fredag 4. oktober 2013

September - en helnorsk vridning!

Så var september historie, og jeg må nesten si heldigvis. Det har vært årets desidert travleste måned, og det er en kraftig underdrivelse å si at jeg tok meg vann over hodet. Nuvel, oktober er her. Det man ikke dør av vokser man på osv.. og september var et godt bevis på det. Det fine var jo at jeg likevel fikk lest mye skjønnlitteratur! Og at jeg fikk med meg Oslo bokfestival med bokbloggertreffet som den desidert største høydaren! At haugen av uleste bøker forverret seg (?) kraftig etter helgen i Oslo er vel ingen bombe. Med påfølgende forlagsmøter som inkluderte voksne goodiebag's så er det ikke tvil (i år heller). Det blir bøker under juletre fra tante, unger! (Og til resten av slekta også, ser det ut for... :o)

I september fikk jeg lest følgende lille samling • Av disse sju bøkene er hele fire av dem pensumlitteratur for inneværende semester. Soga om Laksdølane, Professor Hieronimus, Anne og En Dåre Fri
 • Jeg er veldig fornøyd med samtlige, der Svar på Brev frå Helga (mangler omtale) konkurrerer med En Dåre fri.
 • Sjangermessig så har september vært svært varierende og interessant. Soga om Laksdølane er min første komplette islandske saga. Det er ikke tvil om at familien står i en særstilling, og her er virkelig familierelasjoner makt. Boka er den mest familiekomplekse jeg noen gang har vært borti. Spennende! Professor Hieronimus og En Dåre Fri er begge en type selvbiografiske romaner hvor psykisk sykdom står i hovedsetet. Interessant å lese to samtidsromaner rundt samme emnet (psykiatrien) med over 100 års mellomrom! Anne, den siste av pensumbøkene sålangt er min første punktroman. For en spesiell sjanger! Denne eksperimenterer virkelig med form og er en miks av prosatekst, sitater og lyrikk. Det kommer omtale av Anne etterhvert som jeg har fått fordøyd den skikkelig. Det ble også plass til en krim, restene av Politi.
 • Kafka's Fortellinger er... veldig kafka'sk! En flott intro til hans forfatterskap, for novellene/tekstene er korte og nesten forståelige :o)
 • Svar på Brev frå Helga var nydelig nydelig. Her kommer det omtale etterhvert. Mitt første møte med en islandsk forfatter (sett bort fra Soga om Laksdølane hvor forfatter ikke er helt opplagt). Boka er en blanding av en for sein kjærlighetserklæring og en livsbekjennelse i brevs form. Ærlig og hjerteskjærende vakker.
 • Politi er krimalibiet for september... også. Den tok 6 uker å lytte seg gjennom, men når er jeg ferdig. Et langt prosjekt. Boka er godt skrevet, men den klarte dessverre aldri å fange meg inn. Kan det være lydbokformatet? Jeg lurer litt på det og vurderer å skippe omtale av denne.

Utfordringer
 1. Pga skolestart og pensumlitteratur vurderer jeg å skippe 1001-lesesirkelen resten av året. Jeg har opp etter ørene med bøker som må leses, og 1001-bøkene pleier sjelden å være noen slanke varianter.. I september har jeg ikke lest ei eneste 1001-bok...
 2. Det er heller ingen Debutant denne måneden
 3. På fronten ny (for meg) norsk forfatter så har det imidlertid vært flust! Jeg kan skilte med både Paal-Helge Haugen, Amalie Skram og Beate Grimsrud. Med dette har jeg sprengt årets målsetning med stil, som var 10 nye i 2013. Jeg har til nå lest 15 nye norske forfattere! Yey!
 4. Krimmålet med max 2 stk pr. måned er jeg stolt over å ha holdt meg til! Kun én!
 5. Off The Shelf...hvem er det? Hyllene blir fullere og fullere av uleste bøker, og det jeg leser er de sist ankomne. Heldigvis kan jeg nå skylde på pensum HA!
 6. 1 lydbok pr. mnd!? Jepp - Politi er ferdiii!
 7. Utforske forfattere fra andre land har jeg også gjort med stil! Bergsveinn Birgisson fra Island og Franz Kafka fra Tsjekkia er solide tilskudd på den stammen.
 8. Jeg har også et fagbokmål for året. Dette fagbokmålet satte jeg meg før jeg bestemte meg for å ta Nordisk Årsstudium. Jeg hadde som mål å lese 2 fagbøker innenfor litteraturfaget. Jeg holder på med 3 stk parallelt i tillegg til den ene jeg har lest ut, så dette målet ser ut for absolutt å gå rette veien (nå).
 9. Når det gjelder GoodReads målet med minimum 85 leste bøker i år så ligger jeg fremdeles like godt an. 11 foran skjema! Fortsetter dette kan jeg legge ned både november og desember ;o)

