mandag 4. juni 2012

Bokomtale - "Getting Stoned with Savages" av J. Maarten Troost

Dette var definitivt en annerledes "reisehåndbok"! :-) Boka ble anbefalt meg av en globetrotter-venn av dimensjoner, og reiseglad som jeg er kunne jeg ikke stå imot reiseskildringen fra Vanuatu og Fiji. Noe av en reiseskildring, gitt...


Litt om innholdet

Boka forteller den  rimelig hysterisk morsomme historien om forfatteren Troost's tid på Vanuatu, en heller røff samling av øyer et godt stykke øst for Australia i Sør-Stillehavet hvor menn fråtser i kava og hvor øygruppa fremdeles er kjent for sin tidligere kannibalisme. Maarten Troost flytter dit sammen med sin samboer som har fått et arbeidsoppdrag i hovedstaden Port Vila, og etter som Maarten er forfatter og ikke er i fast arbeid så er det hans eskapader som vi følger i boka. Han detter innom den ene uheldigheten etter den andre, og boka er like mye en "hva man ikke bør gjøre på Vanuatu" som en blomstrende fortelling om en interessant øygruppe.

Her blir man kjent med folkeslaget, tradisjoner, livsstil og det utfordrende livet midt ute i havet blant ingenting annet enn blått hav sålangt øyet kan se. Troost kjemper mot tyfoner, jordskjelv og gigantiske insekter med et par hundre bein(!) og finner seg selv etterhvert veldig tilrette i det laid-back og kleskode-frie livet til øyboerne. Å drikke kava med de innfødte kan virkelig gi spesielle opplevelser på Vanuatu. Når Sylvia, hans kone, blir gravid så reiser de til den litt mer siviliserte øya Fiji. Et forfallent paradis hvor de lokale samfunnslederne helst ser rugby på TV og slapper av. Blant prostituerte og politiske kuppforsøk begynner familien å falle til ro - utrolig nok.


Min evaluering

J. Maarten Troost
Dette var en spesiell reiserapport.. Den er morsom, om enn ikke helt hysterisk. Troost er en likendes, selvironisk og vittig guide som leder oss gjennom kulturen og landene Vanuatu og Fiji. Jeg hadde, på grunnlag av andre anmeldelser, trodd at boka skulle være enda morsommere enn det den var. I så måte skuffet den litt, men det er absolutt en utrolig bra bok å lese om man har planer om å besøke øyene her ute i det ytterste Sør-Stillehavet.

Det er en annerledes måte å presentere et reisemål på, og det fungerer. Jeg skulle ikke hatt noe imot å tilbringe et par uker i Port Vila og utforsket Vanuatu, med eller uten Maarten Troost ;-)

Dette er nok ei bok for spesielt interesserte. Troost's fokus på Vanuatu er nemlig å finne ut så mye som mulig om den tidligere kannibalismen og om den fremdeles har rot i det gamle øysamfunnet ytterst i havet. Den som leser får se :-)


Min rating

+ av 5Kilde: Egen bokhylle, paperback
Publisher: Broadway Books
Utgitt: 2006
Språk: Engelsk
Antall sider: 235
ISBN: 9780767921992Fra vårt eget lille øyparadis - Uaguinegua Island hos Kuna indianerne, øst for Panama - ute i haaavet :-).

6 kommentarer:

 1. Herlig anmeldelse!:) Høres ut som en spesiell reiseskildring med litt og hvert å fortelle. Likte den tok med de negative aspektene også ,hehe:) Ha en flott kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja dette er en "rett fra levra"-skildring som ikke pakker noe inn i gullpapir. Jeg vet han har skrevet et par andre reisebøker også, og burde kanskje sjekket ut hvor han tidligere har vært. En ting er sikkert, skal jeg et sted han har skrevet om, ja så skal jeg jammen lese boka. Selv om denne "kun" fikk en god 3'er :)

   Slett
 2. Høres ut som en artig bok dette og en herlig omtale fra din side:-)

  Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Beathe :) Ja det er artig hvilke bøker man kommer over bare man er villig til å gå litt utenom "komfortsonen" når det gjelder sjanger. Må si at de siste par månedene har jeg lest bøker jeg tidligere ikke ville ha vurdert - og likt dem!! Som betyr... at det er enda flere bøker jeg ikke får lest ;-)

   Slett
 3. Artig at den første boka jeg finner på bloggen din er av en forfatter bare du og jeg har hørt om - og globetrotter-vennen din da. Sannheten er imidlertid at jeg har stående ei bok i nå må den snart-lesesbokhylla mi som heter The Sex Lives of Cannibals av samme fyr, og jeg har gleda meg som en unge til jeg skal lese den. Nå fikk jeg faktisk enda mer lyst, fordi du har klart å dempe forventningene mine, og da blir jeg positivt overraska :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du har også hørt om Troost - ja du er den eneste utenom min danske venn, det er sikkert :-) "Sex Lives of Cannibals" skal etter sigende være mye morsommere enn denne, men den har jeg da altså ikke lest. Bare lest om! Skal bli spennende å se hva du synes! Kanskje jeg ender opp med ei bok til av Troost, men da skal den være bra! :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)