mandag 1. april 2013

Med mordmål for mars - og resultatet?

Krim? Skal du lese krim hele måneden? Både samboer og bokhylla med uleste bøker fikk seg en overraskelse. Samboeren fordi han har funnet fram en anseelig stabel gode sci-fi bøker til meg (etter at jeg hadde bedt ham om å komme med noen anbefalinger fra sci-fi samlingen hans - riktignok for et par måneders tid siden, men hey - bedre seint enn aldri) og bokhylla med uleste bøker fordi den har trumfet over alle andre bokhyller i det siste og blitt lengre og tyngre for hver uke - noe den trodde skulle vedvare... Jepp! Hele mars ble satt til krim! Sci-fi på vent og angrep på krim-i-uleste-bøker-hylla var planen. VAR planen. Helt til jeg oppdaget Jussi Adler-Olsen, that is. Og selvsamme mann var nok årsaken til at jeg klarte å lese ikke mindre enn 9 krimbøker i mars, for jeg startet måneden med å SLUKE de tre første bøkene hans på tvers! Kun ei av dem var i bokhylla fra før... Hadde det ikke vært for min fantastiske selvkontroll (haha - not) så hadde Journal 64 også sklidd ned på høykant. Selvkontrollen bestod imidlertid i å glemme boka og alle toalettsakene hjemme i trappa før vi dro på hytta. Logistikk og hukommelse - to av mine sterkere sider? Ikke det nei...

I tillegg startet jeg mars måned med en tabbe! En tabbe som etterhvert viste seg å være et rent lykketreff. For ikke å komme på etterskudd med lesesirkelboka denne måneden (også) så startet jeg med den. Trodde jeg. Jeg plukket imidlertid feil Durrenmatt bok ut av bokhylla!... (Nevnte jeg min manglende hukommelse..?) ...og leste The Pledge helt ferdig før jeg innså at lesesirkelboka var naboboka i hylla, nemlig The Judge and his Hangman. Lykketreffet? The Pledge var creepy good! Lesesirkelboka var drepende kjedelig... Nuvel - følgende titler ble ihvertfall lest i mars:


Absolutt et godt utvalg krimbøker, selv om det var to som ikke akkurat nådde helt opp på lista, den tidligere nevnte The Judge and his Hangman og Kryp-I Stormens Stillhet. Den beste boka var uten tvil Kvinnen i Buret med Gillian Flynn's Gone Girl konkurrerende med Flaskepost fra P om andreplassen. Agatha Christie er alltid hyggelig å lese, selv om jeg ikke forstår at Doktoren Mister en Pasient er havnet på 1001-lista. Det finnes flere enda bedre bøker av Christie spør du meg! Unni Lindell's Sukkerdøden ble jeg overrasket over, jeg trodde nemlig den skulle være enda bedre. Den falt ikke helt i smak, nei. I ettertid har jeg sett at det er flere som kicker på denne boka og at den ikke direkte representerer kvaliteten til forfatteren. Jeg skal kanskje gi henne en sjanse til.. Glad er jeg for at jeg leste The Pledge av Dürrenmatt først, for ellers hadde den ikke blitt tatt fram etter endt lesesirkelbok. En måned med store topper og dype bunner dette her, men det er jo flott da - sånn egentlig!
 1. Når det gjelder 1001-bøker denne måneden så ble det faktisk to!!! Lesesirkelboka av Dürrenmatt samt Doktoren Mister en Pasient av Agatha Christie, hhv en 2'er og en 4'er. Jeg er fornøyd med at jeg klarer mer enn én 1001-bok i måneden! Veldig fornøyd, faktisk!
 2. Av Debutanter så har jeg lest en bok - Ken Hansen's Kryp-I stormens stillhet. Denne falt ikke i smak hos meg. Den ble for enkel i språk og plott og noe anmasende å lese.
 3. Når det gjelder årets Krim mål så er det vel unødvendig å nevne... Maksimum 2 krim pr måned er målet, bortsett fra mars! Da er det og ble det full pott - 9 av 9 :o) 
 4. Minimumsbegrensningen på Sci-Fi hopper jeg over denne måneden som var satt av til krim. 
 5. Nye norske forfattere har også fått et par på lista denne måneden. I tillegg til Ken Hansen så har jeg faktisk ikke lest noe av Unni Lindell tidligere. To er bra! 
 6. Utforske land utenfor Skandinavia, England og USA... Her kan jeg føye ett land til på lista, og av den grunn var vel kanskje lesesirkelboka fra Friedrich Dürrenmatt verd å lese. Dürrenmatt er nemlig fra Sveits!
 7. Off The Shelf ja... Her var planen stor for mars, men slik skulle det ikke gå... 2 stk OTS bøker av minimum 4 er ittno' særs. Skjerpings må til!
 8. Siste målsetning er Totalt 85 bøker i 2013. Ifølge GoodReads så har jeg lest 28 bøker sålangt og er hele 7 foran planen! Det kan man like!
Tallenes tale sier følgende

