mandag 5. februar 2024

Anbefaling! Kort om Martha Wells (for sci-fi nerder :-)

På tide med en påminnelse!

Martha Wells, USA
f. 1964

Sarkastisk og ironisk murderbot anyone? Martha Wells kom som en stormvind inn i leselivet mitt en gang i 2020. Jeg var på utforsking blant de engelske bøkene på biblioteket mitt her i Stavanger og kom over en stabel bøker ved navn Murderbot Diaries. (Serien er dessverre ikke oversatt til norsk.)

De første par-tre bøkene var noen tynne fliser, så hvorfor ikke prøve, tenkte jeg, og har ikke sett meg tilbake siden. Bøkene slukes etterhvert som forfatteren gir dem ut, den siste (0.5 Compulsory) som kom ut i fjor har jeg spart til i år :-) Serien blir utgitt både som lydbøker (jeg lytter til dem fra Audible) og i papirformat.

Så hva er greia?

Kort fortalt er dette en sci-fi serie som har en litt i overkant voldelig, selv-hackende cyborg som hovedkarakter. Cyborgen søker, som de fleste mennesker, etter meningen med livet. Handlingen i de foreløpig åtte utgitte bøkene foregår - selvfølgelig - in space og tar oss med inn i og ut av action-scener i høyt tempo. Teksten er dialogdrevet og dynket i sarkasme og ironi med herlig sardonisk vri. Lydbøkene er en fest, men jeg vil kanskje anbefale å lese de første par bøkene i papirform for å bli kjent med miljøet og formatet i eget lesetempo.

All Systems Red, som egentlig er den første boka i serien, mottok Hugo, Nebula og Locus Awards og ble en bestselger i New York Times og USA Today. Boka Compulsory som ble utgitt i fjor er en kort sak på rundt 10 papirsider og er sannsynligvis en intro til karakterene i serien. Foreløpig har jeg ikke lest denne. Leste nettopp ferdig sisteboka i serien, System Collapse og håper forfatteren har planer om flere!

Utgitte bøker er 


  • Interessert i sci-fi og vil lese noe helt annerledes? Serien er for deg.
  • Likte du Marvin, the paranoid android fra Hitchhiker's Guide to the Galaxy? Serien er for deg.
  • Liker du lettlest, men likevel velskrevet sci-fi med humoristisk og ironisk snert? Serien er for deg.

Her er hva jeg tidligere har skrevet om de første tre bøkene.

Velbekomme! :-)


søndag 4. februar 2024

Lest januar

Januar måned er over, og til tross for både plan om å selge huset i Canada og to ukers besøk av slekt her borte så har jeg klart å få lest mer enn jeg hadde håpet på. Mye krim, ser jeg. Det er enklest å hoppe ut og inn av, men jeg har også fått med meg første boka i Elidas 1001-lesesirkel., High-Rise av Ballard. En intens måned er over. Huset her borte ble solgt på ei uke (! - location is everything!) og vi var strålende fornøyde med hele prosessen. Samtidig satt det langt inne å selge hjertet sitt her vest i fjellom, men det er nå på tide å se framover mot nye mål :-)

Bøker lest i januar

  • Nygaard, Kaja Gjersem - "Et Mørkere Vann" (krim) 3.25
  • Fossum, Karin - "Farvel, Farah Diba" (krim) 4.25
  • Gaiman, Neil - "American Gods" (fantasy) 4.5
  • Ballard, J.G. - "High-Rise" (1001-bok, en slags dystopi) 4.5
  • Connelly, Michael - "The Reversal" (krim) 3.75
  • Johnsrud, Ingar - "Patrioter" (krim) 3.5

I januar begynte jeg også prosessen med å sjekke ut et alternativ til GoodReads, nemlig The Storygraph. Begynner å bli lei av all reklamen på GoodReads og ikke minst at man ikke lenger kan legge bøker inn i databasen selv. The Storygraph presenterer også veldig mye bedre lesestatistikk for oss listomane... Jeg vegret meg en stund, for jeg har vært på GoodReads siden 2011 og registrert hver ei bok der, men prosessen med å overføre absolutt alle bøkene mine fra GR til Storygraph gikk lekende lett. Foreløpig registrerer jeg bøkene mine begge plasser, bare sånn just in case... :-) men jeg går nok fullstendig over i løpet av første halvår, tenker jeg. Derfor har også bøkene mine over her litt annen stjernegivning, for Storygraph gir mulighet for 0.25, 0.50, 0.75 i tillegg til "hele" stjerner. Muligheten for differensiering har jeg også savnet på GR.

