lørdag 27. august 2011

Bokomtale - "Enders Game" av Orson Scott Card

Denne første av fire bøker i Enders Game serien, første gang utgitt i 1985, har vunnet både "Hugo" og "Nebula" prisen i USA for beste Sci-Fi/Fantasy historie. Boken ble i all hovedsak mottatt positivt, selv om enkelte kritikere har fordømt Card's oppfattelse av de voldelige handlingene enkelte av karakterene i boka utøver. Boka er også blitt foreslått lest av flere militære organisasjoner, bla. United States Marine Corps...

I utgangspunktet var dette en bokserie som jeg ikke hadde på leselisten min. "Enders Game" ble imidlertid anbefalt meg av samboeren min som både kjenner meg og mine lesepreferanser. I tillegg hadde han lest serien selv, og som Sci-Fi leser gjennom hele livet var dette en av hans beste serier. Jeg måtte jo bare gi den et forsøk :-) Og for en serie! Den grep meg fra første boka, og alle 4 ble lest på rad nå i sommer, uten avbrudd av en eneste annen bok eller kulørt ukepresse. Jepp - nok en favoritt!

Den første boka i serien - "Enders Game"

Ender Wiggin er en spesiell gutt. Han er den yngste (6 år når historien starter) i en familie med barnegenier. Peter og Valentine er hans eldre bror og søster. Historien er satt i fremtiden hvor utenomjordiske skapninger (kalt Buggers) har prøvd å invadere jorden. To ganger har jorden slått tilbake forsøket, men prisen har hver gang vært veldig høy. Regjeringen er intenst oppsatt på at dette ikke skal skje igjen og trener derfor sitt neste kull av stjerneflåte kommandører fra barndommen av.

I denne fremtidsrettede verdenen kan kun regjeringen godkjenne et tredje barn i en familie pga. behovet for befolkningskontroll. Ender er derfor mer eller mindre tillatt født av en årsak. Hans søsken Peter og Valentine ble begge to testet for begavethet, og begge var vidunderbarn. Peter var imidlertid for ubarnhjertig og ond, Valentine for myk og snill. Ender ble imidlertid en perfekt balanse av disse to og derfor valgt fra starten av til å gå gjennom Krigsskolen. Det er på Krigsskolen Ender lærer militærstrategi og krigshistorien mellom jorda og de utenomjordiske Buggers. Det er også på Krigsskolen  at Ender omsider får venner og bygger den mest perfekte troppen av stjerneflåte kommandører jorda noensinne har hatt.

Det spesielle i denne historien er at Ender blir tvunget til å bli voksen veldig raskt av alle de voksne rundt ham. Både lærerne på skolen og regjeringsmedlemmende har alle kun en tanke i hodet. Og det er å eliminere trusselen fra Buggers til enhver pris. Selv om det betyr å ofre både den fysiske og mentale helsen til et barn. Ender blir utsatt for så mye isolasjon og misbruk gjennom historien at jeg ble helt dårlig! Han blir tvunget til å tenke som en voksen gjennom øynene til kun et barn. Hans største trussel er å ende opp som sin bror Peter, som han i egne øyne syns er en kald morder. Livet på Krigsskolen gjør ironisk nok så mye med Ender at dette sakte blir en selv-oppfølgende profeti ettersom han vokser og modnes. Slutten av denne boka er absolutt utrolig overraskende og forbausende, og jeg vil ikke røpe hvordan og hvorfor :-)

Selv om denne bokas hovedpersoner er barn og sentrerer seg rundt premisset om at barnegenier vil redde verden så er boka full av voksentema og referanser til eldre, politisk historie som sannsynligvis kun en voksen leser vil kunne sette pris på. Også temaene rundt mord, bedrageri, isolasjon og misbruk av barn til voksne formål er nok bedre tilpasset en eldre leserskare. Når det er sagt så er dette en fantastisk historie, og jeg kan knapt vente på fortsettelsen. Orson Scott Card har grepet meg med denne første av 4 bøker i serien. Jeg er mer enn klar for bok nr. 2 :-)


Collage av hva jeg fant i fjæresteinene like nedenfor huset :-)
.

3 kommentarer:

  1. Jeg har kun lest denne første boken i serien, men jeg falt totalt pladask for den. Ett av mine første møter med sci-fi. Kanskje jeg kan få anbefale Old Man's War av John Scalzi? Den minner litt om Ender's Game men handler, som tittelen tilsier, om gamle.

    SvarSlett
  2. Takk for tipset! Sambo'en har også "Old Man's War" i bokhylla, så da skal den opp på listen over hva som skal leses i overkommelig fremtid! Kjekt :-)

    SvarSlett
  3. Jeg elsker "Ender`s game", og har lest de andre bøkene i serien. Men bok en er høydepunktet, synes jeg. De andre bøkene i serien er også veldig gode, men ikke så bra som enern :)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...