tirsdag 4. februar 2014

Kort om "Fugl" av Lisa Aisato

Så har også jeg lest bejublede Fugl av Aisato, og kan med en gang bekrefte at jeg lot meg besnære. Både av de vakre tegningene og den såre og vemodige stemningen i boka. Jeg forstår veldig godt at bokbloggerne har trykket Fugl til sitt bryst og at den havnet på bokbloggerprisen's shortlist. Men jeg har et lite men... og det er spørsmålet om hvem som egentlig er målgruppen for boka? For meg var Fugl et lite stykke kunstverk mellom bokpermer, det skal innrømmes. Aisato sier selv at historien handler om barn som ikke passer inn, men det er her det skurrer litt for min del. Kanskje fordi det er for lenge siden mine egne barn var unge? Har jeg glemt hva jeg leste for dem? Eller forstår jeg ikke hvem mottakerne er fordi jeg selv sluttet å lese store billedbøker da jeg var 6-7 år? Mye mulig.

Min umiddelbare reaksjon på historien er nemlig at jeg syns tema ble for alvorlig og tungt i ei billedbok uten særlig tekst i. Den begrensede teksten samt de fantastiske tegningene syns jeg retter seg mot yngre barn, mens tema retter seg mot eldre barn som kanskje kan ha et nærmere forhold til det å føle seg annerledes - det å ha et behov og et ønske om å bryte ut og fly fritt - det å nærme seg puberteten. Spørsmålet mitt blir da - leser eldre barn slike "lette" billedbøker? Kanskje?


Kilde: Egen bok
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2013
Sideantall: 36
ISBN: 9788205444157
Utfordring: Nye norske forfattere, Shortlist bokbloggerprisen, GoodReadsBildekilde: aisato.no

12 kommentarer:

 1. Hvem som leser boka kommer nok kanskje an på foreldrene også? Jeg har lest Fugl for vår åtteåring :) Og vi leser nå "Den uendelige historie", en god blandings har jeg tro på. Føler vi som lesere både blir og lar oss begrense av satte målgrupper. Det liker jeg ikke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre Mari. Personlig elsket jeg boken, Jeg satt bare med dette spørsmålstegnet i hodet etter jeg hadde lest den. Det var noe som ikke helt stemte. Dersom åtteåringen din elsket boka like høyt som deg, så ligger problemet hos meg :)

   Slett
 2. Mari sier igrunnen det jeg tenkte si. Jeg synes det blir for begrensende å sette aldersbegrensning på en genre...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg helt enig i Elin. Men hvorom allting er så ville jeg ikke (om jeg ikke var bokblogger og leste shortlist'en) ha kjøpt denne til meg selv som voksen. Jeg leter ikke etter bøker til meg selv i barneavdelingen. Og hadde jeg vært på jakt etter en bok til ungene da de var små, så tror jeg valget mitt ville havnet på en annen bok, til tross for nydelige tegninger og utrolig stemningsfull bok. Det var som jeg nevnte til Mari - det ligger nok hos meg. Jeg setter sjelden og aldri noen aldersbegrensning på bøker, men helt ærlig så vet jeg ikke helt hvem jeg skulle kjøpt denne boka til... Og derfra kom spørsmålet. Boka er, som jeg også nevnte i omtalen, et nydelig stykke kunstverk. Der er jeg helt enig med alle andre.

   Slett
 3. Jeg gjorde denne boken klar på jobb da den kom ut og forelsket meg tvert. Jeg går ofte å kikker i den, så jeg må nok egentlig kjøpe meg min egen :-) Der er så mange symboler ol i den som treffer meg. Men det jeg skulle fortelle om er at rett før jul var det trekning i kunstforeningen på jobb og jeg kom ganske langt opp på vinnerlisten. På veggen hang et bilde i rosa, svart og hvitt hvor en jente er i ferd med å gro vinger og hvor du kan se trekkfuglene på himmelen. Det er SÅ nydelig og har akkurat de samme symbolene og metaforene som jeg finner i Fugl. Så det ble det bildet jeg valgte :-) (Neste steg er å få det tatovert på armen :-D)

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe... jeg skal sjekke neste gang vi treffes, om du har fått deg ny tattoo ;-) Jeg er fullstendig enig i at boka er fantastisk flott. For meg som voksen. Men som jeg nevnte over her - jeg føler den retter seg mot voksne, selv om det er en barnebok - og jeg, som verken jobber i bokhandel eller på bibliotek ville nok ikke plukket den opp. Og da skurrer det litt hos meg. Jeg føler faktisk at forfatteren har bommet på "noe" her. Men igjen, jeg har ingen unger å teste teorien min ut på - så det blir ren synsing. Ikke glem at jeg personlig likte boka utrolig godt.