Planen for februar er igrunnen lik januar. Vi blir i Canada til midten av mars. I tillegg til lesing blir det snowboarding på travelt for å få presset max ut av resten av tiden her borte og pakke ned og få sendt hjem alt vi har hamstret i løpet av de siste 10 årene. Hvor vi skal gjøre av sakene i vårt nå mye mindre hus hjemme er en utfordring vi får ta når det kommer til Norge...


Sånn for sikkerhets skyld, både blader på treet vårt OG snø...


fredag 12. januar 2024

1001-boka "High Rise" av J.G. Ballard

Jeg går som regel sterkt ut hvert år med å lese bøker fra Elida sin 1001-lesesirkel. For 2023 ble det 9/12, noe jeg er svært fornøyd med. Lesingen sånn ellers i løpet av fjoråret kan i beste fall beskrives som middelmådig, både når det kommer til antall og andre løse lesemål. Nytt år, nye muligheter - så nå brettes det opp ermer :-)

High-Rise av J.G. Ballard er kort fortalt en moderne versjon av Lord of the Flies (Fluenes Herre) for de av dere som har lest den boka. Med andre ord beskrivelsen av en total kollaps av menneskeheten slik vi kjenner den, eller - ønsker å kjenne den. 

Handlingen foregår i London på 70-tallet, og samfunnet Ballard beskriver befinner seg i en høyblokk på 40 etasjer. Her bor det mennsker med varierende sosial og økonomisk status. I toppetasjene bor de rikeste, hvor arkitekten av høyblokka innehar penthouse-leiligheten. Middelklassen befinner seg på de midterste 15-20 etasjene og i de nederste ti, den vanlige mannen i gata. Dem med lavere status, men som likevel hadde penger nok til å kjøpe seg inn i prosjektet. Vi møter samfunnet i høyblokka i det øyeblikket den siste leiligheten er solgt og prosjektet sett fra arkitektens side er fullført. 

I begynnelsen er det luksuriøse høyhuset utstyrt med all mulig slags komfort som en slags lykkelig øy i samfunnet. Innbyggerne har nesten ikke noe ønske om å gå ut, verken for å gå på jobb eller gjøre andre aktiviteter. Det er skole i bygget, flere svømmebasseng, diger park på taket, matbutikk, frisør, bank etc. Etterhvert slår idyllen sprekker. Strømbrudd gjør at tjenester ikke fungerer, heisene som bringer menneskene til og fra sine etasjer begynner å svikte, og når sviktene blir alvorlige nok på for mange områder, da begynner ting og skje. Både med og mellom beboerne.

Mer enn dette vil jeg ikke si om handlingen i boka, men det utvikler seg ikke i noen positiv retning, for å si det sånn. Koalisjoner dannes, og forstyrrelsene utløser heftige klassekonflikter mellom de nedre og de øvre etasjene. Det begynner å gå på liv og helse løs, og verre skal det bli.

High-Rise er som The Lord of the Flies en studie av en samfunnskollaps, og vi får følge med på reisen sett gjennom øynene på tre forskjellige karakterer. Richard Wilder, den røffe dokumentarregissøren som bor i andre etasje og lengter etter penthouse leiligheten. Anthony Royal, arkitekten av høyblogkka og hovedpersonen Robert Laing, en ung lege som har valgt å bo i bygningen på jakt etter anonymitet. Laings fornuft smuldrer sammen med den økende krisen i høyblokka, og det er ikke pent.

