onsdag 1. januar 2014

Dagen for evaluering av mål og optimismens lys over nytt leseår!

Det er alltid morsomt å oppsummere året på lesefronten, for det blir aldri helt som planlagt. Og det er fint! Jeg er nemlig ikke særlig flink til å følge ferdig oppsatte planer. Innfallsmetoden er mer min stil, selv om det faktisk er godt å ha noen rammer å forsøke å holde seg innenfor. 2013 ble et godt år, om enn noe annerledes enn det så ut som januar for ett år siden. Jeg har imponert meg selv på flere områder, og så er det selvfølgelig noen lesemål som viste seg å være fullstendig på jordet... For mitt vedkommende endte 2013 slik...

 • 1001-bøker: alle 12 i Lines lesesirkel samt så mange jeg får til utenom. Vel - her er 16 bøker på 1001-lista, så det må jo sies å være absolutt i overkant bra. Kun 6 av dem var i lesesirkelen, men jeg velger å se på målet som vel oppnådd. Jeg har nemlig fått sansen for 1001-lista. Jeg har funnet flere gode forfattere der som jeg har lest mer av.
 • 5 debutanter, norske eller utenlandske. Her er totalen på hele 8, og det er veldig bra!
 • 10 nye (for meg) norske forfattere. Dette målet var jeg noe usikker på om var drøyt høyt. Jeg har aldri vært flink til å lese norske forfattere. Her imponerte jeg meg selv stort og endte på dobbelt så mange - 20!
 • Minimum 1 Sci-fi bok pr. mnd... Vel - den gikk rett vest. Jeg fant jo så mye bra norsk :-) Leste kun 3 sci-fi bøker i hele 2013. Det må være livets low point på sci-fi siden, men - jeg klager ikke!
 • Maks 2 krim pr. mnd... Vel, den gikk også i vasken. Jeg leste mye mer krim i år enn jeg hadde trodd. Krim overtok for sci-fi, men hei - jeg fant mye bra krim - så jeg skal heller ikke klage her!
 • Minimum 4 Off-The-Shelf pr. mnd...? Next...
 • 1 lydbok pr. mnd. Med tanke på at jeg ikke har hørt lydbøker uten å sovne før 2013 så må jeg faktisk si meg veldig fornøyd med resultatet, selv om jeg ikke nådde målet. 6 lydbøker er 6 mer enn jeg har fullført i hele mitt liv - så jepp, godkjent likevel!
 • Utforske forfattere fra 10 land ekskl. Skandinavia, England og USA. Akkurat i mål! Et mål jeg er veldig fornøyd med å nå, for det har utvidet horisonten min betraktelig. Jeg leste 10 forskjellige land i 2013 - Finland, Russland, Japan, Frankrike, Sveits, Australia, Tyskland, Island, Tsjekkia og Cuba!
 • 2 fagbøker ila året innenfor litteraturfaget. Ikke visste jeg i januar 2013 at jeg kom til å melde meg opp på Nordisk Årsstudium... Målet nådde jeg med stil - 4 fagbøker (pluss masse annet rart fra kompendier) ble fortært siste halvår!
 • Totalt 85 bøker for året. Endte opp med 92. Et mål jeg overhode ikke stresset med å nå. Som ifjor. Det viser seg at 85 er et realistisk mål som jeg skal ta med meg nok et år fremover.


 Så var det målene for 2014 :o)

 1. 12 bøker fra 1001-lista. En flott utfordring til å lese eldre og nyere klassikere
 2. 5 debutanter fra inn- eller utland
 3. Ytterligere 10 nye (for meg) norske forfattere
 4. Lese samlige norske bøker på shortlist'en for bokbloggerprisen 
 5. Utforske forfattere fra 10 land utenfor Skandinavia, England, USA
 6. 4 fagbøker innenfor litteraturfaget
 7. Totalt 85 bøker for året
 8. Og til slutt et uhørt mål - men likevel et mål: Gi bort 100 bøker fra bokhylla mi!

Ikke-eksisterende mål for 2014
 • Begrensninger for bokkjøp! HAH! Man må jo kompensere... :o)

Nå ser jeg fram til et nytt og spennende år på lesefronten. Jeg skal definitivt bli bedre til å kombinere jobb, studier og blogging. Siste halvår 2013 gikk noe på halv åtte, men nå tror jeg at jeg har funnet en god fordeling. Jeg gleder meg til å følge gamle (og kanskje noen nye) bokbloggere utover i året.