Tallenes tale i September
 • 2 kvinner, 5 menn. Tilbake til normalen. Juli blir nok den eneste måneden med kvinneovervekt..
 • 7/7 bøker på norsk... Første måneden i bloggens historie at det kun er norske bøker på lista! Når jeg tenker meg om så må det være første måneden på mange år at jeg kun har lest norsk! Jøss!
 • Totalt 3 land - Island, Tsjekkia, Norge...

Konklusjonen på september viser at jeg nok blir veldig preget av pensumlitteraturen framover. Fordelen er at jeg får utforsket bøker, forfattere og sjangere som jeg nok ikke ville ha plukket på egenhånd. Ulempen er at jeg ikke fritt kan velge å lese det jeg vil når jeg vil. Jeg har ennå ikke fått innvilget flere enn 24 timer i døgnet. Ulempen kan enkelt vris positivt om jeg vil. Selvfølgelig vil jeg det! Det er jo derfor jeg har startet studiet! Se alltid lyst på livet, sa mor og far til meg... :o)16 kommentarer:

 1. Mine hyller blir også fullere og fullere av uleste bøker :-) Svar på Brev frå Helga, En Dåre fri og Politi har jeg lest og likte virkelig godt alle tre. Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 2. Dette var et imponerende stykke arbeid! Det er virkelig tøft med studie og jobb, men her får du i alle fall mye lærdom! Jeg ble veldig nysgjerrig på "Soga om Laksdølane." Komplekse familiekonstelasjoner er alltid interessant. Kommer det omtale? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det kommer en omtale på Laksdølane også. Jeg er bare noe usikker på hvordan jeg skal gripe den an. Islandske sagaer er ikke som annet jeg har lest, men ok - så var kanskje ikke punktromanen "Anne" (!) det heller og den omtalen er jeg nettopp ferdig med grovutkastet til. Laksdølane er som å lese et familietre i setnings- og ikke skjemaform i forhold til andre bøker, so be prepared... ;o)

   Slett
 3. Selv om det har vært en hektisk måned, så er det morsomt å se hvor mye og, ikke minst, variert, du har fått lest! Og han der Off the Shelf, kan ikke han slutte og mase da ;-)
  Jeg gleder meg til anmeldelsen din av Anne, og jeg fikk lyst til å hente den frem igjen selv også. Jeg mistenker bare at den ligger i en av eskene hos mamma...

  SvarSlett
  Svar
  1. Han der Off the Shelf har jeg nå dyttet bak hylla! Der kan han sitte og mygle til neste høst! :-) Variert har det jammen blitt ja, og Anne er på vei. Den er litt vanskelig å skrive om - og denne gang er det innholdet jeg har problemer med å putte i en kort sammenfatning...

   Slett
 4. Fulle hyller kjenner jeg meg absolutt igjen i. Jeg gjør et forsøk nå på ikke å få dem enda fullere, og har begynt å oppsøke biblioteket igjen. I tillegg har jeg oppdaget ebokutlån. Det vil si, har oppdaget det før, men ikke tatt det i bruk før nå da mitt bibliotek ikke har har hatt utlån tidligere. Litt skuffet over utvalget dog, men kjennere sier det snart skal bli bedre. Er jo genialt å kunne bruke det når man er på ferie. Aberet er at man kun kan låne 3 ebøker i slengen.

  "En dåre fri" kjenner jeg mange som elsker, og kunne tenke meg å lese den selv en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Et mål er å lese de fleste uleste bøkene i hylla, og nå har jeg stoppet bokkjøpet ut året. Jeg skal IKKE ha flere bøker i hyllene. Må begynne å gi bort bøker, noe jeg har vært temmelig lunken til tidligere. Men nå er det nok. Til og med jeg ser at dette ikke går :o) Synd jeg bor såpass langt borte fra et skikkelig bibliotek. Det lokale er ikke spesielt spennende, og jeg liker ikke å vente på bøker når jeg først har bestemt meg for å lese noe.. Ser også fram til bredere utvalg blant bibliotek-ebøker! DET skal bli bra! Var ikke klar over at det "kun" var mulig å låne 3 om gangen! Men ok - så lett som det blir å låne så gjør det kanskje ikke noe?
   Anbefaler virkelig "En dåre fri". Det er ei av de få bøkene jeg har lest som kommer til å bli med meg livet ut.