 • 3 kvinner og 6 menn. Ikke verst til å være meg! Jeg lever godt med 33% kvinneandel!
 • 3 engelske bøker og 6 norske. Som forrige måned. Jeg er blitt flink til å lese norsk. Kanskje jeg må skjerpe meg andre veien til en forandring?
 • Totalt 5 forskjellige land (USA, Danmark, England, Norge, Sveits)
 • Sjangere - alle krim :o)

Når det gjelder ankomne bøker til heimen så kan jeg melde om det uoffisielle målet - ikke kjøpe flere bøker pr. måned enn jeg klarer å lese! Det var fremdeles opphørssalg hos Notabene i begynnelsen av mars, og det bærer lista mi preg av... kan man si. 26 kjøpte bøker og 6 som jeg har fått. Liste ligger her. Fra april av skal det imidlertid bli andre boller på bokkjøpssiden! Nuh skal det leses fra egne hyller en stund, og det har jeg faktisk tro på selv! Lenge leve optimista!


Flotte refleksjoner i Røldalsvannet :o).

14 kommentarer:

 1. Velkommen i Jussi-klubben ;) Og for en flott oppsummering!! Titt gjerne innom meg i dag og legg igjen en link der :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har jeg linket hos deg :) Ja Jussi var en flott nyoppdagelse hos meg. Kjekt når jeg finner bøker jeg liker SÅ godt! Jeg skal imidlertid begrense krimlesingen kraftig tilbake til normalen med max 2 i måneden. Mars ble noe drøy.. ;)

   Slett
 2. Fin oppsummering. Jeg har lest sukkerdøden og Flaskepost fra P står på vent i hylla

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg Flaskeposten står til forventningene! Den var den nest beste Jussi-boka etter min mening av de tre første. Skal kikke etter omtalen din :-)

   Slett
 3. kjempefin oppsummering & bilde :D

  SvarSlett
 4. Jeg har også en sterk ambisjon om å lese mer fra hylla fremover, fremfor å skaffe/motta nye bøker. Å få ventestabelen ned, er målet.
  Fin krimliste du har. Har lest 11 krim jeg også. Må nok bryte av med noe annet nå, et par andre før jeg fortsetter med noen av krimbøkene i bunken. Og Jussi står også for tur...gleder meg.
  The ledge- vet du hva den heter på norsk?
  Finner ikke på nettbokhandlerne, bare engelske og tyske bøker av han, for det meste,,,

  SvarSlett
  Svar
  1. The Pledge heter ifølge Line "Det hendte ved høylys dag" på norsk. Jeg vet ikke hvor man får tak i denne. Kanskje biblioteket? Jeg fant ikke noen av Dürrenmatt-bøkene i bokhandelen, dessverre. Jeg leste den som sagt på engelsk.
   Ja nå er det på tide med hyllevare. Jeg har mye kjekt å se fram til som jeg kjøpte tidligere i år. Glemte selvfølgelig boka jeg leser hjemme da jeg pendlet til byen i ettermiddag. Det som ikke ligger på Kindle'n har jeg en tendens til å fortrenge :-)
   11 krimbøker i mars er jo en formidabel innsats da! Jeg var imponert over mine 9. Trodde ikke jeg kom til å få lest så mye på hytta. Rart hva man klarer å snike innimellom når viljen bare er tilstede, hehe

   Slett
 5. Mange spennende bøker du har lest!
  Kjenner til det at det kommer flere bøker inn i bokhylla enn en klarer å få lest unna, hihi.
  Sv: Ja, sant det, Marianne. Utrolig trist! Håper virkelig folk er forsiktige i skog og mark så ikke flere branner oppstår. Det er helt knusktørt overalt!