Ikke glem - HAVE FUN !!!
23 kommentarer:

 1. Dette var god måloppnåelse, Marianne, særlig på 1001 - målet og norske forfattere! Og jeg blir veldig imponert hvis du klarer mål nummer 8 for i år. Gi bort 100 bøker! Det hadde jeg aldri klart!
  Jeg er ganske fornøyd med mine egne mål for 2013, og jeg regner med å skrive en evaluering i løpet av denne uka.
  God nyttår til deg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er temmelig fornøyd med de to målene ja, Silje. Jeg har klart å dreie lesefokuset mitt bort fra kun utenlandske (og helst sci-fi) forfattere til å omfatte et mye bredere utvalg. Det har gitt meg mange flotte leseopplevelser. Å gi bort 100 bøker SKAL jeg! Min bror administrerer et begynnende bibliotek på en skole han jobber (for vanskeligstilt ungdom). De trenger dem mer enn meg. Vi har over 2000 bøker å velge fra. Det burde ikke være et problem (selv om det river i hjerterota, hehe.. - en bokelsker er alltid en bokelsker, selv om ebøkene er kommet for å bli i heimen ;o) Nå venter jeg spent på evalueringen din!

   Slett
  2. Det er et veldig bra tiltak. Jeg har ansvar for skolebiblioteket, og har faktisk pakket ned en del engelske ungdomsbøker som jeg skal donere, så noe klarer jeg å skille meg av med. Men det gjør, som du sier, litt vondt ;-)

   Slett
  3. Det skal gjøre vondt å kvitte seg med noe man er glad i! Viser bare at det er ektefølt bokglede :-) (...jaja, så får jeg leve med at enkelte syns jeg er en skikkelig boknerd...) Engelsk ja, der sa du noe. De ønsket også noen engelske bøker i biblioteket, så da kan jeg snike litt i sambo-hylla også. Fordele smerten litt ;-)

   Slett
 2. Gler meg til å følge deg i 2014, Marianne!

  SvarSlett
 3. Godt nytt år! Lurer på om jeg skal henge meg på ditt mål om å gi bort 100 bøker? Super ide :) ser frem til nye anmeldelser på bloggen din.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår til deg også Karete :o) Har nettopp plukket ut 60 av de 100 bøkene jeg skal gi bort. Kjenner jeg må gjøre det i en to-gang. Det svir å fjerne bøker fra hyllene...! Hva skal kriteriet være for dem som får bli igjen? Humm... tankeprosess. Det gode er jo at det blir plass i hyllene til nye godbiter. Aldri så galt osv...så jeg anbefaler å "rydde" kraftig, samtidig som andre kan få glede av bøkene. Ser fram til å følge deg videre i 2014! :o)

   Slett
 4. Fin oppsummering. Tenkte å få til en årskavalkade jeg også, nærmere bestemt på lørdag. Må bare bestemme meg hva den lista skal inneholde først. Er alltid litt småtreg med sånne ting:) God nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må komme igang med året, og det beste for meg er å sette mål - da blir jeg automatisk trigget. Lett å lure, med andre ord :o) Godt nyttår til deg også! Bedre seint enn aldri vet du ;-)

   Slett
 5. Bra bilde og bra oppsummering! Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Lise! Og Godt Nyttår til deg også! :o)

   Slett
 6. 92 bøker er veldig bra :)

  Jeg forsøkte meg på bokkjøpsbegrensninger et år, men det endte vare med at jeg kjøpte enda flere isteden for å kompensere ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fornøyd med antallet, og utvalget. Sjelden jeg har lest så variert som i år, så det tyder på at jeg har klart å komme ut av den årelange sci-fi/fantasy bobla jeg har levd i :)
   Bokkjøpsbegrensninger hadde igrunnen jeg for 2013. Det gikk så rett vest så det kunne, at jeg har fjernet hele målsetningen - som var å ikke kjøpe flere enn jeg leste. Så kan du jo enkelt se hvor mange som ihvertfall kom i hus ifjor...

