe tegneserieperson, men Prosessen var besnærende. Kafka hadde et særdeles spesiellt indre landskap, tenker jeg, og derfor ble jeg mer enn imponert over at det faktisk var mulig å gjenskape dette med en kreativ penn. Du skal se du får bladd i denne også en gang. Munchboka skal jeg jammen se etter!

   Slett
 5. "Følelsen av å gå i ring uten å komme noe sted" - Very well said!

  (Og ja, Munch-boken til Steffen Kværnland er en must-have!)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)