  Håper du har hatt en fin påske
  Klem Tonje

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det ble en spennende bokpåske, med både opp- og nedturer. Men været - det var jo strålende, og da kan jeg ikke annet enn å være fornøyd! :o) Vi var på hytta i Røldal hele påsken. Masse sol og snø, grilling av marshmallows, pølser og kullbriketter (også kalt koteletter... ;o) Det ble en aktiv påske. Eldstemann på 19 ble hjemme, mens Hormonella (16) og kjæresten(! - litt å venne seg til, gitt) ble med oss hele påskeferien. Det var kos! Ungene vokser, men jeg tviholder på påskenøtter (mamma - det hette quiz nå...) og påskeegg. De blir ALDRI for gamle for slikt, har jeg bestemt! Vel overstått påske til deg også, Tonje. Nå har det roet seg i fjellet også, heldigvis!

   Slett
 6. Så ut som en fin lesemåned for din del :) Jeg er vel litt uenig med deg når det kommer til Lindell. Sukkerdøden er nemlig den boken jeg har likt aller best av henne, kanskje nettopp fordi den er litt utypisk?

  Jeg er også glad for at du liker Fanget av fortiden. Forsøkte å svare på bloggen min, men jeg må ha gjort noe med innstillingene så jeg fikk det ikke helt til. Det er en utrolig lettlest og kjapp bok, men veldig underholdende :)

  Ser på kommentaren over her, veldig trasig med Vårlivarden, hadde tenkt oss på tur i går men droppet hele greia pga brannen.

  Håper du vil kose deg med resten av Archer boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja lesemåneden mars ble kriminelt god :) Interessant det du sier om Lindell og Sukkerdøden. Nå skal det sies at jeg kun har lest denne boka av henne så jeg kan ikke uttale meg om den var utypisk. Jeg har imidlertid ikke gitt opp Lindell helt. Hun blir nok testet ut igjen senere, men da skal jeg lese litt omtaler før jeg velger neste bok. Har du noen å anbefale?
   Jeg klarte å reise fra Archer-boka mi idag da jeg pendlet meg tilbake til Stvgr etter påskeferien. Grrr... jeg har kommet så langt i boka at jeg ville lese den ferdig ikveld. Nå må jeg vente til imorgen.. jaja.. Jeg får gå løs på Kindle'n og se om jeg finner en substitutt å ta med meg på senga. Må alltid ha meg noen sider før jeg legger meg :o)
   Vårlivarden ja, det var jo utrolig trist. Ser heldigvis ut for at de har klart å begrense ilden. Det jeg syns var litt ekkelt var gressbrannen som har vært på Ulsberget/Gausel idag. Det er nemlig der oppe jeg bor i ukedagene... Farligt tørrt her nå! Sjelden jeg ønsker regn, med nå hadde det jammen vært greit med en drabelig skur!

   Slett
  2. Huff! Jeg hadde ikke fått med meg brannen i Gauselmarka....det er som du sier farlig tørt. Jeg har ingenting mot litt regn, men da kan det godt regne rett ned og ikke sidelengs ;-)

   Jeg har dessverre ingen Lindell - bok jeg vil anbefale sånn umiddelbart. Spesielt ikke siden Sukkerdøden er favoritten min. Det er nesten som om bøkene til Lindell fikk ny giv etter at hun gav Mariann Dahle større plass i handlingen. Syntes også Djevelkysset var grei. Boken jeg definitivt ville styrt unna er Rødhette. Den var liksom en stor "znooze-fest".

   Håper du finner noe kjekt å lese i. Jeg holder på med Linn Strømsborgs nyeste.

   Slett
  3. Bare det ikke regner oppover... ;o)
   Det blir en stund til Lindell plukkes fram uansett. Jeg har masse flott ulest i hyllene etter Gardum-raidet mitt i februar og mars som jeg gleder meg til å ta fatt på. Jeg har ikke lest noe av Strømsborg. Furuset? Tror jeg hopper på Paringslek av Norman Rush til jeg får hentet meg Archer imorgen. Tips fra Ingalill som jeg har skjøvet foran meg altfor lenge. Idag er dagen! ..(eller, kvelden)...

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)