   Slett
 7. Der fikk jeg svaret på hvorfor du ga bort så mange bøker. Beundringsverdig. Jeg gir jo bort, bookcrosser, bøker, på løpende bånd, men tror aldri jeg hadde greid 100 i slengen. Ei og ei, legger man liksom ikke merke til -)

  Måloppnåelsen var jo A+
  , sukess på alle fronter og 16 1001-bøker er jo fantastisk, ble nå inspirert til å ta meg sammen på målfronten, ikke bare dille rundt og late som om listene ikke eksisterer, disiplin må innføres.

  Jeg tenket forresten også å legge shortlisten på krysslista mi, fordi jeg vet jeg ikke kommer til å lese dem hvis ikke - sannsynligheten for at det hjelper er liten, men kanskje vil boostet rundt pris og alle blogginnleggene hjelpe på. Det er bare så lite av fjorårets norske som har fristet meg. Som minner meg på - ser at du ikke er ferdig med Renberg ennå - gikk du på en smell?

  Igjen, (BreakingBad) og godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Disiplin kan være bra på enkelte områder - som lesing og trening... Målene mine er nokså runde, det er vel derfor jeg når noen av dem. Biografiene skal det blir flere av, 1001-bøker likeså, nye norske bøker har jeg nå i gi-bort-iveren min ryddet plass i hyllene til (for leseeksemplar kommer jo aldri i ebok-format, merkelig nok - tenk hvor mange penger forlagene kunne spart !!!!) 2014 kan kun bli bra har jeg bestemt meg for! Første dosen med gi-bort ble 50 bøker... neste runde blir før påske. Det føltes greit etter jeg hadde levert dem fra meg. Men først da...
   Når det gjelder fjorårets norske så har det ikke vært mye som har trigget meg heller egentlig. Men - jeg har aldri vært særlig flink med nye norske, så derfor skal jeg gjøre et ærlig forsøk på shortlista. Jeg vet jo ikke før jeg har prøvd... men - tvangslesing orker jeg ikke. Det MÅ være noe som trigger i bøkene før jeg tar steget. Krysser fingrene for at jeg finner de fleste av interesse!
   Oscar for Jax-gangen ja - sukk og bevares. Hadde han akseptert rollen i Fifty Shades filmen så skulle jeg sett den bare av den grunn. Enn sålenge får jeg nøye meg med tv-serien. Sluttet temmelig tragisk i sesong 5... uten at jeg skal si noe mer. Kanskje jeg skal søke om en rolle - HAHA!
   BreakingBad - aldri sett! Noterer tipset bak øret. Jeg trenger en serie å se nå, for Trudelutten min reiser på 6 mndr studie som 17 åring nå imorgen. Spania. Jeg trenger noe i tillegg til bøker, studier og jobb til å roe nervene...

   Slett
 8. Stilig bilde, og bra oppsummering - absolutt noe å være fornøyd med! Det er greit å ikke ha altfor stramme lesemål, men også kunne ta etter innfallsmetoden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå også med gevir ;) Jeg er fornøyd med fjoråret, så absolutt. Satser på å holde trykket gjennom 2014 også. Innfallsmetoden er den beste for meg. Jeg kan ikke låse meg til gitte forfattere, tema og faste lister. Målene gir mulighet for store variasjoner i innhold, og det er bra. Alt som lukter av "tvang" slår uheldig ut, selv om jeg faktisk ikke har problemer med pensumbøkene. Det er mer frivillig tvang :)

   Slett
  2. Det er fordelen med å ta utdannelse som voksen; pensum blir frivillig tvang - og av den grunn så mye mer interessant :)

   Slett
 9. Kult bilde:) Og for noen mål du har, da tenker jeg spesielt på det å gi 100 bøker, jøje meg :) Det blir spennende å følge den fine bloggen din i 2014 også Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Gro! Gibort'en har allerede trådt i kraft med halvparten. De går til en god sak så da svir det ikke så veldig - og, så må du ikke glemme at det gir plass i mine sprengte bokhyller til mye kjekt nytt :-)

   Slett
 10. Så flink du har vært! Og jeg er imponert og sjokkert over gi bort målet, men det er et bra formål. Jeg har alle intensjoner om å gi bort alle YA bøkene mine til skolen, men jeg må lese de først, og da blir de jo aldri lest. Burde absolutt føye på det som et mål i år. Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenk på all den gode, LEDIGE plassen du får i bokhyllene dine - til bøker du vil lese nuh ;-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)