mandag 8. april 2013

Bokomtale - "Fanget av Fortiden" av Jeffrey Archer

Sjelden har jeg vel lest ei bok av en såpass politisk omstridt SKURK av en forfatter som Jeffrey Archer. Han er jo minst like interessant selv som krimbøkene han skriver. Den politiske karrieren hans har vært mer enn turbulent, og startet med 5 år i det engelske parlamentet. Etter en finansiell skandale som etterlot ham mer eller mindre bankerott bygget han opp økonomien sin igjen ved hjelp av boksalget sitt og ble en av lederne i det konservative partiet midt på 80-tallet en gang. Dette ble etterfulgt av nok en skandale som førte til slutten på hans politiske karriere. Løgn og fanteri har fulgt den godeste Archer fra barnsben av - han har skrytt på seg en ikke-eksisterende militær karriere for sin far for å ha en spennende "bakgrunn" å referere til, han forfalsket papirene sine og oppgav at han hadde gått på en finere skole enn hva som var tilfellet, han har forfalsket karakterene sine, fått dekket utgifter som var skrevet med høygaffel, tatt for løgn da han ble innkalt til retten, stjålet dresser fra en finere klesbutikk og kommet med svært upassende kommentarer i løpet av sin politiske karriere som skapte store overskrifter. Archer har også havnet i fengsel som kategori A-fange! Likevel - eller kanskje nettopp derfor - har han solgt over 250 millioner eksemplarer av bøkene sine og er en anerkjent forfatter. Noen fortalte meg engang at man ikke kan leve et A4 liv og forvente å kunne skrive troverdige krimbøker og thrillere. Archer har ihvertfall nok å dra inspirasjon fra, spør du meg, og Fanget av Fortiden var absolutt en høydare i påsken! (Det slår meg at den engelske tittelen på denne boka - Prisoner of Birth - passer veldig godt på forfatteren selv... ;o)

Om boka
Dersom Danny Cartwright hadde fridd til Beth Wilson en hvilken som helst annen dag så ville han ikke blitt arrestert og anklaget for mordet på sin aller beste venn. Men når anklager-vitnene viser seg å være fire menn fra overklassen - en advokat, en svært populær tv-serie skuespiller, en aristokrat og den yngste parteren gjennom tidene i et eiendomsfirma - hvem i all verden kommer til å tro Danny's side av historien? En Danny som definitivt kommer fra den andre siden av byen. Danny blir dømt til 22 år i fengsel og blir sendt til Belmarsh fengselet - det best bevoktede fengselet i hele landet hvorfra ingen innsatt noen gang har klart å flykte. Men både Spencer Craig, Lawrence Davenport, Gerald Payne, og Toby Mortimer underestimerer både Danny's besluttsomhet for å søke hevn og hvor langt forloveden Beth er villig til å gå for å renvaske hans navn. Når Danny ender opp med å dele celle med to tidligere soldater fra den britiske hæren begynner saker og ting virkelig å utvikle seg. Herifra minner historien veldig om en oppdatert versjon av Greven av Monte Cristo, og den blir om mulig enda bedre.

Jeffrey Archer
Bildekilde: stars.topnews.in
Er historien troverdig? I utgangspunktet skulle man ikke tro det, men her kommer Archer sin genistrek. Han gjør nemlig ikke den feilen at han strekker troverdigheten til meg som leser til bristepunktet. Han har istedenfor stor fokus på detaljer og bygger opp et plott både med intriger og spenning. Her er det historier i historien, og det som jeg i utgangspunktet trodde skulle bli et litt vel karrikert persongalleri blir istedenfor riktig så bra. Her er det mye som foregår samtidig, men likevel holdes alt innenfor et virkelig troverdig perspektiv. Kanskje fordi Archer selv har vært i retten, sittet i fengsel og kommet med uttalelser tilsvarende enkelte av karakterene i historien og sett hvordan dette kan gå i virkeligheten? Når det gjelder persongalleriet vil jeg si at det er det best utviklede jeg har lest på lenge i en krim/thriller. Historien henger virkelig på karakterene her, selv om man også finner subtil action og intellektuelle utfordringer underveis. Plottet var spennende, oppbygningen av historien likeså. Dette er en pageturner, og selv om boka er stor og tjukk så skriver Archer så lett og ledig at boksidene flyr avgårde. Det finnes ikke et kjedelig øyeblikk i boka og det dukket hele tiden opp en eller flere detaljer som pirret nysgjerrigheten min til å lese videre. Jeg tenkte flere ganger at jeg kom til å ta Archer i en logisk feil eller at han skulle kjøre seg inn i et hjørne han ikke kunne komme seg ut av på en troverdig måte, men nei, absolutt ikke i det hele tatt.

