søndag 17. juni 2012

En smakebit på søndag #1

Endelig er jeg i rute og kan være med på Mari's ukentlige smakebit. Boka jeg leser denne søndagen er den andre boka Clive Cussler skriver med Graham Brown - nok en ny co-forfatter. Cussler er blitt altfor kommers de siste årene, og skriver lite og ingenting selv. Likevel produseres det Cussler-bøker over en lav sko med mer eller mindre begavede co-forfattere...

Irriterende nok kjøper jeg disse bøkene - igjen og igjen - og blir skuffet. Denne gang er det imidlertid lys i tunnellen. Dagens smakebit - "The Storm" - er skrevet av (med) Graham Brown. Omsider en verdig "arvtaker" - som ikke bare fortsetter i Cussler's ånd, men som også klarer å sette et personlig preg på bøkene om Kurt Austin og Joe Zavala. Nå kan det ikke garanteres at dette ikke er et engangstilfelle, derfor har jeg (selvfølgelig - og for sikkerhets skyld) kjøpt den første boka Cussler skrev med samme forfatter også - "Devil's Gate". Sommeren vil vise - den står på lista mi :-)

Jada, jeg vet jeg er en uforbedrelig Cussler-fan, til og med når jeg vet at det ikke er han som nødvendigvis fører pennen. Til mitt forsvar... jeg har lovet å ære og ikke minst eie ham til døden skiller oss ad... ;-)

Smakebiten er fra 52% uti eboka...
"The way I see it, we have a choice", he said. "We can either run away like Sir Robin. Or we can sneak back into their base and tuck ourselves into a hidden corner on one of those jets and depart this land before we dehydrate to nothing more than dust and bone."
Joe cleared his throat. "I am kind of thirsty."
"So am I," Kurt said.
Joe took a deep breath. He reached over, plucked the gun out of the sand and handed it to Kurt. "Lead on, Sir Knight," he said. "Doubt we're going to find the Holy Grail down there, but I'll settle for a way out of here, or at least a well-stocked beverage stand."

 Dersom jeg skal anbefale Cussler, vil nok hans første bøker - Dirk Pitt serien - være dem som bør leses først. De er de aller beste han har gitt ut. 19 stk av dem... Hvor mange Cussler-bøker som står i hyllene og er på lesebrettet er jeg ikke helt sikker på, men at det er over 30... er nok ikke en overdrivelse :-)Dead Vlei - 750 år gamle forsteinede trær i den namibiske ørkenen.

23 kommentarer:

 1. Er ikke det en litt irriterende trend da, at andre skriver bøker i en kjendisforfatters navn? Jeg føler meg alltid lurt når det skjer, og så er det en garanti for at jeg ikke gidder plukke opp slike bøker. Jeg nevner: Robert ludlum og Eric van Lustbader som de verste, men har også en. Istanke mot Wilbur Smith. Nei, bøker på massekorsbånd gir avsmak syns snobbete meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Definitivt en irriterende trend som lukter PENGER all the way to the bank! Mistanken mot Smith deler vi! Cussler's adventure bøker er imidertid så lette i utgangspunktet, at de godt kan fungere som pausefisk og strandfyll. De krever lite av leseren, og jeg har sjelden krevd mye mer enn action og et fornuftig plot fra Cussler. Uansett. Original Cussler er definitivt best! Brown går an, men det er kanskje fordi Austin&Zavala karakterene ble veldig godt innarbeidet av Cussler selv før han trakk seg et hakk tilbake. Vi får nu se. Enn sålenge er jeg ikke ferdig med The Storm... Ludlum har jeg parkert... Du er ikke snobbete, jeg er nok bare litt mer sta når det gjelder fordums helter ;-)

   Slett
 2. He he, herlig innlegg - og knalltøff smakebit (uansett hvem forfatteren er ;).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja her er det testosteron ute og går, Anette ;) Perfekt for en lat dag på stranda (eller i soffen med regn ute). Ikke akkurat den tyngste litteraturen, men av og til syns jeg det er godt med bøker man slipper å tenke til :)

   Slett
 3. Jag var ett stort Cussler-fan tidigare, under Dirk Pitt-åren och har nog bara läst en bok om Austin. Jag blev aldrig förtjust i honom. Tyvärr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen er som Dirk og Al! Du verden så mange timer jeg har kost meg med Dirk Pitt Adventures!! Kurt & Joe er de eneste jeg må si jeg har likt utenom Pitt-bøkene. De andre har vært irriterende "dette-er-ikke-Cussler" bøker. Kurt&Joe går an, men slår aldri duoen Dirk&Al i sine glansdager :-) Kanskje det var på tide å finne frem enda en ordentlig Pitt-bok fra bokhyllene...

