fredag 31. januar 2014

Januar - årets første lesemålstatistikk!

Og for en statistikk! Jeg nevner i fleng: 2,5 stk 1001-bøker! hehe... ok. Seriøst sett, så ser faktisk årets første måned ut for å kopiere fjorårets, og året før der. Januar er og forblir produktiv! Dette året har januar også vært usedvanlig vellykket med tanke på hvilke bøker jeg har fått lest. Høy kvalitet over (nesten) hele flisa, og jeg har gjort dype innhugg i målsetningene allerede nå. Følgende bøker er lest i løpet av januar.2014 MÅL
12 stk. 1001-bøker
Jeg er fristet til å sette alle tre på lista, men må vel besinne meg og innse at jeg bare har lest 2 stk - skikkelig. Det er To the Lighthouse av Woolf og Kain av Saramago. Jeg har også lest Prosessen av Kafka, men det er tegneserieversjonen, så den gjelder kanskje ikke? Ikke det nei. Godt forsøk... Det blir imidlertid mitt eneste Prosessen-prosjekt, så kanskje et halvt poeng? 2,5/12...

5 debutanter
Helt på tampen av januar ble jeg tipset om Frøydis Sollid Simonsen sin Hver morgen kryper jeg opp fra havet. Hvilken bok! Og hvilken debutant! Synd jeg ikke fikk lest den før nominasjonene for bokbloggerprisen. Den hadde vært selvskreven på topp i åpen klasse! 1/5

10 nye (for meg) norske forfattere
Her kan jeg føye på 3 stk, nemlig nevnte Frøydis Sollid Simonsen, Nikolaj Frobenius og Rørvik&Moursund. 3/10

Shortlist'en for bokbloggerprisen
Samlesingen har ikke begynt ennå, men jeg har fått alle bøkene i hus - eller, dem jeg ikke hadde fra før. Så - her ligger det an til full pott! De skal nå leses først da, så foreløpig 0/6.

Forfattere fra 10 land utenfor Skandinavia, England og USA
Her har jeg jammen gjort innhugg i målsetningen. Jeg har fått lest Kafka fra Tsjekkia, Reilly fra Australia og Saramago fra Portugal - og disse gir meg tre flotte kryss i margen. Den er jeg særdeles fornøyd med denne måneden! 3/10


4 fagbøker innenfor litteraturfaget
Her er jeg i full gang med tre av dem, så 4 stk for året burde være piece of cake... Burde! So far 0/4

Totalt 85 bøker for året
Her ligger jeg på rundetid før skjema. 8/85.

Lydbøker
Her har jeg jammen glemt å legge inn en målsetning for året! Jøsses! Den blir nå oppdatert! Målet er som prestasjonen ifjor. 6 stk. Jeg er uhorvelig dårlig på lydbøker, og ifjor var første året jeg klarte å fullføre ei lydbok. Det ble totalt 6, og klarer jeg like mange i år så blir jeg strålende fornøyd. Sålangt 0,5/6...


Fordelingen er heller ikke helt verst...
 • 2 kvinner, 6 menn. DET kan bli noe bedre! Det er tross alt Year of Reading Women nå i 2014. Skjerpings!
 • 3 bøker på engelsk, 5 på norsk. Greit nok. Halvt om halvt er målet, men det kommer jo helt an på forfatterne jeg velger da...
 • Sjangerfordeling: 5 romaner, 1 barnebok, 1 tegneserie, 1 lyrisk novelleroman-prosa :-)

Best og verst

Rangering er gjort etter gjeldende vær, vind og føreforhold på det aktuelle stedet... og etter dem som gav meg mest leseglede... Og som linkene tilsier, samtlige har fått omtale denne måneden!

 1. To the Lighthouse, Virginia Woolf
 2. Hver morgen kryper jeg opp av havet, Frøydis Sollid Simonsen
 3. Kain, José Saramago
 4. The Tournament, Matthew Reilly
 5. Prosessen, Mairowitz & Montellier
 6. Bukkene Bruse på Badeland, Rørvik & Moursund
 7. Mørke Grener, Nikolaj Frobenius
 8. World War Z, Max Brooks

Sånn ellers får jeg en stor utfordring i februar. Jeg er bortreist månedens 3 første uker og går glipp av forelesninger og de aller fleste bøkene i hyllene mine. Pensumlitteraturen blir med som nissen på lasset, men Kindle'n er jo fin å dra med. Den er allerede pakket med en rekke gode bøker. Det eneste jeg mangler på den er en biografi til biografi-lesesirkelen... ellers tror jeg det er nok interessant å henge fingrene i. Jeg skal nemlig befinne meg her:


Siden det er så lite snø på vestlandet...
:o)

.

8 kommentarer:

 1. ((hæh, ikke valgt kongelig ennå??))
  ((hæh, telling allerede?))

  Det er en ting at du har fult måneden med gode bøker, men at du har maktet å skrive om hver eneste er for meg uforståelig. Til sammenlikning har jeg lest flere bøker enn deg, (enkle lydbokkrims på tur -), men har ikke klart å karre ut av meg et eneste fornuftig ord om noen av dem. Jeg trøster meg med at det betyr at det sikkert ikke var noe fornuftig å si.

