søndag 14. april 2013

En smakebit på søndag

Jeg fikk virkelig sansen for den godeste Erlend Loe da jeg leste boka Doppler for en tid tilbake. Loe har nå kommet med ei ny bok - Vareopptelling. Boka handler om en aldrende lyriker - Nina Faber - som aldri helt har fått tidsånden i bøkene sine til å stemme med den virkelige verden. Etter et langt opphold kommer hun tilbake med en diktsamling. En diktsamling som får nokså blandet mottakelse. Det klikker helt for Nina når en av anmeldelsene i hennes øyne er fullstendig urimelig, og hun bestemmer seg derfor å gjøre noe aktivt med saken. Det er payback-time!

Nina bor i en kolonihage, og uttdraget forteller litt om hvordan hun liker å bo slik hun gjør.

"Nina liker tvistene og bakvaskelsene som følger med kolonihagelivet. Hun nyter godt av sin litt mystiske aura som lyriker, de andre syns det er eksotisk, de ser for seg alt Nina har vært med på, alle de spennende menneskene hun må ha truffet ogt stedene hun har vært. Summen av disse fantasiene blir sterk nok til at Nina får en særstilling, folk unngår å trå henne for nær. Nina, på sin side, har både bevitnet og deltatt i feider i litteraturkretser som er hundre ganger skitnere enn det som foregår her. Kolonihagekranglene er barnemat for henne."

Jeg gleder meg til resten av boka og forfatterens payback! :o)

Flere smakebiter finnes hos Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.


.

22 kommentarer:

 1. Har ikke lest noe av Loe men har hatt Doppler på (ønske)handlelisten min i en evighet,kanskje den må bli den neste boken jeg kjøper? Denne står også på listen min og etter jeg så intervju med forfatteren på tv så vet jeg at denne må jeg bare ha med meg.Venter spent på omtalen din,Marianne:) Ha en super dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Omtale kommer etterhvert. Skal bare få lest humor-boka jeg (også) leser for tiden. Det var herlig å le igjen. Torkelsen skriver på Stavanger-dialekt, kanskje ikke helt enkelt å venne seg til for ikke-vestlendinger, men han skriver utrolig morsomt. Jeg tror det er mannen jeg har ledd høyest og mest av i bokform - ever! :D

   Slett
 2. Har ikke lest noe av Loe, min egen bybror, men denne har jeg tenkt å lese.:) Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du bare MÅ lese Doppler, Anita. Den var bare helt spesiell. Ikke tjukk heller, og festlig som få - selv om jeg ikke skrattlo hele tiden så var det en besynderlig, besnærende skrivestil. Minnet meg veldig om Paasilinna :D

   Slett
 3. Det burde være ei bok som passer de fleste bokbloggere. Hvem vil vel ikke like å lese om en forfatter som tar hevn på en anmelder... :o)

  SvarSlett
 4. Åh! Det hørtes spennende ut! Ser frem til omtalen av boken, og om den står til forventningene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Leser en humorbok parallelt akkurat nå. Den skal ferdigleses før jeg går løs på hele Vareopptelling til Loe :o) Hadde behov for noe humor etter krimmåneden mars... og lokale Per Inge Torkelsen får meg alltid til å skratte. Skal på revy med ham - Løgnaslaget Rydder Opp - 24. april. Det ser jeg virkelig fram til :D

   Slett
  2. Ja, det kan være godt med noe morsomt etter all krimmen. Torkelsen er jo veldig vittig, så det blir nok bra med den revyen!

   Slett
  3. Lokalfavoritten min er Pål Mangor Kvammen. Sjekk ut denne, om du ikke har sett/hørt den før. Om å ta Rogaland's trafikkutfordringer på kornet:

   http://www.youtube.com/watch?v=NuS1lELzI6U

   Slett
 5. Jag fick tag på två böcker av Loe under bokrean i februari, Doppler och Volvo Lastvagnar. Efter allt jag hört om honom så ser jag verkligen fram emot att läsa dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Les Doppler først. Den er utrolig morsom, dersom man liker Loe-humor da :)

   Slett
 6. Det här var inget jag hört talas om. Men tack för smakbiten. Alltid kul med tips om nya författare.

  SvarSlett
 7. Det minnet meg om at jeg er på etterskudd med å se Bokprogrammet. Og etter at jeg leste innlegget ditt måtte jeg inn å se intevjuet med Loe om boka som bl a det har vært skriverier rundt. Og totalen er; denne bør jeg lese. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. AHH.. Bokprogrammet ja! Der sa du noe! Jeg tror jeg registrerte at siste Bokprogram var ferdig denne sesongen, men jeg kan ha tatt feil. Takk for påminnelsen! Jeg skal jammen sjekke nettet og se hva jeg sannsynligvis har gått glipp av :) Få med deg episoden om Loe - den var bra!

   Slett
 8. Leste et par Loe-bøker tidligere i år,uten at jeg ble helt bergtatt... Men han har jo en morsom tilnærming på ting. Kanskje dette er en jeg burde gi en sjanse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste Doppler som første (og foreløpig eneste) Loe-bok og fikk virkelig sansen. Absurd? Definitivt. Lite realistisk? Absolutt! Men han har en måte å ta opp saker og ting på som traff meg. Jeg gleder meg til mer av Vareopptelling :)

   Slett
 9. Har også lest Doppler - både likte og ikke likte den, men uansett glad for å ha lest den og bli ytterligere kjent med Loe sitt univers.

  Så også intervjuet på Bokprogrammet der Loe fortalte om den siste boken sin - denne du gir smakebit fra : )

  Fikk lyst til å lese den da, og takker for påminnelsen nå ; )

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nå er jeg spent selv. Øyestraks ferdig med ei annen bok jeg leser, så jeg går vel virkelig igang med Loe ikveld/morgen tidlig :)

   Slett
 10. Erlend Loe står sen ett tag tillbaka på listan över författare jag vill läsa!

  SvarSlett
 11. Herlig smakebit! Jeg har også sansen for Loes skrudde univers. Kos deg videre med boken og ha en fin-fin uke!

  SvarSlett
 12. Denne smakebiten falt i langt bedre jord hos meg enn det jeg leste av Doppler ;) Tusen takk for at du delte fra Loes nyeste bok med oss, Marianne!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)