   Slett
 4. Artig innlegg, og er så absolutt enig med deg i at det er frustrerende når pengene teller mer enn kvaliteten. Det er en trend jeg kunne klart meg uten.

  Kan du anbefale Treasure of Khan? Den står i bokhylla, men jeg har ikke fått tatt fatt på den ennå. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Treasure of Khan er skrevet av Clive og Dirk (hans sønn) Cussler. Dette er den nittende i Dirk Pitt serien, og holder absolutt mål! Jeg kan trygt anbefale denne boka som ei av "de gode" :-) Dersom du liker adventure/action prøv også Matthew Reilly. Det er "gamle-Cussler'n" på stereoider :-)

   Slett
  2. Kult! Takk for anbefalingen. :)

   Slett
 5. Høres ut som en spennende bok:) Takk for smakebiten og et bra innlegg:)Likte bokomslaget på boken, var spennende:) Ha en herlig søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Idag er det beina-på-bordet med steik i ovnen søndag :-) Ha en flott en du også ;-)

   Slett
 6. Tusen takk for smakebiten og et flott innlegg:-) Ha en fin Søndag videre og kos deg med lesingen

  SvarSlett
 7. Men hvorfor skriver ikke Cussler noe særlig selv lenger; er han for gammel? Eller er han ikke så kjapp til å produsere bøker?

  Interessant innlegg og spennende smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Silje, mannen er passert 80, så han har vel ikke samme skrivegløden tenker jeg. Dessverre. Om de andre forfatterne bare får bruke hans navn og persongallerier, eller om ideene fremdeles skapes i Cussler's hode, vet jeg ikke. Kanskje jeg må grave litt i akkurat den der :-)

   Slett
 8. Et flott og interessant innlegg. Jeg er ikke alltid så fornøyd når to forfattere skriver bøker sammen. Men det finnes heldigvis gode unntak :-)
  God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig Astrid Terese! Et godt unntat er, syns jeg, Lars Kepler - som skjuler det svenske paret Alexander og Alexandra Coalho Ahndoril som skriver veldig gode krimbøker! En god søndagskveld til deg :)

   Slett
 9. Jeg har ikke lest noe av Cussler tidligere, men har lyst til å forsøke meg en gang. Vi har mange kunder der jeg jobber som er glad i bøkene hans.

  SvarSlett
 10. Takk for anbefalingene og ikke-anbefalingene når det gjelder Cussler:) Jeg er heller ikke så glad i denne type "franchise-skriving".

  SvarSlett
 11. Har ikke lest noe av Cussler. Kanskje en dag. Takk for smakebiten! :)

  SvarSlett
 12. Disse bøkene har jeg ikke hørt om, men kjenner godt til følelsen av å MÅ lese selv om bøkene etterhvert begynner å bli dårligere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tvangsnevrose på lesenivå, hehe ;-)

   Slett
 13. Og når du endelig er med er jeg den siste til å svinge innom :( Jaja, det går litt i surr noen ganger, men jeg syntes det er veldig hyggelig at du er med oss.

  Cussler skal jeg forsøke meg på engang, jeg har bok av ham her som jeg har arvet fra svigermors bibliotek. Skeleton et eller annet mener jeg er tittelen.

  SvarSlett
  Svar
  1. "Skeleton Coast" vil jeg tro. Skrevet med Jack Du Brul. På godt stavangersk: "not my favourite co-author"... Tror kanskje den kan være bra dersom man IKKE har lest Cussler på sitt beste. Da forventes det mindre... trur eg (?)
   Søndager er i utgangspunktet hektiske, men nuh er jeg klar for søndagssmakebiter :) Ikke så farlig, Mari. I'll be back ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)