  Sterkt påvirket av deg og andre bloggere plukket jeg med meg Frøydis fra biblioteket igår - er den så god som dere sier, er det rett og slett en skam at vi sitter og leser den nå - i januar, mens bestselgergjengen herjer på kortlista. Frobenius stod også i hylla, men jeg er så lettpåvirkelig - og hørte det ringlet sempeillt bak panna, at jeg lot den stå.

  Tournament er, som nevnt, innkjøpt, og woolf-opplevelsen coveted.
  Da gjenstår det egentlig bare å påpeke at 1.episode walter pr.kveld er for lite og jeg er meget fornøyd og forventingsfull til hva som kommer ut av ferielesinga di.
  God tur til Canada, et land jeg ikke kan høre om uten å tenke
  - akkurat sånn er det i Canada, sa Unni (benny?)
  , hun hadde sett et bilde i et blad - (delillos)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle bøker er ikke verd å skrive noe om. Sånn er det med den saken. Jeg er effektiv nå, ser du - for denne uka begynner oppgaveinnlevering og da går koselesing rett vest.. Men - noen bøker prioriteres jo!
   Frøydis var så god at jeg ennå irriterer meg over at jeg ikke fikk lest den før nominasjonene. Etterpåklokskap er det beste... Når det gjelder prioritering så har du gjort et godt valg mht Frobenius/Frøydis. Finner ikke mye sempeillt i Frøydis-boka nei -)
   Og når det gjelder Walt... Min kjære (?) sambo GLEMTE DISKEN SERIEN LÅ PÅ. Så her sitter vi, i -26 graders innevær uten Walt og Walter Jr og surmuler. Var det eneste jeg hadde tenkt å se "på boksen" - nå blir det pensumbøker istedenfor. Oh joy...
   Canada er foreløpig noe kaldt til å nye. -26 idag, det er i overkant for hva også jeg orker å ruste meg til for. Det er bare så mye klær man orker å kle på seg før armene ikke kan bevege seg...
   Tournament var bra! Du kan jo se om du får plass mellom skiskytterstafetten og ... curling?

   Slett
 2. Misunnelsesverdig liste!

  Prosessen gjesper jeg over enda, selv om det er 16 år siden sist jeg kjempet meg igjennom den, så jeg vil hardnakket påstå at tegneserieversjonen absolutt er innafor. Det må da være grenser for hva et menneske må gjennomgå av litterære utfordringer.

  DEN kunne jeg forøvrig meget vel gjerne hatt i hus selv. Husker den lå og fristet meg på et mammutsalgbord for et år eller to, muligens tre, siden. Plutselig gjenoppfrisket jeg gamle minner fra den hårde studenttid, og forvandlet meg brått til en søvngjenger som forsvant ut butikken. Eller noe sånn. I mitt hode skulle dette være en vittig kommentar, men jeg føler ikke jeg lyktes helt. Nu vel, jeg klikker meg heller inn på dine linker, for i januar har jeg forsømmet blogglesing ganske så katastrofalt.

  Men altså: for en lesemåned...!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fornøyd med måneden indeed. Jeg skal leve lenge på januar :)
   Og takk!! - jeg håpet jeg ville få moralsk støtte i at Prosessen i tegneserieformatet kvalifiserer til 1001-kryss. Så enig så enig - det ER gjrenser for hva et menneske må gjennomgå av litterære utfordringer. Da anser jeg krysset for gjeldende :D
   Jeg er heller ikke så flink med blogglesing for tiden. Litt vel mye på planen, og hard prioritering må til. Sånn er det innimellom. Jeg får bare ligge på været og håpe på roligere tilstander etterhvert!

   Slett
 3. Flott lesemånad, Marianne!

  To the Lighthouse, Kain og Bukkene Bruse har eg lest, og sjølv om eg aktivt ikkje kjem til å lese shortlista (eller dei eg ikkje har lest) så skal ein aldri si aldri;-)

  Eg kan med handa på hjartet sei at eg er ikkje misunnelig for at du reiser til ein stad med snø, men Canada i seg sjølv skulle eg gjerne besøkt:-) God tur, og ikkje brekk noko!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke noe brukket sålangt. Det er så kaldt her borte med -26 at det er begrenset hvor lenge vi orker å være ute... Satser på at gradene kryper litt oppover... Canada er flott, også på vinterstid i snø - men også nydelig om sommeren. Var i Calgary og jobbet en uke for et par år siden. Tok da turen til nasjonalparken Banff. Fantastisk flott - og +32 VARME grader. Kontrastene er ekstreme, det er det som er så flott her borte.

   Slett
 4. Fin oppsummering! Av de du har lest har jeg kun lest Mørke grener. Men jeg vurdere på om jeg skal bestille The worrld war z eller ikke. Jeg vurderer det hardt. Skal, skal ikke, skal, skal ikke? Hjelp meg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du ikke sett filmen så kjøp boka! Jeg har omsider lært og skal derfor passe meg for å se filmen først av ei bok jeg ønsker å lese... Akkurat i WWZ tilfellet så var boka SÅ forskjellig fra filmen at det forstyrret lesegleden altfor mye. Jeg satt og forventet noe jeg aldri fikk, og det måtte jo bare gå skeis. Les WWZ du - så ser jeg fram til omtalen i etterkant :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)