mandag 11. juni 2012

Bokomtaler - Brian Stableford - lettfordøyelig sci-fi !!

Jeg har funnet meg en ny "lettfavoritt" blant sambo'ens gamle sci-fi helter i hyllene. Det er Brian Stableford! Et for meg ubeskrevet blad! Så hva er så bra med Stableford?

Sci-Fi kan være en tung sjanger å angripe. Språket er vanskelig, bøkene - ihvertfall de beste - pleier ofte å være tykke som mursteiner og på engelsk kan de være nokså drøye å fordøye. Oversatt til norsk blir de derimot for platte (synes jeg), så det å finne en "lett" nok bok eller forfatter å komme igang med kan nok være lurt. Men hvordan finne en lett nok bok, som likevel med få ord klarer å favne sci-fi sjangerens noe spesielle verdener, miljø og ofte underlige fenomener og vesener? Der kommer Brian Stableford inn i bildet!

Stableford klarer nemlig på en lettfattelig måte å skape nye verdener, med få ord, likevel uttrykksfulle nok til at man virkelig ER der. Språket er det jeg vil kalle enkelt engelsk i sci-fi sammenheng, men historiene hans blir likevel ikke dårligere av den grunn! Jeg tok meg i å tenke at "jammen skulle jeg ha ønsket å truffet denne fyren som intro til sjangeren!" Jeg har lest to bøker av ham siste uka. Under her følger bokomtale fra begge. Og - i en bisetning må sies - ebok varianten av Swan Song koster på Amazon kr. 18,-... Masse morro for en billig penge!


Swan Song - bok 6 i serien Hooded Swan

Menneskene har flyttet fra Jorden og ut i galaksen. Jorden selv er kun befolket av forbrytere og har ikke et akkurat spesielt trivelig bomiljø. Vi befinner oss på New Alexandria, hvor stjerneskip pilotene er dagens helter. Grainger er en av dem - en legende i sin egen tid - som han ble ved å fly en prototype av et nytt stjerneskip ut på et svært suksessfullt tokt.

Grainger har akkurat sluppet unna sin foregående arbeidsgiver Charlot kun for å havne i klørne på firmaet Caradoc som vil ekstrahere all informasjon Grainger har om sitt tidligere oppdrag og sjef. Grainger selv er ikke akkurat overlykkelig over tanken på å bli hjernetappet - eller hjernevasket, som han egentlig er redd for det vil ende opp med. Charlot har imidlertid andre planer for Grainger, og han befinner seg plutselig tilbake i stjerneskipet The Hooded Swan for å lede en redningsaksjon for Swan's søsterskip som har havnet i den bizarre stjernetåken kalt Nightingale. Denne siste reisen viser seg å være mye mer kostbar enn hans første, for her må ikke Grainger kun risikere livet, men også sin egen sjel...


Min evaluering

En god sci-fi historie! Dette er sjette boka i en serie, men den står likevel fjellstøtt på egne bein. Man trenger ikke lese de første fem for å få den komplette historien. Språket er enkelt, men historien er likevel spennende nok. Ønsker du en enkel tilnærming til sci-fi sjangeren så er dette boka for deg.


Min rating

av 5


Forlag: Borgo Press
Språk: Engelsk
Kilde: Egen paperback
ISBN: 9781434435224
Første gang utgitt: 1975


Critical Threshold - bok 2 i serien Daedalus Mission

De blir kallet "rottefangerne". De er mannskapet på stjerneskipet Daedalus som er sendt ut fra den økonomisk depressive Jorden for å re-etablere kontakt med verdener Jorden har kolonisert og mistet kontakten med for lenge siden.

Dendra er en klimatisk stabil planet som er dekket av en stor, uendret skog. Bosetterne som ble sendt ut for 7 generasjoner siden for å temme denne planeten har feilet, og synes nå å være passert grensen for redning. Mannskapet på Daedalus må likevel finne ut hvorfor bosetterne ikke har klart å bygge ut planeten, hvorfor man ikke hører noenting fra dem lenger foruten uforståelig babbel og hvor programmet for bosetting feilet i utgangspunktet. En utfordring som får uante konsekvenser gitt at de overlever lenge nok til at de får rapportert...


Min evaluering

Denne boka er hakket bedre enn "Swan Song". Beskrivelsen av planeten Dendra er mer komplett, plottet mer komplekst og utfordringene mannskapet på Daedalus blir utsatt for er mer paranormale. Her er ingen selvfølgeligheter, og spenningen i denne korte boka på kun 200 sider er faktisk til å ta og føle på. Gitt, selvfølgelig, at man liker sjangeren :-)

Bli ikke skremt av at både denne og forrige nevnte bok over her er utgitt på midten av 70'tallet. Fordelen med sci-fi fortellinger er at de veldig mye senere enn andre bøker går ut på dato. Det engelske språket er her like behagelig enkelt, man havner ikke opp i teknologiske betraktninger av noen grad og utfordringene mannskapet blir utsatt for går på det menneskelige plan.


Min rating

av 5


Forlag: Borgo Press
Språk: Engelsk
Kilde: Egen paperback
ISBN: 9781434435576
Første gang utgitt: 1977København, hvor min samboer oppholder seg for tiden på jobb


.

2 kommentarer:

  1. Spennende! Det er alltid flott å få lære om nye forfattere, men denne gangen ble jeg ekstra interessert :-) Denne forfatteren skal jeg notere meg. Takk for tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! :-) Jeg har begynt å kikke litt nærmere på sambo'en sine eldre bøker. Jeg har fått meg noen positive overraskelser fra bokhyllene hans. Etter å ha begynt å blogge og lest andre bloggeres tips om nye forfattere er horisonten min utvidet drastisk det siste året. Det er utrolig spennende med nytt! :-)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)