Dette er ei interessant bok på så mange nivå. Den er også både velskrevet og lettlest. Så kan jeg kanskje kritisere historien litt for ikke å være helt troverdig, for utenfor høyblokka går London-livet sin vante gang. Der er ingen dystopiske tendenser å finne, men likevel. Historien går inn på meg, for den forteller ikke bare om hvor vi kan være på vei om vi ikke tar til oss tendensene og utviklingen i eget samfunn, men kanskje snarere hvor vi allerede er...

Anbefales!

Utgitt: 1975 - Sider: 208 - Utfordring: Elidas 1001-lesesirkel, GoodReads 2024



Kalde, klare januardager




.


mandag 8. januar 2024

Hva jeg idag ville velge om jeg skulle velge lesebrett


Review og konklusjon

Som nevnt i dette innlegget så har jeg nå gått til anskaffelse av et annet lesebrett enn en Amazon Kindle. Ikke fordi jeg ikke er fornøyd med min Kindle Oasis - jeg elsker den! - men fordi jeg ikke får lest alt jeg ønsker på samme lesebrett.

I stedenfor å bli veldig teknisk og gå i altfor mange detaljer her på bloggen (spør heller i kommentarfeltet om det er noe jeg ikke har dekket inn) så er konklusjonen min som følger på dette spørsmålet:

Kan alle ebøker jeg ønsker å lese leses på ett og samme lesebrett?

Det enkle svaret er: JA!

Det er viktig å presisere følgende

Testen er foretatt på min Boox Nova Air C som er et lesebrett (ikke en iPad- variant, men et frontbelyst lesebrett) som kjører Android operativsystem. Det kan eksistere flere lesebrett der ute som både har frontbelyst skjerm og som kjører Android og som gjør samme jobben - jeg fokuserer kun på det brettet jeg selv har gått til anskaffelse av.

Fordeler Boox Nova Air C

Dette lesebrettet kommer i farger, til forskjell fra de fleste andre lesebrett, noe som gjør det mulig å lese både tegneserier og andre bøker i farger.

Man kan legge inn og kjøre samtlige apper man finner i Play Store på samme måte som man gjør på mobilen. Jeg har foreløpig lagt inn:
  • Kindle appen - som lar meg lese alt av Kindle/Amazon sine ebøker

  • Allbok appen - som lar meg låne norske bøker på mitt bibliotek (evt BookBites for andre norske bibliotek)

  • Libby appen - som lar meg låne engelske bøker på mitt bibliotek

  • GoodReads appen - som lar meg ha oversikt over alle leste bøker, uleste, ønskelister over bøker på samme brettet som jeg leser på

  • The Storygraph appen - som jeg nå skal teste ut som mulig erstatter til GoodReads
Samtlige apper fungerer som de skal!

Ferdig installert på lesebrettet ligger også bibliotekprogramvare som gjør at du enkelt kan lese de fleste andre ebok-formater som finnes der ute. Last ned via wifi/kopier bare eboka inn på brettet - og kjør!
Konklusjon fordeler: Her kan jeg lese absolutt alle ebøkene jeg måtte ønske - både kjøpte og lånte


Ulemper og kronglerier
  • Først som sist: batterikapasiteten er dårlig sammenliknet med de aller fleste andre lesebrett! Jeg må lade annenhver dag for å holde brettet operativt. Min Kindle varer med samme lesemengde i 8-10 dager...

  • Man må installere apper for å lese de forskjellige bøkene. Helt ok i utgangspunktet, men det betyr - at når du starter opp brettet går det ikke direkte inn i den boka du sist leste. Du må først startet brettet, så åpne appen du leste i sist og SÅ klikke på boka som du vil lese. Appen husker selvfølgelig hvor du var i boka, men siden brettet er såpass fleksibelt så må du også først finne frem hva du vil lese fra hvor før du kommer igang. 

  • Mulighet for å endre fontstørrelser, fonttyper og linjeavstand er mulig i alle de nevnte appene, men det er klart at valgene er større på en Kindle.