Dette var definitivt ei av de bedre bøkene jeg har lest - fra første til siste side. Selv om det var siste krimboka i en rekke på 10 som ble fortært ila mars så holdt den meg ute på stolkanten mesteparten av tiden. Det skal godt gjøres, for jeg var temmelig mettet på krim etterhvert. Jeg har fått meg nok ei bok av Archer - Kane og Abel - skrevet så tidlig som 1980. Denne ser jeg nå virkelig fram til, men først - en aldri så liten krimpause :o)


Kilde: Leseeksemplar
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2012
Antall sider: 625
Språk: Norsk
ISBN: 9788241907456
Utfordring: GoodReadsGod morgen - søvnig Koala i Australia :o)


.

8 kommentarer:

 1. Såååå glad for at du likte boka! Det er noen bøker som er så lettleste, fengende og super-undeholdende fra begynnelse til slutt. Dette var for meg en slik bok.

  Håper du vil like Kane og Abel også, selv om den er i en litt annen stil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja denne var bra! Virkelig! Nå skal jeg imidlertid kaste meg over litt ikke-krim og kanskje kikke litt på alle de 1001-bøkene jeg fant på Gardum-salget. Holder på med lesesirkelboka Northanger Abbey nå. En festlig satire som setter kvinnene fra "dengang" i et ganske så interessant lys :o)

   Slett
 2. Kane og Abel er ikke akkurat krim, da - men spenning er det en del av. Jeg elsker Archers bøker, han er mester på å skrive røverhistorier (og med den bakgrunnen han har er det kanskje ikke så rart). Favoritten min er vel As the Crow Flies, tror jeg, men Kane and Abel og den etterfølgende The Prodigal Daughter er også veldig bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh.. takk for oppklaring! Jeg trodde Kane og Abel var krim! Boka havnet nemlig rett i "uleste-leseeksemplar-hylla", fordi jeg visste jeg skulle lese Fanget av Fortiden først. Dette er min første bok av Archer, og det er virkelig en røverhistorie, det skal være sant og visst. Jeg ble så fascinert av livet hans at jeg googlet mannen. Han har hatt et rimelig turbulent og innholdsrikt liv ja, og inspirasjonskilder må han ha mange av vil jeg tro ;o)

   Slett
 3. Denne fikk jeg lyst til å lese. Du skriver som alltid veldig gode omtaler. Likte også at du skrev litt om Archers liv. Jeg kjenner ikke så godt til ham, men ble mer interessert nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Ja den godeste Archer pirret nysgjerrigheten min også. Han er virkelig noe for seg selv. Opp som en propell og ned som en bjørnefell. Om og om igjen. Utrolig at det er mulig! Han har definitivt ikke levd et innholdsløst liv :o) Nå har jeg kun lest denne boka, men ser allerede fram til Kane&Abel. Ligger noe bak i lista, men sniker seg hele tiden framover i køen (som bare ser ut for å bli lengre og lengre)..

   Slett
 4. Super omtale! Jeg også fikk veldig lyst å lese denne!

  Jeg har lest flere av Archers bøker og han er jo en gudebenådet historieforteller! Den fyren kan virkelig snekre sammen gode plott. Kane og Abel er rett og slett kjempegøy fra begynnelse til slutt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det virker som om mange har falt for Archers skrivestil. Som vanlig er jeg sein og kommer lenge etter, men - bedre seint enn aldri :o) Ser fram til Kane og Abel nå. Elsker gode plott! :D

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)