   Slett
  2. Kan du ikke bruke "samsøk" på nettet og bestille bøker til ditt lokale bibliotek fra andre bibliotek? Jeg gjør alltid det, da mitt nærmeste biblliotek også er lite og ikke har så stort utvalg. "En sjøens helt" av Michelet har lang venteliste på biblioteket mitt. Da bestilte jeg den bare fra et annet bibliotek, og kunne hente den etter et par dager. Gjør det samme med nye bøker som biblioteket mitt ikke har.

   Slett
  3. Hmm.. så erfaren biblioteksbruker er jeg ikke. Det er så mange år siden jeg var på biblioteket at jeg ikke var klar over at denne ordningen eksisterte innenfor "a reasonable amount of time"...! Takk for tips! Jeg erindrer at du kanskje har nevnt det tidligere, når jeg tenker meg om... Notert!

   Slett
  4. Marianne da! (stønn)
   Biblioteket er jo som en diger nettbutikk. Du sitter hjemme, bestiller det du vil ha fra hele norges land og henter på hjemmebiblioteket. Fungerer akkurat som amazon. Altså, altså.
   (må nederst i feltet for å skrive min egentlige kommentar -)

   Slett
  5. hehe... nå føler jeg meg som en dinosaur i biblioteksammenheng - MEN, det går da IKKE an å sammenlikne Amazon med biblioteket!?? Der går grensa! Amazon leverer også fysiske bøker hjem direkte i postkassa mi. Jeg trenger ikke gå mer enn 50 meter! Til mitt lille lokalbibliotek er det 1,5 mil. Ok, det er ikke så langt da, når jeg får tenkt meg om. En kjapp svipp på sykkelen om det ikke hadde regnet... men likevel! Nå skal jeg kun lese bøker fra uleste-bøker hylla mi hele 2014, så det blir jo ikke en issue på over ... 2 år, ifølge mengden som befinner seg der. Verden kan vil og skal bedras... og jeg er best i å lure meg selv -)

   Slett
 5. Dette er da bra Marianne- og selv om du studerer får du jo lest litt fordi det er studiet.;) hehe- lo litt av denne om Kafka: ...er korte og nesten forståelige :o
  Noe å tygge på det skjønner jeg.. som har en tekstsamling på engelsk av herren i kofferten..;) Men nå erjeg jo i det latinske hjørnet, så det skifter jo etter hvor jeg drar-- Kan absolutt ikke lese dystre Kafka i LAtin-Amerika..

  God helg Marianne!!! Stå på med studier og hvil deg mellom alt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg er svært fornøyd med å få i både pose og sekk, selv om jeg ikke bestemmer innholdet i posen selv :o)
   Kafka nytes best i fred og ro. Han trenger definitivt ikke forstyrrende element som tango og hete netter i Latin-Amerika! Kafka kombineres best med te, pledd, fyr på peisen, beina på bordet, hjernen påskrudd og god tid.
   God helg til deg også der nede! Nyyyt! Jeg klarer å slappe av mellom slagene (har av/på knapp som er ganske herlig) og første hjemmeeksamen angriper jeg ikke skikkelig før imorgen, selv om den ble utlevert igår :o)

   Slett
 6. Flink. Innholdsrik. Effektiv.
  Selv om jeg kun har lest Grimsrud av dette knippet var den så god at det ikke gjør noe. Dessuten leste jeg Skramanmeldelsen din og lærte masse, slik at den nå teller som lest. Bare å klappe seg på skuldra og ta frem potetgullposen.
  Det flere ganger du nevner studiet det mer får jeg lyst selv -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Potetgullet får ligge! Jeg har bestemt meg for et nytt og bedre liv. Sambo i USA i 5 uker fra idag av, og jeg skal bli slank, veltrent og uimotståelig muskuløs innen 9. november. Haha! Studiet ja, jeg kjenner jeg har ikke helt kommet over galskapen det var å melde seg opp. For å parkere lysten: jeg har nå to hjemmeeksamener på 2 uker (hvorav en på nynorsk - hvordan i all verden skal jeg fikse det? Ja, nynorsk autokorrektur installert!), jeg får IKKE høstferie, Houston-turen (som skulle startet idag) ble spolert og jeg føler hodet er proppfullt. Jeg mener, det er jo ikke plass til mer der inne! *panikkmodus* Det går sikkert over... til helga kanskje...

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)