  • Største ulempen er prisforskjellen - dette brettet er DYRT (kr. 6.490,- pga at det kommer i farger). Boox Poke5 gir samme muligheter, men kommer med litt mindre skjerm og i svart/hvitt. Jada, jeg har gått all-in. Det er IKKE nødvendig. Poke 5 gir deg samme fleksibiliteten.

Etter å ha brukt en langhelg på brettet og testet det på alle mulige måter jeg ser jeg ville brukt et allsidig lesebrett så må jeg innrømme at Boox Nova Air C er både
  • fleksibelt
  • enkelt å bruke 
  • og dekker alle mine lesebehov
Det sitter likevel veldig langt inne å legge Kindle'n min hjemme når jeg nå skal reise bort i to måneder. Kan jeg klare meg med kun Boox'en? Jeg føler meg som en forræder når jeg sier ja... men det blir den ultimate testen. Jeg kommer til å forlate min kjære Kindle hjemme... Oppdatering på hvordan DET går, kommer  nok også etterhvert :-)

Når det er sagt så er Boox Nova Air C mye mer enn bare et lesebrett. Les mer om brettet HER (som er en link til Kjell & Company hvor jeg kjøpte brettet) eller HER som er Onyx sin egen nettside.

Mitt nye motto blir vel nå...

Alle bøker i en Boox




.



onsdag 3. januar 2024

2024 - Året jeg ble Kindle-forræder...

Onyx Boox Nova Air C
Nei hvem skulle trodd - at jeg, den selverklærte dronninga av Kindle, skulle gå hen å anskaffe meg en konkurrent til hylla. Men det har jeg altså gjort, på årets andre handledag. Nok var nemlig nok. 

Hva er det som skjer? Og hva er viktig nok til å få meg ut i bloggsfæren igjen?

Jeg elsker min kjære Kindle Oasis, men gidder ikke lenger finne meg i å ikke kunne lese bibliotekbøker på lesebrett. Joda, jeg har en iPad, til og med en flott sådan, men det å lese ebøker på padder passer ikke øynene mine. Jeg blir for fort trøtt i hodet og konsentrasjonen forsvinner etter en halvtime når jeg leser fra bakgrunnsbelyste skjermer. Slitsomt. Jeg er jo ikke på jobb heller...

Utfordringen med bibliotekappen Allbok, som Sølvberget bibliotek (mitt bibliotek) er knyttet mot, er at appen de bruker for å låne ut ebøker kjører på Android operativsystem. Man må altså ha Android versjon 5 (en eldgammel versjon) eller nyere for å få bibliotekappen til å svive. Som de fleste vet så kjører Amazon sitt eget sære, proprietære operativsystem på Kindle. Riktignok har Amazon løsnet litt på snippen sammenliknet med for 13 år siden da jeg begynte å lese ebøker, men ennå får man ikke lov å installere en eneste app på Amazon sine dedikerte lesebrett som ikke er Amazon sin egen software = No Go for Allbok-appen til bibliotekene våre.

Det er de siste par årene kommet flere lesebrett/ereaders på markedet som benytter Android operativsystem. Felles for dem alle er at de kan koples direkte mot Google Play Store, og der finner man både Allbok-appen, OG Kindle-appen! Man kan altså lese alle typer ebøker, inklusive Amazon sine, PLUSS å låne ebøker fra norske biblioteker på en og samme dings. DET ER BRA!

Etter en kjapp installasjon av Boox'en kan jeg gå direkte til Play Store, laste ned Allbok-appen, logge meg inn med informasjonen fra mitt eget bibliotekkort og begynne å låne bøker. For å gjøre det enkelt sjekket jeg ut de krimbøkene jeg hadde på lista, og fant fem av dem for nedlasting på kortere enn fem minutter. DET lar seg høre.

Nå skal jeg gjøre en solid test av min nye Nova Air C for å se om denne er noe jeg kan anbefale videre. Jeg mistenker nemlig at den kommer til å bli en ren bibliotekbok-ereader. Til det bruket er den i overkant dyr, men for meg som er ofte ute på reis så vil den i lengden bli billigere enn at jeg kjøper svindyre norske ebøker på nett... 

Stay tuned om dere vil ha mer info etterhvert :-)