   Slett
 4. Interessante spørsmål Marianne. Selv har jeg ikke kikka i boka en gang, men så mange som lovrpiser den må jeg vel det snart… :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir nok den ene kjerringa mot strømmen her tenker jeg. Likevel var det følelsen jeg satt igjen med. At alle oss voksne lovpriser boka (også meg) viser at forfatteren har truffet med boka...men jeg følte spørsmålene jeg ble sittende igjen med etter jeg hadde lest Fugl måtte stilles. Så lærer jeg garantert noe nytt underveis :)

   Slett
 5. Bare stå på, Marianne:) Du er ikke alene om å tenke at denne boka ikke er noen typisk bok for de minste. De vil kunne glede seg over tegningene, men tematikken er litt avansert. Det har kommet ganske mange bildebøker de siste årene som har gitt meg denne tanken. Av og til har jeg (på jobb) satt bildebøker i voksenavdelinga eller vurdert å sette dem i ungdomsavdelinga:) Men utfordringa da er å få formidla til disse gruppene at vi faktisk også kan nyte og få noe fint ut av bildebøker. De blir ellers ikke utlånt.
  Nattevakt av Synne Lea og Stian Hole er et godt eksempel. Den har undertittel "Dikt for barn", men diktene er veldig poetiske og må til en viss grad tolkes;) Nydelig bok - men vanskelig å vite hvem den passer for. En må vel bare prøve seg fram.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å se at det ikke bare er jeg som reagerer litt på barnebøkene for tiden. Nå har jeg ikke lest for mange av dem i det siste, men det ligger et hav av forskjell mellom Fugl og Bukkene Bruse på Badeland, for eksempel. Begge med fantastiske tegninger på hvert sitt vis, men der den ene er avansert er den andre lettfattelig, kul og inviterer til lesing igjen og igjen.
   Det var mer formatet enn innholdet jeg reagerte på. Som deg ser jeg utfordringen i å få unge ungdommer interessert i bildebøker samt å formidle innholdet i bøker som Fugl til de helt unge. Jeg syns imidlertid det er fantastisk flott med bredde også i barnebokutvalget!

   Slett
 6. Interessant! Jeg tenkte lignende tanker selv, uten å formulere meg så klokkeklart som deg, men jeg vet at skulle jeg lest denne for mine barn måtte det alvorlige omskrivninger og skjønnmaling til. Det er kanskje fordi jeg drev med høytlesing som utdannende element og ikke for at de skulle komme i kontakt med egne følesler -)
  eg. hæh, kaster thomas mel på gulvet - for en gris.. eh ,rotekopp, slik skal vel aldri du gjøre?? HÆH, reiste hun fra bestefaren sin, du og du, sånt man (DU) aldri gjøre, skomaker stay ved din lest, din mor. osv osv.

  Jeg skal gi den bort i ettårsgave til min nevø, nå i mars, så får vi se om det er mora, ettåringen eller søsknene på 8 og 10 som liker den best.

  Forresten, synes jeg det er svært interessant, som Synne såvidt er innpå, at det utgis så mange dype, poetiske og 'vanskelige' billedbøker - som vi foreldre, jeg tenker å gå med på at det bare er meg, pynter på og ufarliggjør i vår opplesing.

  (regner med du er tilbake fra vacay nå - så velkommen tilbake)

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe... flirer litt her - nemlig slik leste jeg også for mine barn og fant derfor litt ubalanse da jeg forsøkte å plasse boka i ei målgruppe -) Følte meg igrunnen nokså alene om det en stund.. Jeg syns også det er temmelig interessant at barnebøkene nå begynner å bli temmelig "avanserte". Tenker tilbake på bøker som jeg selv leste, dernest for ungene da de var små og det jeg finner i barnebokutvalget nå. Det er utvikling på alle fronter, vet imidlertid ikke om det bør være nødvendig å pynte på og ufarliggjøre leseopplevelsen for de små.
   Takk for tilbakevelkomst! Snakker meg om ferie..? Der jeg hadde planlagt lange late ettermiddager og kvelder de to første ukene før våre venner kom på besøk sisteuken, så ble det et himla styr. Kjøpte oss nemlig et lite hus i Whistler!! Ikke helt planlagt, men tenkt mye på. Det ene tok det andre, så der gikk de rolige kveldene fløyten så det sang. Istedenfor ble det innredning, planlegging av utleie, kontakt med meglere, forsikringsfolk, banker osv. Jaja... så kan jeg føye til hushai på CVn. Nå sliter jeg imidlertid, med Anne B, pensumbøker og første innleveringsoppgaven til fredag (som jeg fikk utsatt ei uke). Tolking av vitsetegning du... hva gir du meg.. Hei hvor det går, men nuh er jeg ihvertfall tilbake og skal begynne å lese meg opp på bloggfronten også - etterhvert. Godt jeg har fått innvilget 36 timer i døgnet... -)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)